Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-01-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άρση της ασυλίας του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ., Β. Καπερνάρου
  • [02] Γ. Σταθάκης: Προέχει η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης
  • [03] Σε δύο ανώνυμες εταιρείες διασπώνται τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα
  • [04] Δ. Κουτσούμπας: Ο α' γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών να διεξαχθεί μαζί με τις ευρωεκλογές
  • [05] «Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μιλάει μόνο το ΠΑΣΟΚ», σχολιάζει το Κίνημα
  • [06] Νέα σύλληψη του Μπ. Βωβού για χρέη στο δημόσιο
  • [07] Καμία επί της ουσίας εμπλοκή του Συνήγορου του Πολίτη στο θέμα της χορήγησης άδειας στον Χρ. Ξηρό
  • [08] Το ΑΣΕΠ κατάρτισε τους νέους πίνακες υπαλλήλων που έστειλε το ΑΠΘ
  • [09] Αναβολή πήρε ο δάσκαλος, ο οποίος κατηγορείται ότι προέτρεψε μαθητές να χασκουκίσουν συμμαθητή τους
  • [10] Διαψεύδει το Λιμενικό τις καταγγελίες λαθρομεταναστών για το συμβάν στο Φαρμακονήσι
  • [11] Συνελήφθησαν στο Λονδίνο, οι Κ. Γριβέας και Αν. Βάτσικα
  • [12] Με διαμαρτυρία στις κατά τόπους εφορίες, την Παρασκευή, ξεκινούν κινητοποιήσεις αγρότες της Β. Ελλάδας
  • [13] Ποσό 2 εκατ. δολαρίων και 1 εκατ. ευρώ, επέστρεψε στο δημόσιο εταιρεία του ομίλου Π. Γερμανού
  • [14] «Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα διαρκέσουν όσο πρέπει»
  • [15] Σαρωτικοί έλεγχοι από το ΣΔΟΕ
  • [16] Αυξήθηκε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, σύμφωνα με τη Eurostat
  • [17] Η ΕΕ προειδοποίησε την Ουκρανία για «πιθανές δράσεις» μετά τα τελευταία βίαια επεισόδια
  • [18] Οι Ολυμπιακές Επιτροπές της Γερμανίας και της Ιταλίας έλαβαν ηλεκτρονικά μηνύματα με τρομοκρατικές απειλές
  • [19] Η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σε νέες εκκαθαρίσεις στην αστυνομία
  • [20] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη μείωση κατά 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως το 2030 στην ΕΕ
  • [21] Αλ. Πνευματικός: «Επιστροφή του Ράλι Ακρόπολις στο καλαντάρι του WRC, μέσω του εφετινού αγώνα»

  • [01] Άρση της ασυλίας του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ., Β. Καπερνάρου

    Μόνο η αίτηση άρσης της ασυλίας του Βασίλη Καπερνάρου έγινε δεκτή από την Ολομέλεια της Βουλής. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα που ανακοίνωσε ο προεδρεύων Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ψήφισαν συνολικά 230 βουλευτές. Ειδικότερα:

    - Για την υπόθεση του βουλευτή της ΝΔ, Αργύρη Ντινόπουλου, υπέρ της άρσης ψήφισαν 20 βουλευτές, κατά ψήφισαν 208, παρών ένας βουλευτής, λευκό ένας βουλευτής. Η αίτηση της εισαγγελικής Αρχής απορρίφθηκε.

    - Για την υπόθεση του βουλευτή της ΝΔ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 78 βουλευτές, κατά ψήφισαν 143 βουλευτές και παρών ψήφισαν 9 βουλευτές. Η αίτηση της εισαγγελικής Αρχής απορρίφθηκε.

    - Για την υπόθεση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλη Καπερνάρου, υπέρ της άρσης ψήφισαν 191 βουλευτές, κατά 31 βουλευτές, παρών 6 βουλευτές και λευκό 2 βουλευτές. Η αίτηση της εισαγγελικής Αρχής έγινε δεκτή.

    [02] Γ. Σταθάκης: Προέχει η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης

    Την ανάγκη αναθεώρησης της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης σημειώνοντας ότι είναι αδύνατον η χώρα να καταβάλει μέχρι το 2016 κάπου 30 δισεκ. ευρώ για την αποπληρωμή διμερών χρεών. «Πρέπει να υπάρξει και νέα, τρίτη αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης. Η υπάρχουσα δανειακή σύμβαση προβλέπει τα εννιά δισεκ. ευρώ ως ετήσια πληρωμή για τα επόμενα 30 χρόνια - αυτός είναι ο διακανονισμός που έχει γίνει. Μετά βεβαιότητας, ως το 2020 δεν μπορούν να πληρωθούν αυτά τα χρήματα από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού και από ιδιωτικοποιήσεις».

    Ερωτηθείς πως θα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση το πρόβλημα του δανεισμού της χώρας ο κ. Σταθάκης τόνισε: «Για να δανειστεί η χώρα μπορεί να το κάνει προφανώς από δύο πηγές, δεν υπάρχουν άλλες: Είτε με επιστροφή στις αγορές ή με διακρατικό τρόπο. Νομίζω ότι αυτό που προέχει και προέχει απόλυτα είναι η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης προκειμένου να απελευθερωθούν όλοι αυτοί οι πόροι που καλείται να πληρώσει η χώρα τα αμέσως επόμενα χρόνια, αυτό είναι το πρώτο σκέλος. Το δεύτερο σκέλος είναι η εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής στον αντίποδα του μνημονίου που θα σταθεροποιήσει τελικά την ελληνική οικονομία και θα αποτελέσει τη βάση για να μπορέσει να ξαναδανειστεί η χώρα με κανονικούς όρους».

    [03] Σε δύο ανώνυμες εταιρείες διασπώνται τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

    Το πλαίσιο για τον εταιρικό μετασχηματισμό τής ανώνυμης εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (ΕΑΣ ΑΒΕΕ) καθορίζει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τους συναρμόδιους υπουργούς, δηλαδή την αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη και τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

    Με την τροπολογία, η ΕΑΣ ΑΒΕΕ εντάσσεται στις ρυθμίσεις του Ν. 3429/2005, σύμφωνα με τις οποίες με Κοινή Υπουργική Απόφαση μπορεί να καταργούνται, να συγχωνεύονται ή να διασπώνται ανώνυμες εταιρείες ή και να αποσπώνται από αυτές περιουσιακά στοιχεία και να εισφέρονται σε άλλη εταιρεία. Η διάσπαση της ΕΑΣ ΑΒΕΕ πραγματοποιείται με τη σύσταση δύο νέων ανωνύμων εταιρειών και ως αποκλειστικός σκοπός της μίας εκ των δύο νέων επωφελούμενων εταιρειών καθορίζεται η παραγωγή και εμπορία όπλων, πυρομαχικών και πολεμικού υλικού. Όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΑΣ ΑΒΕΕ μεταβιβάζονται από τη διάσπασή της στις νέες εταιρείες, ενώ για τις μεταβιβάσεις αυτές δεν απαιτείται οποιαδήποτε διοικητική έγκριση ή άδεια ούτε υποβολή δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων ή άλλου φόρου σχετικά με την υπεραξία κατά τη μεταβίβαση ακινήτων.

    [04] Δ. Κουτσούμπας: Ο α' γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών να διεξαχθεί μαζί με τις ευρωεκλογές

    Τη διεξαγωγή του α' γύρου των Περιφερειακών και Τοπικών εκλογών στις 25 Μαΐου, την ίδια μέρα με τις Ευρωεκλογές και τη διεξαγωγή του β' γύρου των τοπικών εκλογών, όπου χρειαστεί, την αμέσως επόμενη, πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, πρότεινε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, προκειμένου, όπως είπε, να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι, να ψηφίσουν.

    Ο κ. Κουτσούμπας μίλησε σε εκδήλωση της ΚΟ του κόμματος και του Τμήματος Παιδείας και Έρευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, στη Βουλή.

    [05] «Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μιλάει μόνο το ΠΑΣΟΚ», σχολιάζει το Κίνημα

    «Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μιλάει μόνο το ΠΑΣΟΚ», τονίζει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του Κινήματος, σχετικά με δημοσιεύματα -που με αφορμή ομιλία του καθηγητή Γιάννη Βούλγαρη σε χθεσινή εκδήλωση της πρωτοβουλίας των «58» στο Περιστέρι- κάνουν λόγο, μεταξύ άλλων, για απορρόφηση του κόμματος, απώλεια της αυτονομίας του, αλλαγή του ονόματος και των συμβόλων του.

    Το ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει, με αφορμή τα δημοσιεύματα, ότι ισχύουν οι αποφάσεις της ΚΠΕ και οι δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι δεν αμφισβητούνται η υπόσταση, ο ρόλος, το όνομα και τα σύμβολα του κόμματος.

    [06] Νέα σύλληψη του Μπ. Βωβού για χρέη στο δημόσιο

    Για οφειλές προς το δημόσιο συνολικού ύψους 7.056.521,95 ευρώ, συνελήφθη o 81χρονος Χαράλαμπος Βωβός από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

    Σχολιάζοντας τη νέα σύλληψη του Χαράλαμπου Βωβού, η διοίκηση της εταιρίας του προχώρησε στην εξής ανακοίνωση: «Η συγκεκριμένη σύλληψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια μηνυτήριων αναφορών από τις αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες που αφορούν σε οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο.

    Η εταιρία έχει προβεί σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις τόσο με το Ελληνικό Δημόσιο όσο και με το ΙΚΑ, στα πλαίσια των οποίων κατά τη διάρκεια του 2013 κατέβαλε συνολικά ποσόν που υπερβαίνει τα 6 εκατ. ευρώ.

    [07] Καμία επί της ουσίας εμπλοκή του Συνήγορου του Πολίτη στο θέμα της χορήγησης άδειας στον Χρ. Ξηρό

    «Δεν υπήρξε ποτέ καμία επί της ουσίας πρόταση, παρατήρηση ή υπόδειξη της Αρχής για χορήγηση αδείας στον Χριστόδουλο Ξηρό», διευκρινίζει με ανακοίνωσή του ο Συνήγορος του Πολίτη.

    Η Ανεξάρτητη Αρχή αναφέρει, ότι «το 2010 ο Χριστόδουλος Ξηρός μέσω του δικηγόρου του, υπέβαλε αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη επικαλούμενος ότι, ενώ είχε τις τυπικές προϋποθέσεις χορήγησης τακτικής άδειας, το αίτημά του δεν εισήχθη στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου του σωφρονιστικού καταστήματος, παρά το γεγονός ότι αυτό είχε επανειλημμένα συνεδριάσει.

    Ο Συνήγορος έστειλε έγγραφο στο αρμόδιο Συμβούλιο Τακτικών Αδειών, ζητώντας ενημέρωση για τους λόγους της μη εισαγωγής στην ημερήσια διάταξη και της μη απάντησης στο αίτημα που είχε υποβληθεί.

    Στη συνέχεια, η Αρχή ενημερώθηκε, ότι το αίτημα είχε ήδη εξετασθεί και απορριφθεί. Στο σημείο αυτό τερματίστηκε η διαμεσολάβηση του Συνηγόρου για τη συγκεκριμένη περίπτωση».

    [08] Το ΑΣΕΠ κατάρτισε τους νέους πίνακες υπαλλήλων που έστειλε το ΑΠΘ

    Το ΑΣΕΠ κατήρτισε τους νέους πίνακες κατάταξης υπαλλήλων, στο πλαίσιο της διαθεσιμότητας, που απέστειλε η Διεύθυνση Διοικητικού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

    Η Ανεξάρτητη Αρχή επισημαίνει ότι η μοριοδότηση των προσόντων των υπαλλήλων και η κατάρτιση των σχετικών βαθμολογικών πινάκων κατάταξης βασίζονται αποκλειστικά στα νέα στοιχεία, όπως ακριβώς απεστάλησαν από την αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικού του ΑΠΘ.

    [09] Αναβολή πήρε ο δάσκαλος, ο οποίος κατηγορείται ότι προέτρεψε μαθητές να χασκουκίσουν συμμαθητή τους

    Αναβολή της δίκης του για 48 ώρες ζήτησε από το δικαστήριο της Άρτας ο 50χρονος δάσκαλος, ο οποίος συνελήφθη χθες, έπειτα από καταγγελία μιας μητέρας, ότι προέτρεψε μαθητές του να χαστουκίσουν τον 8χρονο γιο της. Ο εκπαιδευτικός, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας οδηγήθηκε στις 12 το μεσημέρι στον εισαγγελέα, κατηγορούμενος για απλή σωματική βλάβη. Ζήτησε αναβολή της δίκης, αφέθηκε ελεύθερος και αναμένεται να παρουσιαστεί στο δικαστήριο την Παρασκευή το πρωί.

    Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε η μητέρα του 8χρονου στους αστυνομικούς, ο δάσκαλος επειδή το παιδάκι έκανε κάποια αταξία, το ακινητοποίησε και έδωσε εντολή στους συμμαθητές του να το χαστουκίζουν ένας- ένας, ενώ τοποθέτησε στην πόρτα της αίθουσας, δύο άλλους μαθητές, ώστε να μην μπορέσει να διαφύγει.

    [10] Διαψεύδει το Λιμενικό τις καταγγελίες λαθρομεταναστών για το συμβάν στο Φαρμακονήσι

    «Ύψιστη αποστολή του Λιμενικού Σώματος, πέρα από την άγρυπνη επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων, είναι η διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού της ζωής, μέσω της διάσωσης κινδυνευόντων ανθρώπων στη θάλασσα», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, διαψεύδοντας τις καταγγελίες μεταναστών -που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω ανακοίνωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ- ότι το σκάφος στο οποίο επέβαιναν στο Φαρμακονήσι ανατράπηκε, ενώ πλωτό του Λιμενικού το ρυμουλκούσε προς τις τουρκικές ακτές.

    Στην ανακοίνωση του αρχηγείου του Λιμενικού αναφέρεται ότι σε καμία περίπτωση το πλωτό του λιμενικού δεν διενεργούσε ρυμούλκηση προς τις τουρκικές ακτές, αλλά προς το Φαρμακονήσι και ότι αυτό επιβεβαιώνεται και από το στίγμα της βύθισης του σκάφους.

    [11] Συνελήφθησαν στο Λονδίνο, οι Κ. Γριβέας και Αν. Βάτσικα

    Συνελήφθησαν στο Λονδίνο οι καταζητούμενοι με διεθνή εντάλματα σύλληψης, για την υπόθεση του ΤΤ, Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του, Αναστασία Βάτσικα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γριβέας- Βάτσικα παρουσιάστηκαν στη Σκότλαντ Γιαρντ, όπου συνελήφθησαν. Ήδη, έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την έκδοσή τους στην Ελλάδα.

    Για «αρνητικό κλίμα» σε βάρος του ζεύγους Γριβέα-Βάτσικα σχετικά με όσα «διακινούνται στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης» τα οποία «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», κάνει λόγο σε γραπτή δήλωσή του ο συνήγορος των δύο κατηγορουμένων για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του ΤΤ, Γιώργος Καψής.

    [12] Με διαμαρτυρία στις κατά τόπους εφορίες, την Παρασκευή, ξεκινούν κινητοποιήσεις αγρότες της Β. Ελλάδας

    Με ήπιες κινητοποιήσεις ξεκινά η διαμαρτυρία μερίδας Βορειοελλαδιτών αγροτών ενάντια στην υποχρέωση τήρησης, από τη φετινή χρονιά, βιβλίων εσόδων- εξόδων, ενώ φαίνονται αποφασισμένοι να εντείνουν τη στάσης τους, εάν δεν βρεθεί η "χρυσή τομή", όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωποί τους.

    Πολλοί είναι εκείνοι οι αγρότες στη Β. Ελλάδα που τηρούν στάση αναμονής ενόψει διαβουλεύσεων που επιδιώκουν με ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης, ενώ αύριο εκπρόσωποι των αγροτών από όλη την Ελλάδα έχουν δώσει "ραντεβού" στην Αθήνα προκειμένου νακαθορίσουν με ακρίβεια τη στάση τους.

    Ωστόσο, όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση της Λάρισας, την περασμένη Κυριακή, εμφανίζονται αποφασισμένοι να ξεκινήσουνκινητοποιήσεις, "ζεσταίνοντας τις μηχανές των τρακτέρ τους προκειμένου να βγουν άμεσα στον δρόμο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Κώστας Τσαούκας από την Πέλλα.

    Αύριο, αγρότες του νομού θα συνεδριάσουν στη Σκύδρα, με μοναδικό θέμα την τήρηση βιβλίων εσόδων- εξόδων και για την Παρασκευή καλούν σε κινητοποίηση στην εφορία της Έδεσσας, την οποία και δεν αποκλείεται να καταλάβουν συμβολικά, σύμφωνα με τον κ. Τσαούσκα.

    Επιπλέον, όπως ο ίδιος ανέφερε, ήδη σε ορισμένα χωριά τα τρακτέρ βρίσκονται στις πλατείες, έτοιμα να συμμετάσχουν στα μπλόκα που αναμένεται να στηθούν στο επόμενο διάστημα.

    [13] Ποσό 2 εκατ. δολαρίων και 1 εκατ. ευρώ, επέστρεψε στο δημόσιο εταιρεία του ομίλου Π. Γερμανού

    Στην κατάθεση ποσού 2 εκατ. δολαρίων και 1 εκατ. ευρώ, πλέον των νομίμων τόκων, υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, προχώρησε σύμφωνα με δήλωσή του ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός.

    Όπως επισημαίνει ο κ. Γερμανός, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου που κάνουν λόγο για εμπλοκή του σε διακίνηση παρανόμων κεφαλαίων, «το καλοκαίρι του 2012, από σχετικό δημοσίευμα, ο Π. Γερμανός διαπίστωσε ότι μια από τις εταιρείες που ερευνώντο από τις ελληνικές αρχές για διακίνηση ποσού σχετιζόμενου με τη δικαστική έρευνα για τα εξοπλιστικά, ήταν εταιρία συμφερόντων του».

    Ο κ. Γερμανός, «χωρίς καθυστέρηση, επισκέφτηκε τις ανακριτικές αρχές και ενημέρωσε ότι η εν λόγω εταιρεία (σ.σ. η οποία όπως διευκρινίστηκε κατόπιν επικοινωνίας είναι η LUDWIG SA) είναι δική του, παραιτούμενος ρητά του τραπεζικού απορρήτου του Λουξεμβούργου. Παράλληλα, ο κ. Γερμανός εξήγησε ότι δεν έχει καμία σχέση με τα εμπλεκόμενα στην έρευνα πρόσωπα. Προσκόμισε, δε, έγγραφα, από τα οποία πιστοποιείται αδιαμφισβήτητα ότι το ποσό αυτό αποτελούσε μερική αποεπένδυση κεφαλαίων ύψους 2 εκατ. δολ. και 1 εκατ. ευρώ, που είχε επενδυθεί στις εταιρείες του το έτος 2001/2002 μέσω ελβετικής επενδυτικής εταιρείας».

    [14] «Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα διαρκέσουν όσο πρέπει»

    «Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα διαρκέσουν όσο πρέπει» δήλωσε ο υπουργός οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, για την οικονομική διακυβέρνηση και το ευρωπαϊκό εξάμηνο.

    Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε σε πρόσφατη ομιλία του κ. Ντάισελμπλουμ στο ολλανδικό κοινοβούλιο, κατά την οποία αναγνώρισε ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος στην Ελλάδα, ότι έχουν τηρηθεί όλα τα προαπαιτούμενα του Δεκεμβρίου, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες.

    Συνεχίζοντας, ο Γ. Στουρνάρας, δήλωσε τα εξής: «Αυτές τις εκκρεμότητες κουβεντιάζουμε με την τρόικα, είμαστε στο τέλος του προγράμματος. Είναι δύσκολη αυτή η αξιολόγηση. Ως ελληνική κυβέρνηση προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τον ελληνικό λαό. Γι΄αυτό οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα κρατήσουν όσο πρέπει. Στο τέλος θα έχουμε συμφωνία».

    [15] Σαρωτικοί έλεγχοι από το ΣΔΟΕ

    Παραβάσεις εντοπίστηκαν σε 239 σε σύνολο 4.124 επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν από το ΣΔΟΕ το διάστημα 6 - 19 Ιανουαρίου και αφορούν κυρίως στη μη έκδοση αποδείξεων. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του ΣΔΟΕ που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

    Σύμφωνα με αυτά, στις 239 επιχειρήσεις εντοπίστηκαν 2.170 παραβάσεις ενώ στις υπόλοιπες 3.885 ελεγχόμενες επιχειρήσεις δεν διαπιστώθηκε καμία παράβαση.

    Ποσοστό άνω του 40% επί του συνόλου των προληπτικών ελέγχων πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα (903) και Θεσσαλονίκη (758). Οι περισσότερες επιχειρήσεις με παράβαση εντοπίστηκαν στην Αθήνα (77) με συνολικά 1.848 παραβάσεις. Η μέση ποσοστιαία παραβατικότητα στην επικράτεια αγγίζει το 5,80%.

    Η παραβατικότητα και κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο εντοπίζεται κυρίως στη μη έκδοση στοιχείων.

    [16] Αυξήθηκε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, σύμφωνα με τη Eurostat

    Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας (χρέος της Γενικής Κυβέρνησης) ήταν αυξημένο κατά 341 εκατ. ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου 2013, σε σχέση με το τέλος του δεύτερου τριμήνου και διαμορφώθηκε στα 317,31 δισ. ευρώ, από 317 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

    Ως ποσοστό του ΑΕΠ, το χρέος αυξήθηκε στο 171,8% από 168,8% στο τέλος του δεύτερου τριμήνου (σ.σ.: η αύξηση αυτή αντανακλά ουσιαστικά τη μείωση του ελληνικού ΑΕΠ στο ίδιο διάστημα).

    [17] Η ΕΕ προειδοποίησε την Ουκρανία για «πιθανές δράσεις» μετά τα τελευταία βίαια επεισόδια

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σήμερα «το σοκ της» για τα τελευταία βίαια επεισόδια στην Ουκρανία, ενώ προειδοποίησε το Κίεβο με «πιθανές δράσεις» και με «επιπτώσεις στις σχέσεις της» με τη χώρα.

    «Καταγγέλλουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη χρήση βίας και τα επεισόδια», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι η ΕΕ «θα εξετάσει πιθανές δράσεις και επιπτώσεις για τις σχέσεις μας με αυτή τη χώρα».

    Ο Μπαρόζο εκτίμησε ότι είναι «πρώιμο να πούμε» ποιες θα μπορούσαν να είναι οι δράσεις αυτές, οι οποίες θα πρέπει να «αποφασιστούν συνολικά» από την ΕΕ.

    Εξάλλου και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε σήμερα την «πολύ έντονη ανησυχία» του για τις «όλο και πιο βίαιες συγκρούσεις» στην Ουκρανία, αλλά και την υιοθέτηση από την κυβέρνηση της χώρας νόμων που περιορίζουν «τις ελευθερίες της έκφρασης και της συνάθροισης», δήλωσε η Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

    [18] Οι Ολυμπιακές Επιτροπές της Γερμανίας και της Ιταλίας έλαβαν ηλεκτρονικά μηνύματα με τρομοκρατικές απειλές

    Οι Ολυμπιακές Επιτροπές της Γερμανίας και της Ιταλίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι έλαβαν ηλεκτρονικά μηνύματα με απειλές για τρομοκρατικές επιθέσεις κατά τους επικείμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι, ενώ παρόμοιες απειλές είχαν ανακοινώσει νωρίτερα πως δέχθηκαν και οι Ολυμπιακές Επιτροπές της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας.

    Ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής αναφέρει σε ηλεκτρονικό μήνυμά του προς το Ρόιτερς ότι τα απειλητικά ηλεκτρονικά μηνύματα φαίνεται πως έχουν σταλεί σε πολλούς.

    [19] Η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σε νέες εκκαθαρίσεις στην αστυνομία

    Η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σήμερα σε νέες εκκαθαρίσεις στις τάξεις της αστυνομίας απολύοντας ή μεταθέτοντας 470 μέλη της, μεταξύ των οποίων υψηλόβαθμους αξιωματικούς στην Άγκυρα, με υπόβαθρο ένα πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο, μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

    Από την αρχή της δικαστικής έρευνας που έχει στόχο δεκάδες οικείους και στενούς συνεργάτες του, ο ισλαμοσυντηρητικός πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισε χωρίς προηγούμενο εκκαθαρίσεις στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη της χώρας, τις οποίες κατηγορεί ότι στους κόλπους τους βρίσκεται το κέντρο μιας "συνωμοσίας" με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησής του, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.

    [20] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη μείωση κατά 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως το 2030 στην ΕΕ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στις χώρες μέλη να μειώσουν κατά 40% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ ως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, και να αυξήσουν στο 27% το ποσοστό χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα λάβουν την τελική τους απόφαση στη διάρκεια της συνόδου τους την 20ή και 21η Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

    Ο διπλός στόχος που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σύμφωνος με τη θέση των ευρωπαίων επιτρόπων Περιβάλλοντος και Βιομηχανίας, όμως χαρακτηρίστηκε ανεπαρκής από τις οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, οι οποίες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους.

    [21] Αλ. Πνευματικός: «Επιστροφή του Ράλι Ακρόπολις στο καλαντάρι του WRC, μέσω του εφετινού αγώνα»

    Βέβαιος για την επιτυχία του εφετινού ράλι Ακρόπολις (28-30 Μαρτίου), αλλά και για την επιστροφή του στο καλαντάρι του WRC το 2015, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Κορίνθου, Αλέξανδρος Πνευματικός, με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ). Ο κ. Πνευματικός συμμετείχε στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανού, με αφορμή την προετοιμασία του Ράλι Ακρόπολις 2014, το οποίο ως γνωστόν έχει ενταχθεί στο αγωνιστικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (ERC).

    «Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε απολογισμός των προηγούμενων ετών, συζητήθηκαν κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια στη διοργάνωση και πάρθηκαν αποφάσεις για να μπορέσουν να διορθωθούν ενόψει της εφετινής διοργάνωσης. Βασική μας επιδίωξη είναι ο καλύτερος σχεδιασμός του Ράλι Ακρόπολις για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε την επιστροφή του στο καλαντάρι του 2015, κάτι που πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε μέσω του εφετινού αγώνα», τόνισε ο κ. Πνευματικός, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «υπάρχει ενδιαφέρον από την Πολιτεία για να μπορέσει να κάνει μία διοργάνωση ισάξια και ίσως καλύτερη απ` όσες έχουν γίνει μέχρι στιγμής στο Ράλι Ακρόπολις. Εμείς από την πλευρά μας εκφράσαμε στον κ. Ανδριανό τη πλήρη στήριξή μας στο εφετινό εγχείρημα. Στήριξη σε όλους τους τομείς. Οικονομικά και όχι μόνο, για να μπορέσει η Πελοπόννησος να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις που υπάρχουν».

    Η Κόρινθος θα παίξει ενεργό ρόλο στο εφετινό Ράλι Ακρόπολις, «αφού θα πραγματοποιηθεί ειδική διαδρομή Κλένια-Μυκήνες, ενώ θα υπάρξει και ειδική διαδρομή μέσα στην Κόρινθο. Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για ένα δύσκολο αλλά και εντυπωσιακό κομμάτι του αγώνα που μαζεύει πολύ κόσμο, ενώ και η ειδική μέσα στην πόλη θα προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 January 2014 - 13:30:34 UTC