Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Όχι" σε νέα οριζόντια μέτρα- Νέα συνάντηση με την τρόικα την Τρίτη
  • [02] Πράξη εθνικά ανεύθυνη χαρακτήρισε ο Ευ. Βενιζέλος την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Σκληρή κριτική Αλ. Παπαρήγα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
  • [04] "Παρών" στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης δήλωσε ο Φ. Κουβέλης
  • [05] Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Συντάγματος
  • [06] Περίπατος του Ολυμπιακού στο ντέρμπι κορυφής

  • [01] "Όχι" σε νέα οριζόντια μέτρα- Νέα συνάντηση με την τρόικα την Τρίτη

    Στο δημοσιονομικό τομέα, έχουμε καλύψει ήδη το 80% της απαιτούμενης προσπάθειας στον ορίζοντα 2009-2016. Η ολοκλήρωση του υπόλοιπου 20% της προσαρμογής, δεν θα προέλθει από οριζόντια μέτρα, αλλά από την ανάπτυξη της οικονομίας, τη φορολογική συμμόρφωση, τις στοχευμένες περικοπές δαπανών, την αναδιάρθρωση και εξυγίανση οργανισμών, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την άρση των ποικίλων εμποδίων στην λειτουργία ανταγωνισμού, ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

    Παράλληλα, για την προσεχή Τρίτη ανανέωσαν το «ραντεβού» τους το οικονομικό επιτελείο και οι επικεφαλής της τρόικας, πλην όμως ελάχιστοι πιστεύουν ότι και τότε θα υπάρξει συμφωνία, κυρίως για το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014.

    Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε, μετά τη σημερινή τετράωρη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, ότι ο στόχος της κυβέρνησης επικεντρώνεται σε δύο σημεία:

  • Να συμφωνηθεί ένα βασικό σενάριο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013 και για τον προϋπολογισμό 2014

  • Να εξεταστεί το κατά πόσον οι παρεμβάσεις από το υπουργείο Εργασίας και τα αποτελέσματα από τη φορολογική συμμόρφωση (π.χ. αύξηση εσόδων, λόγω ανάπτυξης της οικονομίας) και τη φορολογική διοίκηση, υπερκαλύπτουν το δημοσιονομικό κενό του 2014.

    Ωστόσο, παράγοντας που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις δηλώνει ότι αποκόμισε την εντύπωση, πως οι επικεφαλής της τρόικας δεν επείγονται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις. Μάλιστα, ζητούν συνεχώς πρόσθετα στοιχεία, προκειμένου να πειστούν για τις αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς σχετικά με τις αναγκαίες παρεμβάσεις στην οικονομία. Αντίθετα, ανέφερε ο ίδιος παράγοντας, η ελληνική πλευρά επείγεται να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις, με δεδομένη την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού έως τις 21 Νοεμβρίου.

    Χαρακτηριστικό της ασάφειας, που καλύπτει τη στάση κυρίως της τρόικας, είναι και το γεγονός ότι την Τρίτη θα συζητηθεί και το εάν και πότε οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν στην Αθήνα, αφού εκ των πραγμάτων, οι συζητήσεις θα διακοπούν λόγω της συνεδρίασης του Eurogroup στις 14 Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, στη σημερινή συνάντηση άνοιξαν όλα τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων.

    Ειδικότερα, τέθηκαν επί τάπητος ο προϋπολογισμός 2013 και ο προϋπολογισμός 2014, οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, οι αναγκαίες διαθρωτικές παρεμβάσεις (το μεγάλο τμήμα των οποίων, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης - πλειστηριασμοί, επαγγελματικές μισθώσεις), τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη δόση των 1 δισ. ευρώ (που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο) και η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

    [02] Πράξη εθνικά ανεύθυνη χαρακτήρισε ο Ευ. Βενιζέλος την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ

    «Πράξη θεσμικά ακραία, πολιτικά αμήχανη και εθνικά ανεύθυνη», χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως πρόκειται για ομολογία του πολιτικού του αδιεξόδου.

    Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε η πρόταση αυτή αποτελεί ακραία και απροκάλυπτη υπονόμευση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο αφού - όπως είπε - κατατέθηκε την ώρα της διαπραγμάτευσης που πάμε να επιβεβαιώσουμε την είσοδό μας στο τελικό στάδιο της οριστικής εξόδου από το Μνημόνιο και λίγο πριν την Προεδρία της ΕΕ κατά την οποία η χώρα μας έχει την ευκαιρία να μετέχει στο ευρώ με όρους θεσμικής ισοτιμίας κι όχι ως φτωχός συγγενής.

    «Τώρα που πρέπει να σταλεί μήνυμα σταθερότητας και αισιοδοξίας κι ενώ το ζητούμενο είναι η συσπείρωση του συνταγματικού τόξου κατά του ναζισμού και του φασισμού, έχουμε μία πράξη που αντιπαρατάσσει το επικίνδυνο αμάγαλμα της λεγόμενης αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης, που ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει την ταύτισή του με τους ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου, το ΚΚΕ ψηφίζει διαφοροποιούμενο και καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και την όσμωση εξ αντικειμένου με την ΧΑ» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Όπως ανέφερε εξάλλου, η πρόταση μομφής έγινε γιατί απέτυχε η στρατηγική της εφόδου, ενώ ως άλλη επιδίωξη ο κ. Βενιζέλος διείδε την «επιδίωξη τεχνητής πόλωσης σε μεσαία εκλογικά επίπεδα η οποία οφείλεται στον εκλογικό νόμο» για να πει πως ματαιοπονούν όσοι θέλουν να στήσουν τεχνητό σκηνικό πόλωσης. Υπογράμμισε ότι δεν συγκροτείται εθνικό μέτωπο σταθερότητας και προοπτικής χωρίς την κεντροαριστερά της ευθύνης, χωρίς το ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε δε πως κ. Κουβέλης προσχώρησε σε αυτή την άποψη μόνο που δεν υπάρχει πόλος ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ο ένας πόλος είναι η κυβέρνηση και εκεί είναι και το ΠΑΣΟΚ. «Κι εκεί θα έπρεπε να είστε κι εσείς, οι δυνάμεις της ευθύνης» είπε προς την ΔΗΜΑΡ.

    [03] Σκληρή κριτική Αλ. Παπαρήγα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

    Σκληρή κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν σκοπεύουμε να δώσουμε χέρι βοηθείας ούτε στα αστικά κόμματα ούτε στις ιμιτασιόν λύσεις».

    Αναφερόμενη ειδικότερα στον δικομματισμό, ανέφερε ότι «δικομματισμός και διπολισμός είναι να στριμώχνεται ο λαός από την μια μέσα από την τρομοκρατία και από την άλλη μέσα από την αυταπάτη και να μην αλλάζει τίποτα παρά μόνο να αλλάζει η κυβέρνηση.

    «Καταλαβαίνετε έτσι», πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα, «γιατί αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση. Όσο ο λαός είναι στην αντιπολίτευση θα είμαστε και εμείς στην αντιπολίτευση».

    [04] "Παρών" στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης δήλωσε ο Φ. Κουβέλης

    "Παρών" δήλωσε στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση τόσο σε ΝΔ όσο και σε ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Κουβέλης τόνισε την ανάγκη να υπάρχει πολιτική σταθερότητα στη χώρα, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει ότι «δεν εννοούμε όλοι το ίδιο πράγμα».

    «Δεν επιθυμούμε την όξυνση, την επιβολή νέων μέτρων, δεν επενδύουμε στην καταστροφή είμαστε μέρος της αποτροπής επιβολής νέων μέτρων. Πολιτική σταθερότητα σημαίνει να διεκδικείς αλλαγές στο πρόγραμμα που όπως και οι ίδιοι εμπνευστές του ομολογούν ότι έχει αποτύχει. Πολιτική σταθερότητα σημαίνει να υποστηρίζεις τα ίδια εντός και εκτός Ελλάδος και να μην λειτουργείς για εκλογική πελατεία» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

    Ο κ. Κουβέλης έκανε λόγο για «δεξιά και αριστερή ανωριμότητα» για σουρεαλισμό και αποκοπή από τις αγωνίες του Έλληνα ενώ διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα δώσει τη μάχη για να μην επιβληθούν νέα μέτρα.

    [05] Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Συντάγματος

    Με σύνθημα «Φύγετε τώρα!» αρκετός κόσμος είναι συγκεντρωμένος στο Σύνταγμα, ενώ μέσα στη Βουλή συζητείται η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Τη συγκέντρωση έχει καλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, «σταματάμε την καταστροφή, υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία, να τους διώξουμε».

    Μίλησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης και Παναγιώτης Λαφαζάνης, οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «θεσμική εκτροπή» στο θέμα της ΕΡΤ, ενώ παράλληλα, τόνισαν πως η κυβέρνηση χάρισε στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών καναλιών τη δημόσια περιουσία των ψηφιακών συχνοτήτων.

    Παρόντες και εργαζόμενοι της ΕΡΤ, ενώ απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών με κεριά αναμμένα κρατούσαν πανό «η καθαριότητα στους ιδιώτες, οι καθαρίστριες στο δρόμο» μπροστά από τα κάγκελα του Άγνωστου Στρατιώτη.

    Η λεωφόρος Αμαλίας, όπως και οι οδοί Όθωνος και Βασιλέως Γεωργίου Α' έχουν κλείσει λόγω των συγκεντρωμένων, ενώ κλειστός παραμένει ο σταθμός του Μετρό της πλατείας Συντάγματος με απόφαση της αστυνομίας.

    [06] Περίπατος του Ολυμπιακού στο ντέρμπι κορυφής

    Ο Ολυμπιακός ήταν ο θριαμβευτής στο ντέρμπι κορυφής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Οι "ερυθρόλευκοι" νίκησαν 4-0 τον ΠΑΟΚ στο "Γ.Καραϊσκάκης" με σκόρερ τους Μήτρογλου (36΄), Σαβιόλα (60΄), Φουστέρ (74΄), Κάμπελ (80΄) και προελαύνουν στην κατάταξη με διαφορά έξι βαθμών από τον "Δικέφαλο του Βορρά" και 13 από τον τρίτο, Ατρόμητο, μετά από 11 αγωνιστικές.

    Στις υπόλοιπες αναμετρήσεις που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Εργοτέλης-Πανθρακικός 3-1, Βέροια-Καλλονή 0-3, Παναιτωλικός-Λεβαδειακός 2-1, Αρης-Παναθηναϊκός 0 - 2, Πλατανιάς- Απόλλωνα Σμύρνης 2-0 και ΠΑΣ Γιάννινα -ΟΦΗ 2-1.

    Η αυλαία της τρέχουσας αγωνιστικής ολοκληρώνεται τη Δευτέρα με τον αγώνα Αστέρα Τρίπολης- Ξάνθη (19.30).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 10 November 2013 - 19:30:21 UTC