Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-01-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Αναβαθμίζεται η Δημόσια Τηλεόραση», τονίζει ο Π. Καψής
  • [02] Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου με Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
  • [03] Δικαστές προς Κ. Παπούλια: Δεν είναι δουλειά μας να παίρνουμε κεφάλια
  • [04] Γ. Μηλιός: Επικοινωνιακή αισιοδοξία η άποψη Στουρνάρα για έξοδο της χώρας στις αγορές το 2014
  • [05] Προθεσμία για την Τρίτη έλαβε ο Δ. Κοντομηνάς
  • [06] Εξιτήριο πήρε ο δεκάχρονος που σώθηκε από την πυρκαγιά σε διαμέρισμα στο Κορδελιό
  • [07] Μικρή αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ, τον Νοέμβριο
  • [08] Ένταση το πρωί έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
  • [09] Αμετάβλητα διατηρεί η ΕΚΤ τα βασικά της επιτόκια
  • [10] Η ζήτηση για την πώληση 5ετών πορτογαλικών ομολόγων υπερέβη τα 9 δισ. ευρώ
  • [11] Η πώληση ελληνικών ομολόγων θα σηματοδοτήσει αλλαγή σελίδας για την Ευρωζώνη
  • [12] Η Γερμανία θα καταστρέψει μέρος του συριακού χημικού οπλοστασίου
  • [13] Επιστολή Ν. Αναστασιάδη στον γγ του ΟΗΕ
  • [14] Πρόγραμμα αφιερωμένο στην Ελλάδα από το Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών των Βρυξελλών

  • [01] «Αναβαθμίζεται η Δημόσια Τηλεόραση», τονίζει ο Π. Καψής

    «Η Δημόσια Τηλεόραση κέρδισε το στοίχημα της κάλυψης της τελετής έναρξης της ελληνικής Προεδρίας. Οι εργαζόμενοι της Δημόσιας Τηλεόρασης ανταποκρίθηκαν με άψογο επαγγελματισμό στις ανάγκες μίας σύνθετης και απαιτητικής παραγωγής. Παρά τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, μετέφεραν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις εικόνες της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Όσοι μέχρι και την τελευταία στιγμή αμφισβητούσαν την ετοιμότητα της Δημόσιας Τηλεόρασης, με κίνδυνο να εκτεθεί η χώρα στο εξωτερικό, διαψεύστηκαν», τονίζει με ανακοίνωση του ο υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης, Παντελής Καψής.

    Όπως υπογραμμίζει ο κ. Καψής «η αναβάθμιση της Δημόσιας Τηλεόρασης συνεχίζεται. Ήδη από χθες οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα από την ιστοσελίδα της Δημόσιας Τηλεόρασης (www.hprt.gr).

    [02] Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου με Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

    Τις ευχές και την πεποίθησή του ότι η ελληνική Προεδρία «θα δώσει την ευκαιρία στην Ελλάδα να υπερβεί ακόμα πιο σύντομα και πιο επιτυχημένα τις παρούσες δυσκολίες, χάρη στην ενεργό δράση της κυβερνήσεως, του κ. πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου και να δώσει η Ελλάδα τη δική της μαρτυρία και συμβολή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι» εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών.

    «Όλη η Ευρώπη» επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης «είναι μια μεγάλη οικογένεια, κάθε οικογένεια έχει τα προβλήματά της, είναι φυσικό και η ευρωπαϊκή οικογένεια να έχει τα δικά της, αλλά με ζήλο, με προσπάθεια, με ενότητα, με ομοψυχία αυτά θα υπερπηδηθούν και θα βαδίσουμε προς ένα καλύτερο αύριο».

    [03] Δικαστές προς Κ. Παπούλια: Δεν είναι δουλειά μας να παίρνουμε κεφάλια

    «Ανεπίτρεπτες» χαρακτηρίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) τις πρόσφατες αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης και υπογραμμίζει ότι έργο των δικαστών δεν είναι να «παίρνουν κεφάλια», ενώ απαντά και στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νικ. Δένδια για το ζήτημα της χορήγησης άδειας στο μέλος της «17 Νοέμβρη», Χριστόδουλο Ξηρό.

    Ειδικότερα, η ΕΔΕ με αφορμή «τις συνεχιζόμενες δηλώσεις ορισμένων παραγόντων, οι οποίοι κατ΄ επανάληψη και με ευκολία μετακυλίουν τις ευθύνες αποκλειστικά και μόνον στη Δικαιοσύνη», επισημαίνει σε σημερινή, ανακοίνωσή της τα εξής:«αναφορικά με τις αποφάσεις για τη χορήγηση αδείας εξόδου στους εκτίοντες ποινή, επιβάλλεται τα αρμόδια όργανα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και συγκρατημένα, για τη χορήγηση του εν λόγω ευεργετήματος, αξιολογώντας ειδικά την κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, ώστε να μην αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, ότι κατέληξαν σε εσφαλμένη κρίση, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της κοινωνίας».

    [04] Γ. Μηλιός: Επικοινωνιακή αισιοδοξία η άποψη Στουρνάρα για έξοδο της χώρας στις αγορές το 2014

    «Επικοινωνιακή αισιοδοξία» χαρακτηρίζει ο επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την άποψη που εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για έξοδο της χώρας στις αγορές το 2014.

    «Δεν λέω ότι δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά θα γινόταν υπό όρους, δηλαδή υπό την προστασία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα εγγυάτο αυτούς τους τίτλους, θα είχε περιορισμένο χαρακτήρα και θα προσπαθούσε απλώς να δώσει ένα μήνυμα ότι τα πράγματα αλλάζουν. Δεν θα ήταν μια πραγματική αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής αξιοπιστίας του ελληνικού δημοσίου. Το ελληνικό δημόσιο εξακολουθεί να είναι χρηματοπιστωτικά αναξιόπιστο και με αυτή την έννοια η χρηματοδότησή του δεν θα ήταν στις αγορές όπως ήταν πριν την κρίση», υποστήριξε ο κ. Μηλιός.

    Έντονες αμφιβολίες εξέφρασε ο κ. Μηλιός και σε ό,τι αφορά την έξοδο της χώρας από την ύφεση εφέτος. «Εννέα στα δέκα διεθνή ινστιτούτα και οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και όλα τα ερευνητικά ινστιτούτα οικονομικής συγκυρίας στη Γερμανίας, προβλέπουν ότι το σταμάτημα της ύφεσης στην Ελλάδα θα έλθει από το 2015. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ακόμη και τότε που θα μπούμε σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης, αυτοί θα προέλθουν αποκλειστικά από την κατάρρευση των εισαγωγών και όχι από την αύξηση των επενδύσεων, της κατανάλωσης, και επομένως από την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας. Και αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι για την πλειοψηφία του κόσμου, τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών, για τους συνταξιούχους, τους μικροεπιχειρηματίες κ.λπ. η αρνητική κατάσταση, η απελπιστική κατάσταση πολλών εξ αυτών, θα συνεχίσει να υπάρχει. Επομένως αυτό δεν είναι ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

    [05] Προθεσμία για την Τρίτη έλαβε ο Δ. Κοντομηνάς

    Προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τρίτη, έλαβε από την ιδιωτική κλινική όπου νοσηλεύεται, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, κατηγορούμενος στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

    Ο κ. Κοντομηνάς αντιμετωπίζει στην υπόθεση του Ταμιευτηρίου τις κατηγορίες της απάτης, άμεσης συνέργειας σε απιστία και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Στην κλινική όπου νοσηλεύεται, μετέβη ο ανακριτής Γιώργος Ανδρεάδης, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση.

    [06] Εξιτήριο πήρε ο δεκάχρονος που σώθηκε από την πυρκαγιά σε διαμέρισμα στο Κορδελιό

    Εξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε, σήμερα, το δεκάχρονο αγοράκι που σώθηκε από απεγκλωβίστηκε από διαμέρισμα στην οδό Τραπεζούντος στο Κορδελιό, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες την περασμένη Τρίτη, με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα νήπιο 1,5 ετών.

    Ο δεκάχρονος -που σώθηκε χάρη στην προσπάθεια του υδραυλικού Θεόδωρου Καλτσίδη που όρμηξε μέσα στο φλεγόμενο διαμέρισμα και κατάφερε να βγάλει έξω τον μικρό και έναν νεαρό άνδρα- έφυγε σήμερα από το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» όπου νοσηλευόταν, δήλωσε ο διοικητής του Γιώργος Χριστόπουλος.

    [07] Μικρή αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ, τον Νοέμβριο

    Οριακή αύξηση κατά 0,82% ή κατά 7.282 άτομα εμφανίζει ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας ανήλθε, τον Νοέμβριο, σε 858.882 άτομα. Από αυτούς, 418.071 (ποσοστό 48,68%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 440.811 (ποσοστό 51,32%) για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

    Τον Οκτώβριο, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ήταν 851.600 άτομα και τον Νοέμβριο του 2012, 786.236 άτομα.

    Ακόμη, αυξημένος κατά 22,81% ή κατά 38.371 είναι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων που δεν αναζητούν εργασία και κατά 5.783 άτομα ή κατά 4,62%, ο αριθμός των επιδοτουμένων ανέργων.

    [08] Ένταση το πρωί έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

    Ένταση επικράτησε το πρωί έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, όπου σχολικοί φύλακες από όλη την Ελλάδα πραγματοποίησαν συγκέντρωση, διαμαρτυρόμενοι για το καθεστώς της διαθεσιμότητας, στο οποίο έχουν τεθεί οι 2.200 σχολικοί φύλακες από τον Σεπτέμβριο.

    Οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών.

    Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν μαύρα μπαλόνια σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ ζήτησαν να συναντήσουν τον υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Αυτή την ώρα, οι συγκεντρωμένοι έχουν αποχωρήσει και η κίνηση στη λεωφόρο έχει αποκατασταθεί.

    [09] Αμετάβλητα διατηρεί η ΕΚΤ τα βασικά της επιτόκια

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι διατηρεί τα βασικά της επιτόκια αμετάβλητα, στο 0,25%, ένα ιστορικό χαμηλό επίπεδο.

    [10] Η ζήτηση για την πώληση 5ετών πορτογαλικών ομολόγων υπερέβη τα 9 δισ. ευρώ

    Η ζήτηση που εκδηλώθηκε από τους επενδυτές για την πώληση 5ετών πορτογαλικών ομολόγων υπερέβη τα 9 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με τους επικεφαλής της πώλησης.

    Πρόκειται για μία έκδοση κρίσιμη για να αποδειχθεί ότι η Λισαβόνα έχει πρόσβαση στις αγορές πριν από τη σχεδιαζόμενη έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσής της, στα μέσα του 2014.

    Η Πορτογαλία έχει θέσει ως περιθώριο για το επιτόκιο των ομολόγων το μέσο επιτόκιο (mid swap) συν 330 μονάδες βάσης (3,3 εκατοστιαίες μονάδες). Αρχικά, τα ομόλογα προσφέρθηκαν στους επενδυτές με τη σκέψη το περιθώριο του επιτοκίου να φθάσει τις 340 μονάδες βάσης, ενώ στη συνέχεια δόθηκε επίσημα η κατεύθυνση για περιθώριο 335 μονάδων βάσης, όταν η ζήτηση το πρωί ξεπέρασε τα 5 δισεκ. ευρώ.

    [11] Η πώληση ελληνικών ομολόγων θα σηματοδοτήσει αλλαγή σελίδας για την Ευρωζώνη

    Στη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ότι η Ελλάδα σχεδιάζει τη διάθεση ομολόγων στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, αναφέρεται δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, επισημαίνοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα σηματοδοτούσε αλλαγή σελίδας για την Ευρωζώνη, μετά τον αποκλεισμό που υπέστησαν χώρες της από τις αγορές χρέους. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το ράλι στις αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων και μετοχών συνεχίζεται με την έλευση του νέου έτους.

    Το περσινό ράλι, με επικεφαλής τα ελληνικά ομόλογα που απέφεραν κέρδη 47% (σ.σ.: λόγω της ανόδου της τιμής τους στην αγορά), αντάμειψαν τους επενδυτές, που τοποθετήθηκαν σε χρηματοπιστωτικούς τίτλους της περιοχής. Η μέση απόδοση κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 2,55% αυτή την εβδομάδα, χαμηλότερα σε σχέση ακόμη και με πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση, σύμφωνα με δείκτες της τράπεζας Bank of America Merrill Lynch.

    Το κέρδος για τους επενδυτές, αν είχαν αγοράσει ελληνικά ομόλογα την ημέρα του Ιουλίου 2012, που ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεσμεύθηκε ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ, θα έφθανε το 370%, σύμφωνα με του δείκτες του Bloomberg. Το αντίστοιχο κέρδος για τα ιρλανδικά ομόλογα θα ανερχόταν σε 27% και για τα πορτογαλικά ομόλογα σε 42%.

    [12] Η Γερμανία θα καταστρέψει μέρος του συριακού χημικού οπλοστασίου

    Η Γερμανία θα βοηθήσει στην καταστροφή παραγόντων των συριακών χημικών όπλων στο πλαίσιο διεθνούς προγράμματος αφοπλισμού, δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ.

    Ο κ. Στάινμάγερ τόνισε ότι χώρες με τεχνική υποδομή δεν πρέπει να αρνηθούν τη βοήθειά τους.

    «Για το λόγο αυτό η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να βοηθήσει. Αυτό σημαίνει ότι θα καταστρέψει μέρος των χημικών καταλοίπων», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το Δανό ομόλογό του.

    [13] Επιστολή Ν. Αναστασιάδη στον γγ του ΟΗΕ

    Τρόπους για τερματισμό του αδιεξόδου στο Κυπριακό, αναζητεί ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, με επιστολή του, ημερομηνίας 2 Ιανουαρίου, προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν. Ο κ. Αναστασιάδης ενημερώνει τον γενικό γραμματέα, για τους λόγους για τους οποίους απέτυχε η προσπάθεια συνομολόγησης κοινού ανακοινωθέντος με την τουρκοκυπριακή πλευρά για επανέναρξη των συνομιλιών.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος, σύμφωνα με το ΡΙΚ, προτείνει την ταχεία έγκριση ενός σημαντικού, απλού και μικρότερου σε έκταση κοινού ανακοινωθέντος.

    [14] Πρόγραμμα αφιερωμένο στην Ελλάδα από το Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών των Βρυξελλών

    Ειδικό πρόγραμμα-αφιέρωμα «στην τεράστια συμβολή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κληρονομιά», διοργανώνει το Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών των Βρυξελλών (Palais des Beaux-Arts / BOZAR), στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρχαιολογική και εικαστική έκθεση, καθώς και ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που αναδεικνύουν την ελληνική μουσική, το θέατρο και τον κινηματογράφο.

    Η αυλαία ανοίγει στις 14 Ιανουαρίου με τη συναυλία της ARMONIA ATENEA (Καμεράτα), σηματοδοτώντας και την επίσημη έναρξη της ελληνικής Προεδρίας στις Βρυξέλλες. O διεθνούς φήμης μαέστρος Γιώργος Πέτρος θα διευθύνει έργα του 18ου αιώνα, με τίτλο «Η Ελληνική Μυθολογία και η Μπαρόκ Όπερα». Η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και οι μέτζο σοπράνο Μαίρη-Έλεν Νέζη και Ειρήνη Καραγιάννη θα ερμηνεύσουν έργα των Χαίντελ, Βιβάλντι, Μπαχ κ.ά.

    Ο κύκλος των εκδηλώσεων του BOZAR με αφιέρωμα την Ελλάδα ολοκληρώνεται στις 16 Μαΐου με τη συναυλία της Σαβίνας Γιαννάτου «Άνοιξη στη Σαλονίκη» (Primavera en Salonico).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 January 2014 - 13:30:25 UTC