Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνελήφθησαν δύο άτομα που φέρονται ως διακινητές των 27 μεταναστών στην Πάλαιρο
  • [02] Κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο
  • [03] Μ. Σουλτς: «Οχι» σε περικοπές, «ναι» σε ανάπτυξη
  • [04] Συγκίνηση για τον θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη
  • [05] «Πολυτεχνείο 1973» - Έκθεση φωτογραφίας υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων

  • [01] Συνελήφθησαν δύο άτομα που φέρονται ως διακινητές των 27 μεταναστών στην Πάλαιρο

    Δύο άτομα που φέρονται ότι συμμετείχαν στην υπόθεση της διακίνησης των 27 μεταναστών μέχρι την Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας, όπου έχασαν την ζωή τους 12 άνθρωποι, έχουν συλληφθεί από την Αστυνομία και κρατούνται στο λιμεναρχείο Λευκάδας, ενώ αναζητούνται τρία ακόμη.

    Μετά το ναυάγιο οι διακινητές που βρίσκονταν στην ξηρά έσπευσαν να εξαφανιστούν εκτός από τον 58χρονο αφήνοντας τα οχήματα σε διάφορα σημεία, τα οποία βρέθηκαν από την Αστυνομία. Όσον αφορά τους 15 διασωθέντες, δεν αντιμετωπίζουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας, ενώ φορείς και εθελοντικές οργανώσεις της Λευκάδας και της Πρέβεζας έχουν κινητοποιηθεί για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και φιλοξενίας.

    Τέλος οι σοροί των 12 νεκρών μεταναστών, μεταξύ των οποίων και τεσσάρων παιδιών, έχουν μεταφερθεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας για νεκροψία και νεκροτομή, ενώ οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με διπλωματική αντιπροσωπεία της Συρίας για να διευθετηθεί το θέμα της μεταφοράς τους.

    [02] Κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 40η επέτειο του Πολυτεχνείου. Από χθες ισχύουνέκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλατεία Κάνιγγος. Οι ρυθμίσεις θα επεκταθούν σταδιακά την Κυριακή, οπότε και θα διεξαχθεί η καθιερωμένη πορεία, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, από τις λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους οδούς αυτών.

    Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες. Ακόμη, σύμφωνα με απόφαση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των λεωφορείων και τρόλεϊ.

    Μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την επέτειο του Πολυτεχνείου

    Τον ειρηνικό χαρακτήρα, χωρίς τη παραμικρή έκφραση βίας, των εξεγερμένων φοιτητών στο Πολυτεχνείο το 1973, αναδεικνύει στο μήνυμά του για τα την επέτειο των σαράντα χρόνων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

    Επίσης, ο κ. Παπούλιας επισημαίνει ότι επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι πάντα μια ευκαιρία για συλλογική περίσκεψη και προσφέρεται για νέες αναγνώσεις μιας μεγάλης στιγμής της ελληνικής ιστορίας. «Είναι το γεγονός τόσο σημαντικό και τόσο πυκνό σε μηνύματα που μπορείς κάθε φορά να βλέπεις άλλες διαστάσεις και να ανακαλύπτεις το βάθος ενός έτσι κι αλλιώς συγκλονιστικού νοήματος».

    «Φέτος, 40 χρόνια μετά την κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση, η μνήμη των δεινών που προκάλεσε η δικτατορία είναι πάντα ενεργή. Η συσπείρωση όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων κατά του νεοναζισμού, της βίας, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού είναι ο μόνος ουσιαστικός τρόπος να τιμηθεί η επέτειος» τονίζει στο μήνυμά του για την 40η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Διαχρονικό το μήνυμα του Πολυτεχνείου και επικαιροποιείται μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, αναφέρει μεταξύ άλλων στην ημερήσια διαταγή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    «Έχουμε χρέος να περιφρουρήσουμε μαζί με τη Νεολαία τον ουσιαστικό συμβολισμό του Πολυτεχνείου και να απομονώσουμε κάθε ακραία φωνή», δήλωσε ο υπουργός

    Παιδείαςκαι Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, για την 40η Επέτειο του Πολυτεχνείου.

    [03] Μ. Σουλτς: «Οχι» σε περικοπές, «ναι» σε ανάπτυξη

    «Οι Έλληνες έχουν καταβάλει τεράστιες θυσίες. Σήμερα δεν πρέπει να μιλάμε πλέον για περικοπές, αλλά με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να αναζωογονήσουμε την οικονομία. Χρειαζόμαστε στρατηγικές επενδύσεις στη χώρα» δηλώνει με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατικών και σοσιαλιστικών κομμάτων για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρτιν Σούλτς.

    «Κυρίως στην Ελλάδα είδαμε ότι η θέση η μονομερής δημοσιονομική πειθαρχία θα οδηγήσει στη δημοσιονομική εξυγίανση και στην επανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών είναι λάθος. Εμείς, όταν γίνει η νέα κυβέρνηση (σ.σ. της ΕΕ), θα δώσουμε ιδιαίτερο βάρος να ξεπεραστεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, το γεγονός δηλαδή ότι δεν βρίσκουν πρόσβαση σε κεφάλαια», δηλώνει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Σουλτς, η οικονομική πολιτική στην ευρωζώνη θα είναι ένας συνδυασμός της δημοσιονομικής εξυγίανσης με στρατηγικές επενδύσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

    [04] Συγκίνηση για τον θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη

    «Η ζωή του Γλαύκου Κληρίδη είναι συνυφασμένη με τους αγώνες του κυπριακού ελληνισμού που τον τίμησε με την ανάδειξή του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπερασπίστηκε με πάθος τις απόψεις του, είχε εθνικό όραμα και διορατικότητα που αναγνωρίστηκε ακόμη και από πολιτικούς αντιπάλους», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο συλλυπητήριο μήνυμά του για το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη.

    Η Κύπρος έχασε ένα μεγάλο Έλληνα, αναφέρει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για την απώλεια του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας πως ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε αγνός αγωνιστής και ευπατρίδης πολιτικός, μεγάλος πρωταγωνιστής σε όλους τους αγώνες των αδελφών Κυπρίων. «Υπηρέτησε τη Μαρτυρική Μεγαλόνησο, αλλά και τον Ελληνισμό στο σύνολό του» τονίζει ο πρωθυπουργός εκφράζοντας βαθειά συγκίνηση για το θάνατό του και ειλικρινή συλλυπητήρια στους δικούς του.

    «Αποχαιρετάμε μια εξέχουσα προσωπικότητα του κυπριακού ελληνισμού, έναν φίλο και ευπατρίδη που συνέδεσε τη ζωή του με τη νεότερη ιστορία της Κύπρου και πρωταγωνίστησε στους αγώνες του κυπριακού λαού για ανεξαρτησία, δημοκρατία, εθνική κυριαρχία και διεθνή αναγνώριση των δικαιωμάτων του» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

    Θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Γλαύκου Κληρίδη , αλλά και προς όλο τον κυπριακό λαό απηύθυνε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. «O Γλαύκος Κληρίδης αποτελεί μια εμβληματική μορφή για τη Μεγαλόνησο. Η ζωή του είναι άμεσα συνυφασμένη με την πολιτική ιστορία της Κύπρου. Εργάστηκε ακάματα για την επίλυση του Κυπριακού από διάφορες θέσεις. Κατά την θητεία του ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προετοίμασε και οδήγησε την Κύπρο στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν πρόλαβε, δυστυχώς, να δει την Κύπρο ενωμένη, καθώς πέθανε την ημέρα συμπλήρωσης τριάντα ετών από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους» αναφέρει ο κ. Βενιζέλος.

    Με το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο της κυπριακής ιστορίας, αναφέρει για την απώλεια του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου και υπεύθυνη της εξωτερικής πολιτικής του κόμματος.

    Τα θερμότερα συλλυπητήρια στην οικογένειά του και σε όλον τον Κυπριακό ελληνισμό απηύθυνε και το ΠΑΣΟΚ. «Ο Γλαύκος Κληρίδης συνέδεσε όλη του τη ζωή με το μεγάλο εθνικό ζήτημα της Κύπρου. Αγωνίστηκε για πολλές δεκαετίες, με όλες του τις δυνάμεις και με όλες του τις ιδιότητες για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Ακόμα και ο θάνατος που ήλθε σήμερα, ανήμερα της 30ης επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους, είναι μία σύμπτωση που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ο Ελληνισμός σε Ελλάδα και Κύπρο τον αποχαιρετά με συγκίνηση» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Mία σπουδαία προσωπικότητα της Κύπρου, ένας ευπατρίδης της πολιτικής, ο Γλαύκος Κληρίδης, έφυγε σήμερα από τη ζωή, αναφέρει η Δημοκρατική Αριστερά. «Η ΔΗΜΑΡ αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τη σπουδαία αυτή προσωπικότητα, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια που έκανε για την επίλυση του κυπριακού, αλλά και τη σημαντική συμβολή του για την ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

    [05] «Πολυτεχνείο 1973» - Έκθεση φωτογραφίας υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων

    Με μια ομιλία με αναφορές στον αντιδικτατορικό αγώνα και κυρίως στο Κίνημα του Ναυτικού, εγκαινίασε ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης την έκθεση φωτογραφίας «Πολυτεχνείο 1973», από το αρχείο του φωτορεπόρτερ Βασίλη Καραγεώργου, που παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο της Βουλής (Αμαλίας 22-24).

    Ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε «κάρβουνα αναμμένα» τα φωτογραφικά ντοκουμέντα της έκθεσης, εκτιμώντας πως «ανάλογα με την επικαιρότητα και τη συγκυρία, μπορούν πράγματι να ανάψουν ξανά τη φλόγα και να μπορέσουμε να ξαναβρεθούμε ενωμένοι όλοι μαζί, σε νέες μορφές κοινωνικής μάχης, ώστε να διεκδικήσουμε αυτά τα οποία πρέπει να διεκδικούμε».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 16 November 2013 - 9:30:22 UTC