Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναστολή καθηκόντων σε ψυχίατρο διευθυντή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής
  • [02] Σύσκεψη Αντ. Σαμαρά με το οικονομικό επιτελείο
  • [03] Γ. Βασιλείου: Υπάρχει ξανά ελπίδα για πρόοδο στο Κυπριακό
  • [04] Λ. Κατσέλη: Δεν υπάρχει success story, τα χειρότερα έρχονται
  • [05] Νέο αίτημα για άρση ασυλίας Ηλ. Παναγιώταρου και Ηλ. Κασιδιάρη
  • [06] ΓΣΕΕ: Απεργία στις 6 Νοεμβρίου
  • [07] Wall Street Journal: Τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν νέους επενδυτές
  • [08] Μπαγίς: Η ΕΕ απομακρύνεται καθημερινά από την Τουρκία
  • [09] "Συμφώνησαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι για το χρέος των ΗΠΑ"
  • [10] "Κοντά σε συμφωνία οι ηγέτες της Γερουσίας"
  • [11] Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα δημιουργίας του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
  • [12] Εντυπωσιακές δράσεις σε δρόμους της Θεσσαλονίκης φέρνει το 3ο Φεστιβάλ Περφόρμανς

  • [01] Αναστολή καθηκόντων σε ψυχίατρο διευθυντή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής

    Αναστολή καθηκόντων διαρκείας ενός μήνα επεβλήθη στον συντονιστή διευθυντή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ-Δαφνί) Κωνσταντίνο Παρασχάκη με εντολή του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ο διοικητής του ψυχιατρικού νοσοκομείου Όθων Χαραλαμπάκης «έλαβε το αρχικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για τριάντα ημέρες για τον διευθυντή ψυχίατρο Κωνσταντίνο Παρασχάκη, λόγω της σε βάρος του άσκησης ποινικής δίωξης από την εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Το εν λόγω μέτρο συνιστά παράλληλη διαδικασία με τη διεξαγόμενη Ένορκη Διοικητική Εξέταση».

    Σε βάρος του Κ. Παρασχάκη υπάρχουν καταγγελίες ότι χορηγούσε σε μέλη της Χρυσής Αυγής πιστοποιητικά ψυχικής υγείας προκειμένου να βγάλουν άδεια οπλοφορίας, αλλά και ότι χορηγούσε βεβαιώσεις για κατάθλιψη προκειμένου μέλη της ίδιας οργάνωσης να παίρνουν αναβολές από δικαστήρια.

    [02] Σύσκεψη Αντ. Σαμαρά με το οικονομικό επιτελείο

    Σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό μετά τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον πρόεδρο του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ.

    Κατά τη συνάντηση εξετάσθηκε η πορεία της Οικονομίας και αναλύθηκαν οι θέσεις που έχουν εκφρασθεί από τους εταίρους της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα. Όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του τόνισε πως υπάρχουν διάφορα σενάρια και πως το τοπίο θ΄αρχίσει να ξεκαθαρίζει στο τέλος τού έτους, ενώ για τη μετακύληση του χρέους είπε πως «όλα βρίσκονται στο τραπέζι».

    Σε ερώτηση για το αν η αρνητική στάση της τρόικας στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης περί των επιδομάτων που θα δοθούν για το πετρέλαιο θέρμανσης μπορεί να επηρεάσει τις συζητήσεις και το κλίμα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως δεν υπάρχει θέμα.

    [03] Γ. Βασιλείου: Υπάρχει ξανά ελπίδα για πρόοδο στο Κυπριακό

    Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συνηγορούν υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση της τελευταίας πρωτοβουλίας του Προέδρου Αναστασιάδη, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου, Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή την παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Μια σύγχρονη Οδύσσεια».

    Αναφερόμενος στην πολιτική του διαδρομή, στάθηκε σε τρία "διαχρονικά" συμπεράσματα-προϋποθέσεις για τις σύγχρονες κοινωνίες: Τη δημοκρατία, την έγκαιρη λήψη των αποφάσεων και την πίστη στον στόχο.

    [04] Λ. Κατσέλη: Δεν υπάρχει success story, τα χειρότερα έρχονται

    «Όχι μόνο δεν υπάρχει success story, αλλά υπάρχει σενάριο καταστροφής, ακόμη χειρότερο από ό,τι έχουμε βιώσει» τονίζει σε συνέντευξή της στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ η Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας και πρώην υπουργός στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

    «Το πρωτογενές πλεόνασμα μειώνει την ανάγκη νέου δανεισμού, (αλλά) δεν επιλύει τα βασικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που είναι η παραγωγική αποσάθρωση, η βαθιά ύφεση για έκτη συνεχή χρονιά, η υψηλή ανεργία και το πρόβλημα του χρέους που διογκώνεται»

    Η πρώην υπουργός Οικονομίας εκτιμά ότι «η ύφεση το 2013 δεν θα περιοριστεί στο -4%, θα είναι πιο βαθιά, γιατί δεν βλέπω τις πηγές της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική και όσο βαθαίνει η ύφεση -ασχέτως αν τα μέτρα τα ονομάζουμε διαρθρωτικά και όχι οριζόντιες περικοπές- θα υπάρξει όλο και μεγαλύτερο χρηματοδοτικό κενό.

    Γιατί όταν τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν τόσο μεγάλη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης και οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, οι μεν επιχειρήσεις δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και τα νοικοκυριά δεν πληρώνουν φόρους και οφειλές στις τράπεζες. Άρα υπάρχει μια ιδιότυπη στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας».

    Η κ. Κατσέλη σημειώνει ότι «το χρέος πρέπει να μειωθεί και όσο αναβάλλεται αυτή η απόφαση τόσο μεγαλώνει η αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία και μικραίνουν οι πιθανότητες η Ελλάδα να βγει στις αγορές, τόσο οι επενδυτές αναβάλουν τις αποφάσεις τους για επενδύσεις. Αυτό που μου κάνει τεράστια εντύπωση είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση η οποία έπρεπε η ίδια να έχει θέσει το θέμα από καιρό δεν έχει προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση».

    Αναφερόμενη στο λεγόμενο «νόμο Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η πρώην υπουργός τονίζει ότι «αν υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στο νόμο αυτό σήμερα, που φοβάμαι ότι δυστυχώς δρομολογούνται, τα δάνεια θα γίνουν ακόμη πιο «κόκκινα».

    Σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων η κ. Κατσέλη εκτιμά ότι «αν περάσει η άρση της αναστολής των πλειστηριασμών θα χυθεί αίμα, γιατί ο Έλληνας μπορεί να τα φέρει βόλτα με λιγότερο εισόδημα, αλλά το να του πάρουν το σπίτι του είναι κόκκινη γραμμή».

    Υποστηρίζει μάλιστα ότι «υπάρχουν διεθνείς εταιρίες-κοράκια που αγοράζουν προβληματικά δάνεια και μπαίνουν στην αγορά ακινήτων. Αγοράζουν σε πλειστηριασμούς πολύ φτηνά ακίνητα και τα μεταπωλούν με κέρδος. Αυτές οι εταιρίες είναι ήδη παρούσες στην Ελλάδα σήμερα. Είναι και μέτοχοι σε θυγατρικές εταιρίες δικών μας τραπεζών και, κάτι που δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, η Blackrock που κοιτάζει τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών είναι θυγατρική της μεγαλύτερης διεθνούς εταιρίας ακινήτων».

    [05] Νέο αίτημα για άρση ασυλίας Ηλ. Παναγιώταρου και Ηλ. Κασιδιάρη

    Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, διαβίβασε στη Βουλή νέο αίτημα για την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου και Ηλία Κασιδιάρη, προκειμένου να δικαστούν για το αδίκημα της παράνομής βίας, στη διάρκεια επεισοδίων, κατά του δημάρχου Οιχαλίας-Μελιγαλά Μεσσηνίας Φίλιππου Μπάμη, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Των ενεργειών της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα της Εισαγγελίας Καλαμάτας.

    Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα του περασμένου μήνα κατά τη διάρκεια του μνημόσυνου για τα θύματα της Πηγάδας, στο Μελιγαλά, ο κ. Παναγιώταρος επιτέθηκε στο δήμαρχο κ. Μπάμη και άρπαξε το μικρόφωνο από τα χέρια του, αποκαλώντας τον «καραγκιόζη». Ο δήμαρχος και άλλοι παρευρισκόμενοι αποχώρησαν από την εκδήλωση, ενώ στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος αφού χαρακτήρισε γενοκτονία τα γεγονότα στο Μελιγαλά, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

    [06] ΓΣΕΕ: Απεργία στις 6 Νοεμβρίου

    Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 6 Νοεμβρίου και απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως στις 11 το πρωί της ίδιας μέρας, αποφάσισε να προχωρήσει η ΓΣΕΕ έπειτα από απόφαση της Ολομέλειας του Γενικού Συμβουλίου της Συνομοσπονδίας που συνεδρίασε νωρίτερα σήμερα.

    Πρόκειται για την 35η γενική απεργία από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΔΕΔΥ πρόκειται να μετάσχει στην κινητοποίηση αφού προηγουμένως συντονίσει τις ενέργειές της με τη ΓΣΕΕ.

    Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη «για απεργίες με απεργούς και μαχητικά συλλαλητήρια». Απαντώντας ο κ. Παναγόπουλος στην κριτική που δέχεται από παρατάξεις της μειοψηφίας ότι δεν δέχθηκε το συντονισμό της δράσης της Συνομοσπονδίας με την ΑΔΕΔΥ, υποστήριξε ότι, όταν ζητήθηκε, ήταν τεχνικά ανεφάρμοστος και έκανε λόγο για «κομματικές σκοπιμότητες».

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εκδίκαση της προσφυγής της ΓΣΕΕ στο Συμβούλιο Επικρατείας για το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και είπε ότι, ενώ η απόφαση αναμενόταν στις 3 Οκτωβρίου, έως σήμερα δεν έχει εκδοθεί.

    [07] Wall Street Journal: Τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν νέους επενδυτές

    «Τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, βρίσκονται πάλι σε απόσταση αναπνοής από το υψηλό που κατέγραφαν μετά την κρίση, καθώς η αισιοδοξία που επικρατεί στις πιο εύθραυστες περιοχές της ευρωζώνης και η αλλαγή της βάσης των επενδυτών, πιέζουν τις τιμές προς τα πάνω» αναφέρει η Wall Street Journal, σε άρθρο του Nick Cawley, με τίτλο «Greek bonds attract new fans» («Τα ελληνικά ονόλογα προσελκύουν νέους οπαδούς». Οι αποδόσεις πέφτουν καθώς η αξία αυξάνεται, σχολιάζει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι, και ένας δεύτερος δείκτης που παρακολουθείται στενά, αυτός της πρόσθετης απόδοσης για διακράτηση επικίνδυνων τίτλων, καταδεικνύει την αυξανόμενη πρόθεση των επενδυτών να αγοράσουν ελληνικό δημόσιο χρέος.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το κενό στις αποδόσεις μεταξύ των δεκαετών ελληνικών ομολόγων και των γερμανικών Bunds, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις 6.5 ποσοστιαίες μονάδες, λιγότερο από τις 10 στην αρχή του χρόνου, και από το υψηλό των 34 ποσοστιαίων μονάδων, όταν η ελληνική κρίση βρισκόταν στο ζενίθ της στα τέλη του 2001.

    Κατά τον επικεφαλής στρατηγικής της Morgan Stanley για το δημόσιο χρέος παγκοσμίως, Paolo Batori, η σύνδεση της Ελλάδας με τα άλλα δύο κράτη μέλη υπό καθεστώς διάσωσης, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, έχει βοηθήσει στην άνοδο των ελληνικών ομολόγων, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει έναν αριθμό εμποδίων να ξεπεράσει, συμπεριλαμβανομένης της επερχόμενης έκθεσης προόδου της τρόικας και τα τεστ αντοχής των τραπεζών.

    «Υπάρχει ισχυρός σύνδεσμος μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας, που βοηθά το ελληνικό χρέος» τονίζει ο Batori και προσθέτει: «H Πορτογαλία αντιμετώπισε ικανοποιητικά την πρόσφατη πολιτική κρίση και η συνακόλουθη άνοδος της τιμής των ομολόγων της σημαίνει ότι η Πορτογαλική Υπηρεσία Διαχείρισης Χρέους θα μπορούσε τώρα να εμφανισθεί και, είτε να αναζητήσει μια δεύτερη ανταλλαγή ομολόγων, είτε ακόμη και να εξετάσει την πιθανότητα νέας έκδοσης τον επόμενο χρόνο». Αυτό, κατά την άποψη του Batori, θα αύξανε την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε σχέση με την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

    [08] Μπαγίς: Η ΕΕ απομακρύνεται καθημερινά από την Τουρκία

    Ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για Θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε σήμερα ότι «η Ευρώπη απομακρύνεται καθημερινά από την Τουρκία», παρά την προθυμία της ΕΕ να ξεκινήσει εκ νέου τις ενταξιακές συζητήσεις με την Άγκυρα.

    Ο Τούρκος υπουργός εκτίμησε ότι «οι Τούρκοι έχουν κουραστεί να είναι αποξενωμένοι» από την ΕΕ, υπογραμμίζοντας την απογοήτευση της χώρας του που ακόμη δεν έχει λάβει το καθεστώς μέλους στην Ένωση, έπειτα από οκτώ χρόνια διαπραγματεύσεων.

    «Το ενδιαφέρον των Τούρκων για την ένταξη μειώνεται καθημερινά» πρόσθεσε ο Μπαγίς.

    Στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, παρά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούνιο.

    [09] "Συμφώνησαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι για το χρέος των ΗΠΑ"

    Οι Αμερικανοί γερουσιαστές κατέληξαν σε μια συμφωνία για την έξοδο από την κρίση, λίγες ώρες προτού εκπνεύσει η διορία που είχαν για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, όπως έγινε γνωστό από Ρεπουμπλικανούς κοινοβουλευτικούς.

    Οι γερουσιαστές θα συνέλθουν μετά το μεσημέρι για να επισφραγίσουν τους όρους της συμφωνίας που επιτεύχθηκε κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ρεπουμπλικάνου Μιτς Μακόνελ και του επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών Χάρι Ρέιντ.

    Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων ωστόσο είπε ότι οι επικεφαλής των κομμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έχουν ακόμη αποφασίσει για το ποιο από τα δύο σώματα του Κογκρέσου θα ψηφίσει πρώτο το νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου του χρέους και την επαναλειτουργία των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

    "Δεν έχουν ακόμη ληφθεί αποφάσεις" για τη σειρά των ψηφοφοριών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, τρίτος στην ιεραρχία του κόμματος στο Σώμα αυτό, Κέβιν Μακάρθι.

    Από την πλευρά του, ένας σύμβουλος του Δημοκρατικού κόμματος είπε ότι συνεργάτες του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ τηλεφώνησαν νωρίτερα σε υπαλλήλους της Γερουσίας για να δηλώσουν ότι η Βουλή θα ψηφίσει πρώτη. Ο σύμβουλος αυτός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το δικομματικό σχέδιο στο οποίο κατέληξε η Γερουσία θα συγκεντρώσει αρκετές ψήφους και στη Βουλή και θα εγκριθεί.

    [10] "Κοντά σε συμφωνία οι ηγέτες της Γερουσίας"

    Οι διαπραγματεύσεις στη Γερουσία για ένα νομοσχέδιο που θα προβλέπει την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ και την επαναλειτουργία όλων των υπηρεσιών της κυβέρνησης πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους και μια συμφωνία μπορεί να ανακοινωθεί σύντομα, δήλωσε σήμερα συνεργάτης των Δημοκρατικών της Γερουσίας.

    Ο ίδιος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, πρόσθεσε ότι υπάρχουν "ενδείξεις" πως μόλις ανακοινωθεί μια συμφωνία, η Γερουσία μπορεί να είναι σε θέση να κινηθεί γρήγορα για την υιοθέτηση του σχετικού νομοσχεδίου. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι ακτιβιστές του Tea Party, όπως ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, δεν σκοπεύουν να εγείρουν εμπόδια στη διαδικασία.

    Ο συνεργάτης σημείωσε επίσης ότι διεξάγονται αυτήν την στιγμή συνομιλίες με στόχο να περάσει το νομοσχέδιο γρήγορα από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Ωστόσο προηγούμενες προσπάθειες για να γίνει αυτό απέτυχαν εν μέσω της αντίθεσης των μελών του Tea Party σε αυτό το σώμα.

    [11] Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα δημιουργίας του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα δημιουργίας του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), που κατασκευάζεται στο χώρο του πρώην Ιπποδρόμου στο Φαληρικό Δέλτα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 566 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2015.

    Το ΚΠΙΣΝ θα αποτελείται από Πάρκο έκτασης 170.000 τ.μ., την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, την Εθνική Λυρική Σκηνή, ένα κτίριο Στάθμευσης Αυτοκινήτων χωρητικότητας 1.000 θέσεων, καθώς και τρία βοηθητικά κτίρια: το κτίριο του Υδάτινου Καναλιού, το κτίριο του Πάρκου και το κτίριο Συντήρησης του Πάρκου.

    Το υπερσύγχρονο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα συνδυάζει την παράδοση με την τεχνολογική καινοτομία, και τη συντήρηση χειρογράφων με την πληροφορία και την επικοινωνία.

    Το νέο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα μπορεί να φιλοξενήσει παραγωγές όπερας, μπαλέτου, παιδικές παραστάσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και multimedia προγράμματα τέχνης.

    Στον περιβάλλοντα χώρο του Πάρκου θα κατασκευασθεί τεχνητός λόφος, υδάτινο κανάλι και παραλιακή οδός (Εσπλανάδα).

    Τα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα ενώνονται μεταξύ τους δημιουργώντας ανάμεσά τους μεγάλο υπαίθριο χώρο, την Αγορά.

    [12] Εντυπωσιακές δράσεις σε δρόμους της Θεσσαλονίκης φέρνει το 3ο Φεστιβάλ Περφόρμανς

    Οι άνθρωποι γίνανε δέντρα και "στόλισαν" τον αδιαμόρφωτο ακόμη νέο πεζόδρομο της οδού Αγίας Σοφίας (αύριο κι αυτόν του λιμανιού), μια γυναίκα σε πανικό και απόλυτη σύγχυση έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος στην αρχή της οδού Τσιμισκή ξηλώνει το φόρεμά της και το επανασυνδέει με... 2000 καρφίτσες που κρατά το στόμα της...

    Σε υπαίθρια και ..."πολυμορφική" σκηνή για όλα αυτά τα περίεργα συμβάντα εχει μετατραπεί η Θεσσαλονίκη. Είναι το 3ο φεστιβάλ Περφόρμανς που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του οποίου καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν τη δουλειά.

    Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το "Συμβάν" του εικαστικού Δημήτρη Αληθεινού στις 14 Οκτωβρίου στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

    Η ιδέα για τους "ανθρώπους -δέντρα" ("Avrores") είναι της Βραζιλιάνας εικαστικού Clarice Lima.

    Η γυναίκα με τις 2.000 καρφίτσες στο στόμα είναι η εικαστικός MaraM από την Ιταλία.

    Το φεστιβάλ περφόρμανς συνεχίζεται ως και το Σάββατο 19 Οκτωβρίου με... έκτακτες δράσεις και "συμβάντα" στους δρόμους της πόλης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 October 2013 - 16:30:22 UTC