Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ερώτηση 26 βουλευτών της ΝΔ προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, για το πετρέλαιο θέρμανσης
  • [02] Ενώπιον της Δικαιοσύνης έθεσε εαυτόν ο βουλευτής της ΧΑ, Στ. Μπούκουρας
  • [03] «Δέκα συμφωνίες θα υπογραφούν στη διάρκεια της επίσκεψης του Αντ. Σαμαρά στο Ισραήλ»
  • [04] Δεκατέσσερα άτομα παραπέμπονται σε δίκη για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου
  • [05] Εξαρθρώθηκε σπείρα που διέπραττε ληστείες στην Αγία Παρασκευή
  • [06] Πορεία διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • [07] Θέμα ασφάλειας για την μεταφορά των μαθητών θέτουν οι δήμαρχοι της Κ. Μακεδονίας
  • [08] Επιστολή ΣΜΕΧΑ στον Ιω. Στουρνάρα για το φορολογικό
  • [09] Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν σε χαμηλό 4μήνου
  • [10] Τζ. Σόρος: Η Ελλάδα θα ανακάμψει μόνο με «κούρεμα» του χρέους της
  • [11] Να δέχεται περισσότερους πρόσφυγες καλεί την Γερμανία ο Μ. Σουλτς
  • [12] Η Άγκυρα ανεγείρει τείχος στα σύνορα με τη Συρία για να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση
  • [13] Απορρίφθηκαν οι κατηγορίες εναντίον του Σαρκοζί στην υπόθεση Μπετανκούρ
  • [14] «Φθηνή» Προεδρία της ΕΕ σχεδιάζει η Ελλάδα, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine

  • [01] Ερώτηση 26 βουλευτών της ΝΔ προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, για το πετρέλαιο θέρμανσης

    Αν θα δοθεί πετρέλαιο θέρμανσης στις ποσότητες που έχουν καθοριστεί για όλα τα νοικοκυριά με την προ της εξίσωσης φόρου τιμή, ερωτούν τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών 26 βουλευτές της ΝΔ, με επικεφαλής τον Γ. Καρασμάνη (Πέλλας).

    Σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Χρ. Σταϊκουρα, ζητούν επίσης να μάθουν αν θα διευρυνθεί η Α' γεωγραφική ζώνη με όλες τις περιοχές που χαρακτηρίστηκαν παραμεθόριες ή προβληματικές.

    Τέλος, ζητούν να δοθεί, άμεσα, εντολή για εφαρμογή του συστήματος εισροών- εκροών στη διακίνηση πετρελαίου.

    [02] Ενώπιον της Δικαιοσύνης έθεσε εαυτόν ο βουλευτής της ΧΑ, Στ. Μπούκουρας

    Στα δικαστήρια της Ευελπίδων εμφανίστηκε ο βουλευτής Κορινθίας της Χρυσής Αυγής, Στάθης Μπούκουρας, προκειμένου -όπως δήλωσε- στους δημοσιογράφους να θέσει εαυτόν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

    Ο βουλευτής ανέφερε ονομαστικώς τον μάρτυρα Δ, που τον είχε κατονομάσει σε κατάθεσή του στον ανακριτή, ως «γνώστη επιθέσεων κατά μεταναστών». Ο Στ. Μπούκουρας χαρακτήρισε τον μάρτυρα Δ «ψευδομάρτυρα».

    [03] «Δέκα συμφωνίες θα υπογραφούν στη διάρκεια της επίσκεψης του Αντ. Σαμαρά στο Ισραήλ»

    Η Ελλάδα και το Ισραήλ«μπορούν από κοινού να κάνουν πολύ περισσότερα από ό,τι η καθεμία χωριστά»τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ τηλεφωνικά από την Ιερουσαλήμ, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα, Άριε Μέκελ, ενόψει της επίσημης επίσκεψης σήμερα του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο Ισραήλ, συνοδευόμενου από οκτώ υπουργούς και πολλούς επιχειρηματίες.

    Ο κ. Μέκελ, που βρίσκεται στο Ισραήλ για την επίσκεψη του πρωθυπουργού, σημείωσε ότι η αυριανή πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, με τη συμμετοχή δώδεκα υπουργών, έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία, αλλά επίσης στη διάρκειά της θα υπογραφούν δέκα συμφωνίες.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών, ο Ισραηλινός πρεσβευτής δηλώνει ότι«στο θέμα του φυσικού αερίου, Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος έχουν αναπτύξει πολύ θετική δυναμική συνεργασίας, η οποία θα είναι επωφελής και για τις τρεις χώρες».

    [04] Δεκατέσσερα άτομα παραπέμπονται σε δίκη για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου

    Απαλλακτικό για τον Γιάννη Αγγέλου, διευθυντή του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, είναι το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Με το βούλευμά τους (αριθμ. 2000/2012) οι εφέτες κρίνουν ότι για την υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών» μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου πρέπει να παραπεμφθούν 14 κατηγορούμενοι -από τους συνολικά 32, που περιλαμβάνονταν στη δικογραφία- ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

    Βάσει του βουλεύματος, σε δίκη για την υπόθεση παραπέμπονται ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η Αικατερίνη Πελέκη, οι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, ο Ιωάννης Διονυσόπουλος, ο Στέφανος Δέτσης, ο Χριστόδουλος Μπότσιος, ο Γρηγόριος Κρόμπας, ο Πέτρος Παπαγεωργίου, ο Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο Γεώργιος Μητρόπουλος, η Σταματούλα Μαντέλη και ο Κωνσταντίνος Σκιαδάς.

    Οι κατηγορίες, που αντιμετωπίζουν ανά περίπτωση οι 14, αφορούν τα αδικήματα της ηθικής και φυσικής αυτουργίας, της απιστίας και των ψευδών βεβαιώσεων για την ανταλλαγή τής λίμνης Βιστονίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων με άλλες εκτάσεις του Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, παύεται οριστικά η ποινική δίωξη -λόγω παραγραφής- για την πλειονότητα των κακουργημάτων και ταυτόχρονα, αίρεται για τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ, ο περιοριστικός όρος της παραμονής εντός των ορίων του Αγίου Όρους.

    Βάσει του βουλεύματος, οι ενέργειες των κατηγορουμένων έπληξαν τα συμφέροντα του Δημοσίου.

    Για τα πρόσωπα, που δεν παραπέμπονται -μεταξύ των οποίων και ο κ. Αγγέλου- οι εφέτες κρίνουν ότι δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος τους.

    [05] Εξαρθρώθηκε σπείρα που διέπραττε ληστείες στην Αγία Παρασκευή

    Εγκληματική οργάνωση που διέπραττε ένοπλες ληστείες και κλοπές σε σπίτια ηλικιωμένων, στην Αγία Παρασκευή, εξαρθρώθηκε, με τη σύλληψη δύο μελών της. Πρόκειται για δύο Αλβανούς, ηλικίας 33 και 29 ετών.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, οι συλληφθέντες είχαν διαπράξει το τελευταίο διάστημα έξι ληστείες στην περιοχή, αφαιρώντας χρηματικά ποσά, κοσμήματα, τιμαλφή, ενδύματα και άλλα αντικείμενα.

    Επίσης, αναζητούνται τρεις φερόμενοι ως συνεργοί. Σε έναν από αυτούς, είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι για παρόμοια αδικήματα, τους οποίους έχει παραβιάσει από τον Φεβρουάριο του 2013.

    Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τη συμμετοχή τους σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

    [06] Πορεία διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

    Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ζητώντας άμεση επίλυση του εργασιακού προβλήματος που αντιμετωπίζουν το τελευταίο 18μηνο.

    Από 1η Οκτωβρίου οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι βρίσκονται στον "αέρα" με την ολοκλήρωση της 18μηνης εκ περιτροπής εργασίας που είχε επιβάλει η διοίκηση. «Στο έλεος του Θεού βρίσκονται και τα τέσσερα υπό αποπεράτωση, σε ποσοστό 85%- 90%, υποβρύχια ("Πιπίνος", "Κατσώνης", "Ματρώζος", "Ωκεανός") που είχε παραγγείλει το Πολεμικό Ναυτικό, καταβάλλοντας μάλιστα και 2,3 δισ. ευρώ», τονίζει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Βασίλης Καρακίτσος.

    «Σήμερα», συνεχίζει ο πρόεδρος, «με τη συμβολική πορεία μας, από τα ναυπηγεία προς τον Ασπρόπυργο -μήκους 2,5 χλμ., μετ? επιστροφής- ζητάμε να επιστρέψουμε στην εργασία μας.

    [07] Θέμα ασφάλειας για την μεταφορά των μαθητών θέτουν οι δήμαρχοι της Κ. Μακεδονίας

    Θέμα ασφάλειας των μαθητών που έχουν μείνει "εκτός" του συστήματος μεταφορών από και προς τα σχολεία τους και αναγκάζονται να μετακινούνται με κάθε μέσο (αυτοκίνητα συγγενών, αστική συγκοινωνία, αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ, αλλά και με τα πόδια) θέτει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, όπως ανέφεραν εκπρόσωποί της σε συνέντευξη που παραχώρησαν.

    Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ, δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος επισήμανε ότι καθώς οι τιμές που ορίζει η σχετική ΚΥΑ για τα δρομολόγια κρίνονται ασύμφορες από τους ιδιοκτήτες λεωφορείων, περίπου 4.000 παιδιά στο νομό Θεσσαλονίκης δεν εξυπηρετούνται από τα δρομολόγια. Μεταξύ αυτών, μάλιστα, βρίσκονται και τριακόσια περίπου παιδιά που κατά τον πρόεδρο της ΠΕΔ, Σίμο Δανιηλίδη, δεν συμμετέχουν καν στην εκπαιδευτική διαδικασία και δεν πηγαίνουν καθόλου στο σχολείο καθώς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από κανένα μέσο.

    "Αλίμονο αν κάποιο παιδί πάθει κάτι" είπε ο κ. Παπαδόπουλος και υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί από την πολιτεία οριστική λύση στο πρόβλημα, στο πλαίσιο της πρότασης των δημάρχων και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε η τελευταία να μπορεί να διαπραγματευτεί με τους ιδιοκτήτες λεωφορείων το ποσοστό που προβλέπεται να δίνεται στους γονείς για τα δρομολόγια για τα οποία δεν υπάρχει συμφωνία.

    [08] Επιστολή ΣΜΕΧΑ στον Ιω. Στουρνάρα για το φορολογικό

    Με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) επισημαίνει μία σειρά από λάθη, που όπως αναφέρει, περιέχονται στο φορολογικό νομοσχέδιο.

    Μεταξύ αυτών, όπως τονίζει ο ΣΜΕΧΑ, και η πρόβλεψη ότι στα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν εξαιρούνται πράξεις που αφορούν μεταβιβάσεις τίτλων μετοχών, μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρείες, ομολόγων ή εντόκων γραμματίων, παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων και μεταβίβασης ολόκληρης επιχείρησης, όταν αυτές διενεργούνται από φυσικά πρόσωπα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματικές συναλλαγές και, συνεπώς, να φορολογούνται με τον συντελεστή της επιχειρηματικής δραστηριότητας και όχι με τον συντελεστή του φόρου υπεραξίας 15% των φυσικών προσώπων.

    Όπως εκτιμούν στελέχη του ΣΜΕΧΑ, εάν τα φυσικά πρόσωπα που διενεργούν συναλλαγές στο χρηματιστήριο αντιμετωπίζονται ως επιτηδευματίες, θα πρέπει να διατηρούν βιβλίο εσόδων και εξόδων και να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κεφαλαιαγορά.

    [09] Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν σε χαμηλό 4μήνου

    Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν σε χαμηλό επίπεδο 4μήνου και οι τιμές του δολαρίου και του πετρελαίου κινούνται επίσης πτωτικά, καθώς υπάρχουν ενδείξεις αυξανόμενης αδιαλλαξίας στις κρίσιμες συζητήσεις στο αμερικανικό κογκρέσο για τον προϋπολογισμό και το όριο του χρέους.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 υποχωρεί κατά 0,84%, ενώ η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώνεται στα 1,3587 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 0,22%. Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ υποχωρεί κατά 1 δολάριο στα 108,44 δολάρια το βαρέλι. Οι επενδυτές έχουν φοβηθεί από τη φανερή σκλήρυνση της στάσης των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων το Σαββατοκύριακο στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για να σταματήσει η μερική αναστολή λειτουργίας του αμερικανικού δημοσίου και να αυξηθεί το όριο του αμερικανικού χρέους, που είναι αναγκαίο για να αποφευχθεί μία χρεοκοπία των ΗΠΑ σε 10 ημέρες.

    Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI υποχωρούσε το πρωί κατά 0,25%, συνεχίζοντας μία περίοδο δύο εβδομάδων που καταγράφει ζημιές, έχοντας υποχωρήσει από τα υψηλά επίπεδα 5ετίας, στα οποία έφθασε εν μέσω ελπίδων για μία ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας στη βάση χαλαρών νομισματικών πολιτικών.

    [10] Τζ. Σόρος: Η Ελλάδα θα ανακάμψει μόνο με «κούρεμα» του χρέους της

    «Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της» υποστηρίζει ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος και σημειώνει ότι η χώρα θα μπορούσε να ανακάμψει γρήγορα μόνο με «κούρεμα» του χρέους της. Προειδοποιεί ακόμη ότι, αν η Γερμανία δεν αναλάβει περισσότερες ευθύνες, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταρρεύσει και εκτιμά ότι η στάση του Βερολίνου ευνοεί τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό και ομάδες όπως η Χρυσή Αυγή.

    «Γνωρίζω από συνομιλίες ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα επιστρέψουν στη χώρα αν ο δημόσιος τομέας παραιτηθεί από μέρος των απαιτήσεών του, εφόσον η Αθήνα εκπληρώσει τους όρους της τρόικας. Έτσι, θα μπορούσε η Ελλάδα να ανακάμψει γρήγορα» δηλώνει ο κ. Σόρος στο γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» (Der Spiegel) και σημειώνει ότι η χώρα βρίσκεται, έπειτα από πολλές προσπάθειες, κοντά σε πρωτογενές πλεόνασμα.

    Αναφερόμενος δε, στην άρνηση του Βερολίνου να συναινέσει σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, εξηγεί ότι «ο δημόσιος τομέας δεν είναι σε θέση να διαγράψει τώρα αυτά τα χρέη, καθώς έτσι θα έθιγε μια σειρά από ταμπού, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», αλλά θεωρεί ότι αυτά τα ταμπού θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, εάν το επιθυμούσε η Γερμανία.

    [11] Να δέχεται περισσότερους πρόσφυγες καλεί την Γερμανία ο Μ. Σουλτς

    Να δέχεται περισσότερους πρόσφυγες κάλεσε την Γερμανία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ζήτησε να προωθηθεί μια «δικαιότερη κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    «Οι πρόσφυγες πρέπει να κατανέμονται στα κράτη-μέλη της ΕΕ με δικαιότερο τρόπο. Και αυτό επίσης σημαίνει ότι η Γερμανία πρέπει να δέχεται περισσότερους ανθρώπους», είπε ο κ. Σουλτς στην εφημερίδα Bild. Στην ίδια εφημερίδα ο γερμανός υπουργός Ανάπτυξης Ντιρκ Νίμπελ αναφέρεται στην ανάγκη εφαρμογής «κοινής πολιτικής για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες» και κάνει λόγο για το «πόσο σημαντική είναι η αναπτυξιακή πολιτική για να υπάρξουν καλύτερες ευκαιρίες για τους ανθρώπους στις πατρίδες τους».

    [12] Η Άγκυρα ανεγείρει τείχος στα σύνορα με τη Συρία για να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση

    Η Τουρκία ανεγείρει τείχος ύψους δύο μέτρων κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία, κοντά σε περιοχή όπου συχνά σημειώνονται μάχες, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την παράνομη παράκαμψη των σημείων ελέγχου της και να αποτρέψει το λαθρεμπόριο, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

    Οικοδόμοι με εκσκαφείς άρχισαν να σκάβουν τα θεμέλια στην Νουσαϊμπίν, μια μεθοριακή περιοχή 10 χλμ. βόρεια της συριακής πόλης Καμισλί, όπου συχνά ξεσπούν συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων, μονάδων των ανταρτών και αραβικών φυλών.

    Το τείχος θα καλύπτει μόλις ένα τμήμα των 900 χιλιομέτρων της μεθορίου αλλά υπογραμμίζει την αυξανόμενη ανησυχία της Άγκυρας για την επέκταση της βίας από τη βόρεια Συρία.

    Τοπικός αξιωματούχος στην Νουσαϊμπίν επιβεβαίωσε την έναρξη των έργων κατασκευής, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το μήκος του τείχους.

    Ωστόσο διεξήχθη συζήτηση για την ανέγερση παρόμοιου τείχους σε άλλη πλευρά της μεθορίου και αποφασίστηκε το μήκος του να εκτείνεται σε 2,5 χλμ.

    Η Τουρκία η οποία φιλοξενεί περίπου το ένα τέταρτο των δύο εκατομμυρίων σύρων προσφύγων, είναι από τους σφοδρότερους επικριτές του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και ένθερμος υποστηρικτής των ανταρτών που πολεμούν το καθεστώς του.

    [13] Απορρίφθηκαν οι κατηγορίες εναντίον του Σαρκοζί στην υπόθεση Μπετανκούρ

    Δικαστήριο του Μπορντό στη Γαλλία αποφάσισε να απορρίψει τις κατηγορίες εναντίον του γάλλου πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί στην υπόθεση Μπετανκούρ, όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα Sud-Ouest και δικαστική πηγή.

    Τον Μάρτιο απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του Σαρκοζί για «κατάχρηση αδυναμίας» της ηλικιωμένης δισεκατομμυριούχου κληρονόμου της L΄Oreal Λιλιάν Μπετανκούρ προκειμένου να χρηματοδοτήσει την προεδρική του εκστρατεία το 2007, κατηγορίες που ο ίδιος αρνούνταν.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το δικαστήριο αποφάσισε να απορρίψει την υπόθεση εναντίον του πρώην προέδρου, χαρακτηρίζοντας τα στοιχεία «πολύ αδύναμα».

    [14] «Φθηνή» Προεδρία της ΕΕ σχεδιάζει η Ελλάδα, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine

    Τον σχεδιασμό της Ελλάδας για μια «φθηνή» Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα σηματοδοτήσει και την «ανάσταση» της χώρας, περιγράφει σε ρεπορτάζ της η σημερινή Frankfurter Allgemeine Zeitung.

    Ιδιαίτερη έμφαση επιδιώκεται να δοθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, στην κοινωνική διάσταση της κρίσης και στο ζήτημα της μετανάστευσης.

    «Το κεντρικό μήνυμα θα λειτουργήσει καθησυχαστικά και για τους αλλοδαπούς δανειστές, αλλά και για τους ίδιους τους Έλληνες: σχεδιάζεται μία πολύ φθηνή Προεδρία.

    Πενήντα εκατομμύρια ευρώ έχουν προβλεφθεί στον εξαντλημένο τους προϋπολογισμό και ελπίζουν στο τέλος να ξοδέψουν ακόμα λιγότερα. Οι προκάτοχοί τους τα προηγούμενα χρόνια είχαν ξοδέψει μεταξύ 60 και 80 εκατομμυρίων ευρώ», αναφέρει ο συντάκτης και εξηγεί ότι τα μεγαλύτερα έξοδα προκύπτουν για κάθε Προεδρία από τη διοργάνωση συναντήσεων στη χώρα.

    «Αυτό οι Έλληνες θέλουν να το περιορίσουν στο ελάχιστο. Πέρα από τις 13 ανεπίσημες συναντήσεις υπουργών, θα οργανωθούν συνέδρια, μόνον αν υπόσχονται πραγματικά να δώσουν κάτι», επισημαίνεται και διευκρινίζεται ότι προκειμένου να μειωθεί το κόστος, όλες οι συναντήσεις θα λάβουν χώρα στην Αθήνα, ενώ μέχρι τώρα συνηθιζόταν πολλές να οργανώνονται ανά την επικράτεια, προκειμένου να αναδειχθούν οι ομορφιές της χώρας.

    Το ρεπορτάζ αναδεικνύει ακόμη το ζήτημα της ασφάλειας, ειδικά για τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση μάλιστα που σε αυτήν συμμετέχει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Επισημαίνεται, πάντως, ότι κατά τις επισκέψεις τόσο της Άγγελας Μέρκελ όσο και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα, είχαν ληφθεί μέτρα ασφάλειας που δεν επέτρεψαν οι επισκέπτες να ενοχληθούν από τους διαδηλωτές.

    Σε επίπεδο ουσίας, όπως αναφέρεται, η Ελλάδα σχεδιάζει μια «νέα Προεδρία», όρος με τον οποίο νοείται η ανάσταση της ίδιας της χώρας, όπως διευκρινίζεται.

    Μεταξύ των προτεραιοτήτων που θα τεθούν είναι η προώθηση της μεταρρύθμισης της Νομισματικής Ένωσης, αλλά και η ανάπτυξη στην Ευρώπη, με έμφαση στην κοινωνική διάσταση, χωρίς, ωστόσο, τη δημιουργία νέων ταμείων στις Βρυξέλλες, αλλά με στόχο την ταχύτερη εκταμίευση των κονδυλίων που προορίζονται για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

    Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί από την Ελλάδα και στο ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής, στην κατεύθυνση της αναζήτησης «πανευρωπαϊκών» λύσεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 October 2013 - 12:30:24 UTC