Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Κύπρο ο Δημ. Αβραμόπουλος
  • [02] Κίνα: Πάνω από 70 αγνοούμενοι μετά το ναυάγιο τριών αλιευτικών
  • [03] Τριάντα έξι μετανάστες πνίγηκαν ανοικτά της Ινδονησίας
  • [04] Ο Ομπάμα επιβεβαίωσε τους ισχυρούς δεσμούς ΗΠΑ - Ισραήλ ενόψει της συνάντησης με τον Νετανιάχου
  • [05] Νέα πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Πακιστάν
  • [06] Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό στην Πορτογαλία
  • [07] Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο Λέτα την Τετάρτη
  • [08] Τελευταίο αντίο στην Πόλυ Πάνου σήμερα το μεσημέρι στο Α' Νεκροταφείο
  • [09] Επαναλειτουργεί το σύστημα καθαρισμού του ραδιενεργού ύδατος στη Φουκουσίμα

  • [01] Στην Κύπρο ο Δημ. Αβραμόπουλος

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, επ'ευκαιρία της 53ης επετείου της ανεξαρτησίας της χώρας.

    Σήμερα, ο κ Αβραμόπουλος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον υπουργό Άμυνας Φώτη Φωτίου και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄.

    Αύριο,Τρίτη, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στη στρατιωτική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στo πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 53η επέτειο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ίδια μέρα, θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των κυπριακών κομμάτων.

    [02] Κίνα: Πάνω από 70 αγνοούμενοι μετά το ναυάγιο τριών αλιευτικών

    Πάνω από 70 άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι μετά το ναυάγιο τριών αλιευτικών στη θάλασσα της νότιας Κίνας εξαιτίας τυφώνα, μετέδωσαν τα κινεζικά ΜΜΕ.

    "Τρία αλιευτικά έχουν βυθιστεί από χθες, εξαιτίας του περάσματος του τυφώνα, με αποτέλεσμα να αγνοείται η τύχη 75 ανθρώπων", μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, επικαλούμενο τις ναυτιλιακές αρχές. Σύμφωνα με το κρατικό κανάλι CCTV, οι αγνοούμενοι είναι 74.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [03] Τριάντα έξι μετανάστες πνίγηκαν ανοικτά της Ινδονησίας

    Τριανταέξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν σκάφος που μετέφερε λαθρομετανάστες από τη Μέση Ανατολή βυθίστηκε στ΄ανοικτά της Ινδονησίας ενώ κατευθυνόταν στην Αυστραλία, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    "Δε γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που επέβαιναν στο σκάφος", δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής Αγκραμπίντα της νήσου Ιάβα, στ΄ανοιχτά της οποίας βυθίστηκε το σκάφος, την Παρασκευή. Σύμφωνα με επιζώντες και με τον τοπικό Τύπο, το πλοίο μετέφερε 80 με 120 ανθρώπους. Είκοσι οχτώ επιβάτες διεσώθησαν.

    Το πλοίο μετέφερε λαθρομετανάστες από το Λίβανο, την Ιορδανία και την Υεμένη. Σύμφωνα με το Λίβανο, 29 πολίτες του είναι αγνοούμενοι. Στο σκάφος επέβαιναν 68 Λιβανέζοι. Δεκαοχτώ διεσώθηκαν και 21 πνίγηκαν.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [04] Ο Ομπάμα επιβεβαίωσε τους ισχυρούς δεσμούς ΗΠΑ - Ισραήλ ενόψει της συνάντησης με τον Νετανιάχου

    Ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε τους «ισχυρούς δεσμούς» που συνδέουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ την παραμονή της επίσκεψης του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον. Οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν, τη Συρία και άλλες χώρες της περιοχής, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Η επίσκεψη αποδεικνύει «τη στενή συνεργασία μας σε μια σειρά από θέματα ασφάλειας» αναφέρεται σε σχετική δήλωση του αμερικανού προέδρου. Η επίσκεψη Νετανιάχου έρχεται αμέσως μετά την ιστορική τηλεφωνική επικοινωνία του Ομπάμα με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί, την πρώτη μεταξύ ηγετών των δύο κρατών τα τελευταία 34 χρόνια.

    Όμως ο Νετανιάχου εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για τη νέα θέση του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά και την προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων της Τεχεράνης με τη Δύση, ενώ καταδίκασε και την ομιλία του Ιρανού προέδρου Ροχανί στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποκαλώντας την «κυνική» και «γεμάτη υποκρισία». Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Ροχανί είπε από το βήμα του ΟΗΕ ότι το Ιράν δεν κατασκευάζει βόμβες, και κάλεσε το Ισραήλ να ενταχθεί στη συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος

    [05] Νέα πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Πακιστάν

    Τουλάχιστον 42 είναι σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες οι νεκροί και 107 οι τραυματίες από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου χθες σε πολυσύχναστη αγορά της Πεσάουαρ.Η επίθεση αυτή ήταν η τρίτη στην περιοχή σε διάστημα μιας εβδομάδας.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στην πολυσύχναστη αγορά Κουισουαχάνι, ακριβώς μια εβδομάδα μετά το θάνατο 80 χριστιανών σε διπλή βομβιστική επίθεση σε γειτονική εκκλησία. Μεταξύ των νεκρών είναι τουλάχιστον 15 μέλη μιας οικογένειας που πήγαν στην πόλη για τις προετοιμασίες ενός γάμου.

    Η βία ισλαμιστικών οργανώσεων σημειώνει άνοδο στο Πακιστάν τους τελευταίους μήνες, υπονομεύοντας τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ για ειρηνευτικές συνομιλίες με τους ταλιμπάν. Η μεγαλύτερη οργάνωση των ταλιμπάν στο Πακιστάν αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε ευθύνη για την τελευταία επίθεση.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [06] Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό στην Πορτογαλία

    Οι πορτογάλοι ψηφοφόροι επέλεξαν να τιμωρήσουν τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό, όπως δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις αφού έκλεισαν οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές στη χώρα, ενώ η σοσιαλιστική αντιπολίτευση φαίνεται να διατηρεί την πρωτεύουσα Λισαβόνα.

    Ο απερχόμενος σοσιαλιστής δήμαρχος της Λισαβόνας Αντόνιο Κόστα επανεξελέγη για τρίτη θητεία με μεγάλη διαφορά από τον υποψήφιο που υποστήριζε ο κυβερνητικός συνασπισμός Φερνάντο Σεάρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Εξάλλου το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (PSD) του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο έχασε και το Πόρτο, μεγάλη πόλη στο βορρά, όπου ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ρούι Μορέιρα έκανε την έκπληξη και επικράτησε του υποψηφίου του PSD Λουίς Φιλίπε Μενέζες και του σοσιαλιστή υποψηφίου Μανουέλ Πιζάρο.

    Ο Μορέιρα που υποστηριζόταν από το συντηρητικό Δημοκρατικό Κοινωνικό Κέντρο (CDS), μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού που βρίσκεται στην εξουσία από το 2011, λαμβάνει 36% με 40% των ψήφων, έναντι 22% με 25% του Μενέζες και 21% με 24% του Πιζάρο.

    Τα μέσα δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής καμία πρόβλεψη για τα αποτελέσματα σε εθνικό επίπεδο.

    Επιμέλεια: Ε. Μορώνη

    [07] Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο Λέτα την Τετάρτη

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα, δήλωσε την Κυριακή το βράδυ ότι θα θέσει το ζήτημα του ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, μετά την απόφαση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση.

    «Βρισκόμαστε σε μια πολύ σύνθετη και πολύπλοκη κατάσταση, και αποφάσισα να πάω το θέμα στο κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο κ. Λέττα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού προγράμματος μετά από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

    Η εξέλιξη αυτή έρχεται μόλις πέντε μήνες μετά τη ανάληψη της εξουσίας από τον Λέτα αν και ο Ιταλός πρόεδρος Ναπολιτάνο θεωρεί ότι οι πρόωρες γενικές εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν μόνο ως έσχατη λύση για να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος

    [08] Τελευταίο αντίο στην Πόλυ Πάνου σήμερα το μεσημέρι στο Α' Νεκροταφείο

    Απλοί άνθρωποι που μεγάλωσαν και συγκινήθηκαν με τα τραγούδια της Πόλυς Πάνου αφήνουν από το πρωϊ ένα λουλούδι στο φέρετρο της τραγουδίστριας Πόλυς Πάνου που άφησε την τελευταία της πνοή την περασμένη Περασκευή, ενώ νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αθήνας σε μια σκληρή αναμέτρηση με τον καρκίνο.

    Ειδικότερα, από τις 9:30, η σορός της «τελευταίας λαϊκής φωνής»-όπως πολλοί υποστηρίζουν, έχει εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

    Στις τρεις το μεσημέρι θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία στην εκκλησία του νεκροταφείου και στη συνέχεια η σορός θα μεταφερθεί στο Νεκροταφείο Κόκκινου Μύλου όπου και θα ταφεί στον οικογενειακό τάφο.

    Ο συνθέτης και τραγουδιστής Γιώργος Κοινούσης, μίλησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ για τη φίλη του Πόλυ Πάνου:

    «Τρεις μέρες τώρα είμαι συγκλονισμένος, περπατάω για να ξεχνάω. Ήταν μια ψυχούλα. Είναι από τις φωνές που δεν ξαναβγαίνουν, ήταν μία μεγάλη ιστορία και το πιο σπουδαίο από όλα είναι, ότι ήταν ένα παιδί. Είχε κάνει όλες αυτές τις μεγάλες επιτυχίες, και όμως παρέμεινε ένας απλός άνθρωπος, καταδεκτικός που βοηθούσε και άλλο κόσμο πέρα από την οικογένεια της».

    Ο πολύ καλός φίλος της σπουδαίας τραγουδίστριας, ο οποίος ήταν κοντά της όλες τις δύσκολες ώρες, με συγκίνηση θυμάται τις στιγμές που μοιράστηκε μαζί της όταν ήταν ακόμα νέοι και αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Με την Πόλυ, η καριέρα μου ξεκίνησε από πολύ νωρίς παίζοντας ακορντεόν στα συγκροτήματα που τραγουδούσε, με τον Τσιτσάνη, τον Παπαϊωάννου, το Στράτο Διονυσίου, τον Καζαντζίδη. Αργότερα όταν ίδρυσε τη δική της δισκογραφική εταιρία τη «Βεντέτα» με το άντρα της, της έδωσα μία σειρά από δικά μου τραγούδια και όταν αργότερα έπιασα το μικρόφωνο και ανέβηκα στην πίστα, οι δρόμοι μας χώρισαν. Μείναμε όμως φίλοι και βλεπόμασταν συχνά. Έφυγε μία ψυχούλα, που συνεχώς χαμογελούσε.»

    Για τη «δεύτερη μάνα» που έχασε, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ συγκινημένη, η συγγραφέας - ποιήτρια και κόρη του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη Γρηγόρη Μπιθικώτση, 'Αννα: «Η Πόλυ με νανούρισε, μου πέρασε τα χρυσά της σκουλαρίκια στα αυτάκια μου όταν ήμουν παιδάκι, με μεγάλωσε αντί για παραμύθια με τα τραγούδια της. Σημαντικές στιγμές της ζωής μου, ήταν δεμένες με στιγμές της δικής της ζωής, μέχρι την τελευταία της στιγμή. Με βοήθησε πάρα πολύ στα δικά μου καλλιτεχνικά βήματα, με έμαθε να σέβομαι, να αγαπώ, να υπηρετώ και εγώ τις τέχνες.»

    «Αισθάνομαι συγκλονισμένη που μια τέτοια κυρία όχι μόνο στη φωνή αλλά και στην ψυχή, έφυγε. Ήταν ένας άνθρωπος με ψυχή μικρού παιδιού. Βοηθούσε πολύ κόσμο, απόρους χωρίς να θέλει να φαίνεται. Αυτή τη στιγμή μας αφήνει παρακαταθήκη τα τραγούδια της αλλά λείπει ένας επίγειος άγγελος από τη γη.»

    «Η οικογένεια μου, που ζήσαμε μαζί της τέσσερα ολόκληρα χρόνια σε ένα μικρό «σπιτάκι που το ?δερνε ο αγέρας και η βροχή»- όπως έλεγε και το τραγούδι- περάσαμε πολύ όμορφες στιγμές. Ήταν τότε που ο πατέρας μου της έγραψε και το τραγούδι «Πήρα τη στράτα την κακιά». Η δική της στράτα βέβαια, έγινε μια στράτα φωτεινή, που είναι παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς ανθρώπους, γιατί πίσω από τα φώτα της ζωής της ήταν άνθρωπος πάνω απ' όλα και μετά καλλιτέχνης», συμπληρώνει χαρακτηριστικά η 'Αννα Μπιθικώτση.

    «Τώρα βρίσκεται στην αγκαλιά του θεού, μαζί με όλους τους «αθάνατους».Ο Γρηγόρης μας, η Βίκυ, ο Στράτος και πόσοι άλλοι ακόμα δίνουν τη δική τους γιορτή για να την υποδεχτούν.»

    [09] Επαναλειτουργεί το σύστημα καθαρισμού του ραδιενεργού ύδατος στη Φουκουσίμα

    Η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα ανακοίνωσε σήμερα ότι έθεσε εκ νέου σε λειτουργία μονάδα καθαρισμού του ραδιενεργού ύδατος, η οποία είχε υποστεί βλάβη από ένα κομμάτι καουτσούκ το οποίο είχε φράξει μία αντλία, λίγες μόνον ώρες μετά τη λειτουργία της.

    Με το σύστημα ALPS, θα αφαιρεθούν περίπου 60 ραδιενεργά στοιχεία από το μολυσμένο ύδωρ που έχει ήδη απαλλαγεί από το καίσιο 134/137 και το οποίο είναι αποθηκευμένο σε εκατοντάδες δεξαμενές του πυρηνικού σταθμού.Μια μόνο από τις τρεις υπάρχουσες μονάδες τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία, οι άλλες δύο θα λειτουργήσουν σε μερικές εβδομάδες.

    Εξάλλου, ο επικεφαλής της Tepco Ναόμι Χιρόζε, σε συνέντευξή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα τονίζει ότι επιθυμεί την επαναλειτουργία σύντομα τεσσάρων αντιδραστήρων ενός άλλου εκ των τεσάρων πυρηνικών σταθμών της Ιαπωνίας, τους οποίους διαχειρίζεται.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 30 September 2013 - 6:30:27 UTC