Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την έκθεση «Προσφορά» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο εγκαινίασε ο πρωθυπουργός
  • [02] Στις Βρυξέλλες αύριο ο Αντ. Σαμαράς
  • [03] Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Ευ. Βενιζέλου στα Τίρανα
  • [04] "Κινητό στις πανελλαδικές σημαίνει μηδενισμό του γραπτού"
  • [05] "Δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα"
  • [06] Αναβλήθηκε η συνάντηση Ομπάμα-ηγετών του Κογκρέσου

  • [01] Την έκθεση «Προσφορά» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο εγκαινίασε ο πρωθυπουργός

    «Σήμερα που οι θάλασσες είναι φουρτουνιασμένες, η παρουσία εκείνων που είτε με την τέχνη τους είτε με τον οβολό τους ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ενίσχυση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είναι πραγματικά αξιέπαινοι. Θα έλεγα μάλιστα ότι η συμμετοχή όλων σας συνιστά την κάθαρση μιας τραγωδίας: Της πρόσκαιρης αδυναμίας της Πολιτείας μας να προσφέρει έστω και λίγα σε σχέση με εκείνα που προσέφερε παλαιότερα με τον πολιτισμό μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εγκαινιάζοντας την έκθεση «Προσφορά» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, και πρόσθεσε:

    «Για την κοινωνία μας άλλωστε, η αρμονία που εκπέμπουν τα σχήματα, τα σύμβολα και τα χρώματα ενός πίνακα ζωγραφικής κι ενός γλυπτού προσφέρουν νόημα στον πολιτισμό μας, αλλά και αγωγή ψυχής για τον λαό μας. Και πράγματι, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα έπρεπε η Πολιτεία να έχει τη δύναμη να ξεναγεί εκείνη τον Έλληνα στα έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών. Αυτή τη δύναμη ακριβώς δίνει σήμερα στην πολιτεία, η πρωτοβουλία «Συμμαχία για την Ελλάδα», την οποία ευχαριστούμε και συγχαίρουμε θερμότατα γι' αυτό. Γι' αυτό και δανείζομαι τα λόγια του μεγάλου ζωγράφου, Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα: ?Εμείς οι Έλληνες μπορούμε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας μόνον όταν το απαιτεί η περίσταση. Δύσκολο να βρούμε τον εαυτό μας ναι, όταν όμως τον βρούμε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Ούτε εμάς τους ίδιους».

    Στην κατάμεστη από κοινό «Αίθουσα του Βωμού», παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο α' αντιπρόεδρος Ιωάννης Τραγάκης ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, οι υφυπουργοί Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός και Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος, η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Πολιτισμού Δημοσθένης Δαβέττας και πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού, πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου.

    Η έκθεση, που αποτελεί μια πρωτοβουλία της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Συμμαχία για την Ελλάδα», περιλαμβάνει 60 έργα από 57 σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες (κυρίως πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά), με σκοπό μετά από δύο μήνες που θα ολοκληρωθεί, τα έργα να δημοπρατηθούν και από τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν το μεγαλύτερο μέρος να διατεθεί υπέρ του Μουσείου.

    «Υπάρχουν δύο τρόποι για να σταθεί κανείς απέναντι στην κρίση. Ο ένας είναι να παραδοθεί στην παράλυση και να εγκαταλείψει. Ο άλλος είναι να αφοσιωθεί εξ ολοκλήρου στις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης. Απόψε σας υποδεχόμαστε και σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ευρώπης και του κόσμου για να χαιρετίσουμε μαζί μια πρωτοβουλία που αποτελεί ακριβώς ένα μικρό μέρος αυτής της προσπάθειας για την εξεύρεση λύσης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    «Η έκθεση συγκεντρώνει το απάνθισμα της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας, όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από τα έργα 57 Ελλήνων δημιουργών. Η δημοπράτηση των έργων αυτών με την ευγενική συνεισφορά των καλλιτεχνών και τη διάθεση μεγάλου μέρους των εσόδων για την ενίσχυση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, θα είναι το επιστέγασμα της εθελοντικής αυτής προσπάθειας που η «Συμμαχία για την Ελλάδα» αγκάλιασε και μετουσίωσε σε πράξη, φέρνοντας κοντά ως καταλύτη την ιδιωτική πρωτοβουλία και την Πολιτεία στα πλαίσια ενός από τους βασικούς άξονες δράσης που είναι ο πολιτισμός», ανέφερε ο Ανδρέας Γαβριηλίδης, πρόεδρος της «Συμμαχίας για την Ελλάδα». Νωρίτερα, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Μουσείο απεργοί υπάλληλοι του ΕΜΠ, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΥΠΠΟΑ, που διαμαρτύρονταν για τη διαθεσιμότητα.

    [02] Στις Βρυξέλλες αύριο ο Αντ. Σαμαράς

    Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί αύριο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπου θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνουν το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Ίδρυμα Konrad Adenauer Stiftung με θέμα «Η αναγκαιότητα της Ευρώπης».

    Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα αύριο το βράδυ.

    [03] Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Ευ. Βενιζέλου στα Τίρανα

    Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου στα Τίρανα με τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο και εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας .

    Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και αντιπρόεδρος της αλβανικής βουλής, Βαγγέλης Ντούλε, ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο για την κατάσταση της ελληνικής μειονότητας και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, όπως το άλυτο θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που αφορά κυρίως τους μειονοτικούς κατοίκους της περιοχής του Ιονίου, της Χειμάρρας και των Αγίων Σαράντα.

    Επίσης ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα είναι, όπως ανάφερε ο κ. Ντούλε, η έλλειψη σχολικών βιβλίων στα ελληνικά.

    Ο κ. Ντούλε ευχαρίστησε και τον βουλευτή Επικράτειας του ΠΑΣΟΚ Πύρρο Δήμα για τις προσπάθειες που καταβάλλει για να επιλυθεί το ζήτημα των συντάξεων για τα υπερήλικα μέλη της ελληνικής μειονότητας.

    Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ετοιμότητα της Αθήνας να συμβάλει στην επίλυση τον προβλημάτων της ομογένειας.

    [04] "Κινητό στις πανελλαδικές σημαίνει μηδενισμό του γραπτού"

    Μηδενισμό του γραπτού συνεπάγεται η κατοχή κινητού τηλεφώνου στις πανελλαδικές εξετάσεις, έκρινε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών που απέρριψε την αίτηση γονέων μαθητή, ο οποίος μηδενίστηκε όταν κατά τη διάρκεια των γραπτών εξετάσεων χτύπησε το κινητό του τηλέφωνο.

    Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, ο «νομοθέτης απαγόρευσε ρητώς την μεταφορά και κατοχή από υποψηφίους μέσα στα εξεταστικά κέντρα ορισμένων αντικειμένων, όπως κινητού τηλεφώνου, τα οποία μπορούν να καταστούν αντικείμενα δολίευσης».

    Η απαγόρευση αυτή είναι, σύμφωνα με τους Εφέτες, «απόλυτη, δηλαδή δεν απαιτείται για την επιβολή των σχετικών κυρώσεων να αποδειχθεί η χρήση του κινητού τηλεφώνου από τον εξεταζόμενο μαθητή κατά τρόπο που δολιεύεται η διαδικασία των εξετάσεων, αλλά αρκεί η διαπίστωση ότι αυτός φέρει μαζί του κινητό τηλέφωνο, δεδομένου ότι αυτό μπορεί να καταστεί σε κάθε περίπτωση αντικείμενο παραβίασης του αδιάβλητου των εξετάσεων».

    [05] "Δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα"

    Τη βεβαιότητα ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, εξέφρασε σήμερα από το Λουξεμβούργο, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup.

    Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το βάρος των κυβερνητικών προσπαθειών επικεντρώνεται τώρα στη μεγαλύτερη δυνητική αύξηση του ΑΕΠ και στην υιοθέτηση μέτρων καθαρά διαρθρωτικού χαρακτήρα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το «κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα» της Ελλάδας (δηλαδή το απαλλαγμένο από συγκυριακούς παράγοντες πλεόνασμα) ανέρχεται στο 4-6% του ΑΕΠ.

    Ο υπουργός οικονομικών πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «χρηματοδοτικό κενό» της Ελλάδας, ο Γ. Στουρνάρας το προσδιόρισε γύρω στα 5 δισ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και γύρω στα 10,4-10,8 δισ. ευρώ για τη διετία (Ιουλίου 2014-Ιουλίου 2016). Σημείωσε ότι στο αποψινό Eurogroup έγινε μια πρώτη συζήτηση και ότι η απόφαση αναμένεται να ληφθεί ως το τέλος του έτους.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του εκτελεστικού μέλους του συμβουλίου της ΕΚΤ, Γκιόργκ 'Ασμουσεν ότι το χρηματοδοτικό κενό δεν θα καλυφθεί με τη μετακύληση ομολόγων, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι. Πρόσθεσε ότι αν το κενό δεν καλυφθεί με μετακύληση ομολόγων, τότε θα καλυφθεί με ένα ισοδύναμο τρόπο. «Τίποτα δεν είναι εκτός διαπραγμάτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομικών και πρόσθεσε: «Όπως εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, έτσι και οι εταίροι θα τηρήσουν τις δικές τους».

    Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί «απομείωση του χρέους», σημειώνοντας πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως π.χ με την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων ή/και με τη μείωση των επιτοκίων.

    Ερωτηθείς για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι καλό θα ήταν αυτό να συμβεί πριν από τη λήξη του δημοσιονομικού προγράμματος και συγκεκριμένα το δεύτερο εξάμηνο του 2014, εκδίδοντας περιορισμένου ύψους ομόλογα.

    Γ. Ντάισελμπλουμ: Εντυπωσιακή πρόοδο η Ελλάδα, αλλά πρέπει να υλοποιηθούν ακόμα πολλά

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει επιτελέσει εντυπωσιακή πρόοδο και καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να υλοποιηθούν, όπως η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων, η απελευθέρωση ορισμένων επαγγελμάτων και η συνέχιση των προσπαθειών για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό, ο Πρόεδρος του Eurogroup, ανέφερε ότι θα συζητηθεί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, επισημαίνοντας τη δέσμευση του Eurogroup «να παράσχει την κατάλληλη στήριξη στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος». Εξέφρασε, ωστόσο, την έκπληξή του για το «ύψος του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας», όπως το προσδιόρισε ο Γ. 'Ασμουσεν πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup. Τόσο ο Γ. Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, εξέφρασαν την ελπίδα ότι η αξιολόγηση της Τρόικας θα έχει ολοκληρωθεί ως το Νοέμβριο, ούτως ώστε το Eurogroup να μπορέσει να προχωρήσει στην επίλυση του χρηματοδοτικού κενού. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ξεκάθαρα ότι «κανένας στο Eurogroup δεν επιθυμεί κούρεμα του ελληνικού χρέους», πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι απομείωσης του. Τέλος, ο Όλι Ρεν, από την πλευρά του, δήλωσε ότι το Eurogroup αναμένει από την Ελλάδα να υλοποιήσει υποχρεώσεις δημοσιονομικού και διαρθρωτικού χαρακτήρα. Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα αξιολόγηση της Τρόικας, τόνισε ότι απομένουν "τεχνικές εργασίες" που θα πρέπει να υλοποιηθούν από την ελληνική πλευρά.

    [06] Αναβλήθηκε η συνάντηση Ομπάμα-ηγετών του Κογκρέσου

    Αναβλήθηκε η συνάντηση που προβλεπόταν να έχει αργότερα σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τους ηγέτες του Κογκρέσου για να συζητήσουν όσον αφορά την πρόοδο που έχει συντελεστεί για την επίτευξη μιας άρσης του δημοσιονομικού αδιεξόδου στην χώρα, ώστε να δοθεί στην Γερουσία περισσότερος χρόνος, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Ο Ομπάμα αναμενόταν να συναντήσει στις 22:00 (ώρα Ελλάδας) απόψε τον ηγέτη της πλειοψηφίας στην Γερουσία Χάρι Ρέιντ, τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ, τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ και την ηγέτη των Δημοκρατικών στην Βουλή Νάνσι Πελόζι.

    "Η συνάντηση του προέδρου απόψε με τη δικομματική ηγεσία αναβλήθηκε για να δοθεί χρόνος στους ηγέτες της Γερουσίας να συνεχίσουν να σημειώνουν σημαντική πρόοδο για την επίτευξη μιας λύσης που θα αυξάνει το όριο του χρέους και θα προβλέπει την επαναλειτουργία όλων των ομοσπονδιακών υπηρεσιών", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

    Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι η αναβολή αυτή πρέπει να θεωρηθεί θετική, αλλά σημείωσαν επίσης ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η συνάντηση θα προγραμματιστεί εκ νέου για αργότερα σήμερα.

    Λίγο νωρίτερα οι ηγέτες της Γερουσίας είχαν δηλώσει ότι πλησιάζουν στην επίτευξη μιας συμφωνίας.

    Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών της Γερουσίας Χάρι Ρέιντ και ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων του ιδίου σώματος Μιτς Μακόνελ, οι οποίοι άρχισαν συνομιλίες το Σάββατο, παρουσιάστηκαν μαζί στην Γερουσία για να εκφράσουν την αισιοδοξία τους ότι μια τέτοια συμφωνία μπορεί να οριστικοποιηθεί εντός ημερών.

    Αν αυτή υιοθετηθεί από την ολομέλεια της Γερουσίας, στη συνέχεια θα υποβληθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 October 2013 - 20:30:21 UTC