Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-01-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Χριστοδουλάκης: Δεν χειραγωγήσαμε τα στοιχεία προκειμένου να ενταχθεί η Ελλάδα στην ΟΝΕ
  • [02] Μεθοδεύσεις σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών καταγγέλλει ο Αλ. Τσίπρας
  • [03] Νέες κινήσεις ύποπτων λογαριασμών μελετούν οι ανακριτές της υπόθεσης των εξοπλιστικών
  • [04] «Υπεύθυνοι οι υπουργοί» για την απόδραση του Χρ. Ξηρού, υποστηρίζει σε επιστολή του στην «Ελευθεροτυπία» ο Αλ. Γιωτόπουλος
  • [05] Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ΑΕΠ σχεδιάζει η Eurostat
  • [06] Ο αριθμός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα μειώθηκε το 2013 κατά 17%
  • [07] Μειώνεται η αδήλωτη εργασία
  • [08] Ο Ν. Αναστασιάδης ενημέρωσε Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο για το Κυπριακό
  • [09] Τέσσερις νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Βηρυτό
  • [10] Η Ιαπωνία συνεχίζει τη σφαγή των δελφινιών παρά τη διεθνή κατακραυγή
  • [11] Στην Αργεντινή η πρεμιέρα για Γιαννιώτη και Αραούζου
  • [12] Μάντσεστερ και Μπαρτσελόνα ενδιαφέρονται για τον Μάτα

  • [01] Ν. Χριστοδουλάκης: Δεν χειραγωγήσαμε τα στοιχεία προκειμένου να ενταχθεί η Ελλάδα στην ΟΝΕ

    «Η Ελλάδα αξιοποίησε την ευελιξία που δόθηκε τότε στις υπό ένταξη χώρες, αλλά δεν υπήρξε καμία ειδική μεταχείριση για εμάς, και δεν απαιτήσαμε και κάτι τέτοιο. Εάν η Ελλάδα είχε εξαπατήσει, κάποια πράγματα θα αποκαλύπτονταν από τη Eurostat ή τις αγορές», υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, αναφερόμενος στους όρους ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

    «Όλα ήταν νόμιμα», είναι ο τίτλος της συνέντευξης του Έλληνα πρώην υπουργού προς τη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», στην οποία ο κ. Χριστοδουλάκης υπερασπίζεται την επιλογή της ένταξης στη ζώνη του ευρώ και απορρίπτει τις κατηγορίες περί παραποίησης των δεικτών για την εκπλήρωση των όρων ένταξης. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη, όλα όσα έκανε η τότε ελληνική κυβέρνηση ήταν στο πλαίσιο της νομιμότητας και της διαφάνειας.

    [02] Μεθοδεύσεις σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών καταγγέλλει ο Αλ. Τσίπρας

    Μεθοδεύσεις σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση που κατέθεσε μαζί με πέντε βουλευτές του κόμματος και την απευθύνει στον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη.

    Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι τυχόν διεξαγωγή των ευρωεκλογών τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών αντίκειται στο πνεύμα του Νόμου Καλλικράτη και επιφέρει επιπλέον κόστος άνω των 50 εκατ. ευρώ.

    Στην ερώτησή του, ο κ. Τσίπρας καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει αν σκοπεύει να προχωρήσει σε ιδιαίτερη πράξη προκήρυξης, μέσω της έκδοσης προεδρικού διατάγματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είτε αυτοτελώς είτε σε ενιαίο Προεδρικό Διάταγμα με την προκήρυξη των ευρωεκλογών.

    [03] Νέες κινήσεις ύποπτων λογαριασμών μελετούν οι ανακριτές της υπόθεσης των εξοπλιστικών

    Εν αναμονή της απολογίας ενός από τους ανθρώπους στους οποίους αποδίδεται κομβικός ρόλος στη διακίνηση παράνομων χρημάτων που συνδέονται με την προμήθεια των υποβρυχίων, βρίσκονται οι ανακριτές της υπόθεσης.

    Πρόκειται για τον εφοπλιστή Μιχάλη Ματαντό, εκπρόσωπο της εταιρείας ΜΙΕ, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και αναμένεται να προσέλθει ενώπιον των ανακριτών της υπόθεσης την Πέμπτη.

    Οι κατηγορίες που του αποδίδονται αφορούν τον κεντρικό ρόλο τον οποίο διαδραμάτισε η εταιρία του στην υπόθεση των υποβρυχίων και στη διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών που δόθηκαν για «ωφέλιμες πληρωμές».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακριτές της υπόθεσης Γαβριήλ Μαλλής και Γιάννης Σταυρόπουλος φαίνεται να έχουν στη διάθεσή τους νέες κινήσεις λογαριασμών, μέσω των οποίων φέρεται να διακινήθηκαν παράνομα χρηματικά ποσά για τα εξοπλιστικά προγράμματα, στοιχεία που μελετούν και αντιπαραβάλλουν με δεδομένα της δικογραφίας και ισχυρισμούς κατηγορουμένων.

    [04] «Υπεύθυνοι οι υπουργοί» για την απόδραση του Χρ. Ξηρού, υποστηρίζει σε επιστολή του στην «Ελευθεροτυπία» ο Αλ. Γιωτόπουλος

    Για «ευθύνη υπουργών» κάνει λόγο ο έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού για υποθέσεις τρομοκρατίας, Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, σε επιστολή του, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

    Με αφορμή τη διαφυγή του Χριστόδουλου Ξηρού, ο Αλ. Γιωτόπουλος υποστηρίζει ότι η «διαταγή» για την απόδραση «ήρθε από πάνω», καθώς, όπως λέει, «ούτε η διευθύντρια, ούτε βέβαια κάποιος αρχιφύλακας έχουν εξουσία ή θα αναλάμβαναν την ευθύνη» να του δοθεί (σσ. του Χριστόδουλου Ξηρού) το ελεύθερο να πηγαίνει καθημερινά όπου θέλει, στο αρχιφυλακείο, στους Πυρήνες, στους σημαντικότερους ποινικούς».

    Ο επιστολογράφος ισχυρίζεται ότι «η διαταγή ήρθε από πάνω. Από την αντιτρομοκρατική, την ΕΥΠ και άρα την κυβέρνηση, που την εποπτεύει.[...]

    [05] Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ΑΕΠ σχεδιάζει η Eurostat

    Τροποποίηση του τρόπου υπολογισμού του ετήσιου ΑΕΠ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζει η Eurostat, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Die Welt».

    Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία πρόκειται να προχωρήσει σε αναβάθμιση των ετήσιων στοιχείων για το ευρωπαϊκό ΑΕΠ, υιοθετώντας το σύστημα European System of Accounts 2010, το οποίο ήδη από πέρυσι έχουν εισαγάγει και οι ΗΠΑ, αντικαθιστώντας το ESA 1995.

    Ο συντάκτης επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η βασική αλλαγή του νέου συστήματος υπολογισμού εντοπίζεται στον συνυπολογισμό κατά τη μέτρηση του ΑΕΠ και των επενδύσεων ενός κράτους στην έρευνα. «Μελλοντικά, βαρύτητα θα δίδεται στις επενδύσεις και όχι τόσο στις τρέχουσες δαπάνες. Για παράδειγμα, οι εξοπλιστικές δαπάνες θα θεωρούνται στο μέλλον επενδύσεις. Η αλλαγή στις ΗΠΑ οδήγησε, από τη μία μέρα στην άλλη, σε άνοδο του ΑΕΠ κατά περίπου 3%, ενώ την ίδια στιγμή το ποσοστό του δημοσίου χρέους της χώρας μειώθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Στην Ευρώπη το όφελος θα είναι κατά τι μικρότερο» σημειώνει το ρεπορτάζ, κάνοντας λόγο για άνοδο του μέσου ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 2,4% βάσει των νέων μεθοδολογικών τροποποιήσεων.

    [06] Ο αριθμός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα μειώθηκε το 2013 κατά 17%

    Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του αριθμού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (Monetary Financing Institutions, MFIs) στην Ευρωζώνη κατέγραψαν πέρυσι η Κύπρος και η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

    Την 1η Ιανουαρίου 2014, ο αριθμός των ιδρυμάτων αυτών - στα οποία περιλαμβάνονται εκτός από τις τράπεζες και ταμεία που επενδύουν στην αγορά χρήματος (money market funds), οι 19 κεντρικές τράπεζες και άλλα ιδρύματα - μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 17% σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου 2013 ή σε απόλυτους αριθμούς από 75 σε 62.

    [07] Μειώνεται η αδήλωτη εργασία

    Πρόστιμα συνολικού ύψους 9,22 εκατ. ευρώ επέβαλαν για παραβάσεις περί αδήλωτης εργασίας, κατά το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου, μικτά κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και του ΙΚΑ, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

    Παρά ταύτα, «οι στοχευμένοι έλεγχοι της ανασφάλιστης εργασίας που διεξάγονται, κατά βάση σε κλάδους και δραστηριότητες υψηλής παραβατικότητας, φανερώνουν ότι η καταγεγραμμένη ανασφάλιστη εργασία παρουσιάζει ισχυρές τάσεις αποκλιμάκωσης μετά την εφαρμογή του Σχεδίου ΑΡΤΕΜΙΣ» επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών .

    Ειδικότερα, όπως τόνισε, «ενώ τον Φεβρουάριο του 2013 το ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας σε αυτές τις οικονομικές δραστηριότητες είχε φτάσει ακόμη και στο 40,47%, το Νοέμβριο κατέβηκε στο 20,57%, ενώ το Δεκέμβριο μειώθηκε περαιτέρω στο 18,95%».

    Οι θετικές αυτές εξελίξεις αντανακλώνται και στην πορεία εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τα έσοδα του ΙΚΑ παρουσίασαν αύξηση και μάλιστα για τρεις συνεχόμενους μήνες- Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο- απόρροια τόσο της επιτυχούς εφαρμογής του Σχεδίου ΑΡΤΕΜΙΣ όσο και των πρόσφατων μέτρων ενίσχυσης της εισπρακτικής ικανότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

    [08] Ο Ν. Αναστασιάδης ενημέρωσε Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο για το Κυπριακό

    Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, επικοινώνησε, τηλεφωνικά, σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Αναστασιάδης, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε τον κ. Μπαρόζο και τον κ. Σουλτς για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία «επί ενός ουσιαστικού κοινού ανακοινωθέντος που θα επιτρέψει την έναρξη συνομιλιών με προοπτική κατάληξης».

    Χθες, ο κ. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Ρομπάι.

    [09] Τέσσερις νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Βηρυτό

    Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 20 τραυματίσθηκαν στην επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σε συνοικία της νοτιο-δυτικής Βηρυτού, ισχυρής θέσης της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, σύμφωνα με πηγές των λιβανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

    Το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI μετέδωσε ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο.

    [10] Η Ιαπωνία συνεχίζει τη σφαγή των δελφινιών παρά τη διεθνή κατακραυγή

    Γιαπωνέζοι ψαράδες οδήγησαν σήμερα στα αβαθή ένα μεγάλο κοπάδι δελφινιών και σκότωσαν τουλάχιστον 30, καλυπτόμενοι πίσω από ένα μουσαμά, καθώς το ετήσιο κυνήγι δελφινιών που προκαλεί διαμαρτυρίες στη Δύση μπήκε στο τελευταίο στάδιό του.

    Οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Ιαπωνία επέκριναν πρόσφατα αυτή τη σφαγή δελφινιών επισημαίνοντας πόσο τρομερά κάνει να υποφέρουν αυτά τα θαλάσσια θηλαστικά.

    Η οργάνωση "Sea Shepherd" (Θαλάσσιος Ποιμένας) του Πολ Ουότσον τάχθηκε επίσης εναντίον της σφαγής. Την υποστήριξή τους προς τη θέση της εν λόγω οργάνωσης εξέφρασαν η αμερικανίδα πρεσβευτής στο Τόκιο Κάρολαϊν Κένεντι και η χήρα του Τζον Λένον.

    [11] Στην Αργεντινή η πρεμιέρα για Γιαννιώτη και Αραούζου

    Από την Αργεντινή θα αρχίσουν τις φετινές αγωνιστικές υποχρεώσεις τους ο Σπύρος Γιαννιώτης και η Κέλυ Αραούζου, καθώς θα συμμετάσχουν στον πρώτο φετινό αγώνα της σειράς του Παγκοσμίου Κυπέλλου κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα, που θα γίνει την 1η Φεβρουαρίου στη Βιέντμα, στην περιοχή της Παταγονίας. Η συμμετοχή των δύο πρωταθλητών εγκρίθηκε και τυπικά από το διοικητικό συμβούλιο της ΚΟΕ.

    Με δεδομένο το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με τη λειτουργία του καταδυτηρίου στον Αγιο Κοσμά, η ομοσπονδία αποφάσισε να μεταφέρει στον Βόλο όλες τις διοργανώσεις του αθλήματος.

    [12] Μάντσεστερ και Μπαρτσελόνα ενδιαφέρονται για τον Μάτα

    Για την απόκτηση του Χουάν Μάτα ενδιαφέρονται Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Ισπανός διεθνής μέσος το καλοκαίρι του 2011 μεταγράφηκε από τη Βαλένθια στην Τσέλσι με συμβόλαιο συνεργασίας, για τα 4.5 χρόνια, αντί 11 εκατ. ευρώ.

    Ο Μάτα είχε εντυπωσιάσει με τις εμφανίσεις του στην περασμένη σεζόν στο αγγλικό πρωτάθλημα, αλλά φέτος ο Ζοσέ Μουρίνιο δεν τον έχει στα πλάνα του και θα μπει στη λίστα των υπό παραχώρηση παικτών. Η Μπαρτσελόνα και η Μάντσεστερ τον θέλουν, λοιπόν, για να ενισχύσουν τη μεσαία γραμμή τους και το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις. Το κόστος της μεταγραφής του Μάτα, αν τελικά τελικά πραγματοποιηθεί, θα ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 January 2014 - 11:30:24 UTC