Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τις πρυτανικές αρχές καλεί σε διάλογο ο υπουργός Παιδείας
  • [02] Συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ στο Βερολίνο
  • [03] Οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα κατέλαβε συριακή πόλη στα σύνορα με την Τουρκία
  • [04] Ελεύθερο με εγγύηση το ζευγάρι που κατηγορείται ότι κρατούσε ως σκλάβες τρεις γυναίκες
  • [05] Δώδεκα νεκροί από την κατάρρευση οροφής σούπερ μάρκετ στη Ρίγα
  • [06] Τιμ Μπέρνερς Λι: Απειλείται η δημοκρατική φύση του διαδικτύου
  • [07] Nέο νησί εμφανίσθηκε στην Ιαπωνία

  • [01] Τις πρυτανικές αρχές καλεί σε διάλογο ο υπουργός Παιδείας

    Πρωτοβουλία για να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ανέλαβε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, καλώντας σε διάλογο για σήμερα, Παρασκευή, τις πρυτανικές αρχές των δυο Ιδρυμάτων αλλά και τους εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων.

    «Σήμερα ολοκληρώθηκε η διαδικασία της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μετά την απογράφή τους, τη μοριοδότηση από τον ΑΣΕΠ, και την απόφαση του τριμελούς ειδικού υπηρεσιακού συμβουλίου» αναφέρει σε δήλωση του ο κ. Αρβανιτόπουλος. «Καλώ τις πρυτανικές αρχές των οκτώ Ιδρυμάτων σε διάλογο, προκειμένου η Πολιτεία και το υπουργείο να τους συνδράμουν στη διαδικασία της διοικητικής αναδιάρθρωσης που πρέπει να ακολουθήσουν» σημειώνει ο υπουργός και προσθέτει: «Καλώ επίσης σε διάλογο τους διοικητικούς υπαλλήλους των Ιδρυμάτων που συμμετείχαν στη διαθεσιμότητα, για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες διαιδρυματικής κινητικότητας και της επανατοποθέτησης των περισσοτέρων σε φορείς του Δημοσίου. Ο διάλογος προϋποθέτει ανοικτά πανεπιστήμια, που είναι καθολική απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας».

    Σημειώνεται ότι σήμερα συνεδριάζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών δεδομένης και της απόφασης του δικαστηρίου που έκρινε παράνομη την απεργία των υπαλλήλων του ιδρύματος.

    [02] Συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ στο Βερολίνο

    Με την Άγγελα Μέρκελ συναντάται σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς, στο Βερολίνο. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Καγκελαρία, ο πρωθυπουργός έχει προσκληθεί σε γεύμα εργασίας από την καγκελάριο, στη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν κυρίως η ευρωπαϊκή πολιτική, διμερή θέματα, καθώς και η κατάσταση στην Ελλάδα.

    Μετά το γεύμα εργασίας θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι αφορμή της επίσκεψης του κ. Σαμαρά στο Βερολίνο αποτελεί η συμμετοχή και ομιλία του στο οικονομικό συνέδριο της εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung».

    «Πάντα επιμέναμε η Ελλάδα να αποδεικνύει αξιοπιστία στην εφαρμογή του προγράμματος και ότι τότε βεβαίως σε αυτό θα "σταθεί απέναντι" η αξιοπιστία των Ευρωπαίων εταίρων» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι από την συνάντηση «αυτό που μπορεί κανείς να περιμένει είναι ότι η Καγκελάριος θα ακούσει με μεγάλο ενδιαφέρον πώς ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει την κατάσταση στην χώρα του και την εφαρμογή των συμφωνηθέντων».

    «Θέλω για άλλη μια φορά να επισημάνω, σε περίπτωση που υπάρχουν λανθασμένες προσδοκίες, ότι η συνάντηση δεν είναι μια συνάντηση για διαπραγματεύσεις. Η τρόικα είναι αυτή η οποία κάθε φορά ελέγχει πώς προχωρά η εφαρμογή των συμφωνηθέντων από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό δεν είναι διμερές θέμα κάποιων εθνικών κυβερνήσεων. Εμείς θεωρούμε τον εαυτό μας πολύ στενό εταίρο των Ελλήνων σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο. Έχουμε μεγάλο σεβασμό για τις μεταρρυθμίσεις και για τις δυσκολίες οι οποίες πρέπει να υπερπηδηθούν στην Ελλάδα, καθώς και για την σκληρότητα την οποία πολλοί άνθρωποι πρέπει να υποστούν σε αυτή την διαδικασία. Παραταύτα πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος για την Ελλάδα, ο οποίος δείχνει και τις πρώτες επιτυχίες και ο οποίος θα φέρει τη χώρα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πίσω σε έναν καλό σταθερό και βιώσιμο δρόμο. Για όλα αυτά η καγκελάριος και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συζητήσουν και για την Καγκελάριο μπορώ να πω ότι προσβλέπει σε αυτή την συνάντηση» δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

    [03] Οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα κατέλαβε συριακή πόλη στα σύνορα με την Τουρκία

    Μια οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα κατέλαβε μια πόλη στη βόρεια Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία, αφού εκδίωξε μια μονάδα μετριοπαθών ισλαμιστών ανταρτών και έθεσε υπό κράτηση τον αρχηγό της, δήλωσαν χθες, Πέμπτη, ακτιβιστές.

    Η πτώση της πόλης Άτμα, σημείου διέλευσης των όπλων που στέλνονται στις ανταρτικές οργανώσεις, σηματοδοτεί τη σύγχυση που επικρατεί σε ορισμένες από τις ανταρτικές οργανώσεις, οι οποίες φαίνεται να αφήνουν έδαφος στις μονάδες των σκληροπυρηνικών ισλαμιστών. Μερικές από τις οργανώσεις αυτές διαδραματίζουν τώρα μικρότερο ρόλο στο πεδίο της μάχης στον πόλεμο εναντίον των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσαν πηγές της αντιπολίτευσης.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [04] Ελεύθερο με εγγύηση το ζευγάρι που κατηγορείται ότι κρατούσε ως σκλάβες τρεις γυναίκες

    Τρεις τρομοκρατημένες και ψυχικά τραυματισμένες γυναίκες απελευθερώθηκαν αφού κρατήθηκαν σε συνθήκες σκλαβιάς για περισσότερο από τριάντα χρόνια μέσα σ' ένα συνηθισμένο σπίτι του νότιου Λονδίνου, "κάτι πρωτοφανές", σύμφωνα με τη Σκότλαντ Γιάρντ, η οποία συνέλαβε χθες, Πέμπτη, τα χαράματα ένα ζευγάρι εξηντάχρονων.

    Το ζευγάρι, ηλικίας 67 ετών, το οποίο δεν είναι βρετανικής υπηκοότητας, αφέθηκε ελεύθερο με εγγύηση ως τον Ιανουάριο εν αναμονή συμπληρωματικών πληροφοριών, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η Σκότλαντ Γιάρντ. Σύμφωνα με την αστυνομία, είναι ύποπτοι για εξαναγκασμό σε καταναγκαστική εργασία και για υπαγωγή προσώπων σε καθεστώς δουλείας. "Είχαμε περιπτώσεις δουλείας όπου άνθρωποι είχαν κρατηθεί παρά τη θέλησή τους για δέκα χρόνια, αλλά ποτέ κάτι τέτοιας έκτασης", υπογράμμισε ο ντετέκτιβ Κέβιν Χάιλαντ μετά την ανακοίνωση της απελευθέρωσης μιας 69χρονης Μαλαισιανής, μιας 57χρονης Ιρλανδέζας και μιας 30χρονης Βρετανίδας.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [05] Δώδεκα νεκροί από την κατάρρευση οροφής σούπερ μάρκετ στη Ρίγα

    Οι λετονικές υπηρεσίες διάσωσης ανακοίνωσαν σήμερα ότι 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την κατάρρευση χθες, Πέμπτη, της οροφής ενός σούπερ-μάρκετ στην πρωτεύουσα Ρίγα. "Στις 6 π.μ. (τοπική ώρα), 12 άνθρωποι είχαν βρεθεί νεκροί, τρεις απ' αυτούς ήταν μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας", δήλωσε η εκπρόσωπος των υπηρεσιών διάσωσης της Λετονίας Βικτορία Σεμπέλε."Συνολικά οκτώ πυροσβέστες τραυματίσθηκαν", δήλωσε η Σεμπέλε.

    Η οροφή του κτιρίου κατέρρευσε γύρω στις 6 μ.μ. της Πέμπτης. Οι πυροσβέστες που έσπευσαν επιτόπου καταπλακώθηκαν από συντρίμμια εξαιτίας μιας νέας κατάρρευσης.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [06] Τιμ Μπέρνερς Λι: Απειλείται η δημοκρατική φύση του διαδικτύου

    Ο δημιουργός του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web) Βρετανός σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι, προειδοποίησε ότι η δημοκρατική φύση που έως τώρα χαρακτήρισε το διαδίκτυο, κινδυνεύει από «ένα ογκούμενο κύμα παρακολουθήσεων και λογοκρισίας». Η Ελλάδα πάντως, που βρίσκεται στην 26η θέση του δείκτη Web Index για το 2013, θεωρείται μία από τις χώρες όπου το διαδίκτυο είναι κατ' εξοχήν ελεύθερο και ανοικτό για την έκφραση απόψεων.

    Το 94% των χωρών δεν έχουν επαρκή εποπτεία των κυβερνητικών «παρεμβολών» στο διαδίκτυο, ενώ το 30% των κρατών μπλοκάρουν ή φιλτράρουν το πολιτικό περιεχόμενο στο Ίντερνετ, σύμφωνα με τη νέα ετήσια έκθεση του Ιδρύματος Παγκόσμιου Ιστού, που ο ίδιος ο σερ Τιμ έχει δημιουργήσει.

    [07] Nέο νησί εμφανίσθηκε στην Ιαπωνία

    Ένα νέο νησί το οποίο εμφανίσθηκε πριν από δύο ημέρες σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων νοτίως του Τόκιο, φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού να μεγαλώνει, σύμφωνα με πληροφορίες και εικόνες που δίνουν στη δημοσιότητα οι ιαπωνικές αρχές.

    Ενώ την Τετάρτη ήταν κυκλικό με διάμετρο 200 μέτρα, το νέο νησί, το οποίο δεν έχει ακόμη όνομα, επιμηκύνθηκε σε σχήμα πατάτας με μήκος 400 μέτρα και πλάτος 200, εξήγησε εκπρόσωπος της Ακτοφυλακής. Υλικά εκτοξεύονταν την Πέμπτη σε ύψος 900 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, έναντι 600 μέτρων την προηγουμένη, ένδειξη ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα που προκάλεσε τη γέννηση του νησιού είναι πολύ έντονη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Στην Ιαπωνία, χώρα σεισμών και ηφαιστείων, έχουν συμβεί από το τέλος του πολέμου του Ειρηνικού τέσσερις ως πέντε ξαφνικές εμφανίσεις νησιών.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 November 2013 - 7:30:26 UTC