Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Ν. Αναστασιάδη - Αντ. Σαμαρά μετά την πρωινή συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου
  • [02] Κ. Παπούλιας: "Η Ελλάδα είναι νησίδα ασφαλείας στην περιοχή"
  • [03] Ιω. Στουρνάρας: Δικαιότερος ο φόρος ακίνητων
  • [04] Για τη μελλοντική πορεία της Συμμαχίας συζήτησαν Αντ. Σαμαράς - Α. Φ. Ράσμουσεν
  • [05] Ιω. Στουρνάρας: Το Μνημόνιο, είναι ίσως το μοναδικό κείμενο πολιτικής που έθεσε συγκεκριμένους στόχους για το σύνολο του κράτους
  • [06] Ο ρόλος και οι προοπτικές του ΝΑΤΟ, στο επίκεντρο της συνάντησης Αβραμόπουλου - Ράσμουσεν
  • [07] Απαλείφονται τα άρθρα περί εσχάτης προδοσίας και επιβουλής της ακεραιότητας της χώρας, από την τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης
  • [08] Κατολισθήσεις και καθιζήσεις στο οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων
  • [09] Απολογούνται οι τέσσερις για την επίθεση στο Πέραμα
  • [10] Την πώληση του 33% της ΟΠΑΠ ολοκλήρωσε το ΤΑΙΠΕΔ
  • [11] WSJ: Η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ μπορεί να οδεύουν σε διαζύγιο
  • [12] Στο 156,9% του ΑΕΠ ανήλθε το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2012
  • [13] Δύο αστικές δράσεις «μεταμορφώνουν» την περιοχή γύρω από τη Βαρβάκειο Αγορά
  • [14] Αυξήθηκε ο αριθμός επισκεπτών στα μουσεία της χώρας, τον Ιούνιο
  • [15] Ταινία για τη ζωή του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ σκέφτεται να γυρίσει ο Όλιβερ Στόουν

  • [01] Δηλώσεις Ν. Αναστασιάδη - Αντ. Σαμαρά μετά την πρωινή συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου

    Το κυπριακό κυριάρχησε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, όπου συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις. Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν, επίσης, και στα αποτελέσματα των τελευταίων επαφών του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ.

    Είναι δεδομένο πως η οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα διζωνικό, κοινωνικό, ομόσπονδο Κράτος με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια, επανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς.

    "Και βεβαίως, είναι αυτονόητο ότι, όποια τελική κρίση θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα από τον κυπριακό λαό. Μία λύση, η οποία θα είναι ασφαλώς και εντός των πλαισίων που ορίζει η σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση", επισήμανε.

    Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στον αναβαθμισμένο ρόλο που μπορεί η Ελλάδα και η Κύπρος να διαδραματίσουν στην περιοχή, λόγω ακριβώς και των ευρύτερων εξελίξεων, αλλά και του μεγάλου ζητήματος της ενέργειας και των πηγών ενέργειας που υπάρχουν στην περιοχή.

    Ο Κύπριος πρόεδρος μίλησε για συνεχή και ενεργό συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και ανέφερε ότι η επίσκεψή του εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της τακτικής αλληλοενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων.

    Ο κ. Αναστασιαδης επανέλαβε ότι παρά τις τρέχουσες οικονομικές, δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Κύπρος, είναι αποφασισμένος να εργαστεί μεθοδικά, συστηματικά, έτσι ώστε ο νέος κύκλος συνομιλιών που επίκειται, πρώτον να είναι καλά προετοιμασμένος και δεύτερον να δίνει την ελπίδα ότι υπάρχει προοπτική, για μία λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [02] Κ. Παπούλιας: "Η Ελλάδα είναι νησίδα ασφαλείας στην περιοχή"

    Η Ελλάδα είναι νησίδα ασφαλείας στην περιοχή, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, καλωσορίζοντας πριν από λίγο τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φόγκ Ράσμουσεν, στο Προεδρικό Μέγαρο, και επισήμανε ότι στην ευρύτερη περιοχή έχουν αλλάξει πολλά. «Ανεφλέγη και τρέχουμε σαν πυροσβέστες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσέθεσε ότι θα πρέπει να απασχολήσει όλους το θέμα της Συρίας και να αναζητηθούν λύσεις. «Είναι σημαντικό ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν κοινό λόγο», ανέφερε ο κ. Παπούλιας.

    Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συμφώνησε ότι έχουν αλλάξει πολλά πράγματα αλλά, «ένα πράγμα δεν έχει αλλάξει: η αφοσίωση της Ελλάδας προς τη Συμμαχία».

    Ο κ. Ράσμουσεν ευχαρίστησε για την ελληνική συνεισφορά στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο και το Αφγανιστάν και σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ, εκτός από στρατιωτική συμμαχία, είναι συγχρόνως και οργανισμός ασφάλειας στην περιοχή, όπως έδειξε στην περίπτωση της Λιβύης. «Συνεισφέρει στην ασφάλεια της περιοχής», είπε και συμπλήρωσε ότι τον επόμενο χρόνο, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, πρόκειται να συζητηθεί ο μελλοντικός ρόλος της Συμμαχίας.

    [03] Ιω. Στουρνάρας: Δικαιότερος ο φόρος ακίνητων

    Δικαιότερο, χαρακτήρισε τον φόρο ακινήτων που σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση, που θα αφορά περισσότερους φορολογούμενους αλλά θα πληρώνουν λιγότερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με αφορμή επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απόστολου Κακλαμάνη σχετικά με τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων.

    «Ο φόρος ακίνητης περιουσίας που σχεδιάζουμε θα είναι πολύ πιο δίκαιος σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα γιατί θα αφορά πολύ περισσότερους και θα πληρώνουν πολύ λιγότερα ποσά. Ο φόρος στα χωράφια θα είναι της τάξεως των 10-20 ευρώ το χρόνο, γι' αυτό το ποσό μιλάμε» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Ιω. Στουρνάρας.

    «Ο κόσμος βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Τα ακίνητα υπάρχουν, το θέμα είναι αν υπάρχουν τα λεφτά» αντέτεινε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής. Παράλληλα, υποστήριξε ότι καμία σοβαρή και συστηματική προσπάθεια δεν γίνεται για να συλληφθεί η μεγάλη φοροδιαφυγή, την ίδια ώρα που η φοροδοτική ικανότητα του έλληνα έχει πλήρως εξαντληθεί, όπως σημείωσε.

    «Κανείς δεν ασχολείται ουσιαστικά με τη λίστα Λαγκάρντ. Εμάς μας ενδιαφέρει να μάθουμε ποιοι πλούσιοι έστελναν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, την ώρα που άρχιζε η κρίση, η δυστυχία, η πείνα στη χώρα, την ώρα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδινε την μάχη έχοντας κάποιους να υπονομεύουν την προσπάθεια της αυτή» πρόσθεσε ο κ Κακλαμάνης.

    Τις επισημάνσεις αυτές του Απόστολου Κακλαμάνη απέρριψε κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών, καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία για τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων που έχουν γίνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

    «Στον ενάμιση χρόνο που είναι αυτή η κυβέρνηση, έκανε όσα δεν έγιναν χρόνια. Η προσπάθεια της μεταπολιτευτικής Ελλάδος είναι ίση με την προσπάθεια από τη μέρα που σχηματίστηκε αυτή η κυβέρνηση. Τα πάντα είναι θέμα χρόνου, γνωρίζω πολύ καλά ότι χρόνος δεν υπάρχει».

    [04] Για τη μελλοντική πορεία της Συμμαχίας συζήτησαν Αντ. Σαμαράς - Α. Φ. Ράσμουσεν

    Για τη μελλοντική πορεία της Συμμαχίας και για τις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις συζήτησαν, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ 'Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

    Ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι σ' ένα ρευστό και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, το ΝΑΤΟ παραμένει ένας σταθερός πυλώνας του διεθνούς συστήματος ασφαλείας, καθώς έχει επιδείξει δυνατότητα να ανταποκρίνεται άμεσα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, της πειρατείας, συμβάλλοντας στην κυβερνοάμυνα.

    Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι η Ελλάδα θεωρεί πως ο ΟΗΕ έχει την πρωταρχική ευθύνη για την τήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας και πως ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας παραμένει βασικός στόχος της κυβέρνησης. Χαρακτήρισε, όμως, τον ρόλο του ΝΑΤΟ συμπληρωματικό και πολύ ουσιαστικό.

    «Η Ελλάδα είναι από τα παλαιότερα μέλη του ΝΑΤΟ και θα συνεχίζει, παρά τη δημοσιονομική πίεση, να συμμετέχει ενεργά στη συμμαχία» υπογράμμισε.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ράσμουσεν, εξήρε τον διαχρονικό ρόλο της Ελλάδας στη Συμμαχία, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τη χώρα μας, η οποία, παρά το γεγονός ότι υποφέρει από την οικονομική κρίση, συμμετέχει ενεργά στο ΝΑΤΟ.

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε στους στόχους που θα έχει η σύνοδος κορυφής του χρόνου στη Βρετανία, προσβλέποντας, όπως είπε χαρακτηριστικά, στη φωνή της Ελλάδας και στις προτάσεις της για το μέλλον της συμμαχίας.

    [05] Ιω. Στουρνάρας: Το Μνημόνιο, είναι ίσως το μοναδικό κείμενο πολιτικής που έθεσε συγκεκριμένους στόχους για το σύνολο του κράτους

    Εθνικό ζήτημα, το οποίο δεν θα τεθεί σε καμία περίπτωση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές είναι το εθνικό σχέδιο για τη θεμελίωση αναπτυξιακού προτύπου της ελληνικής οικονομίας. Αυτή είναι η θέση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος μιλώντας σήμερα στη Βουλή, ήταν κατηγορηματικός ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα εκπονηθεί για τη χώρα, «είναι δική μας δουλειά». Ο κ. Στουρνάρας είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Μίμη Ανδρουλάκη, ο οποίος νωρίτερα είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι έχει καθυστερήσει την εκπόνηση αναπτυξιακού υποδείγματος αν και θα μπορούσε το σχέδιο αυτό να αποτελέσει διαπραγματευτικό όπλο απέναντι στις πιέσεις που ασκεί η τρόικα.

    Ο υπουργός Οικονομικών ωστόσο ήταν κατηγορηματικός. «Λέτε να βάλουμε το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας σε διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας. Τι είναι αυτό πάλι; Από πού και ως πού; Για ποιον λόγο; Η κυβέρνηση οφείλει να καταστρώσει ένα μακρόπνοο οικονομικό σχέδιο, ανεξάρτητα και πέρα από τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. 'Αλλο πράγμα αφορά η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές και άλλο πράγμα το μακρόπνοο αναπτυξιακό σχέδιο, που είναι εθνικό ζήτημα. Δεν είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης αυτό με τους εταίρους μας. Είναι πολύ κοντόφθαλμη η προσέγγιση που υποστηρίζει ότι πρέπει να ετοιμάσουμε ένα σχέδιο και να το βάλουμε σε διαπραγμάτευση για τις αποφάσεις που θα παρθούν για το ελληνικό χρέος. Έτερον εκάτερον. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα είναι δική μας δουλειά» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και εξήγησε ότι η έκφραση του αναπτυξιακού προτύπου θα είναι κυρίως το ΕΣΠΑ. Για να κατανεμηθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ δημιουργικά, «θα πρέπει να ξέρουμε ποιοι είναι οι κλάδοι εκείνοι που έχουν τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, τις μεγαλύτερες συνέργειες στην υπόλοιπη οικονομία και τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια».

    «Το ζήτημα δεν είναι να βρούμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο στο οποίο θα συναινέσουν οι πιστωτές μας. Το ζήτημα είναι να καταλήξουμε σε κάποιους βασικούς άξονες πάνω στην ελληνική οικονομία, οι οποίοι θα τύχουν της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης και αποδοχής από τους πολιτικούς φορείς όσο και κυρίως από τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας οι οποίες θα είναι και οι κύριοι πρωταγωνιστές του νέου αναπτυξιακού προτύπου.

    Ο βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης αναφερόμενος στη σύμβαση με ερευνητικά ιδρύματα προκειμένου να παραδοθεί μελέτη για το αναπτυξιακό υπόδειγμα, κατηγόρησε τον κ. Στουρνάρα, πως όταν ήταν στο ΙΟΒΕ παγίδευσε τον πρώην πρωθυπουργό, εκτιμώντας ότι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων θα φέρει ανάπτυξη στο 14% και 15% του ΑΕΠ. Κατήγγειλε, επίσης, ότι ενώ το νέο παραγωγικό πρότυπο θα απαιτήσει αναδόμηση των συμφερόντων της οικονομίας, εκείνο που γίνεται είναι να συνεχίζεται ένα νταραβέρι δύο τριών πολιτικών γραφείων. Ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε ότι το αναπτυξιακό πρότυπο δεν πρέπει να είναι τεχνοκρατικό κείμενο για διευθετήσεις αλλά ένας ολοκληρωμένος φάκελος διαπραγματευτικής πολιτικής.

    [06] Ο ρόλος και οι προοπτικές του ΝΑΤΟ, στο επίκεντρο της συνάντησης Αβραμόπουλου - Ράσμουσεν

    Για τον ρόλο και τις προοπτικές του ΝΑΤΟ καθώς και για τις επιχειρήσεις της Συμμαχίας συζήτησαν σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ 'Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

    Η επίσκεψη του κ. Ράσμουσεν αποτελεί μια πρόσθετη επιβεβαίωση του σταθεροποιητικού ρόλου που διαδραματίζει η χώρα μας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου είπε ο κ. Αβραμόπουλος, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα θα τηρήσει και θα τιμήσει τις συμμαχικές υποχρεώσεις της.

    Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας τόνισε την ανάγκη ενδυνάμωσης της εταιρικής σχέσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τον ευρωπαϊκό οργανισμό ασφαλείας, ώστε να έχουμε τις αποδοτικότερες, για τις αμυντικές μας ανάγκες, λύσεις.

    Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι, με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα όλες οι χώρες έχουν προχωρήσει σε εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών ακολουθώντας προς την κατεύθυνση αυτή είτε την αρχή της «έξυπνης άμυνας» του ΝΑΤΟ, είτε την αρχή «της συγκέντρωσης και αξιοποίησης πόρων και δεδομένων» σε επίπεδο ΕΕ.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ράσμουσεν μίλησε για ανάπτυξη «των καινούριων δυνατότητων, ώστε να μοιραστούμε το κόστος, να εκπαιδευόμαστε μαζί ώστε να λειτουργούμε ως ενιαία δύναμη».

    Πρόσθεσε ότι «ζητάμε τη συμβουλή των εταίρων που έχουν τους ίδιους στόχους με εμάς» και επανέλαβε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις νέες απειλές για τη δική μας ασφάλειας.

    Προσβλέπουμε στην πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας, κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

    [07] Απαλείφονται τα άρθρα περί εσχάτης προδοσίας και επιβουλής της ακεραιότητας της χώρας, από την τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων

    Με απάλειψη των άρθρων 134 (εσχάτη προδοσία), 138 (επιβουλή της ακεραιότητας της χώρας), 139 (προσβολή εναντίον της διεθνούς ειρήνης της χώρας) και 148 (διακεκριμένη κατασκοπεία) κατατίθεται, από το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή, η τροπολογία για την αναστολή κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων που κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

    Παραμένουν τα άρθρα 187 (εγκληματική οργάνωση) και 187Α (τρομοκρατικές πράξεις).

    Η τροπολογία, που είχε αρχικά κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Ηλεκτρονική επιτήρηση υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια», τελικά θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος «Ρυθμίσεις θεμάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλες διατάξεις». Η αλλαγή έγινε διότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης καθυστερεί να έρθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος θα συζητηθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη.

    Σε ό,τι αφορά τη νομοθετική εξουσιοδότηση για αναστολή της χρηματοδότησης στους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών (και όχι στη Βουλή όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ), πηγές του υπουργείου Εσωτερικών εξηγούν ότι είναι νομικά προβληματικό να αποφασίζει η Βουλή για μια νομοθετική πράξη όπως η κρατική χρηματοδότηση.

    Η Βουλή νομοθετεί επί γενικών θεμάτων και όχι ενόψει ποινικής δίωξης, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Δεν μπορεί η Βουλή να γνωμοδοτήσει προς τον υπουργό Εσωτερικών για μια διοικητική πράξη (όπως η χρηματοδότηση κομμάτων), η οποία καθορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.

    [08] Κατολισθήσεις και καθιζήσεις στο οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων

    Προβλήματα στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων έχει δημιουργήσει η έντονη βροχή που πέφτει ασταμάτητα από χθες το βράδυ.

    Έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και καθιζήσεις στις εθνικές οδούς, Ιωαννίνων- Κακκαβιάς και Ιωαννίνων- Κοζάνης στο 85ο χιλιόμετρο.

    Επίσης, στον επαρχιακό δρόμο Κόνιτσα- Δίστρατο, καταγράφηκαν τα ίδια φαινόμενα, ενώ λίγο πριν το χωριό Λάιστα στο Ζαγόρι, έχει σημειωθεί μεγάλη κατολίσθηση.

    Στον συνοριακό σταθμό της Μέρτζανης, στο Μπουραζάνι και το Μολυβδισκέπαστο, βρέχει καταρρακτωδώς από τις 3 τα ξημερώματα έως αυτή την ώρα, με αποτέλεσμα στο επαρχιακό δίκτυο να έχουν προκληθεί καθιζήσεις και κατολισθήσεις.

    Η Περιφέρεια Ηπείρου και οι δήμοι, με μηχανήματα, ακόμη και μισθωμένα, επιχειρούν από νωρίς το πρωί να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

    [09] Απολογούνται οι τέσσερις για την επίθεση στο Πέραμα

    Σε εξέλιξη είναι από το πρωί οι απολογίες των κατηγορουμένων στον Ε΄ ανακριτή στα δικαστήρια του Πειραιά, για την υπόθεση της αιματηρής επίθεσης μελών της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα τα μεσάνυχτα της 12ης Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια της οποίας είχαν τραυματιστεί σοβαρά εννέα άτομα μέλη του ΚΚΕ και του Συνδικάτου Μετάλλου.

    Το πρωί, συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, οδηγήθηκε στα δικαστήρια ο ένας εκ των τεσσάρων που έχει ήδη προφυλακιστεί για άλλη υπόθεση. Ο συγκεκριμένος φέρεται να εμπλέκεται στη δολοφονία του Π. Φύσσα, αλλά και σε επιθέσεις σε βάρος Αιγύπτιων ψαράδων και εμφανίζεται ως «πυρηνάρχης» του Περάματος. Στον ανακριτή, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται και τα υπόλοιπα τρία άτομα που κατηγορούνται στην υπόθεση.

    [10] Την πώληση του 33% της ΟΠΑΠ ολοκλήρωσε το ΤΑΙΠΕΔ

    Η αποκρατικοποίηση της ΟΠΑΠ ΑΕ ολοκληρώθηκε σήμερα με τη μεταβίβαση του 33% του μετοχικού της κεφαλαίου στην EMMA DELTA HELLENIC HOLDINGS LIMITED και την είσπραξη από το ΤΑΙΠΕΔ του προβλεπόμενου από τη σύμβαση ποσού των 622 εκατ. ευρώ.

    Βάσει της σύμβασης αυτής το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να εισπράξει επιπλέον ποσό ύψους 30 εκατ. ευρώ σε 10 ισόποσες ετήσιες δόσεις.

    Το συνολικό ποσό που εισπράττει το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε 712 εκατ. ευρώ και αποτελείται από τα προαναφερθέντα 652 εκατ. ευρώ πλέον των μερισμάτων της χρήσης του 2012, ύψους 60 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη καταβληθεί.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, η μεταβίβαση αυτή σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης αποκρατικοποίησης από την έναρξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

    Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ στην αποκρατικοποίηση της ΟΠΑΠ ήταν οι DeutscheBankAGLondonBranch και NBG Securities, ενώ νομικοί σύμβουλοι οι δικηγορικές εταιρίες Καρατζά & Συνεργάτες και FreshfieldsBruckhausDeringer.

    [11] WSJ: Η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ μπορεί να οδεύουν σε διαζύγιο

    Η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αγκαλιάστηκαν σφιχτά για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, αλλά μπορεί να οδεύουν προς διαζύγιο, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal. Οι συγκρούσεις των δύο πλευρών αυξήθηκαν στα τελευταία τρία χρόνια, προσθέτει το δημοσίευμα, και κορυφώνονται καθώς εκπρόσωποί τους συναντώνται στην Ουάσιγκτον στο τέλος της εβδομάδας για να συζητήσουν τις ανάγκες της Ελλάδας και την ελάφρυνση του βάρους του χρέους της.

    Η εφημερίδα παραπέμπει σε δηλώσεις που είχε κάνει ο πρώην Διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες τον Ιούνιο, λίγο πριν πεθάνει. «Το διαζύγιο μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ είναι πραγματικό. Το Ταμείο επιστρέφει στο συνήθη τρόπο λειτουργίας του. Είναι ένα ίδρυμα που έχει συνηθίσει να αποφασίζει μόνο του», είχε δηλώσει ο Μπόρχες.

    Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το Ταμείο δεν θέλει να παρακολουθεί την αξιοπιστία του να συνεχίζει να διαβρώνεται, αναφέρουν αξιωματούχοι του Ταμείου.

    'Αλλο δημοσίευμα της Wall Street Journal σημειώνει ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ στην κρίση της Ευρωζώνης είχε θεωρηθεί ως ορόσημο, καθώς επρόκειτο για την πρώτη φορά που έδινε χρηματοδοτική βοήθεια σε αναπτυγμένες οικονομίες. Ωστόσο, με την εμπλοκή του, το ΔΝΤ εξασθένησε την αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων χρέους, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου για την Καινοτομία στη Διεθνή Διακυβέρνηση (Center for International Governance Innovation) με έδρα το Οντάριο του Καναδά.

    Η έκθεση επικρίνει την απόφαση του ΔΝΤ να χαλαρώσει τους κανόνες διάσωσης που είχε υιοθετήσει το 2002. Το πλαίσιο των κανόνων αυτών είχε ως στόχο να ενθαρρύνει τις χώρες και τους πιστωτές τους να προχωρούν σε αναδιάρθρωση του χρέους και να αποφεύγεται έτσι η πίεση στο Ταμείο να προσφέρει οικονομική βοήθεια, όταν ήταν περιορισμένες οι ελπίδες να καταστεί βιώσιμο το επίπεδο χρέους μίας χώρας.

    [12] Στο 156,9% του ΑΕΠ ανήλθε το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2012

    Στο 156,9% του ΑΕΠ (303,9 δισ. ευρώ) ανήλθε το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2012, ενώ το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται στα 17,4 δισ. ευρώ (9% του ΑΕΠ). Παράλληλα, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 193,749 δισ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα δημοσιονομικά στοιχεία που απέστειλε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στη Eurostat, στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ).

    Ειδικότερα:

    Μεταξύ 2009 και 2012, το ΑΕΠ συνέχισε την πτωτική πορεία του, λόγω της ύφεσης στην ελληνική οικονομία. Από 231,081 δισ. ευρώ το 2009, μειώθηκε σε 222,151 δισ. ευρώ το 2010, σε 208,532 δισ. ευρώ το 2011 και περιορίστηκε περαιτέρω σε 193,749 δισ. ευρώ πέρυσι.

    Ως ποσοστό του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος εμφανίζει, στον αντίποδα, ανοδική πορεία έως και το 2011. Από 129,7% του ΑΕΠ το 2009, αυξήθηκε σε 148,3% του ΑΕΠ το 2010 και σε 170,3% του ΑΕΠ το 2011. Ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα ακολούθησε καθοδική πορεία (15,7% του ΑΕΠ το 2009, 10,7% του ΑΕΠ το 2010, 9,5% του ΑΕΠ το 2011 και 9% του ΑΕΠ το 2012).

    [13] Δύο αστικές δράσεις «μεταμορφώνουν» την περιοχή γύρω από τη Βαρβάκειο Αγορά

    Η περιοχή γύρω από τη Βαρβάκειο Αγορά αλλάζει πρόσωπο μέσα από δύο δράσεις που υλοποίησε η δημιουργική ομάδα «Imagine the City» σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων.

    Τα μέχρι σήμερα γκρίζα ρολά των καταστημάτων της Βαρβακείου Αγοράς «ζωντανεύουν» με τη βοήθεια φωτογραφιών του Καμίλο Νόλλα. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν το εσωτερικό των καταστημάτων της Αγοράς και δίνουν την αίσθηση ότι τα καταστήματα λειτουργούν ακόμα και τις νυχτερινές ώρες, που τα ρολά είναι κατεβασμένα. Φωτογραφίες με φιγούρες υπαλλήλων της αγοράς, μπαχαρικά στα ράφια, πελάτες στα ταμεία και άλλα στιγμιότυπα της καθημερινότητας των καταστημάτων κάνουν τους περαστικούς της οδού Αθηνάς να κοντοσταθούν.

    «Στόχος μας ήταν να διατηρηθεί η αίσθηση της ζωής, ακόμα και όταν η Βαρβάκειος Αγορά είναι κλειστή» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιτέκτονας και μέλος της δημιουργικής ομάδας «Imagine the City», Κωστής Συκιώτης.

    Λίγα μέτρα μακρύτερα, στην πλατεία της Βαρβακείου αγοράς, το μέχρι σήμερα αναξιοποίητο δημοτικό περίπτερο αναβαθμίζεται για να αποτελέσει το χώρο συνάντησης εθελοντικών ομάδων της πόλης «ΣυνΑθηνά».

    Η ομάδα «Imagine the City» προχώρησε στην αναβάθμιση του περιπτέρου, με στόχο αυτό να αποτελέσει σημείο συνάντησης δημιουργικών ομάδων, που μέχρι σήμερα έχουν βρει «στέγη» διαδικτυακά στην ψηφιακή πλατφόρμα ΣυνΑθηνά (www.synathina.gr).

    [14] Αυξήθηκε ο αριθμός επισκεπτών στα μουσεία της χώρας, τον Ιούνιο

    Αύξηση 17% καταγράφηκε τον Ιούνιο εφέτος στον αριθμό των επισκεπτών των μουσείων της χώρας, ενώ οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 19,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012.

    Το α΄ εξάμηνο, σύμφωνα, επίσης, με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), υπήρξε αύξηση 17% στους επισκέπτες και αύξηση 11,5% στις εισπράξεις.

    Στους αρχαιολογικούς χώρους εμφανίζεται τον Ιούνιο αύξηση των επισκεπτών κατά 30,9% και αύξηση των αντίστοιχων εισπράξεων σε ποσοστό 25,6%.

    Το α΄ εξάμηνο, ο αριθμός των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους εμφανίζει αύξηση 30,8%, ενώ αύξηση 22,5% εμφανίζεται και στις εισπράξεις, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

    [15] Ταινία για τη ζωή του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ σκέφτεται να γυρίσει ο Όλιβερ Στόουν

    Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Τζέιμι Φοξ βρίσκεται σε συζητήσεις με τον σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν για τα γυρίσματα μιας κινηματογραφικής ταινίας σχετικά με τη ζωή και το έργο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.

    Παραγωγός της ταινίας αναμένεται να είναι ο Στίβεν Σπίλμπεργκ.

    Η ταινία θα ακολουθεί τη ζωή του Αφροαμερικανού πολιτικού αγωνιστή, από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του μέχρι τη δολοφονία του το 1968. Τα γυρίσματα θα γίνουν στα στούντιο της Dreamworks και της Warner Bros.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 October 2013 - 10:30:29 UTC