Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-12-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσλήψεις προανήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • [02] Την αποδοκιμασία του για τον εμπρησμό της εξοχικής κατοικίας του Κ. Σημίτη, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Ξεκίνησαν οι ενέργειες για την οργάνωση της ψηφοφορίας των ευρωεκλογών
  • [04] Σύσταση διυπουργικής επιτροπής για τη βιομηχανική πολιτική
  • [05] Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής Κρήτης η πρώτη δοκιμαστική βολή των S300
  • [06] Υποχρεωτικά από το ΕΣΗΔΗΣ το νέο έτος οι συμβάσεις φορέων του Δημοσίου
  • [07] Χειροτερεύουν οι συνθήκες διαβίωσης των ελληνικών νοικοκυριών
  • [08] Δάνεια 22,65 δισ. ευρώ επιστρέφουν οι τράπεζες της ευρωζώνης στην ΕΚΤ
  • [09] Η Fitch διατηρεί σταθερή την προοπτική για το αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών το 2014
  • [10] Ι. Στουρνάρας: Σε καλό κλίμα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα
  • [11] Ο Επίτροπος Ενέργειας Γκ.Έτινγκερ αναλαμβάνει την επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνίων για τον South Stream
  • [12] Καταργείται η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων στην Ιταλία
  • [13] Σε λευκό κλοιό η Κύπρος
  • [14] Κάτω από το νερό θα αποθηκεύονται οι θησαυροί της Εθνικής Πινακοθήκης στο νέο κτίριο

  • [01] Προσλήψεις προανήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης

    «Για πρώτη φορά το 2014, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει έναν κεντρικό σχεδιασμό προσλήψεων που αφορά σε ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση», ανέφερε μιλώντας το πρωί στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε «κατάκτηση για το κράτος συνολικά, το ότι παύει πλέον να διαπραγματεύεται ο κάθε υπουργός ξεχωριστά τις προσλήψεις που θέλει για το υπουργείο του» και το ότι «αρχίζουμε πλέον και αποκτούμε τα πρώτα ψήγματα μιας σωστής κεντρικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης».

    Ο κ. Μητσοτάκης είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρυσούλας Μαρίας Γιαταγάνα.

    Ειδικά για το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τη βουλευτή ότι για το 2014 έχουν προβλεφθεί προσλήψεις 800 έως 1.000 ατόμων διότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις πολύ μεγάλες ανάγκες σε αυτό το υπουργείο. Ταυτόχρονα εξέφρασε την εκτίμηση ότι και οι 758 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί για την εξωτερική φύλαξη των σωφρονιστικών καταστημάτων θα καλυφθούν από την μετακίνηση προσωπικού ιδίως από τον τομέα της δημοτικής αστυνομίας.

    [02] Την αποδοκιμασία του για τον εμπρησμό της εξοχικής κατοικίας του Κ. Σημίτη, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ

    «Εκφράζουμε την πλήρη αποδοκιμασία μας για τον εμπρησμό της εξοχικής κατοικίας του πρώην πρωθυπουργού κ. Σημίτη», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ για τον εμπρησμό της εξοχικής κατοικίας του πρώην πρωθυπουργού.

    [03] Ξεκίνησαν οι ενέργειες για την οργάνωση της ψηφοφορίας των ευρωεκλογών

    Το υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε ήδη τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τις επικείμενες ευρωεκλογές, όπως γίνεται γνωστό με έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή. Ερώτηση σχετική με την προετοιμασία για τις ευρωεκλογές του 2014 είχε καταθέσει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

    Όπως ειδικότερα αναφέρεται στο έγγραφο του κ. Μιχελάκη, το υπουργείο έχει προσδιορίσει τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των οικείων διπλωματικών αρχών της χώρας στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Θα ακολουθήσει η έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων εν ευθέτω χρόνο κάθε φορά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία αλλά και η ολοκλήρωση της θεσμικής και τεχνικής υποστήριξης κάθε σταδίου της διαδικασίας.

    [04] Σύσταση διυπουργικής επιτροπής για τη βιομηχανική πολιτική

    Διυπουργική επιτροπή, η οποία θα είναι υπεύθυνη για τη βιομηχανική πολιτική, αποφασίστηκε να συσταθεί τις επόμενες ημέρες, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, η επιτροπή αυτή θα εξετάζει οριζόντια τα θέματα και θα επιδιώξει να εξειδικεύσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο βιομηχανικής πολιτικής.

    Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, αυτό είναι αναγκαίο λόγω της παρούσας χρονικής συγκυρίας, και της ανάγκης να σωθούν θεσεις εργασίας αλλά και δημιουργηθούν καινούριες. Είναι όμως, πρόσθεσε, αναγκαίο και για το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα της τη βιομηχανική πολιτική.

    Στη σύσκεψη, παρών ήταν και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει μια βιομηχανική επανεκκίνηση, καθώς, όπως σημείωσε, με την παραγωγική οικονομία αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βγει η χώρα οριστικά απο το τέλμα της κρίσης.

    Ο Δ. Δασκαλόπουλος πρότεινε και τη διαμόφωση ενός «Συμφώνου Βιομηχανικής Πολιτικής» στο πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

    [05] Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής Κρήτης η πρώτη δοκιμαστική βολή των S300

    Με απόλυτη επιτυχία, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής Κρήτης στα Χανιά, η πρώτη δοκιμαστική βολή του αντιαεροπορικού οπλικού συστήματος S300. Στις 11:58, εβλήθη με επιτυχία ο στόχος, ένα μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που βρισκόταν σε απόσταση 30 χιλιόμετρων.

    Τη βολή παρακολούθησε ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Κύπριος ομόλογός του, Φώτης Φωτίου, σύσσωμη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αντιπροσωπείες ξένων αποστολών που βρίσκονται στην Ελλάδα και Έλληνες βουλευτές.

    Την ικανοποίησή του για την επιτυχία της βολής εξέφρασε ο κ. Αβραμόπουλος.

    [06] Υποχρεωτικά από το ΕΣΗΔΗΣ το νέο έτος οι συμβάσεις φορέων του Δημοσίου

    Την ικανοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου για τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.) σημείωσαν οι συμμετέχοντες σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά κατά την οποία έγινε ενημέρωση από τον γενικό γραμματέα Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Σ. Κομνηνό και τον διευθυντή Έργου, Α. Φρατζέσκο.

    Το Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσα από την οποία περνούν πλέον υποχρεωτικά όλες οι συμβάσεις του Δημοσίου για προμήθεια αγαθών, λήψη υπηρεσιών κλπ αξίας άνω των 1.000 ευρώ. Παρέχει τη δυνατότητα διεξαγωγής διαγωνισμών, καλύπτοντας ηλεκτρονικά και με χρήση ψηφιακής υπογραφής όλα τα στάδια που προβλέπει η σχετική νομοθεσία, ενώ προσφέρει ακόμη και ηλεκτρονική διαβούλευση κατά την κατάρτιση των προκηρύξεων (σχόλια και παρατηρήσεις υποβάλλονται στον διαδικτυακό τόπο www.promitheus.gov.gr, στο πεδίο «Διαβουλεύσεις»).

    [07] Χειροτερεύουν οι συνθήκες διαβίωσης των ελληνικών νοικοκυριών

    Στην 6η χειρότερη θέση μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά στη στέρηση υλικών αγαθών και στις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών, ανέβηκε πέρυσι η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ. Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστικό ότι, το 76,3% του φτωχού πληθυσμού και το 30,8% του μη φτωχού, δηλώνει οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες, ύψους ακόμη και περίπου 540 ευρώ.

    Έτσι, όχι μόνον ο φτωχός πληθυσμός της χώρας, αλλά και μέρος του μη φτωχού πληθυσμού, έχει πλέον δυσκολία για μία εβδομάδα διακοπών ετησίως, για γεύμα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι- ή ισοδύναμο για χορτοφάγους- κάθε δεύτερη ημέρα, για επαρκή θέρμανση της κατοικίας, για αγορές διαρκών αγαθών (όπως πλυντήριο ρούχων, έγχρωμη ΤV, τηλέφωνο, κινητό τηλέφωνο ή αυτοκίνητο), για αποπληρωμή δανείων ή αγορών με δόσεις, για πληρωμή πάγιων λογαριασμών, κ.λπ.

    Σύμφωνα δε με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών το 2012 (εισοδήματα 2011), το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες με αποτέλεσμα να στερείται, τουλάχιστον, τέσσερις από τις εννέα, συνολικά, διαστάσεις της υλικής στέρησης, ανέρχεται σε 19,5% το 2012.

    [08] Δάνεια 22,65 δισ. ευρώ επιστρέφουν οι τράπεζες της ευρωζώνης στην ΕΚΤ

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης θα επιστρέψουν την επόμενη εβδομάδα, πριν από τη λήξη τους, δάνεια ύψους 22,65 δισ. ευρώ που είχαν λάβει από την ίδια.

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιστροφή δανείων σε εβδομαδιαία βάση από τον Φεβρουάριο, όταν οι τράπεζες της Ευρωζώνης είχαν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα 3ετή δάνεια που είχαν λάβει.

    [09] Η Fitch διατηρεί σταθερή την προοπτική για το αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών το 2014

    Ο οίκος Fitch διατηρεί σταθερή την προοπτική για το αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών το 2014, όπως αναφέρει σε έκθεσή του για τις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης.

    Ο Fitch σημειώνει ότι οι τράπεζες της Νότιας Ευρώπης ικανοποιούν σε μεγάλο βαθμό τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και πιστεύει ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις προσπάθειες σχηματισμού κεφαλαίων για να αντισταθμισθεί ο σχετικός με την ποιότητα του ενεργητικού τους κίνδυνος και οι ασθενείς προοπτικές κερδοφορίας τους, αλλά επίσης και στο πλαίσιο των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ. Ωστόσο, ο οίκος δεν παραβλέπει την πιθανότητα πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών για μεμονωμένες τράπεζες, αλλά θεωρεί επίσης ότι τα τραπεζικά συστήματα της περιοχής που έχουν λάβει εξωτερική βοήθεια (σ.σ.: το ελληνικό σύστημα έλαβε τέτοια βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίησή του) θα πρέπει να τα πάνε σχετικά καλά στους ελέγχους της ποιότητας του ενεργητικού που θα γίνουν το 2014, δεδομένου ότι έχουν ήδη υποβληθεί σε εξονυχιστικούς ελέγχους.

    [10] Ι. Στουρνάρας: Σε καλό κλίμα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

    Σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως, προτεραιότητα τώρα της κυβέρνησης είναι να δοθεί λύση στα θέματα των προαπαιτούμενων, ενώ, όπως είπε, το θέμα των πλειστηριασμών θα εξεταστεί διεξοδικά την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ο κ. Στουρνάρας συμμετείχε στη σύσκεψη για τη βιομηχανική πολιτική.

    [11] Ο Επίτροπος Ενέργειας Γκ.Έτινγκερ αναλαμβάνει την επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνίων για τον South Stream

    Συμφωνία να ηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των συνομιλιών με τη Ρωσία, για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, επιτεύχθηκε σε άτυπη συνάντηση εργασίας, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στις Βρυξέλλες, μεταξύ εκπροσώπων από τις κυβερνήσεις των χωρών από το έδαφος των οποίων θα διέρχεται ο αγωγός και του αρμόδιου για την Ενέργεια κοινοτικού Επιτρόπου, Γκίντερ Έτινγκερ.

    Η ανάγκη διαβούλευσης για το θέμα αναδείχθηκε μετά τις δηλώσεις εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι οι διακυβερνητικές συμφωνίες (IGAs), που η Ρωσία σύναψε με έξι κράτη- μέλη της ΕΕ (Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία, Σλοβενία) και τη Σερβία, δεν είναι συμβατές με την κοινοτική νομοθεσία, σε μία σειρά κεντρικών ζητημάτων, τα οποία αφορούν τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας στην ΕΕ, και συνεπώς θα πρέπει να τύχουν επαναδιαπραγμάτευσης, ειδάλλως οι χώρες αυτές θα διακινδυνεύσουν να κινήσει η Επιτροπή σε βάρος τους διαδικασίες επί παραβάσει.

    Οι υπουργοί Ενέργειας της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας και της Αυστρίας, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του βουλγαρικού πρακτορείου ειδήσεων BTA, πρόκειται να αποστείλουν άμεσα επίσημες επιστολές προς τον Επίτροπο Έτινγκερ, όπου θα τον εξουσιοδοτούν τα διεξαγάγει τις συνομιλίες με τη Μόσχα.

    [12] Καταργείται η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων στην Ιταλία

    Η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε να καταργήσει την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, όπως ανακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, κατά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

    Η κρατική χρηματοδότηση προς τα ιταλικά πολιτικά κόμματα πρόκειται να καταργηθεί βαθμιαία, με μείωση των επιχορηγήσεων από το επόμενο έτος μέχρι το 2017. Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης Λέτα θα αντικατασταθεί από εθελοντικές χρηματικές συνεισφορές από μέρους πολιτών.

    «Παράλληλα, τα κόμματα θα υποχρεωθούν να αναθέσουν τον έλεγχο των ισολογισμών τους σε ανεξάρτητες λογιστικές εταιρίες», τόνισε ο Λέτα, σύμφωνα με τον οποίο «με τον τρόπο αυτό πρόκειται ασφαλώς να ξεπεραστεί η αδιαφάνεια και η κακοδιαχείριση των περασμένων ετών».

    [13] Σε λευκό κλοιό η Κύπρος

    Στην «κατάψυξη» βρίσκεται και σήμερα η Κύπρος για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ενώ 35 κοινότητες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές παραμένουν αποκλεισμένες.

    Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το γεγονός, ότι το χιόνι έφθασε και σε δήμους της μείζονος Λευκωσίας, όπως τα Λατσιά, το Τσέρι και το Δάλι.

    Στο Τρόοδος, ο υδράργυρος υποχώρησε στους -9 βαθμούς. Το ύψος του χιονιού είναι 60 εκατοστά στην πλατεία Τροόδους και 80 εκατοστά στην κορυφή του Ολύμπου. Εξάλλου, αισθητή είναι η έλλειψη βασικών αγαθών στις αποκλεισμένες κοινότητες.

    [14] Κάτω από το νερό θα αποθηκεύονται οι θησαυροί της Εθνικής Πινακοθήκης στο νέο κτίριο

    Προβληματισμό δημιουργεί το έργο της επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης, καθώς ο εντοπισμός του υδροφόρου ορίζοντα σε βάθος κατά οκτώ μέτρα μικρότερο από όσο αρχικά υπολογιζόταν εγείρει ερωτήματα για την ασφάλεια αποθήκευσης των θησαυρών της Πινακοθήκης κυριολεκτικά μέσα στο νερό. Μεγάλα μουσεία του εξωτερικού που βρίσκονται δίπλα ή κάτω από το νερό δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, υπογραμμίζει η Διοίκηση της Εθνικής Πινακοθήκης.

    Το θέμα απασχόλησε χτες τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, που κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν εκ νέου για τη στατική μελέτη του έργου, που χρειάστηκε τροποποίηση, όταν ανακαλύφθηκε ότι ο ποταμός Ιλισός βρίσκεται σε βάθος από 4,5 έως 7,7 μέτρα (ανάλογα με την κλίση του εδάφους), δηλαδή τουλάχιστον οκτώ μέτρα πιο πάνω από τις εκτιμήσεις της αρχικής γεωτεχνικής μελέτης (που υπολόγιζε τον υδροφόρο ορίζοντα σε βάθος 15,85 έως 24,7 μέτρα). Με τα νέα δεδομένα η αίθουσα περιοδικών εκθέσεων και οι αποθήκες της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου θα φυλάσσονται τα έργα τέχνης, θα περιβάλλονται από τα νερά του ποταμού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 December 2013 - 13:30:27 UTC