Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα τροπολογία για τη χρηματοδότηση κομμάτων
  • [02] Συνάντηση Αντ. Σαμαρά με τον διευθύνοντα σύμβουλο της TUI
  • [03] Πρόταση σύστασης Εξεταστικής για τα υποβρύχια ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας
  • [04] Κλείνει, μετά από 60 χρόνια, το ιστορικό κτίριο του υπουργείου Εργασίας στην Πειραιώς
  • [05] Διαμαρτυρία εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης
  • [06] H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει, για πρώτη φορά φέτος, το δικαίωμα να ζητήσει τροποποιήσεις των σχεδίων των εθνικών προϋπολογισμών
  • [07] Διαψεύδει δημοσιεύματα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα
  • [08] Την «απαγωγή του φέρετρου» του Πρίμπκε λένε ότι θα καταγγείλουν οι συγγενείς του
  • [09] Προσωρινή η λύση στο πρόβλημα του χρέους στις ΗΠΑ
  • [10] Μελέτες δίνουν «ζωή» στην Οικία Μπενιζέλων
  • [11] Στη 15η θέση η Εθνική Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA

  • [01] Νέα τροπολογία για τη χρηματοδότηση κομμάτων

    Με στόχο την ευρύτερη πολιτική συναίνεση, όπως χαρακτηριστικά τονίζει, καταθέτει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης νέες νομοτεχνικές βελτιώσεις στην τροπολογία για την αναστολή της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων, των οποίων η ηγεσία ή ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών εμπλέκονται «σε εγκληματικές ενέργειες που στρέφονται ευθέως κατά της ίδιας της χώρας, της Δημοκρατίας και της κοινωνίας».

    Η τροπολογία που καταθέτουν από κοινού, τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, για την αναστολή της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων, αφορά αποκλειστικά στις περιπτώσεις εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187 Π.Κ.) και της τρομοκρατίας (άρθρο 187Α Π.Κ.).

    Συμπληρωματικά, στην νέα τροπολογία προβλέπεται αναστολή της χρηματοδότησης σε «περίπτωση άσκησης δίωξης» και στην περίπτωση «επιβολής προσωρινής κράτησης» κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας κατόπιν άδειας της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος. Η ενσωμάτωση της πρόβλεψης για το άρθρο 282 Π.Κ. εμπεριέχεται στην τροπολογία που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Επίσης, η αναστολή της χρηματοδότησης θα εφαρμόζεται όταν η δίωξη στρέφεται «κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης».

    Τέλος, η αναστολή της χρηματοδότησης θα γίνεται «μετά από απόφαση της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».

    Σε θετική κατεύθυνση είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ οι τροπολογίες που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης.

    Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής, μετά και την προφυλάκιση ηγετικών στελεχών του κόμματος, η κ. Βούτσης σημειώνει ότι «χθες το βραδυ κατατέθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών κάποιες τροποποιήσεις σε θετική κατεύθυνση με βάση και το δημόσιο διάλογο που έγινε, αλλά και τις συνεννοήσεις των κομμάτων. Ιδιαίτερα ως προς το ζήτημα να είναι η Βουλή απολύτως στο κέντρο για οποιαδήποτε σχετική απόφαση και, μάλιστα, αυτή να λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία στην ψηφοφορία. Αυτό το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, υπάρχουν και επιμέρους άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα αυτό που λέγαμε να εφαρμόζεται η διακοπή χρηματοδότησης όταν η δίωξη στρέφεται κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης και μάλιστα σε περίπτωση άσκησης δίωξης και προφυλάκισης. Υπάρχουν επίσης κάποια άλλα θέματα που τα κρίνουμε θετικά και νομίζω ότι αυτό το κλίμα θα επικρατήσει και στην Ολομέλεια της Βουλής.

    [02] Συνάντηση Αντ. Σαμαρά με τον διευθύνοντα σύμβουλο της TUI

    Συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της TUI TRAVEL PLC Peter Long είχε, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τη συμμετοχή και της υπουργού Τουρισμού 'Ολγας Κεφαλογιάννη.

    Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον ελληνικό τουρισμό ότι η TUI, η μεγαλύτερη tourist operator του κόσμου, έχει σχέση στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα δήλωσε υπουργός Τουρισμού, μετά τη συνάντηση.

    «Ενδιαφέρεται όχι μόνο να φέρει περισσότερο κόσμο στη χώρα μας, αλλά και να επενδύσει στην ελληνική τουριστική αγορά» ανέφερε η κ. Κεφαλογιάννη, η οποία σημείωσε πως ο τουρισμός φέτος, σε μια χρόνια ρεκόρ, έδωσε θέσεις εργασίας και εισοδήματα σε πολλές περιοχές της χώρας.

    «Εμείς δουλεύουμε πάνω σε συγκεκριμένο σχέδιο, ώστε να μπορέσει ο τουρισμός να τονώσει τοπικές οικονομίες και την οικονομία της χώρας. Τέτοιες σχέσεις στρατηγικής συνεργασίας, όπως με την TUI είναι σημαντικές» επισήμανε η υπουργός.

    Για εποικοδομητική συζήτηση με τον πρωθυπουργό έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της TUI Peter Long, ο οποίος δήλωσε πως επεκτείνεται η συνεργασία με την Ελλάδα με ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο και στόχο και την αύξηση των επισκεπτών στη χώρα μας.

    [03] Πρόταση σύστασης Εξεταστικής για τα υποβρύχια ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας

    Την κατάθεση, άμεσα, πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα υποβρύχια ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για τεράστιο πολιτικό, οικονομικό και εξοπλιστικό σκάνδαλο που πρέπει να διευρυνθεί.

    «Είναι αναφαίρετο δικαίωμα σας, όμως αφήστε τους υπαινιγμούς γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν φοβάται καμία Εξεταστική Επιτροπή. Είναι τόσο καθαρή η θέση της σημερινής κυβέρνησης που δεν την φοβίζει τίποτα. Ελπίζω, το μήνυμά σας να μην έχει αποδέκτη αυτή την κυβέρνηση» ήταν η άμεση απάντηση του υπουργού 'Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

    Η επισήμανση μάλιστα του υπουργού 'Αμυνας ότι «αν κάποτε, κάποιοι, δεν είχαν λειτουργήσει υποβρυχίως δεν θα είχε δημιουργηθεί το πρόβλημα με τα υποβρύχια» προκάλεσε ερωτηματικά.

    Λίγο αργότερα, πάντως, ο ίδιος ο υπουργός 'Αμυνας έσπευσε να ξεκαθαρίσει προς τους δημοσιογράφους ότι αυτή η αναφορά του δεν είχε σε καμία περίπτωση σχέση για τις ενέργειες που έγιναν μετά το 2010 αλλά αφορούσε την προηγούμενη περίοδο, που ξεκινούσε από το 2000 και αφορούσαν τον κ. Τσοχατζόπουλο.

    «Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες που δεν σας βαραίνουν προσωπικά. Βαραίνουν όμως την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχετε. Το 2010 η σύμβαση που υπεγράφη από τους τότε υπουργούς Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου όχι μόνο δεν διευκόλυνε να φύγουμε από αυτόν τον βρώμικο αγωγό, αλλά αυτός ο αγωγός δεν έκλεισε, δεν αποστειρώθηκε αλλά συνέχισε να ρέει» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

    «Στη σύμβαση του 2010 που φέρει τη σφραγίδα Βενιζέλου -Παπακωνσταντίνου υπάρχει οσμή σκανδάλου. Πρέπει να εξετάσουμε πλήρως την υπόθεση. Δεν είναι μόνο ο κ. Τσοχατζόπουλος το πρόβλημα της διαπλοκής και της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος στη χώρα».

    [04] Κλείνει, μετά από 60 χρόνια, το ιστορικό κτίριο του υπουργείου Εργασίας στην Πειραιώς

    Κλείνει, μετά από 60 χρόνια λειτουργίας, το ιστορικό κτίριο του υπουργείου Εργασίας της οδού Πειραιώς 40 και οι υπηρεσίες του μεταφέρονται στην οδό Σταδίου 29, όπου πλέον θα βρίσκεται η ενιαία έδρα του υπουργείου.

    Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η μετεγκατάσταση, που αποτελεί μέρος ενός συγκροτημένου σχεδιασμού συστεγάσεων και μιας ευρύτερης στεγαστικής πολιτικής του υπουργείου, αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές εξοικονομήσεις, ύψους 8 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 24 εκατ. ευρώ που δαπανούσε ετησίως, αλλά και σε μια πιο λειτουργική χωροταξική κατανομή των υπηρεσιών του.

    Ακόμη, όμως, δημιουργούνται σημαντικές οικονομίες κλίμακας, καθώς το υπουργείο Εργασίας «ενώνει» τις δυνάμεις του -των υπηρεσιών απασχόλησης με αυτές της κοινωνικής ασφάλισης- προκειμένου, με μεγαλύτερη συνοχή και αποτελεσματικότητα, να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της χώρας.

    «Το υπουργείο Εργασίας ενώνει τις δυνάμεις του και γυρίζει σελίδα» δήλωσε, αναφερόμενος στη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του υπουργείου, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

    Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας που μεταφέρθηκαν στην οδό Σταδίου 29 θα λειτουργήσουν για το κοινό από την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου.

    [05] Διαμαρτυρία εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης

    Διαμαρτυρία έξω από το γραφείο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εργων, Στράτου Σιμόπουλου, έκαναν μέλη του σωματείου των εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, με αίτημα την επαναπρόσληψη απολυμένων συναδέλφων τους.

    Οι διαμαρτυρόμενοι έκαναν συγκέντρωση στο εργοτάξιο του Μετρό στην Αγίας Σοφίας και με πορεία κατευθύνθηκαν στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Καρόλου Ντηλ, όπου βρίσκεται το γραφείο του κ. Σιμόπουλου, έμειναν λίγη ώρα φωνάζοντας συνθήματα και αποχώρησαν.

    Με γραπτή του δήλωση, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων καταλογίζει ευθύνες στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, για καθυστέρηση στις αρχαιολογικές εργασίες του Μετρό και σημειώνει: "Υπενθυμίζω ότι η καθυστέρηση εξέλιξης των αρχαιολογικών εργασιών έχει πλέον ονοματεπώνυμο και είναι Γιάννης Μπουτάρης. Αν ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν είχε μπλοκάρει,μέσω του Συμβουλίου της Επικρατείας, τις εργασίες,στο σταθμό Βενιζέλουησυνέχιση των αρχαιολογικών ανασκαφών θα απασχολούσε 220 άτομα. Ενημερώνω τέλος ότι σήμερα, παρά τα σύνθετα προβλήματα που κληρονομήσαμε, στα εργοτάξια απασχολούνται σε κατασκευαστικές εργασίες 780 εργαζόμενοι και 122 μηχανήματα".

    [06] H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει, για πρώτη φορά φέτος, το δικαίωμα να ζητήσει τροποποιήσεις των σχεδίων των εθνικών προϋπολογισμών

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει φέτος, για πρώτη φορά, τους προϋπολογισμούς των χωρών της Ευρωζώνης του 2014 πριν εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλιά τους, καθώς έχει το δικαίωμα να ζητήσει τροποποιήσεις τους, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg. Το δικαίωμα απορρέει από τη νομοθεσία για την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, γνωστής ως «δέσμης δύο μέτρων» (Two Pack).

    Η Κομισιόν αναμένεται να εκδώσει τις γνωμοδοτήσεις της για τα σχέδια των προϋπολογισμών μία εβδομάδα πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 22 Νοεμβρίου, κατά την οποία θα συζητήσουν το θέμα αυτό.

    Η ΕΕ ελπίζει, αναφέρει το δημοσίευμα, ότι η αμοιβαία πίεση θα ενθαρρύνει τις χώρες να τηρήσουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους. Δηλώσεις για το θέμα έκανε χθες ο Επίτροπος της ΕΕ για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν. «Σε περίπτωση που υπάρχει απόκλιση από τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις από ένα κράτος - μέλος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να πει "συγγνώμη, παρακαλώ να αναθεωρήσετε το σχέδιο του προϋπολογισμού σας", η αντίδραση των αγορών θα είναι πιθανότατα πολύ αρνητική», δήλωσε ο Επίτροπος σε συνέδριο που έγινε στο Βίλνιους.

    Ο κ. Ρεν σημείωσε ότι στόχος της Επιτροπής είναι να παρέχει συμβουλές για την πολιτική (που πρέπει να εφαρμοσθεί) κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαμόρφωσης των σχεδίων και όχι να «βάζει βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς».

    Τα στοιχεία για το κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο μετρά την δημοσιονομική υγεία, απομονώνοντας τις διακυμάνσεις της οικονομίας και μην υπολογίζοντας τις δαπάνες για την πληρωμή των τόκων, δείχνει το μέγεθος της εξοικονόμησης που έγινε τα τελευταία χρόνια.

    Από ένα έλλειμμα 2,3% του ΑΕΠ που είχε καταγραφεί το 2010, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι στο τέλος του 2013 θα υπάρξει πλεόνασμα 1,7% του ΑΕΠ.

    Στην Ιρλανδία, το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 2,3% του ΑΕΠ από 25,4% που ήταν το 2010.

    Στην Ελλάδα προβλέπεται φέτος πλεόνασμα 6,3% του ΑΕΠ από έλλειμμα 2,6% του ΑΕΠ το 2010. Ωστόσο, μετά από έξι τρίμηνα οικονομικής ύφεσης, το βάρος του χρέους έχει αυξηθεί.

    Ως ποσοστό του ΑΕΠ, το χρέος της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά μέσο όρο στο 92,2% στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013 από 85,6% που ήταν στο τέλος του 2010.

    [07] Διαψεύδει δημοσιεύματα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα

    Το δημοσίευμα της εφημερίδας "Die Zeit" που ήθελε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να επεξεργάζεται ήδη νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα διέψευσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Κότχαους, κάνοντας λόγο για "εικασίες".

    Το θέμα ενός προγράμματος που θα διαδεχθεί το τρέχον θα τεθεί στα μέσα του 2014, επισήμανε ο κ. Κότχαους και πρόσθεσε ότι «όλες οι υποτιθέμενες προοπτικές σχετικώς με την δημιουργία ενός νέου προγράμματος αποτελούν για την ώρα εικασίες». Εξήγησε δε ότι η τρόικα θα συνεχίσει την αξιολόγησή της και η τελική έκθεσή της αναμένεται τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Όταν η τρόικα δώσει το "πράσινο φως", διευκρίνισε, θα γίνει άμεσα και η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

    Ο Μ. Κότχαους παραδέχθηκε πάντως ότι διαπιστώνονται "δυσκολίες στην εφαρμογή της μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων και για αυτό μελετώνται διάφορες επιλογές", χωρίς ωστόσο να αναφέρει λεπτομέρειες. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.

    [08] Την «απαγωγή του φέρετρου» του Πρίμπκε λένε ότι θα καταγγείλουν οι συγγενείς του

    Την «απαγωγή» του φέρετρου του Έριχ Πρίμπκε σκοπεύουν να καταγγείλουν οι συγγενείς του πρώην αξιωματικού των SS της ναζιστικής Γερμανίας ο οποίος πέθανε στην Ρώμη σε ηλικία εκατό ετών την Παρασκευή, όπως έκανε γνωστό ο δικηγόρος του θανόντα.

    Τις τελευταίες ώρες, ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα που βρίσκεται η σορός του Πρίμπκε, ο οποίος είχε καταδικαστεί για ένα από τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου στην ιστορία της Ιταλίας. Χθες βράδυ ιταλικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι μια νεκροφόρα που μετέφερε το φέρετρο είχε εξέλθει του στρατιωτικού αεροδρομίου Πράτικα Ντι Μάρε, λίγο έξω από την Ρώμη.

    Σήμερα το πρωί αντιθέτως οι ιστότοποι των μεγαλύτερων εφημερίδων της χώρας αναφέρουν ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει» και ότι η σορός βρίσκεται ακόμη «εντός του στρατιωτικού αεροδρομίου».

    «Οι συγγενείς του Έριχ Πρίμπκε εννοούν να καταθέσουν μήνυση για απαγωγή του φέρετρου και ζητούν να μάθουν άμεσα που βρίσκεται για να τους επιστραφεί αμέσως», τόνισε ο Πάολο Τζακίνι, δικηγόρος του αποθανόντος πρώην αξιωματικού ο οποίος είχε το πρόσταγμα της εκτέλεσης 335 άμαχων τον Μάρτιο του 1944.

    Αν επιλεγεί η Γερμανία για την ταφή του αξιωματικού των SS ο Τζακίνι πρόσθεσε ότι «η χώρα αυτή δεν δείχνει να έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά υπάρχουν ακόμη κάποιες αντιδράσεις σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης».

    [09] Προσωρινή η λύση στο πρόβλημα του χρέους στις ΗΠΑ

    Είτε πρόκειται για τον Μπαράκ Ομπάμα, είτε για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, είτε για τους ίδιους του Αμερικανούς, κανείς δεν βγήκε πραγματικά νικητής από τη μάχη που έληξε εδώ και λίγες ώρες στην Ουάσινγκτον με την έγκριση από το αμερικανικό Κονγκρέσο της συμβιβαστικής συμφωνίας για την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ, όμως μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, και τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, όμως μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

    Ο συμβιβασμός είναι προσωρινός και δεν εγκαινιάζει παρά μία ολιγόμηνη ανάπαυλα για τα δύο στρατόπεδα. Μία δικομματική επιτροπή θα επιφορτισθεί με την επεξεργασία μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου ενός σχεδίου προϋπολογισμού για το υπόλοιπο του 2014, το οποίο θα πρέπει να είναι πάλι προϊόν συβιβασμού. Ομως το αμερικανικό Κονγκρέσο έχει επιδείξει κατά την διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα εντυπωσιακή ανικανότητα σε τέτοιου είδους ακσήσεις.

    Μετά το τέλος της μεγαλύτερης πολιτικής κρίσης της δεύτερης προεδρικής θητείας του, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε το βράδυ από τον Λευκό Οίκο ότι "τώρα τα μέλη του Κονγκρέσου οφείλουν να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των Αμερικανών" , έπειτα από δύο εβδομάδες πολιτικών συγκρούσεων και εκβιασμών και εξέφρασε την δυσφορία του για το ότι έχει αναγκασθεί να κυβερνά περνώντας "από τη μία κρίση στην άλλη".

    Αντιμέτωπος με τους δύσκολους μήνες που έρχονται είπε ότι "είναι έτοιμος να συνεργασθεί με τους πάντες, επί οποιασδήποτε ιδέας θα δημιουργήσει ανάπτυξη της οικονομίας , θέσεις απασχόλησης, θα ενισχύσει τη μεσαία τάξη και θα βάλει μακροπρόθεσμα τάξη στον προϋπολογισμό".

    Ανησυχώντας για τον προσωρινό χαρακτήρα της συμφωνίας, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δηλώνει ότι '΄είναι σημαντική η άρση της αβεβαιότητας που περιβάλλει τη διαχείριση της δημοσιονομικής πολιτικής με την αύξηση του ανώτατου ορίου του δημοσίου χρέους κατά τρόπο διαρκή".

    [10] Μελέτες δίνουν «ζωή» στην Οικία Μπενιζέλων

    Είναι η παλαιότερη σωζόμενη οικία της Αθήνας κι ένα από τα σημαντικότερα δείγματα αρχοντικού των οθωμανικών χρόνων. Γι' αυτό και το πολυαναμενόμενο άνοιγμα της Οικίας Μπενιζέλων στο κοινό, μετά και την αποκατάστασή του, έχει ξεχωριστή σημασία. Ένα βήμα προς την ευτυχή αυτή κατάληξη έγινε χτες στο Συμβούλιο Μουσείων, όπου παρουσιάστηκαν η μουσειολογική και η μουσειογραφική μελέτη του κτιρίου-μουσείου, οι οποίες πήραν όχι μόνον τα εύσημα, αλλά και την ομόφωνη έγκριση από τα μέλη του.

    Το Αρχοντικό της οδού Αδριανού 96 στην Πλάκα, που έχει συνδεθεί με την Οσία Φιλοθέη, καθώς υπήρξε απόγονος της γνωστής αθηναϊκής οικογένειας, αποτελεί χαρακτηρισμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο και μοναδικό σωζόμενο δείγμα αρχοντικής κατοικίας των μεταβυζαντινών χρόνων για την περιοχή της Αθήνας. Η κύρια φάση του ανήκει στα τέλη του 17ου με αρχές του 18ου αιώνα και η παλαιότερη στον 16ο - 17ο αιώνα. Επεμβάσεις δέχτηκε τους δύο προηγούμενους αιώνες, ενώ τα έτη 2008-2010 έγιναν εργασίες αποκατάστασης και ανασκαφές στον αύλειο χώρο και το ισόγειο του κτιρίου, που έφεραν στο φως τμήμα του υστερορρωμαϊκού τείχους της Αθήνας στη βόρεια πλευρά της αυλής.

    Η Οικία Μπενιζέλων, όταν θα αποδοθεί στο κοινό, θα αποτελεί η ίδια μουσείο του εαυτού της. Στόχοι είναι ο επισκέπτης να μπορεί να περιδιαβαίνει τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του κτιρίου στη βάση μιας βιωματικής εμπειρίας, όπως προέκυψε και από την παρουσίαση των δύο μελετών, ενώ οι παρεχόμενες πληροφορίες, μέσω σημάνσεων, εποπτικού υλικού και διακριτικών ψηφιακών διαδραστικών «εκθεμάτων», να γίνονται κατανοητές από όλες τις ηλικίες.

    [11] Στη 15η θέση η Εθνική Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA

    Τρεις θέσεις έχασε η εθνική ποδοσφαίρου στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA που δημοσιεύθηκε σήμερα, ακριβώς μετά την ολοκλήρωση των αγώνων (σ.σ. απομένουν τα μπαράζ) για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2014, στην ευρωπαϊκή Ζώνη. Ετσι, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 15η θέση, ενώ στην κορυφή παραμένει με διαφορά η Ισπανία και στην δεύτερη θέση επέστρεψε η Γερμανία, που ξεπέρασε την Αργεντινή.

    Οι πρώτες δέκα χώρες στην παγκόσμια κατάταξη, είναι οι εξής:

    1. Ισπανία 1513

    2. Γερμανία 1311

    3. Αργεντινή 1266

    4. Κολομβία1178

    5. Βέλγιο1175

    6. Ουρουγουάη1164

    7. Ελβετία 1138

    8. Ολλανδία1136

    Ιταλία1136

    10. Αγγλία 1080

    ...

    15. Ελλάδα983


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 October 2013 - 10:30:26 UTC