Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-02-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις του Ευ. Βενιζέλου με την ηγεσία της ΠΓΔΜ
  • [02] Ξεκινά από σήμερα η ενδοδημοτική κινητικότητα
  • [03] Εμπρησμός σε έξι αυτοκίνητα του ΟΤΕ στην Πετρούπολη
  • [04] Απανθρακωμένος βρέθηκε 60χρονος στην Παιανία
  • [05] Τον Μάρτιο τα πρώτα εμπορευματικά δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Τσεχία
  • [06] Συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της ομάδας 5+1 για το «πλαίσιο» των μελλοντικών διαπραγματεύσεων
  • [07] Η εφορία επέστρεψε 882 εκατ. δολάρια στον Μέρντοχ
  • [08] Πολύνεκρη αεροπορική επιδρομή κατά των Ταλιμπάν στο Πακιστάν
  • [09] Ομπάμα και Ερντογάν συζήτησαν για Κύπρο, Συρία, τουρκο-ισραηλινές σχέσεις
  • [10] Εκεχειρία στην Ουκρανία για την εκτόνωση της κρίσης
  • [11] Κυτταρική θεραπεία υπό δοκιμή εξαφανίζει τον καρκίνο με προχωρημένη λευχαιμία

  • [01] Συναντήσεις του Ευ. Βενιζέλου με την ηγεσία της ΠΓΔΜ

    Στα Σκόπια βρίσκεται από χθες ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σήμερα θα έχει σειρά συναντήσεων με την ηγεσία της ΠΓΔΜ και με άλλους πολιτικούς παράγοντες. Ο κ. Βενιζέλος μετέβη στα Σκόπια οδικώς από την Πρίστινα. Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται τα Σκόπια στο πλαίσιο περιοδείας του σε πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

    Ο κ. Βενιζέλος θα έχει σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φάτμιρ Μπεσίμι (προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI), τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), Ζόραν Ζάεφ, τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι και τέλος με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

    Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος θα επισκεφτεί τα Τίρανα.

    [02] Ξεκινά από σήμερα η ενδοδημοτική κινητικότητα

    Ξεκινά από σήμερα η διαδικασία της ενδοδημοτικής κινητικότητας και έως τις 6 Μαρτίου δήμοι και περιφέρειες πρέπει να στείλουν στο υπουργείο Εσωτερικών τα αιτήματά τους για προσωπικό. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει αποσαφηνίσει ότι όσοι υπάλληλοι ΟΤΑ κάνουν αιτήσεις μετάταξης ή μεταφοράς θα μείνουν ένα μήνα σε διαθεσιμότητα, και εφόσον τοποθετηθούν σε νέα θέση θα εξαιρεθούν από οποιαδήποτε μελλοντική διαδικασία διαθεσιμότητας. Συγχρόνως, σημειώνει ότι η διαδικασία της ενδοδημοτικής κινητικότητας θα προχωρήσει κανονικά, χωρίς να επηρεασθεί από την απαγόρευση υπηρεσιακών αλλαγών λόγω εκλογών.

    Χθες, το υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε έγγραφο-εγκύκλιο προς τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας για το πρόγραμμα της «ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας», στο οποίο διευκρινίζεται ότι το πρόγραμμα αφορά το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό. Οι υπάλληλοι που θα μεταταχθούν θα τεθούν σε διαθεσιμότητα για ένα μήνα από την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης του ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη μετάταξη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    [03] Εμπρησμός σε έξι αυτοκίνητα του ΟΤΕ στην Πετρούπολη

    Μπαράζ εμπρησμών σε αυτοκίνητα σημειώθηκε τη νύχτα στην Αττική. 'Αγνωστοι πυρπόλησαν στις 3.45 τα ξημερώματα, έξι οχήματα του ΟΤΕ, που ήταν σταθμευμένα σε χώρο στάθμευσης, στην οδό Αθανασίου Διάκου 147 στην Πετρούπολη. Οι δράστες περιέλουσαν τα αυτοκίνητα με εύφλεκτο υγρό και έβαλαν φωτιά, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές.

    Οι πυρκαγιές σβήστηκαν από την Πυροσβεστική, απο την οποία διενεργείται προανάκριση, σε συνεργασία με την Αστυνομία. Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν και σε άλλα δύο ΙΧ αυτοκίνητα, στις 02:25, στη συμβολή των οδών Μαγνησίας και Κολοκοτρώνη στο Αιγάλεω και στις 04:00 στην οδό Πύργου 4 στην Αγία Βαρβάρα, τα οποία υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Και για τις πυρκαγιές αυτές διενεργείται προανάκριση απο το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

    [04] Απανθρακωμένος βρέθηκε 60χρονος στην Παιανία

    Απανθρακωμένος βρέθηκε άνδρας, ηλικίας περίπου 60 ετών, μετά απο πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στις 04:30 τα ξημερώματα, σε μονοκατοικία στην οδό Κατσιμίχα στην Παιανία.

    Η πυρκαγιά σβήστηκε από ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αφού κατέστρεψε ολοσχερώς το σπίτι. Για τα αίτια της πυρκαγιάς και το τραγικό συμβάν, διενεργείται προανάκριση από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

    [05] Τον Μάρτιο τα πρώτα εμπορευματικά δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Τσεχία

    Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσουν τα πρώτα εμπορευματικά δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς την Τσεχία, τα οποία και θα μεταφέρουν προϊόντα της Hewlett-Packard από το terminal της Cosco, στον Πειραιά. Τα δρομολόγια αυτά, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Θαν. Ζηλιασκόπουλος μιλώντας, χθες Τετάρτη, σε ημερίδα του υπουργείου Μεταφορών για το ερευνητικό πρόγραμμα Shift2Rail, θα εκτελούνται πιλοτικά για περίπου ένα τρίμηνο και θα αναχωρούν για την Τσεχία δύο τρένα την εβδομάδα. Θα μεταφέρουν 80 containers και θα φτάνουν στην Τσεχία, όπου και είναι το εργοστάσιο συναρμολόγησης της Hewlett-Packard, διασχίζοντας έξι χώρες και επιτυγχάνοντας ταχύτερη μεταφορά κατά περίπου δέκα ημέρες συγκριτικά με τις υφιστάμενες θαλάσσιες διαδρομές.

    Στο μεταξύ, «σοβαρό και έντονο» χαρακτήρισε το ενδιαφέρον των υποψηφίων αγοραστών τόσο για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ όσο και για την ΕΕΣΣΤΥ (Συντήρηση Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού) ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών Ν. Σταθόπουλος, σχολιάζοντας τις επαφές που είχε στο περιθώριο της εκδήλωσης για το πρόγραμμα Shift2Rail.

    [06] Συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της ομάδας 5+1 για το «πλαίσιο» των μελλοντικών διαπραγματεύσεων

    Το Ιράν και έξι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν στο «πλαίσιο» των διαπραγματεύσεων για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και θα συναντηθούν εκ νέου τον Μάρτιο στη Βιένη, δήλωσε σήμερα ανώτερος Iρανός αξιωματούχος. «Ύστερα από δύο ημέρες εντατικών συνομιλιών, το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις κατέληξαν σε μια συμφωνία για το πλαίσιο των μελλοντικών διαπραγματεύσεων και ορίστηκε ένα σχέδιο δράσης» δήλωσε ο επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών και υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί.

    Διαπραγματευτές από το Ιράν και την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και η Γερμανία) συναντώνται από την Τρίτη στην αυστριακή πρωτεύουσα για να επεξεργαστούν μια ατζέντα που έχει στόχο την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας η οποία θα άρει το 10ετές αδιέξοδο λόγω των πυρηνικών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης. Στόχος των συνομιλιών είναι επίσης να οριστούν οι ημερομηνίες για τις προσεχείς συναντήσεις έως τον Ιούλιο, όταν θα εκπνεύσει το προσωρινό σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε στη Γενεύη τον Νοέμβριο του 2013.

    Οι συνομιλίες θα επαναληφθούν αργότερα σήμερα.

    [07] Η εφορία επέστρεψε 882 εκατ. δολάρια στον Μέρντοχ

    Το εκδοτικό συγκρότημα News Corporation του Ρούπερτ Μέρντοχ απέρριψε ισχυρισμούς ότι «για πολιτικούς λόγους» η αυστραλιανή εφορία του επέστρεψε 882 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τις εφημερίδες του συγκροτήματος Fairfax, η επιστροφή 882 εκατομμυρίων δολαρίων άνοιξε ακόμα μεγαλύτερη μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό και είχε πολιτικά κίνητρα (οι εφημερίδες του Μέρντοχ στήριξαν δυναμικά την εκλογή της κυβέρνησης του Τόνι 'Αμποτ). Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε άγνοια και είπε ότι η εφορία λειτουργεί ανεξάρτητα.

    Το συγκρότημα News Corporation υποστηρίζει ότι η εφορία το είχε υπερφορολογήσει εδώ και δυο δεκαετίες και υποχρεώθηκε να του επιστρέψει τα 882 εκατομμύρια μετά από προσφυγή της εταιρείας του κ. Μέρντοκ στην αυστραλιανή δικαιοσύνη.

    [08] Πολύνεκρη αεροπορική επιδρομή κατά των Ταλιμπάν στο Πακιστάν

    Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στις επιδρομές της πακιστανικής πολεμικής αεροπορίας εναντίον προπυργίων των Ταλιμπάν στη βορειοδυτική χώρα, ανακοίνωσαν οι αρχές. Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στο Βόρειο Ουαζιριστάν, μια περιφέρεια όπου ζουν φυλές και η οποία αποτελεί κέντρο του τζιχαντιστικού κινήματος στη μεθόριο αυτή με το γειτονικό Αφγανιστάν. Οι πακιστανοί Ταλιμπάν είχαν προτείνει εκεχειρία χθες στην κυβέρνηση προκειμένου να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διακόπηκαν αυτή την εβδομάδα.

    «Έχουμε πληροφορίες που κάνουν λόγο για 15 αντάρτες, μεταξύ τους και ξένοι, που σκοτώθηκαν στις επιδρομές αυτές, στόχος των οποίων ήταν να πλήξουν τα κρησφύγετα των ανταρτών. Μια πολύ μεγάλη κρυψώνα των Ταλιμπάν με όπλα και πολεμοφόδια καταστράφηκε επίσης» δήλωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας.

    [09] Ομπάμα και Ερντογάν συζήτησαν για Κύπρο, Συρία, τουρκο-ισραηλινές σχέσεις

    Το Κυπριακό και οι προοπτικές που διαμορφώνονται για την επίλυσή του, μετά την πρόσφατη συμφωνία στη Λευκωσία μεταξύ Αναστασιάδη-Έρογλου, ήταν ένα από τα βασικά θέματα που συζήτησε χθες το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τον εποικοδομητικό ρόλο του στην Κύπρο, για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για διευθέτηση».

    Όπως αναφέρεται στη γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά σήμερα (χθες) με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ερντογάν για μια σειρά διμερών και περιφερειακών θεμάτων. Ο πρόεδρος επιβεβαίωσε την αξία που αποδίδει σε μία ισχυρή και αμοιβαίου σεβασμού διμερή σχέση με την Τουρκία και εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία μπορεί να επιδείξει ηγετικό ρόλο στον κόσμο μέσω θετικής εμπλοκής». Τέλος, αναφορά γίνεται και στην οικονομία, με την επισήμανση ότι οι δυο ηγέτες «συζήτησαν την ανάγκη για σθεναρή, βιώσιμη και ισοζυγισμένη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και ο πρόεδρος σημείωσε τη σημασία των χρηστών πολιτικών που είναι ριζωμένες στον κανόνα του δικαίου για τον καθησυχασμό των χρηματοπιστωτικών αγορών, την υπόθαλψη ενός προβλεπτού επενδυτικού περιβάλλοντος, την ενδυνάμωση διμερών σχέσεων και το όφελος για το μέλλον της Τουρκίας».

    [10] Εκεχειρία στην Ουκρανία για την εκτόνωση της κρίσης

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε την Τετάρτη το βράδυ «ανακωχή» με την αντιπολίτευση πριν από την άφιξη τριών κορυφαίων ευρωπαίων διπλωματών στο Κίεβο και ενώ η απειλή των δυτικών κυρώσεων επικρέμεται πάνω από το καθεστώς του, στον απόηχο της φονικής βίας που άφησε 26 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Η ουκρανική πρωτεύουσα θα είναι σήμερα κεντρική σκηνή έντονης διπλωματικής δραστηριότητας, με την ταυτόχρονη άφιξη των ηγετών της γερμανικής, της γαλλικής και της πολωνικής διπλωματίας, καθώς επίσης και ενός ανώτερου Ρώσου αξιωματούχου.

    Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθούν με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, πριν από την αναχώρηση τους για τις Βρυξέλλες όπου θα μεταφέρουν τις θέσεις του Ουκρανού προέδρου στους υπόλοιπους ευρωπαίους ομολόγους τους, σε μια έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ. Τη ρωσική πλευρά στις επαφές του Κιέβου θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκόζιν μέσω του οποίου η Μόσχα αναμένεται να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πείσει την ουκρανική αντιπολίτευση να «συνεργαστεί με τις αρχές».

    [11] Κυτταρική θεραπεία υπό δοκιμή εξαφανίζει τον καρκίνο με προχωρημένη λευχαιμία

    Η μεγαλύτερη κλινική δοκιμή που έχει γίνει μέχρι σήμερα σε μια νέα ελπιδοφόρα κυτταρική θεραπεία κατά της λευχαιμίας, είχε άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς σχεδόν οι εννέα στους δέκα ασθενείς (το 88%), που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, εμφάνισαν πλήρη εξαφάνιση του καρκίνου. Η θεραπεία, που αναπτύσσεται στις ΗΠΑ, βασίζεται στην εισαγωγή στους ασθενείς γενετικά τροποποιημένων Τ-κυττάρων του δικού τους ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία μπορούν πλέον να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα.

    Οι ερευνητές του Κέντρου Καρκίνου Memorial Sloan-Kettering στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τον Μισέλ Σαντελέν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine", ανέφεραν ότι «αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα δείχνουν πως η κυτταρική θεραπεία αποτελεί μια ισχυρή θεραπεία για τους ασθενείς που έχουν εξαντλήσει όλες τις συμβατικές θεραπείες».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 February 2014 - 7:30:27 UTC