Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Ευελπίδων οι συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής
  • [02] Σε εξέλιξη η μεταγωγή βουλευτών και στελεχών της ΧA στην Εισαγγελία Αθηνών
  • [03] Στα δικαστήρια της Ευελπίδων η σύζυγος και η κόρη του Ν. Μιχαλολιάκου
  • [04] Τα αμερικανικά ΜΜΕ για τη σύλληψη του αρχηγού και στελεχών της Χρυσής Αυγής
  • [05] Τα γερμανικά ΜΜΕ για τη σύλληψη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής
  • [06] Άνοιξε τις πύλες της η 4η Μπιενάλε της Αθήνας
  • [07] Νικητές οι Ζοάο Ολιβέιρα και Σίλβια Λιούμπικς, στο 31ο Σπάρταθλον

  • [01] Στην Ευελπίδων οι συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής

    Προσήχθησαν πριν λίγο στο κτίριο 16 της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ο γενικός γραμματέας Ν.Μιχαλολιάκος και ακόμη τέσσερεις συλληφθέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής, συνοδευόμενοι από πάνοπλους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

    Ο Ηλίας Παναγιώταρος, αντικρίζοντας τα τηλεοπτικά συνεργεία και τους εκπροσώπους του Τύπου, άρχισε να φωνάζει, "το βράδυ θα φάτε μνημόνιο" ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης φώναξε "κουφάλες δεν θα λυγίσουμε ποτέ".

    Η κα.Ζαρούλια που είναι παρούσα στον χώρο των δικαστηρίων, η κόρη του γ.γ. της Χ.Α. Ουρανία Μιχαλολιάκου και οι δικηγόροι τους άρχισαν να χειροκροτούν τους προσαχθέντες. Η σύζυγος του κ.Ν.Μιχαλολιάκου, μάλιστα, τον αγκάλιασε και τον φίλησε.

    Όπως έγινε γνωστό, οι υπόλοιποι συλληφθέντες, θα μεταφερθούν στην Εισαγγελία αργότερα. ήδη, εντός του κτιρίου της Εισαγγελίας βρίσκεται ομάδα εισαγγελέων οι οποίοι μελετούν τα στοιχεία που διαβιβάζονται από τις διωκτικές αρχές, προκειμένου να απαγγείλουν κατηγορίες.

    «Ζήτω η Χρυσή Αυγή» φώναξε ο γενικός γραμματέας της Χ.Α. Νίκος Μιχαλολιάκος κατά την προσαγωγή του από την ΓΑΔΑ στα δικαστήρια στην οδό Ευελπίδων, η οποία έγινε από άνδρες της αντιτρομοκρατικής με κουκούλες και όπλα, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

    «Δεν μας λυγίζει τίποτε, ζήτω η Ελλάδα» φώναξε ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Ηλίας Παναγιώταρος ανέφερε «το βράδυ έχει μνημόνιο» και ο Ν.Μίχος φώναξε «είμαστε περήφανοι αγωνιστές».

    Κλειστό παραμένει το ένα ρεύμα της Λ.Αλεξάνδρας διότι θα ακολουθήσει η προσαγωγή των υπόλοιπων συλληφθέντων.

    [02] Σε εξέλιξη η μεταγωγή βουλευτών και στελεχών της ΧA στην Εισαγγελία Αθηνών

    Άρχισε πριν λίγο η διαδικασία μεταγωγής των συλληφθέντων βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής από το κτίριο της ΓΑΔΑ στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

    Εν αναμονή της προσαγωγής των συλληφθέντων βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, στην οδό Ευελπίδων, έχουν προσέλθει η σύζυγος του Ν.Μιχαλολιάκου, Ελένη Ζαρούλια και η κόρη του Ουρανία Μιχαλολιάκου, συνοδευόμενες από ομάδα δικηγόρων

    Υπενθυμίζεται πως είναισε εξέλιξη η εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης, που έχουν εκδοθεί από τις δικαστικές Αρχές, σε βάρος βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής. Μετά τις συλλήψεις του αρχηγού του κόμματος, Ν. Μιχαλολιάκου, και των βουλευτών Ηλ. Κασιδιάρη, Ι. Λαγού, Ηλ. Παναγιώταρου και Ν. Μίχου, άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, προβαίνουν σε συλλήψεις στελεχών της οργάνωσης.

    Εξάλλου, παρουσιάστηκε από μόνη της στην υπηρεσία της στην Ασφάλεια Πειραιά, η ανθυπαστυνόμος το όνομα της οποίας περιλαμβάνεται στην λίστα με τα 32 ονόματα που έδωσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτης στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία για να συλληφθούν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που αφορά την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και συνελήφθη .

    Με την ανθυπαστυνόμο, οι συλληφθέντες μέχρι στιγμής είναι 19 και συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας της Χ.Α, Νίκος Μιχαλολιάκος , οι βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιάννης Λαγός, Νίκος Μίχος, ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας Γ. Πατέλης, ο ειδικός φρουρός της ομάδας ΔΙΑΣ Πειραιά και οι υπόλοιποι συλληφθέντες είναι στελέχη της Χ.Α.

    Αναζητείται ο βουλευτής Επικρατείας Χρ. Παππάς ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να παρουσιασθεί στην αντιτρομοκρατική, ενώ αναζητούνται και άλλα 12 άτομα.

    [03] Στα δικαστήρια της Ευελπίδων η σύζυγος και η κόρη του Ν. Μιχαλολιάκου

    Εν αναμονή της προσαγωγής των συλληφθέντων βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, στην οδό Ευελπίδων, έχει προσέλθει η σύζυγος του Ν. Μιχαλολιάκου Ελένη Ζαρούλια και η κόρη του Ουρανία Μιχαλολιάκου, συνοδευόμενες από ομάδα δικηγόρων.

    Η Ουρανία Μιχαλολιάκου επανέλαβε ότι είναι υπερήφανη για τον πατέρα και χαρακτήρισε παράνομη τη σύλληψή του, καθώς "διώκεται για τις ιδέες του". Τόνισε επίσης ότι "θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Δεν μας φοβίζει τίποτε".

    Εντός και εκτός του χώρου των δικαστηρίων βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ενώ στο χώρο της Εισαγγελίας επιτρέπεται η είσοδος μόνον σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους και βέβαια στους νομικούς εκπροσώπους των συλληφθέντων.

    [04] Τα αμερικανικά ΜΜΕ για τη σύλληψη του αρχηγού και στελεχών της Χρυσής Αυγής

    Στις συλλήψεις στελεχών του "ακροδεξιού-ναζιστικού" κόμματος Χρυσή Αυγή αναφέρονται αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ, με ανταποκρίσεις από την Αθήνα, προβάλλοντας παράλληλα τις αντιδράσεις -εντός και εκτός Ελλάδας- μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

    Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται η αγανάκτηση μεγάλης μερίδας του Ελληνικού λαού για τη δράση της Χρυσής Αυγής, ενώ σε πολλές αναφορές καταγράφεται ο "ρατσιστικός, αντισημιτικός και ναζιστικός" χαρακτήρας της οργάνωσης.

    Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι, για πρώτη φορά, μετά την πτώση της στρατιωτικής χούντας το 1974, γίνεται σύλληψη αρχηγού πολιτικού κόμματος, προβάλλοντας τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία, παράνομη κατοχή όπλων, πρόκληση σωματικής βλάβης, επιθέσεις με εκρηκτικά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Ιδιαίτερη προβολή γίνεται και από έντυπα αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων. Ο Ντέιβιντ Χάρις, γενικός διευθυντής του American Jewish Committee (AJC), ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη , είχε δηλώσει πριν τρεις μέρες ότι η «η Χρυσή Αυγή αποτελεί ξεκάθαρη απειλή για την Ελλάδα».

    Τα περισσότερα ΜΜΕ καταγράφουν τα τελευταία γεγονότα με τις συλλήψεις των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, υπογραμμίζοντας ότι, λιγότερο από δυο εβδομάδες, μετά τη δολοφονία ενός αντι-φασίστα Έλληνα μουσικού και τις αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής και μέλος του Κοινοβουλίου, συνελήφθη το Σάββατο το πρωί με τη βασική κατηγορία για σύσταση "εγκληματικής οργάνωσης", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Νιου Γιορκ Τάιμς, προσθέτοντας ότι η ασυλία που συνήθως απολαμβάνουν τα μέλη του Κοινοβουλίου αίρεται αυτόματα σε περίπτωση κακουργήματος.

    Τόσο η Νιου Γιορκ Τάιμς, όσο και άλλα έντυπα, όπως η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ και η Ουάσιγκτον Ποστ, τονίζουν επίσης ότι οι συλλήψεις αποτελούν μέρος μιας "διευρυμένης εκστρατείας" για την πάταξη του εξτρεμισμού στην Ελλάδα, που τροφοδοτείται από μια "καταστροφική οικονομική κρίση", όπως αναφέρεται.

    Επίσης, προβάλλονται οι σχετικές αναφορές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και η αποφασιστικότητά του για να περιοριστεί η δράση και η επιρροή της Χρυσής Αυγής.

    Το CNN και άλλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα προβάλλουν την είδηση, αναφέροντας ότι ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Χρυσή Αυγή και τέσσερις βουλευτές του κόμματος έχουν συλληφθεί με την κατηγορία ότι αποτελούν μια "εγκληματική συμμορία".

    [05] Τα γερμανικά ΜΜΕ για τη σύλληψη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής

    Η είδηση της σύλληψης ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής μεταφέρεται από το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ, με λεπτομερείς περιγραφές της δράσης του κόμματος και των ενεργειών των ελληνικών αρχών.

    Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) σε ανταπόκριση από την Αθήνα, η οποία αναμεταδίδεται από πολλά μέσα, κάνει λόγο για «βαρύ χτύπημα εναντίον των Νεοναζί στην Ελλάδα» και αναφέρεται στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

    Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σε εκτενές δημοσίευμα στην ηλεκτρονική της έκδοση, αναφέρεται στην απειλή του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου να αποσύρει τους βουλευτές του από την Βουλή και σημειώνει ότι «οι επαναληπτικές εκλογές σε πολλές σημαντικές εκλογικές περιφέρειες -και στην Αθήνα - δεν μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την πλειοψηφία της κυβέρνησης, αλλά να την εξασθενίσουν πολιτικά». Το δημοσίευμα τονίζει ακόμη ότι «μια απαγόρευση του κόμματος θεωρείται νομικά δύσκολη και πολιτικά δεν θα ήταν αδιαφιλονίκητη, για αυτό η κυβέρνηση, αντ' αυτού, προσπαθεί να "στεγνώσει" τα οικονομικά της Χρυσής Αυγής και να αποδείξει τις διασυνδέσεις της με το οργανωμένο έγκλημα».

    Η "Sueddeutsche Zeitung" περιγράφει αναλυτικά τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος και μεταφέρει την δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, «Είναι ύψιστο καθήκον μου να προστατεύσω την Δημοκρατία και τον λαό από την καταιγίδα που έρχεται», αλλά και αυτήν του επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα: «Το φίδι του ακροδεξιού εξτρεμισμού μεγάλωσε και απειλεί να πνίξει τους Έλληνες», ενώ αναφέρει και την δημοσκοπική πτώση του κόμματος μετά τα πρόσφατα γεγονότα.

    Η εφημερίδα "Die Zeit" επισημαίνει ότι σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών «η Χρυσή Αυγή διατρέχει τον κίνδυνο να χάσει τις περισσότερες ή όλες τις έδρες της, αλλά θα μπορούσε και να "ανακατευτεί" ο συσχετισμός δυνάμεων στην Βουλή, όπου η κυβέρνηση διαθέτει μόνο ισχνή πλειοψηφία».

    Στην οικονομική εφημερίδα "Der Handelsblatt" δημοσιεύεται ανταπόκριση, στην οποία σημειώνεται: «Η βία της Δεξιάς στην Ελλάδα έφθασε σε κρίσιμο σημείο. Αυτό που ξεκίνησε ως βαρύγδουπες δηλώσεις κοστίζει τώρα ζωές. Η κυβέρνηση φοβάται μια κατάσταση Βαϊμάρης και παρεμβαίνει».

    Στην εφημερίδα "Die Welt" επισημαίνεται ότι «είναι η πρώτη φορά από το 1974 που συλλαμβάνονται εν ενεργεία βουλευτές» και σημειώνεται το ενδεχόμενο οι επαναληπτικές εκλογές να οδηγήσουν σε «ανακάτεμα» των συσχετισμών στην Βουλή.

    Το περιοδικό «Der Spiegel», στην ηλεκτρονική έκδοσή του, αναφέρει ότι «η ελληνική Δικαιοσύνη προφανώς αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τον αγώνα κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού» και αναφέρει ότι «η ομάδα χαρακτηρίστηκε εγκληματική οργάνωση».

    [06] Άνοιξε τις πύλες της η 4η Μπιενάλε της Αθήνας

    Ο πρώην ''ναός'' του χρήματος στην οδό Σοφοκλέους 10, ερειπωμένος από το 2007 και με εμφανή τα σημάδια εγκατάλειψης του κτιρίου του, μετατρέπεται από σήμερα και για 55 ημέρες σε μια ζωντανή Αγορά πολιτών, χώρο συνάθροισης και ανταλλαγής απόψεων, όπως προκύπτει από το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα της 4ης Μπιενάλε της Αθήνας.

    Το κτίριο, φάντασμα του πρώην Χρηματιστηρίου Αθηνών, είναι σίγουρα το μεγάλο ατού της Μπιενάλε, που εγκαινιάστηκε σήμερα, με έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών υπό τον γενικό τίτλο ''Agora'' και εκτείνεται και στο Camp (Ευπόλιδος 4), της πλατείας Κοτζιά. Στο ισόγειο του πρώην Χρηματιστηρίου, όπου παλαιότερα διεκπεραιώνονταν οι αγοραπωλησίες μετοχών, θα φιλοξενηθούν καθημερινές δράσεις, από εργαστήρια, περφόρμανς και συναυλίες έως συζητήσεις και συνέδριο με Έλληνες και ξένους οικονομολόγους.

    Στόχος της 4ης Μπιενάλε δεν είναι μόνο η θέαση των έργων αλλά κυρίως η συνέργεια του θεατή και η πρότασή του στο επιτακτικό ερώτημα: ''Και τώρα τι;'' Πολλά έργα, περισσότερα από 100 και πάνω από 70 καλλιτέχνες, περιμένουν να συναντηθούν με το κοινό της 4ης Μπιενάλε της Αθήνας, που αποδεικνύεται πιο πολιτική από ποτέ.

    [07] Νικητές οι Ζοάο Ολιβέιρα και Σίλβια Λιούμπικς, στο 31ο Σπάρταθλον

    Ο Πορτογάλος Ζοάο Ολιβέιρα αναδείχθηκε νικητής στο 31ο Σπάρταθλον που ολοκληρώθηκε σήμερα, με τον τερματισμό των αθλητών μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη. Από ελληνικής πλευράς, ο Στέργιος Αναστασιάδης πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση και κατέλαβε την 10η θέση με χρόνο 27 ώρες 44:10. Πρώτη γυναίκα και 12η στη γενική κατάταξη ήταν η Σίλβια Λιούμπικς από την Ουγγαρία (28 ώρες 03:04), που είχε κερδίσει στο Σπάρταθλον και το 2011. Στη διοργάνωση συμμετείχαν 321 αθλητές και αθλήτριες από 35 χώρες.

    Ο Ζοάο Ολιβέιρα έφθασε το ξημέρωμα στη Σπάρτη και αποθεώθηκε από τον κόσμο που τον υποδέχθηκε. Μάλιστα έκανε την 11η καλύτερη επίδοση στην ιστορία του αγώνα, καθώς κάλυψε την απόσταση των 246 χιλιομέτρων, της διαδρομής Αθήνα-Σπάρτη, σε 23 ώρες 29:08. Ήταν η πέμπτη συμμετοχή του στην διοργάνωση. Τερμάτισε τρεις φορές, ενώ πέρσι εγκατέλειψε.

    «Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι στην Ελλάδα και κέρδισα το ιστορικό Σπάρταθλον. Είναι η 5η φορά που συμμετέχω και τώρα κέρδισα. Είναι φανταστικό», δήλωσε μετά την επιτυχία του ο Ζοάο Ολιβέιρα. Ο Πορτογάλος με πολλές δυνάμεις πέρασε τον Ολλανδό Ζαν Άλμπερ Λάντνικ προηγείτο στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής 25 χλμ. πριν από τον τερματισμό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 28 September 2013 - 16:30:22 UTC