Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-12-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργούν οι εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης
  • [02] Ξεκινά σήμερα η δίκη για τον εμπρησμό στη MARFIN και τον Ιανό
  • [03] «Υποσιτίζονται και είναι παιδιά»- Τηλεμαραθώνιος αγάπης της UNICEF
  • [04] Ενώπιον του εισαγγελέα για παράβαση καθήκοντος ο Θ. Πελεγρίνης
  • [05] Ανοίγει η Νομική Σχολή Αθηνών
  • [06] Παγετός στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία
  • [07] Διασφάλιση των θέσεων εργασίας στις τρεις συνεταιριστικές τράπεζες, ζητεί η ΟΤΟΕ
  • [08] Αύριο στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας
  • [09] Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο
  • [10] Πρόωρες εκλογές στην Ταϊλάνδη
  • [11] Έκκληση του Μ. Ραχόι για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

  • [01] Απεργούν οι εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης

    Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται σήμερα οι εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης.

    Ζητούν, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, την άμεση ανάκληση των απολύσεων στο αρχαιολογικό τμήμα του έργου, τη σύναψη συμβάσεων που θα εξασφαλίσουν τις ήδη υπάρχουσες αποδοχές και τα υπάρχοντα δικαιώματα των εργαζομένων, την εξασφάλιση κονδυλίων για την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών εργασιών στο Μετρό Θεσσαλονίκης, όπως και για την μελέτη, συντήρηση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων.

    [02] Ξεκινά σήμερα η δίκη για τον εμπρησμό στη MARFIN και τον Ιανό

    Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει σήμερα, η δίκη για τον εμπρησμό της Τράπεζας Marfin, που κόστισε τη ζωή τριών υπαλλήλων και την επίθεση σε βάρος του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, τον Μάιο του 2010 κατά τη διάρκεια πανελλαδικού συλλαλητηρίου για το μνημόνιο. Στη δικογραφία για τα δύο περιστατικά είναι κατηγορούμενοι δύο πρόσωπα, ο ένας για την τράπεζα και ο άλλος για το βιβλιοπωλείο, οι οποίοι αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες.

    Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο, ο ένας κατηγορούμενος θεωρείται ως δράστης, μαζί με άλλους δύο άγνωστους, της επίθεσης με μολότοφ κατά του υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου, ενώ ο συγκατηγορούμενός του στη δικογραφία κατηγορείται για την επίθεση στον ΙΑΝΟ στην οποία συμμετείχαν και άλλοι τρεις άγνωστοι δράστες. Και οι δύο κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων. Μάλιστα ο πρώτος από αυτούς,που κατηγορείται για την Τράπεζα, είχε αφεθεί ελεύθερος μετά την απολογία του, με την έκδοση βουλεύματος του αρμόδιου Συμβουλίου που είχε συνεδριάσει μετά από διαφωνία ανακριτή και Εισαγγελέα για το θέμα της προφυλάκισης. Το Συμβούλιο είχε υιοθετήσει την άποψη του ανακριτή στο να παραμείνει ελεύθερος με όρους.

    [03] «Υποσιτίζονται και είναι παιδιά»- Τηλεμαραθώνιος αγάπης της UNICEF

    Σήμερα, από τις 19:00 έως τη μία μετά τα μεσάνυχτα, η Ελληνική Επιτροπή της Unicef, σε συνεργασία με τη Δημόσια Τηλεόραση πραγματοποιεί τηλεμαραθώνιο αγάπης. Ξεχωριστό κομμάτι του τηλεμαραθώνιου θα είναι φέτος η υιοθέτηση τριών ορφανοτροφείων της Ελλάδας, το «Μέλισσα» στη Θεσσαλονίκη, το Θηλέων της Λαμίας και το «Χατζηκώνστα» στην Αθήνα.

    Κατά τη διάρκεια του τηλεμαραθωνίου θα γίνουν συνδέσεις με όλους σχεδόν τους μεγάλους ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και με τα δελτία ειδήσεων όλων των καναλιών εθνικής εμβέλειας. Όσοι επιθυμούν να προσφέρουν στον τηλεμαραθώνιο μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 2121211000 (ισχύει μόνο για τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου), να στέλνου SMS με τη λέξη «ΠΑΙΔΙ» στο 54234, ενώ μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της UNICEF www.unicef.gr.

    [04] Ενώπιον του εισαγγελέα για παράβαση καθήκοντος ο Θ. Πελεγρίνης

    Ως ύποπτος για τη διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος, καλείται σήμερα από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης. Ο κ. Πελεγρίνης καλείται σε ανωμοτί κατάθεση, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ στην οποία καταλογίζονται ευθύνες στον πρύτανη για την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο.

    Η εν λόγω προκαταρκτική εξέταση είχε διαταχθεί έπειτα από αναφορά που είχε υποβάλει στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Στη συνέχεια, είχε συσχετιστεί με αυτή την έρευνα και η επίμαχη ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανοίγει η Νομική Σχολή Αθηνών

    [05] Ανοίγει η Νομική Σχολή Αθηνών

    Μαθήματα ξεκινούν σήμερα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος της σχολής, καθηγητής Θ. Φορτσάκης.

    Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών η απεργία συνεχίζεται και σήμερα. Το απεργιακό μέτωπο, ωστόσο, εμφανίζεται διασπασμένο καθώς η πλειοψηφούσα παράταξη του ΔΣ του συλλόγου των υπαλλήλων τάσσεται υπέρ της αναστολής της απεργίας και της συνέχισης του διαλόγου με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, με ανοικτό το Πανεπιστήμιο.

    Από σήμερα λειτουργεί κανονικά και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος ανέστειλαν την απεργιακή τους κινητοποίηση.

    [06] Παγετός στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

    Στους 3 βαθμούς Κελσίου, η θερμοκρασία νωρίς το πρωί στη Θεσσαλονίκη, ενώ συνθήκες παγετού επικρατούν στο μεγαλύτερο τμήμα του οδικού δικτύου της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας. Στους 3 βαθμούς Κελσίου, η θερμοκρασία και στην πόλη της Έδεσσας, ενώ αλυσίδες απαιτούνται από τον Άγιο Αθανάσιο προς το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, ενώ κλειστός είναι ο δρόμος από την Κερασιά. Ωστόσο, το χιονοδρομικό κέντρο δεν λειτουργεί.

    Κλειστά είναι και τα χιονοδρομικά κέντρα στο Σέλι και στα 3-5 Πηγάδια, με τη θερμοκρασία στους 2 βαθμούς Κελσίου στην πόλη της Βέροιας.Στον 1 βαθμό Κελσίου είναι η θερμοκρασία στις Σέρρες και στον Πολύγυρο, με αισθητό το αίσθημα της παγωνιάς.Στους -4 βαθμούς Κελσίου είναι η θερμοκρασία στη Φλώρινα, ενώ απαιτούνται αλυσίδες στον επαρχιακό δρόμο Φλώρινας-Καστοριάς, μέσω Βιτσίου. Στους -3 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στην πόλη των Γρεβενών, ενώ χωρίς αλυσίδες γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, που λειτουργεί κανονικά.

    [07] Διασφάλιση των θέσεων εργασίας στις τρεις συνεταιριστικές τράπεζες, ζητεί η ΟΤΟΕ

    Τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στις τρεις τράπεζες -Δωδεκανήσου, Ευβοίας και Δυτικής Μακεδονίας- που ύστερα από την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος αναστέλλεται η άδεια λειτουργίας τους ζητάει η ΟΤΟΕ με ανακοίνωση της.

    «Μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, εκείνο που προέχει και αποτελεί μείζον ζήτημα για την ΟΤΟΕ, είναι η προστασία της απασχόλησης των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, μαζί με τη διασφάλιση των καταθέσεων και του κλίματος ηρεμίας που πρέπει να επικρατήσει στους πελάτες των Συνεταιριστικών Τραπεζών και στις τοπικές κοινωνίες» αναφέρει μεταξύ άλλων η ΟΤΟΕ.

    [08] Αύριο στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας

    Επιστρέφουν αύριο στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση. Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στην Ελλάδα, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

    Άμεσος στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η επίτευξη συμφωνίας για τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. ευρώ ως το τέλος του μήνα.

    Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι είναι εφικτή η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ πριν από το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στελέχη, από τα τέσσερα προαπαιτούμενα απομένει μόνον η συμφωνία για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία- που αγγίζει τη βεβαιότητα- ότι το ζήτημα θα επιλυθεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Στην περίπτωση συμφωνίας για τα ΕΑΣ (τα άλλα τρία προαπαιτούμενα αφορούν στον Κώδικα των Δικηγόρων, το πρόγραμμα διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων του Δημοσίου και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ), η δόση θα «απελευθερωθεί» αυτομάτως, με συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ των δανειστών της χώρας, μετά τη Σύνοδο Κορυφής την μεθεπόμενη εβδομάδα. Η εκταμίευση αυτή θα καλύπτει το περίπου 60% των αναγκών εξυπηρέτησης των ομολόγων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που λήγουν στις 11 Ιανουαρίου.

    [09] Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει για σήμερα σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εν μέσω πληροφοριών ότι οι δύο πλευρές στο Κυπριακό βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο η ελληνική πλευρά θεωρεί ως προϋπόθεση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

    Τουρκοκυπριακές πηγές υποστηρίζουν ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στο 95% του κοινού ανακοινωθέντος και ότι είναι δυνατό να γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις πριν από την αναμενόμενη επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο στις 14 Δεκεμβρίου, μια μέρα μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Επίσης δεν αποκλείουν νέα συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και επισκέψεις των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ στην 'Αγκυρα και την Αθήνα, αντιστοίχως, πριν από τα Χριστούγεννα.

    [10] Πρόωρες εκλογές στην Ταϊλάνδη

    Το κυβερνών κόμμα στην Ταϊλάνδη ανακοίνωσε ότι η πρωθυπουργός Γινγκλούκ Σιναουάτρα θα ηγηθεί του Puea Thai Party στις επερχόμενες εκλογές, μετά τη διάλυση σήμερα του κοινοβουλίου από την πρωθυπουργό και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, προκειμένου η χώρα να εξέλθει από την πολιτική κρίση.

    Την ίδια ώρα, περί τους 100.000 διαδηλωτές, ανάμεσά τους πρώην βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, μετείχαν σήμερα το πρωί στις διαδηλώσεις με αίτημα την πτώση της κυβέρνησης στην Ταϊλάνδη και την αντικατάστασή της από ένα μη εκλεγμένο "λαϊκό συμβούλιο".

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [11] Έκκληση του Μ. Ραχόι για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ζήτησε περισσότερη ενότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είπε ότι η αναμενόμενη τραπεζική ένωση θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος μηνός, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της μεγάλης ισπανικής εφημερίδας El Pais, αργά το βράδυ της Κυριακής.

    Όπως είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός τα χειρότερα για την Ευρώπη είναι πίσω της και πλέον τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να εργαστούν προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης ανάπτυξης και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 December 2013 - 7:30:25 UTC