Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-12-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Ισραήλ ο Δημ. Αβραμόπουλος
  • [02] Αντιπαράθεση επί των άρθρων του νομοσχεδίου για τον ΕΦΙΑ
  • [03] Μια «ανάσα» από τη συμφωνία για τα ΕΑΣ
  • [04] «Η Ιρλανδία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση»
  • [05] Μερική στάση εργασιών στο γήπεδο «Arena Amazonia» της Βραζιλίας
  • [06] Πρόεδρος της Χιλής εξελέγη για δέυτερη φορά η Μισέλ Μπατσελέτ
  • [07] Δεκαέξι νεκροί σε ταραχές στη Σινγιάνγκ της Κίνας
  • [08] Στη Νέα Ζηλανδία η συνέχεια του Avatar
  • [09] Η Google εξαγόρασε την Boston Dynamics
  • [10] Η συχνή χρήση μαριχουάνας αλλοιώνει τον εγκέφαλο και ελαττώνει τη μνήμη

  • [01] Στο Ισραήλ ο Δημ. Αβραμόπουλος

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας βρίσκεται από χθες στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μοσέ Γιαλόν και τον πρόεδρο του κράτους του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες. Επίσης, θα επισκεφθεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Τον κ. Αβραμόπουλο συνοδεύει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος.

    Επίσης, θα επισκεφθεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου θα έχει συνάντηση με τον πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης κ.κ. Θεόφιλο Γ'.

    Τον υπουργό 'Αμυνας θα συνοδεύσει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος.

    [02] Αντιπαράθεση επί των άρθρων του νομοσχεδίου για τον ΕΦΙΑ

    Συνεχίστηκαν και χθες βράδυ οι εκφράσεις δυσφορίας εκ μέρους των βουλευτών της συμπολίτευσης, απέναντι σε συγκεκριμένες διατάξεις που εισήχθησαν εμβόλιμα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

    Ενόψει της δεύτερης ανάγνωσης του νομοσχεδίου, σήμερα, η εισηγήτρια της ΝΔ, Φεβρωνία Πατριανάκου ζήτησε τη φυσική παρουσία του υπουργού Εσωτερικών και του (προσκείμενου στη ΝΔ) υφυπουργού Μεταφορών, προκειμένου να παράσχουν διευκρινίσεις ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Κουτσούκος, δήλωσε πως το κόμμα του επιφυλάσσεται για την τελική του στάση απέναντι στις εν λόγω διατάξεις.

    Από πλευράς αντιπολίτευσης, καταδικάστηκε η φιλοσοφία του νομοσχεδίου στο σύνολό της, αν και ορισμένες ρυθμίσεις, όπως η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων (για τις πωλήσεις) και η μείωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3100 κατοίκων, πιθανότατα θα υπερψηφιστούν.

    [03] Μια «ανάσα» από τη συμφωνία για τα ΕΑΣ

    Πολύ κοντά σε συμφωνία για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και, κατ' επέκταση, για την εκταμίευση, την προσεχή Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, της δόσης του 1 δισ. ευρώ, φαίνεται ότι βρίσκονται η κυβέρνηση και οι επικεφαλής της τρόικας. Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστικό ότι υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε αμέσως μετά τη χθεσινή τρίωρη συνάντηση με την τρόικα, ότι «θα εκπλαγώ εάν δεν κλείσουμε αύριο» (σσ. σήμερα).

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα στελέχη του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας (στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με την τρόικα, συμμετείχε η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Φώφη Γεννηματά), που χαρακτήρισαν τη διαπραγμάτευση «αρκετά έως πολύ δημιουργική» και επισήμαναν ότι «ίσως αύριο να καταλήξουμε».

    Στη συνάντηση εξετάστηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, το οποίο, σύμφωνα με το υπάρχον σενάριο, προβλέπει τη διάσπαση της επιχείρησης σε στρατιωτικό και πολιτικό σκέλος, με τη διατήρηση του πρώτου, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί με λιγότερο προσωπικό και με εξαγωγικό χαρακτήρα για ένα μεταβατικό στάδιο.

    Σήμερα, οι δύο πλευρές θα βάλουν τις «τελευταίες πινελιές» σε μια συμφωνία για τα ΕΑΣ, με βάση και τα πρόσθετα στοιχεία που θα δώσει το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας στην τρόικα και τα οποία θα αφορούν στην εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης της εταιρίας για το επόμενο 12μηνο. Η συμφωνία θα επικυρωθεί είτε σε νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, είτε με ανταλλαγή e-mails.

    Στη συνέχεια, η τρόικα θα υποβάλει την έκθεσή της (για ύπαρξη συμφωνίας στα τέσσερα προαπαιτούμενα) στο Euro Working Group, το οποίο θα συνεδριάσει αύριο το πρωί, στις Βρυξέλλες. Αυτό, είτε θα αποφασίσει θετικά για την δόση του 1 δισ. ευρώ είτε θα παραπέμψει την απόφαση στο Eurogroup, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Σε κάθε περίπτωση, την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου αναμένεται να εκταμιευθεί η συγκεκριμένη δόση, η οποία εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο, και που θα δώσει «ανάσα» στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, καθώς στις 11 Ιανουαρίου πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 1,853 δισ. ευρώ.

    Ερωτηθείς κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών για το τι «μέλλει γενέσθαι» με το καθεστώς του ΦΠΑ στην εστίαση (την 1/1/2014 λήγει το πιλοτικό καθεστώς με το μειωμένο ποσοστό 13%), ανέφερε ότι «θα κάνουμε αυτό που πρέπει, πάντα σε κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης (με την τρόικα)».

    [04] «Η Ιρλανδία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση»

    Η Ιρλανδία κινείται προς τη «σωστή κατεύθυνση και η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει», δήλωσε την Κυριακή ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Έντα Κένι, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος με αφορμή την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Ο Κένι ευχαρίστησε τους Ιρλανδούς πολίτες για την υπομονή και την αντοχή τους, κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων της οικονομικής κρίσης που διένυσε η χώρα και αναγνώρισε «τις καταστροφικές συνέπειες της ανεργίας και της μετανάστευσης» που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες.

    Ο ίδιος ωστόσο προειδοποίησε πως η έξοδος από την οικονομική στήριξη δεν σημαίνει πως «οι ζωές μας δεν θα αλλάξουν εν μία νυκτί», ενώ έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα ότι «η χώρα επανακάμπτει καθώς η υπομονή και η προσαρμοστικότητα του λαού αποκατέστησαν την εθνική υπερηφάνεια».

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [05] Μερική στάση εργασιών στο γήπεδο «Arena Amazonia» της Βραζιλίας

    Βραζιλιάνικο δικαστήριο διέταξε την μερική στάση των εργασιών για την κατασκευή του γηπέδου Arena Amazonia στην πόλη του Μανάους, μετά το θάνατο ενός εργάτη, ο οποίος έχασε τη ζωή του το Σάββατο όταν έπεσε από ύψος 35 μέτρων. Το περιστατικό αυτό έχει εγείρει τις ανησυχίες για την ασφάλεια του σταδίου εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2014 στη χώρα. Οι εισαγγελείς ζήτησαν να σταματήσουν οι εργασίες «σε όλα τα τμήματα που βρίσκονται σε ύψος» ώστε να διεξαχθούν έρευνες σχετικά με την ασφάλεια των εργαζομένων.

    Ο Μαρκλουέντο ντε Μέλο Φερέιρα, 22 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο, ενώ είναι ο πέμπτος εργαζόμενος που χάνει τη ζωή του από την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή των γηπέδων.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [06] Πρόεδρος της Χιλής εξελέγη για δέυτερη φορά η Μισέλ Μπατσελέτ

    Η υποψήφια της κεντροαριστεράς για την προεδρία της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, εξελέγη πρόεδρος της χώρας για δεύτερη φορά επικρατώντας της κεντροδεξιάς αντιπάλου της Έβελιν Ματέι με μεγάλη διαφορά. Με σχεδόν το 90% των ψήφων καταμετρημένο, η Μπατσελέτ εξασφαλίζει το 62% έναντι 38% για την Ματέι, πρώην υπουργό του κυβερνώντος κεντροδεξιού συνασπισμού. Η Μπατσελέτ διετέλεσε πρόεδρος την περίοδο 2006-2010 και στη συνέχεια υποχρεώθηκε να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα εξαιτίας του εκλογικού νόμου.

    H Χιλή είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά εκατομμύρια άτομα έχουν πραγματοποιήσει διαδηλώσεις τα τελευταία χόνια ζητώντας ευρύτερη κατανομή του πλούτου και καλύτερη εκπαίδευση.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [07] Δεκαέξι νεκροί σε ταραχές στη Σινγιάνγκ της Κίνας

    Η αστυνομία στην δυτική περιοχή Σινγιάνγκ της Κίνας πυροβόλησε και σκότωσε 14 άτομα στη διάρκεια ταραχών αργά χθες το βράδυ κατά τις οποίες σκοτώθηκαν και δύο αστυνομικοί, ανακοίνωσε σήμερα η περιφερειακή κυβέρνηση.

    Αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση από πλήθος που πέταξε εναντίον τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και κρατούσε μαχαίρια όταν μετέβησαν για να συλλάβουν "ύποπτους εγκληματίες" σε χωριό κοντά στην πόλη Κασγκάρ στο Δρόμο του Μεταξιού, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση στον επίσημο ειδησεογραφικό της ιστότοπο Tianshan.

    Η Κίνα έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στην Σινγιάνγκ μετά την επίθεση με αυτοκίνητο που έπεσε πάνω σε τουρίστες στην πλατεία Τιενανμέν τον Οκτώβριο σκοτώνοντας τους τρεις επιβαίνοντες σε αυτό και δύο περαστικούς. Η Σινγιάνγκ έχει γίνει θέατρο πολλών συγκρούσεων τα τελευταία χρόνια, τις οποίες το Πεκίνο συχνά αποδίδει στο αυτονομιστικό Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν.

    [08] Στη Νέα Ζηλανδία η συνέχεια του Avatar

    O σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας για να γυρίσει εκεί τη συνέχεια του επικού του οράματος «Avatar». Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας θα επιδοτήσει το κόστος της παραγωγής για να γυριστούν τρεις ταινίες (3 sequels) του Avatar.

    Το συνολικό κόστος θα ανέλθει στα 415 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και οι ταινίες θα αρχίσουν να προβάλλονται από το 2016. Ο Τζέιμς Κάμερον που θα γίνει μόνιμος κάτοικος Νέας Ζηλανδίας λέει ότι στη χώρα αυτοί υπάρχουν εξαιρετικοί τεχνικοί και στούντιο.

    [09] Η Google εξαγόρασε την Boston Dynamics

    Η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας και διαδικτύου Google ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην εξαγορά της Boston Dynamics, της εταιρείας που κατασκευάσε το Cheetah, το πιο γρήγορο ρομπότ στον κόσμο. Η Boston Dynamics, η οποία συνεργάζεται με τον στρατό των ΗΠΑ, είναι η όγδοη εταιρεία από τον χώρο της ρομποτικής τεχνολογίας που εξαγοράζεται από τη Google εντός του 2013.

    Ακόμη, δεν έχει γίνει γνωστή η τιμή πώλησης της εταιρείας. Παράλληλα, η Google κρατάει κλειστά τα χαρτιά της αναφορικά με το ευρύτερο σχέδιό της μετά τις αλλεπάλληλες εξαγορές εταιρειών που έχουν ως αντικείμενο την κατασκευή ρομπότ.

    Επιμέλεια: Ι. Ιωαννίδης

    [10] Η συχνή χρήση μαριχουάνας αλλοιώνει τον εγκέφαλο και ελαττώνει τη μνήμη

    Οι άνθρωποι και ιδίως οι έφηβοι που κάνουν συχνή χρήση μαριχουάνας (κάνναβης), καπνίζοντάς την σχεδόν κάθε ημέρα επί τουλάχιστον τρία χρόνια, εμφανίζουν αφύσικες αλλαγές στον εγκέφαλό τους, οι οποίες σχετίζονται με ελαττωμένη μνήμη και μειωμένες σχολικές επιδόσεις, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη -άλλη μία που δείχνει ότι τα λεγόμενα «μαλακά» ναρκωτικά δεν είναι ακίνδυνα- αναφέρει επίσης ότι η τακτική χρήση κάνναβης φαίνεται να επιφέρει αλλοιώσεις στον εγκέφαλο που μοιάζουν με τη σχιζοφρένεια.

    Οι εγκεφαλικές ανωμαλίες και τα προβλήματα μνήμης παρατηρήθηκαν σε νέους 21 έως 22 ετών, οι οποίοι κάπνιζαν τακτικά μαριχουάνα κατά την εφηβεία τους, αλλά την είχαν σταματήσει εδώ και δύο χρόνια. Αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει πως η επίπτωση της χρόνιας χρήσης μαριχουάνας παραμένει σε βάθος χρόνου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 December 2013 - 7:30:27 UTC