Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Ευ. Βενιζέλος
  • [02] Εκπνέει η προθεσμία για τη διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ
  • [03] Διαπραγματεύσεις για τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης
  • [04] Καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης για μισθωτούς και συνταξιούχους, από το 2014
  • [05] Προεδρικές εκλογές στο Αζερμπαϊτζάν με φαβορί τον απερχόμενο Ιλχάμ Αλίγιεφ
  • [06] «Οι πλειοψηφίες των φτωχών στην Ελλάδα και τη Γερμανία έχουν κοινά συμφέροντα»
  • [07] Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος τραγούδησε Βασίλη Τσιτσάνη
  • [08] Στην αγορά το Galaxy Round με κυρτή οθόνη
  • [09] Πλήθος κόσμου στο τελευταίο «αντίο» στον Γιώργο Αμερικάνο

  • [01] Στη έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Ευ. Βενιζέλος

    Επίσημη επίσκεψη στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, στη Ραμάλα,πραγματοποιεί σήμεραο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και, στη συνέχεια, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ραμί Χαμντάλα, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Μάλκι.

    Επίσης, ο κ. Βενιζέλος, θα γίνει δεκτός στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, από τον πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλο Γ'.

    [02] Εκπνέει η προθεσμία για τη διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ

    Ανεβαίνει ο υδράργυρος στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης καθώς λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής στο ΑΣΕΠ από τις διοικήσεις των πανεπιστημίων των καταλόγων με τα ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα.

    Στις διοικήσεις των οκτώ πανεπιστημίων έχει αποσταλεί σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας από την περασμένη εβδομάδα. Επιστολή απέστειλε και ο υπουργός Παιδείας, ενώ ακολούθησε εισαγγελική παραγγελία με την οποία οι διοικήσεις καλούνταν να παραδώσουν τα στοιχεία εντός της προθεσμίας που έχει ορισθεί.

    Η απεργία διαρκείας των διοικητικών υπαλλήλων, ωστόσο, κατέστησε αδύνατη τη συγκέντρωση των στοιχείων και την αποστολή τους στο ΑΣΕΠ.

    Ως εκ τούτου, αναμένεται να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος των διευθυντών των διοικητικών υπηρεσιών για παράβαση καθήκοντος, ενώ δεν αποκλείεται να ελεγχθούν ποινικά και οι πρυτανικές αρχές επειδή αμέλησαν να ορίσουν προσωπικό ασφαλείας ώστε να λειτουργήσουν τα ιδρύματα που διευθύνουν.

    «Ο νόμος θα εφαρμοσθεί και η εθνική προσπάθεια θα ολοκληρωθεί. Κανείς δεν δικαιούται να συντηρεί φέουδα ανομίας» τόνιζαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Παιδείας που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

    [03] Διαπραγματεύσεις για τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

    Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαπραγματεύεται με την τρόικαμείωση του φόρουστο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15%.

    Το αίτημαυποβλήθηκε στην τρόικα, παράλληλα με το σχέδιο για την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης στα 35 λεπτά το λίτρο ( από 28 λεπτά πέρυσι) και τη διεύρυνση των εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων, προκειμένου να αυξηθούν οι δικαιούχοι του.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο αυτό προβλέπει και την προκαταβολή του 25% του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους.

    Αν η τρόικα εγκρίνει τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η επίπτωση στην τελική τιμή αγοράς του πετρελαίου υπολογίζεται σε περίπου 4 λεπτά το λίτρο. Αν μάλιστα προστεθεί και η επιδότηση των 35 λεπτών το λίτρο, τότε οι δικαιούχοι του επιδόματος θα αγοράζουν το πετρέλαιο στην τιμή των 91 λεπτών των λίτρο, από 1,30 ευρώ που αναμένεται να είναι η τιμή λιανικής πώλησή του στην αγορά από την ερχόμενη εβδομάδα που θα ξεκινήσει διάθεσή του λόγω της χειμερινής περιόδου.

    [04] Καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης για μισθωτούς και συνταξιούχους, από το 2014

    Στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών από το 2014. Τη θέση του μηχανισμού των τεκμηρίων θα πάρει το περιουσιολόγιο της εφορίας, το οποίο ήδη «στήνει» η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται τα περιουσιακά στοιχεία και όλες οι βασικές δαπάνες των φορολογούμενων, προκειμένου η εφορία να μπορεί να προσδιορίζει το ύψος του εισοδήματός τους.

    Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να τεθεί ένα οριστικό τέλος στον μηχανισμό των τεκμηρίων διαβίωσης, τα οποία μπορεί να συνέβαλαν σε κάποιο βαθμό στην αύξηση των εσόδων αλλά σε κάθε περίπτωση δεν επέτυχαν τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, ενώ συνδέθηκαν και με αδικίες σε βάρος φορολογούμενων.

    Τα τεκμήρια διαβίωσης θα καταργηθούν καταρχήν για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ θα εξακολουθήσουν θα παίζουν τον ρόλο εφεδρικού ελεγκτικού συστήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

    [05] Προεδρικές εκλογές στο Αζερμπαϊτζάν με φαβορί τον απερχόμενο Ιλχάμ Αλίγιεφ

    Το Αζερμπαϊτζάν ψηφίζει σήμερα για να εκλέξει τον πρόεδρό του σε μια ψηφοφορία που διεξάγεται υπό έλεγχο και στην οποία ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο οποίος έχει ήδη υπηρετήσει δύο θητείες αφότου διαδέχθηκε τον πατέρα του, το 2003, θεωρείται το μεγάλο φαβορί. Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 06:00 (ώρα Ελλάδας) και τα πρώτα μερικά αποτελέσματα πρόκειται να γίνουν γνωστά λίγο αφού κλείσουν στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η κεντρική εκλογική επιτροπή.

    Η αντιπολίτευση κατήγγειλε ένα κύμα καταπίεσης καθώς πλησίαζαν οι εκλογές, στις οποίες δέκα υποψήφιο διεκδικούν την προεδρία αυτής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας του Νότιου Καύκασου. Η προεκλογική εκστρατεία ήταν σχεδόν αόρατη σ' αυτή την πλούσια σε υδρογονάνθρακες χώρα, καθώς η εκλογικές αφίσες ήταν ανηρτημένες μόνο σε εγκεκριμένες θέσεις και η στενά ελεγχόμενη κρατική τηλεόραση πολύ λίγο ανέφερε την ψηφοφορία.

    Ο απερχόμενος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ, 51 χρόνων, έχει ουσιαστικά εξασφαλισμένη την εκλογή του, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του δίνουν περισσότερο από 80% της πρόθεσης ψήφου, μακράν μπροστά από τους εννέα άλλους υποψηφίους.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [06] «Οι πλειοψηφίες των φτωχών στην Ελλάδα και τη Γερμανία έχουν κοινά συμφέροντα»

    Αποσπάσματα από το μυθιστόρημά του «Αδάμ και Έβελιν», που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη, σε μετάφραση Γιώτας Λαγουδάκου, διάβασε χθες το βράδυ στο Ινστιτούτο Γκαίτε ο Ίνγκο Σούλτσε, ο οποίος συνομίλησε στη συνέχεια με την πεζογράφο και ιστορικό Λένα Διβάνη.

    Αναφερόμενος στην περίοδο του υπαρκτού σοσιαλισμού στην Ανατολική Γερμανία, ο Σούλτσε είπε πως μολονότι οι πάντες γνώριζαν για τη Στάζι δεν υπήρχε καθημερινός φόβος και πως εν πάση περιπτώσει όλα τέλειωσαν χωρίς την αιματοχυσία που γνώρισαν η Ρωσία και η Κίνα υπό κομμουνιστικό καθεστώς. Μολοντούτο κανείς δεν ήταν σε θέση να φανταστεί την απότομη αλλαγή του 1989 ή το ότι τόσος κόσμος θα βρισκόταν στους δρόμους σε μια σχεδόν ανύποπτη στιγμή. Το 1989 σηματοδοτεί υπό μια τέτοια έννοια την ημερομηνία γέννησης του σημερινού κόσμου: ενός κόσμου για τον οποίο δεν αποφασίζουν οι πολιτικοί, αλλά οι οικονομολόγοι.

    Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εκλογές στη Γερμανία, ο Ίνγκο Σούλτσε επισήμανε πως η Άγγελα Μέρκελ θα παραμείνει κυρίαρχη επειδή οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες αρνιούνται να κουβεντιάσουν με την Αριστερά: όσο οι Σοσιαλδημοκράτες θα οριοθετούνται μόνο προς τα αριστερά, η Μέρκελ θα συνεχίσει να έχει το επάνω χέρι.

    [07] Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος τραγούδησε Βασίλη Τσιτσάνη

    Τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο να ερμηνεύει τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν χθες το βράδυ στο πατάρι του Ιανού, όπου δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο. Ο σπουδαίος ποιητής, τραγούδησε την ''Αρχόντισσα'', το ''Αράπικο λουλούδι'', ''Όταν στα κέντρα σε πηγαίνω'' κι άλλα αριστουργήματα του άρχοντα του ρεμπέτικου, βασισμένα όλα σε πρώτες εκτελέσεις και συνοδευόμενος από τους τρεις φίλους του μουσικούς, με τους οποίους εδώ και δεκαπέντε χρόνια συγκροτούν την "Παρέα του Τσιτσάνη".

    Πριν ξεκινήσει το πρόγραμμά της η κομπανία, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος μίλησε στο κοινό για τον Τσιτσάνη και τη σχέση του με τον συνθέτη, τον οποίο αποκαλεί ιδιοφυΐα: «Στο σπίτι μου έχω δύο φωτογραφίες: του Καβάφη και του Τσιτσάνη. Θεωρώ τον πρώτο ως τον μεγαλύτερο ποιητή και τον δεύτερο ως τον μεγαλύτερο μουσικό συγγραφέα. Γιατί εκτιμώ τον Τσιτσάνη για σπουδαίο; Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλά δεν έχω πει κανέναν άλλο ιδιοφυΐα».

    Η ιστορία του ποιητή με τον Βασίλη Τσιτσάνη περιέχει πολλά. Τον γνώρισε μικρός, σε ηλικία 11 ετών, μέσα στην κατοχή: «Είχα την απίθανη ευτυχία να τον γνωρίσω το 1942. 'Ημουν μικρό παιδί και πουλούσα τσιγάρα στον δρόμο, όταν κάποιος μου είπε να πάω σε κέντρα. Πήγα στα ''Κούτσουρα του Δαλαμάγκα'' κι εκεί είδα έναν απίθανα γοητευτικό και ωραίο άνδρα, τον Βασίλη Τσιτσάνη».

    [08] Στην αγορά το Galaxy Round με κυρτή οθόνη

    Η Samsung Electronics Ltd ξεκίνησε σήμερα τη διάθεση ενός νέου «έξυπνου κινητού τηλεφώνου» (smartphone), το οποίο αποτελεί την παραλλαγή του δημοφιλούς Galaxy Note. Η καινοτομία του νέου κινητού έγκειται στην κυρτή οθόνη, που φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την εισαγωγή συσκευών με εύκαμπτες οθόνες.

    Το Galaxy Round διαθέτει οθόνη 5,7 ιντσών, ενώ το βάρος της συσκευής δεν ξεπερνά αυτό του Galaxy 3. Η οθόνη παρέχει μια πιο άνετη λαβή σε σχέση με άλλα μοντέλα επίπεδης οθόνης που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά.

    Οι κυρτές οθόνες ανοίγουν τον δρόμο για τη δημιουργία εύκαμπτων συσκευών, επιτρέποντας σε κινητά και gadgets να πάρουν νέα μορφή.

    Η LG Electronics αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο ένα smartphone με επίσης κυρτή οθόνη, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς πηγή προσκείμενη στο θέμα.

    Η νέα συσκευή κινητής τηλεφωνίας της Samsung κοστίζει 1.000 δολάρια (περίπου 740 ευρώ).

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [09] Πλήθος κόσμου στο τελευταίο «αντίο» στον Γιώργο Αμερικάνο

    Εν μέσω θερμού χειροκροτήματος, όπως άξιζε για μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, ο Γιώργος Αμερικάνος οδηγήθηκε στην τελευταία κατοικία του στο κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου.

    Στο τελευταίο «αντίο» στον «Παγκόσμιο» παραβρέθηκε σύσσωμη η οικογένεια της ΑΕΚ, αλλά και εκπρόσωποι όλου του ελληνικού αθλητισμού. Μεταξύ άλλων από την Ένωση έδωσαν το «παρών» ο «ισχυρός άνδρας» της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, και οι Νεστορίδης, Στέλιος Μανωλάς, Πανταζής, Σιμυγδαλάς, Κοτσάτος, Ποδάρας, Πάντζας, Ανατολιωτάκης, Σταματιάδης, Καραφέσκος, Κακιούζης, Χατζής και Νίκος Στράτος. Επίσης, η ανδρική ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ μετέβη στο κοιμητήριο αμέσως μετά την προπόνηση της.

    Επίσης, στο κοιμητήριο βρέθηκαν ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο Γιώργος Λιάνης, εκπρόσωποι της διοίκησης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και η δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας/Νέας Χαλκηδόνας, Ευτυχία Αποστολάκη.

    Στεφάνια, μεταξύ άλλων, απέστειλαν η ΑΕΚ, ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο Τρόντζος, ο Γιάννης Μπουρούσης, ο Χατζής, ο Αδαμίδης, η ΕΟΚ, η ΚΑΕ Ηλυσιακός, ο σύνδεσμός Ελλήνων προπονητών, ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ο Νίκος Γκάλης, ο Ιωνικός Ν.Φ., αλλά και η οικογένεια Ψωμιάδη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 October 2013 - 6:30:22 UTC