Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-01-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Προτεραιότητα ο έλεγχος των δημοσίων κτιρίων και των κατοικιών που έχουν πληγεί από τον σεισμό»
  • [02] Διαβουλεύσεων συνέχεια στους κόλπους των αγροτών, με το «βλέμμα» στραμμένο στην Αθήνα
  • [03] Δεκάδες μετασεισμοί στην Κεφαλονιά
  • [04] Έμφαση στη στεγαστική πίστη από τους τραπεζικούς ομίλους
  • [05] Εκτός ημερήσιας διάταξης η Ελλάδα στο Eurogroup
  • [06] «Ανιχνεύοντας» τους θολωτούς τάφους της Αιτωλοακαρνανίας
  • [07] Μεταλλαγμένες βυσινί ντομάτες έρχονται στο τραπέζι μας
  • [08] Ακόμα και η «καλή» χοληστερόλη μπορεί να φράξει τις αρτηρίες

  • [01] «Προτεραιότητα ο έλεγχος των δημοσίων κτιρίων και των κατοικιών που έχουν πληγεί από τον σεισμό»

    Στο περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπυρίδωνα Σπύρου, ανατίθεται ο συντονισμός των ενεργειών, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Κεφαλονιά με τον χθεσινό ισχυρό σεισμό 5,8 Ρίχτερ. Ο κ. Σπύρου, ο οποίος αυτή την στιγμή μεταβαίνει στο Φισκάρδο και αργότερα θα επισκεφθεί το Ληξούρι, μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για τις πρώτες ενέργειες που θα γίνουν για να λυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο νησί.

    «Έχουν έρθει ακόμα 50 μηχανικοί στην Κεφαλονιά ώστε να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ο έλεγχος όλων την δημόσιων κτιρίων αλλά και των σπιτιών που έχουν χτυπηθεί από τον εγκέλαδο» τόνισε ο Σπ. Σπύρου, ο οποίος ανέφερε ότι «οι μηχανικοί που βρίσκονται στο νησί έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες. Μία ομάδα που ελέγχει όλα τα δημόσια κτίρια και μια άλλη που κάνει ελέγχους σε σπίτια».

    [02] Διαβουλεύσεων συνέχεια στους κόλπους των αγροτών, με το «βλέμμα» στραμμένο στην Αθήνα

    Σε διαβουλεύσεις για το τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο κινητοποιήσεων, εάν τελικά ψηφιστούν την Πέμπτη οι διατάξεις που αφορούν τα φορολογικά τους, εξακολουθούν να βρίσκονται οι αγρότες, με μερίδα αυτών να έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στις κεντρικές πλατείες των περιοχών τους και άλλους να τηρούν στάση αναμονής. Σήμερα, θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους στις κεντρικές πλατείες των χωριών τους οι Αδέσμευτοι Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού Σερρών, αντιδρώντας στα νέα φορολογικά μέτρα. Παρατεταγμένα σε διάφορες περιοχές της χώρας έχουν τα τρακτέρ τους οι αγρότες που ακολουθούν τη "γραμμή" των Θεσσαλών, αναμένοντας το "πράσινο φως" για το στήσιμο μπλόκων.

    Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής ΝΔ Πέλλας Κώστας Τσαούσκας, "το πιο πιθανό είναι να πραγματοποιήσουμε κινητοποίηση εν μέσω της Agrotica (30/1-2/2), χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να στήσουμε νωρίτερα μπλόκα, εφόσον ψηφιστούν οι διατάξεις για τα φορολογικά μας, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψιν περαιτέρω ευνοϊκοί όροι". Στην ίδια τροχιά κινούνται και οι αγρότες σε Έβρο και Ροδόπη.

    [03] Δεκάδες μετασεισμοί στην Κεφαλονιά

    Σαράντα πέντε μετασεισμούς, από 3 έως 5,1 Ρίχτερ, είχαν καταγράψει, μέχρι τις 9 σήμερα το πρωί, οι σεισμογράφοι στην Κεφαλονιά, μετά τον χθεσινό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ. «Το θετικό στοιχείο είναι ότι είχαμε δεκάδες, εκατοντάδες μικρότερους σεισμούς και φαίνεται ότι η σεισμική ενέργεια εκτονώνεται, με πάνω από 20 σεισμούς με επίπεδο πάνω από 4,5 Ρίχτερ, και εκατοντάδες κάτω από 4,5. Έχουν μικρό βάθος, γύρω στα 10 χιλιόμετρα οι σεισμοί» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποιος εξήγησε ότι ο χθεσινός σεισμός δεν προέρχεται από το ρήγμα του 1953 και το ένα περιστατικό δεν έχει σχέση με το άλλο.

    Από το πρωί έχουν ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι σε όλα τα κτίρια της Κεφαλλονιάς, ενώ προτεραιότητα έχει δοθεί στα σχολεία και τα δημόσια κτίρια. Ο υπουργός Υγείας ΄Αδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε, πάντως, ότι τα δύο νοσοκομεία του νησιού ελέγχθηκαν και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όπως είπε χρειάστηκε να μεταφερθούν κάποιοι ασθενείς από τη Χειρουργική κλινική, αλλα γενικώς δεν υπήρχαν σοβαρά χειρουργικά περιστατικά.

    [04] Έμφαση στη στεγαστική πίστη από τους τραπεζικούς ομίλους

    Η στεγαστική πίστη θα είναι ένας από τους τομείς που θα δώσει έμφαση το εγχώριο τραπεζικό σύστημα στη διάρκεια του 2014 αλλά και την επομένη χρονιά. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της στεγαστικής πίστης γνώρισαν ιστορική πτώση λόγω των συνεπειών της κρίσης και υποχώρησαν σε αρνητικά επίπεδα τα τελευταία χρόνια, από τα υψηλά επίπεδα ανάπτυξης που ξεπέρασαν και το 25% σε ετήσια βάση στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2013, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών τα νέα δάνεια στον τομέα της στεγαστικής πίστης σε επίπεδο τραπεζικού συστήματος κυμάνθηκαν μόλις γύρω στα 150 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι σε αριθμό δόθηκαν περίπου 2.500 δάνεια, όσα περίπου δινόντουσαν σε μια εβδομάδα την «χρυσή εποχή». Για το 2014 οι τράπεζες προγραμματίζουν να διοχετεύσουν στην αγορά πολλά περισσότερα κεφάλαια στην στεγαστική πίστη. Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Εθνική Τράπεζα προγραμματίζει να χορηγήσει νέα στεγαστικά δάνεια το 2014 που θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ. Ανάλογες κινήσεις σχεδιάζουν και όλες οι υπόλοιπες τράπεζες.

    [05] Εκτός ημερήσιας διάταξης η Ελλάδα στο Eurogroup

    Εκτός ημερήσιας διάταξης βρίσκεται η Ελλάδα στο Eurogroup που διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες. Όπως έχει επισημάνει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η χώρα βρίσκεται εν μέσω δυο αξιολογήσεων της τρόικας και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να ληφθούν οριστικές αποφάσεις κατά τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης σχετικά με ενδεχόμενη εκταμίευση της επόμενης δόσης του χρηματοδοτικού προγράμματος.

    Ωστόσο, η πρόοδος που καταγράφει η Ελλάδα ως προς την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων καθώς και η πορεία των διαπραγματεύσεών της με την τρόικα, αναμένεται να εξεταστεί σε συζητήσεις στο περιθώριο της συνεδρίασης.

    [06] «Ανιχνεύοντας» τους θολωτούς τάφους της Αιτωλοακαρνανίας

    Οι τρεις μυκηναϊκοί θολωτοί τάφοι στον 'Αγιο Ηλία Ιθωρίας, τοποθεσία που βρίσκεται ανατολικά του Αχελώου και βορειοδυτικά της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της διάλεξης της αρχαιολόγου Ιλεάνας Σιώρη, που θα δοθεί στις 6 μμ., στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Τοσίτσα 1).

    Οι τάφοι αυτοί, καθώς και άλλοι δύο -ένας επίσης θολωτός και ένας θαλαμωτός που σήμερα δεν σώζονται? είχαν ανασκαφεί το 1963 από τον αρχαιολόγο Ευθύμιο Μαστροκώστα για λογαριασμό της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας. Σχετικά μικροί, με διάμετρο από 2,38 μ. έως 5,27 μ., είναι τόσο αριστοτεχνικά κατασκευασμένοι που προκαλούν εντύπωση, ιδίως επειδή θεωρείται ότι η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας ήταν απομακρυσμένη από τα μυκηναϊκά κέντρα. Ωστόσο, είναι τόσο όμοιοι ως προς το ψευδοϊσοδομικό τους σύστημα, ώστε να θεωρείται ότι τους έκτισαν τα ίδια συνεργεία.

    [07] Μεταλλαγμένες βυσινί ντομάτες έρχονται στο τραπέζι μας

    Ένα βήμα πιο κοντά στο τραπέζι των καταναλωτών ήλθαν οι μεταλλαγμένες ντομάτες βυσινί χρώματος, οι οποίες έχουν τροποποιηθεί γενετικά με σκοπό να είναι πιο υγιεινές χάρη στο σκούρο χρώμα τους, που προσφέρει οφέλη ανάλογα των βατόμουρων και άλλων ειδών μούρων.

    Οι ντομάτες αυτές αρχικά αναπτύχθηκαν στη Βρετανία, στο Κέντρο αγροτικών και βιολογικών ερευνών John Innes του Νόργουιτς, και πλέον για πρώτη φορά άρχισαν να παράγονται μαζικά στον Καναδά. Ήδη τα πρώτα 1.200 λίτρα βυσινί ντοματοχυμού είναι έτοιμα, σύμφωνα με το BBC και τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

    [08] Ακόμα και η «καλή» χοληστερόλη μπορεί να φράξει τις αρτηρίες

    Δεν έχει μόνο η «κακή» χοληστερόλη το «προνόμιο» να φράζει τις αρτηρίες και να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου, αλλά κάτι παρόμοιο μπορεί να κάνει ακόμα και η «καλή» χοληστερόλη, σε μερικές περιπτώσεις, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Η μελέτη για πρώτη φορά ανακάλυψε τις ακριβείς χημικές αλλαγές που μετατρέπουν την «καλή» χοληστερόλη σε «κακή» και, έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη ενός νέου διαγνωστικού τεστ, αλλά και νέων φαρμάκων κατά της χοληστερίνης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 27 January 2014 - 9:30:23 UTC