Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-02-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σαμαράς: Σημαντικό το ΝΑΤΟ για σταθερότητα και ασφάλεια
  • [02] Με την ΟΛΜΕ συναντάται σήμερα ο υπουργός Παιδείας
  • [03] Αποχωρούν από τα μπλόκα οι αγρότες
  • [04] Σύλληψη 68χρονου για χρέη άνω των 12 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο
  • [05] Δολοφονημένος βρέθηκε υπαξιωματικός του στρατού που υπηρετούσε στην Κάρπαθο
  • [06] ΕΚΤ: 437 εκατ. ευρώ τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα
  • [07] Aκυρώσεις πτήσεων και καθυστερήσεις λόγω απεργίας στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης
  • [08] Διπλωματικές προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης στην Ουκρανία
  • [09] Οι πιο δυνατοί τεχνητοί μύες δημιουργήθηκαν από πετονιά και κλωστή ραψίματος

  • [01] Σαμαράς: Σημαντικό το ΝΑΤΟ για σταθερότητα και ασφάλεια

    «Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία δείχνουν τη μεγάλη σημασία που έχει ένας Οργανισμός που προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια όπως το ΝΑΤΟ» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγρο Μαξίμου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ακόμη ότι με τον γενικό γραμματέα αντάλλαξαν απόψεις για όλα τα ζητήματα, ενόψει της συνοδού του Οργανισμού στην Ουαλία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ πρόσθεσε ότι συζήτησαν για την ολοκλήρωση της αποστολής στο Αφγανιστάν.

    Θέλουμε σταθερότητα και ασφάλεια αλλά οι συνθήκες είναι δύσκολες επισήμανε ο πρωθυπουργός. Οι συνθήκες και οι ανατροπές που επικρατούν στην Συρία και στην Μέση Ανατολή προβληματίζουν το ΝΑΤΟ τόνισε και υπογράμμισε την αξιοποίηση του πολιτικού διαλόγου. «Ο θεσμικός μηχανισμός πρέπει να είναι πάντα ενεργοποιημένος και έτσι θα επιτευχθεί και η συνεργασία με το Ισραήλ» σημείωσε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος αναφέρθηκε και στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ λέγοντας: «κάθε νέα υποψηφιότητα ένταξης αξιολογείται, υπάρχουν τα προενταξιακά στάδια και κάθε χώρα πρέπει να πληροί τα κριτήρια που θέτει η συμμαχία η οποία είναι μία κοινότητα διμοκρατικών αξιών».

    Ο κ. Ράσμουσεν, από την πλευρά του, καταδίκασε την αιματοχυσία στην Ουκρανίας. «Καλώ όλα τα μέλη να σταματήσουν το σπιράλ της βίας» τόνισε ο κ. Ράσμουσεν και πρόσθεσε: «η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει ευθύνη να διασφαλίσει ότι δεν θα εμπλακεί ο στρατός. Ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε είναι ο διάλογος».

    [02] Με την ΟΛΜΕ συναντάται σήμερα ο υπουργός Παιδείας

    Με το προεδρείο της ΟΛΜΕ συναντάταισήμερα ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος για θέματα του κλάδου και ειδικότερα για το θέμα της διαθεσιμότητας. Το ραντεβού κλείστηκε αργά χθες το βράδυ.

    [03] Αποχωρούν από τα μπλόκα οι αγρότες

    Την αποχώρηση από τα μπλόκα που είχαν στηθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες σε διάφορα σημεία της Β. Ελλάδας αποφάσισε μεγάλη μερίδα αγροτών. Ωστόσο, όπως εξηγούν οι ίδιοι οι αγρότες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το γεγονός ότι αποχωρούν δεν σημαίνει ότι σταματάει και ο αγώνας για ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ενώ διαμηνύουν ότι «στις επικείμενες εκλογές θα δοθεί ηχηρή απάντηση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης να σκύψει στα προβλήματα» του αγροτικού κόσμου.

    Χθες, την απόφαση να αποχωρήσουν έλαβαν, στη διάρκεια γενικής συνέλευσης, οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας, «ανανεώνοντας» το ραντεβού τους για τις 9 Μαρτίου στο Κιλελέρ, όπου και πρόκειται να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο, όπως γνωστοποίησε και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Μπλόκων. Το «μήνυμα»του συλλαλητηρίου θα είναι ότι η μικρομεσαία αγροτιά συνεχίζει τη μάχη για την επιβίωσή της -για να κρατήσει τα χωράφια και το βιος της, για να παράγει και να ζει από τη δουλειά της- την ανατροπή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και τη διεκδίκηση μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης που θα αξιοποιεί όλα τα παραγωγικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, για την παραγωγή φτηνών και ποιοτικών προϊόντων, για τη διατροφή και την ένδυση του ελληνικού λαού.

    [04] Σύλληψη 68χρονου για χρέη άνω των 12 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο

    Για χρέη «μαμούθ» προς το Δημόσιο συνελήφθη 68χρονος επιχειρηματίας, στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται, σύμφωνα με την Αστυνομία, για ιδιοκτήτη εταιρείας εμπορίας σωλήνων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του οποίου ξεπερνούν τα 12,8 εκατ. ευρώ. Ο 68χρονος συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, από αστυνομικούς του τμήματος ασφαλείας Λευκού Πύργου.

    Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι σε βάρος του συλληφθέντα εκκρεμούν τρεις αποφάσεις, με τις οποίες καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 11 ετών για φοροδιαφυγή.

    Ο συλληφθείς οδηγείται στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

    [05] Δολοφονημένος βρέθηκε υπαξιωματικός του στρατού που υπηρετούσε στην Κάρπαθο

    Υπαξιωματικός του στρατού που υπηρετούσε στη Κάρπαθο βρέθηκε δολοφονημένος χθες το βράδυ στο σπίτι που διέμενε. Πρόκειται για 30χρονο που υπηρετούσε στο νησί δύο χρόνια και βρέθηκε χτυπημένος στον θώρακα μάλλον με μαχαίρι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών. Η δολοφονία έγινε γνωστή αργά χθες το βράδυ και αμέσως σήμανε συναγερμός στην Ελληνική Αστυνομία. Στο νησί έχει μεταβεί κλιμάκιο εξειδικευμένων αστυνομικών της σήμανσης και της ασφάλειας Ρόδου και πρόκειται να μεταβεί ιατροδικαστής, ενώ από τα μέχρι στιγμής ευρήματα, το έγκλημα αποδίδεται σε προσωπικούς λόγους.

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών αρχών για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

    [06] ΕΚΤ: 437 εκατ. ευρώ τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα

    Ελληνικά ομόλογα λογιστικής αξίας 25,4 δισ. ευρώ και ονομαστικής αξίας 27,7 δισ. ευρώ, κατείχαν στις 31 Δεκεμβρίου 3013 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι 17 εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΕΚΤ. Συνολικά, η κεντρική τράπεζα έχει αποκτήσει στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της αγοράς ομολόγων, τίτλους ύψους 178,8 δισ. ευρώ από Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία. Ειδικότερα, η ΕΚΤ εμφάνισε το 2013 καθαρά κέρδη ύψους 1,44 δισ. ευρώ, εκ των οποίων στις 31 Ιανουαρίου διένειμε τα 1,43 δισ. στις λοιπές ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.

    Τα καθαρά έσοδα από τόκους που προέκυψαν από τις αγορές ομολόγων βάσει του προγράμματος Securities Markets Programme (SMP, το οποίο αντικαταστάθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου του 2012 από το πρόγραμμα OMT) ανέρχονται στα 962 εκατ. ευρώ. Από τα ελληνικά ομόλογα που απέκτησε στο πλαίσιο του προγράμματος SMP, τα κέρδη της ήταν 437 εκατ. ευρώ το 2013 (από κέρδη 555 εκατ. ευρώ το 2012).

    [07] Aκυρώσεις πτήσεων και καθυστερήσεις λόγω απεργίας στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης

    Με προβλήματα διεξάγεται σήμερα η εναέρια κυκλοφορία στη Φρανκφούρτη, τρίτο αεροδρόμιο της Ευρώπης, εξαιτίας της ακύρωσης σαράντα πτήσεων λόγω της απεργίας που πραγματοποιεί το προσωπικό ασφαλείας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου. «Σήμερα έχουμε συνολικά 41 πτήσεις που ακυρώθηκαν, αναχώρησης και άφιξης» δήλωσε εκπρόσωπος του Fraport, της διαχειρίστριας εταιρίας του αερολιμένα, διευκρινίζοντας ότι δεν αποκλείονται κι άλλες ακυρώσεις εντός της ημέρας.

    Το γερμανικό συνδικάτο των υπηρεσιών Verdi κάλεσε το προσωπικό ασφαλείας να απεργήσει από τις 02.00 το πρωί έως τις 23.00 διεκδικώντας αύξηση του ωριαίου μισθού σε 16 ευρώ για όλους.Σύμφωνα με το συνδικάτο, το προσωπικό ασφαλείας που ελέγχει τις αποσκευές και τους ταξιδιώτες πριν ανεβούν στο αεροπλάνο, πληρώνεται σήμερα με 10 και 13 ευρώ την ώρα.

    [08] Διπλωματικές προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης στην Ουκρανία

    Μετά το μεσημέρι θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ουκρανική ηγεσία, την αντιπολίτευση, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Ρωσία, ανακοίνωσε από το Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ρ. Σικόρσκι. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς είχε προειδοποιήσει ότι το σχέδιο συμφωνίας αποτελεί ακόμη αντικείμενο διαβουλεύσεων και «δεν μπορούμε να πούμε τίποτε μέχρι το μεσημέρι». «Δεν μπορούμε να πούμε τίποτε οριστικό πριν από το μεσημέρι» τόνισε ο Λοράν Φαμπιούς με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 από το Πεκίνο όπου έφθασε αφού συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στο Κίεβο. «Ιδιαίτερα η αντιπολίτευση θέλει να έχει τη δυνατότητα να διαβουλευθεί με ορισμένους από τους εντολείς της, πράγμα που είναι απολύτως κατανοητό» πρόσθεσε.

    Ωστόσο, στο Κίεβο, η κρατική τηλεόραση έσπευσε να μεταδώσει ότι μία συμφωνία έχει επιτευχθεί ανάμεσα στην ουκρανική ηγεσία και την αντιπολίτευση, η οποία προβλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών, τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού και συνταγματική μεταρρύθμιση. Προηγουμένως, και η ουκρανική προεδρία είχε σπεύσει να ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας με την αντιπολίτευση, την ΕΕ και τη Ρωσία, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία. Η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται μία ημέρα μετά το λουτρό αίματος στο κέντρο του Κιέβου, όπου η αστυνομία και οι ελεύθεροι σκοπευτές του καθεστώτος άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης.

    Νωρίς το πρωί, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, υπέβαλε την παραίτησή του ο υπαρχηγός του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου Γιούρι Ντουμάνσκι, δηλώνοντας ότι διαφωνεί με την εμπλοκή του στρατού στην «εμφύλια σύγκρουση», γεγονός, που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια ζωών τόσο στρατιωτικών, όσο και πολιτών. Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ο επίσημος αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις κατά το τελευταίο διήμερο έχει φθάσει τους 77.

    [09] Οι πιο δυνατοί τεχνητοί μύες δημιουργήθηκαν από πετονιά και κλωστή ραψίματος

    Πετονιά και κλωστή ραψίματος ήσαν αρκετές σε μια διεθνή επιστημονική ομάδα για να δημιουργήσει τους πιο δυνατούς μέχρι σήμερα -και φθηνούς- τεχνητούς μύες, οι οποίοι μπορούν να σηκώσουν έως εκατό φορές μεγαλύτερο βάρος από έναν παρόμοιο σε μήκος και βάρος ανθρώπινο μυ. Κάθε επιμέρους τεχνητός μυς από πολυμερές πλαστικό, ο οποίος έχει διάμετρο περίπου δέκα φορές μεγαλύτερη από την ανθρώπινη τρίχα, μπορεί να σηκώσει 7,2 κιλά, ενώ 100 μύες μαζί σηκώνουν 725 κιλά.

    Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Ν. Κορέα, την Κίνα και την Τουρκία, με επικεφαλής τον Ρέι Μπάουμαν, καθηγητή χημείας και διευθυντή του Ινστιτούτου Νανοτεχνολογίας του πανεπιστημίου του Τέξας (Ντάλας), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", τύλιξαν με τέτοιο τρόπο την πετονιά από πολυαιθυλένιο και τη νάϊλον κλωστή, που πέτυχαν να μετατρέψουν αυτά τα κοινά υλικά σε μύες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 February 2014 - 9:30:24 UTC