Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-02-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δωρεάν η χορήγηση αντιικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της γρίπης
  • [02] Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για τις ΜΚΟ προτείνει στην κυβέρνηση, ο Ιω. Τέντες
  • [03] Τη σύσταση τετραμερούς επιτροπής για τα αγροτικά, ζητά η «Πρωτοβουλία Αγροτών»
  • [04] Η Fitch διατηρεί την αξιολόγηση «ΑΑΑ» για την Αυστρία
  • [05] Τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών εξετάζει η κυβέρνηση
  • [06] Οι ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας χαιρέτισαν την υπογραφή συμφωνίας στην Ουκρανία
  • [07] Υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ του προέδρου Γιανουκόβιτς και της αντιπολίτευσης
  • [08] Διεθνής συνάντηση των «Γιατρών του Κόσμου» από 14 χώρες, στην Αθήνα
  • [09] Αθώοι οι αθλητές της εθνικής ομάδας άρσης βαρών για την υπόθεση του ντόπινγκ το 2008

  • [01] Δωρεάν η χορήγηση αντιικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της γρίπης

    Η δωρεάν χορήγηση αντιικών φαρμάκων από τα φαρμακεία των νοσοκομείων κρίθηκε απαραίτητη στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της φετινής εποχικής γρίπης, η οποία χαρακτηρίζεται από την κυκλοφορία του στελέχους H1N1pdm2009. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) το συγκεκριμένο στέλεχος χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα σοβαρή νόσο, ακόμη και σε νεαρά κατά τα άλλα υγιή άτομα.

    Η φετινή επιδημία, όπως αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες, συνοδεύεται από σημαντικό αριθμό σοβαρών περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ (59 έως αυτήν τη στιγμή) και θανάτων (53 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους) σχετιζόμενων με τη γρίπη, ιδιαίτερα σε άτομα υψηλού κινδύνου και με συνοδά χρόνια νοσήματα. Για τα άτομα αυτά, επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, η έγκαιρη έναρξη αντιικής θεραπείας με αντιγριπικά φάρμακα μειώνει τις επιπλοκές από τη γρίπη.

    «Η άμεση πρόσβαση ασθενών στα αντιικά φάρμακα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων της χώρας, θεωρήθηκε ουσιαστικής σημασίας και ως ένα σημαντικότατο όπλο δημόσιας υγείας», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

    [02] Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για τις ΜΚΟ προτείνει στην κυβέρνηση, ο Ιω. Τέντες

    Ο Εθνικός Συντονιστής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ιωάννης Τέντες απέστειλε προχθές τρισέλιδη επιστολή στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, στην οποία περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των ΜΚΟ και ζητά συνάντηση, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις επί του θέματος, αλλά και να διατυπωθούν σχετικές προτάσεις.

    Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Τέντες στην εκπνοή του 2013 είχε συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών για το ζήτημα των ΜΚΟ στην Ελλάδα και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των ΜΚΟ είναι τουλάχιστον 1.500.

    Ακόμα, το τελευταίο διάστημα στελέχη των υπηρεσιών του κ. Τέντε πραγματοποίησαν έρευνα ως προς το παρελθόν των ΜΚΟ στην Ελλάδα και διαπιστώθηκε ότι είναι «νεφελώδες» το καθεστώς λειτουργίας τους.

    Στην επιστολή του ο κ. Τέντες προτείνει να συσταθεί μητρώο ΜΚΟ, προκειμένου να μπορούν να ελεγχθούν οι σκοποί και η δράση τους, όπως επίσης πρότεινε την αλλαγή της νομοθεσίας προκειμένου να καθορίζονται με σαφήνεια οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των ΜΚΟ.

    [03] Τη σύσταση τετραμερούς επιτροπής για τα αγροτικά, ζητά η «Πρωτοβουλία Αγροτών»

    Την άμεση σύσταση τετραμερούς επιτροπής από τα υπουργεία Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ανάπτυξης και θεσμοθετημένων αγροτικών συλλόγων, ζητά η «Πρωτοβουλία Αγροτών», προκειμένου να μελετηθούν και να δοθούν λύσεις σε καίρια ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, όπως το κόστος παραγωγής.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρει, κυρίαρχο θέμα για την «Πρωτοβουλία» είναι να ανοίξει συνολικά ο φάκελος «αγροτική πολιτική» και στη Βουλή, για να αποσαφηνιστούν οι παράμετροι και οι κατευθύνσεις που θα οδηγήσουν στη γεωργία του μέλλοντος.

    Σε ότι αφορά στο φορολογικό, εκτιμά ότι το 2014 θα πρέπει να είναι μεταβατικό έτος, καθώς -όπως υποστηρίζει- χρειάζονται μια σειρά από αλλαγές, διευκρινίσεις, βελτιώσεις και παρεμβάσεις, για τις οποίες δεν μπορεί να γίνει συζήτηση ενώ το συγκεκριμένο φορολογικό βρίσκεται σε εφαρμογή.

    [04] Η Fitch διατηρεί την αξιολόγηση «ΑΑΑ» για την Αυστρία

    Ο αμερικάνικος οίκος αξιολόγησης «Fitch», επαναβεβαιώνει σήμερα την κορυφαία αξιολόγηση "ΑΑΑ" για το αξιόχρεο της Αυστρίας, ενώ αξιολογεί συγχρόνως ως «σταθερή» την προοπτική της, αν και τις προηγούμενες ημέρες παρατηρητές έκαναν λόγο περί μια πιθανής «αρνητικής προοπτικής» λόγω της πρόσφατης φημολογίας για απειλούμενη χρεοκοπία της αυστριακής τράπεζας Hypo Alpe Adria.

    Ακόμη και χθες, Πέμπτη, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφερόταν σε χειροτέρευση της επικείμενης αξιολόγησης από τον συγκεκριμένο αμερικάνικο οίκο, εξαιτίας των επιβαρύνσεων από την εκκαθάριση της εν λόγω τράπεζας που θα μπορούσε θα εκτινάξει στα ύψη το αυστριακό δημόσιο χρέος.

    [05] Τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών εξετάζει η κυβέρνηση

    Η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών είναι το επόμενο μέτρο στο οποίο εστιάζει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της βιομηχανίας, εκ παραλλήλου με τη μείωση του ενεργειακού κόστους, τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων και την ενίσχυση των επιχειρήσεων από το νέο ΕΣΠΑ. Η διαμόρφωση του «οδικού χάρτη» για τη βιομηχανική πολιτική αποτέλεσε αντικείμενο της σημερινής ατζέντας της διϋπουργικής επιτροπής για τη βιομηχανική πολιτική που συνεδρίασε υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, για πρώτη φορά.

    Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης, εκκρεμεί η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 μονάδες, ζήτημα που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, από το οποίο όμως θα πρέπει να αφαιρεθεί το όφελος που θα προκύψει από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας εξαιτίας της μείωσης του κόστους της μισθοδοσίας (υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 30.000 νέες θέσεις εργασίας), καθώς και το πρόσθετο όφελος από την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, άρα και των φορολογικών εσόδων. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη του κόστους (όπως συνέβη με την προηγούμενη μείωση των εισφορών κατά 1,1 μονάδες, που έγινε χωρίς μείωση συντάξεων) και ότι εξετάζεται αν η μείωση των εισφορών θα γίνει εφάπαξ ή σε τρεις ετήσιες δόσεις, από 1,3 μονάδες κάθε φορά.

    Πάντως, το υπουργείο Εργασίας δεν συνδέει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους με την παροχή κινήτρων από την πλευρά της βιομηχανίας. Τα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων είναι αυτά που ανακοινώθηκαν προχθές από το ΥΠΕΚΑ, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ. Ένα μέρος από το όφελος θα περάσει άμεσα και στα νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο, με τη μείωση της τιμής του καυσίμου. Την ερχόμενη εβδομάδα θα τεθούν σε διαβούλευση δύο υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τη λεγόμενη διακοψιμότητα (μείωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού με αντάλλαγμα τον περιορισμό της παροχής σε περιόδους αιχμής) και την αντιστάθμιση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

    [06] Οι ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας χαιρέτισαν την υπογραφή συμφωνίας στην Ουκρανία

    Στην Ουκρανία θα προκηρυχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές και θα σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ενώ η χώρα θα επιστρέψει στο Σύνταγμα του 2004, όπως προβλέπει η συμφωνία που υπεγράφη νωρίτερα από τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

    Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ αναφέρθηκε στα κυριότερα σημεία της συμφωνίας η οποία επετεύχθη έπειτα από διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης υπό την αιγίδα του ίδιου καθώς και του γάλλου και του πολωνού ομολόγου του, του Λοράν Φαμπιούς και του Ράντοσλαβ Σικόρσκι, αφού αυτή υπεγράφη στο προεδρικό μέγαρο του Κιέβου.

    Οι όροι της συμφωνίας επιβεβαιώνονται και σε ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, αν και μένει να διευκρινιστεί το πότε θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.

    Εξάλλου οι υπουργοί εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας χαιρέτισαν τις αντίπαλες πλευρές στην Ουκρανία για «το θάρρος και τη δέσμευσή τους» στην υπογραφή μιας συμφωνίας που θα επιλύσει την πολιτική κρίση στη χώρα.

    Οι τρεις υπουργοί ζήτησαν επίσης «τον άμεσο τερματισμό κάθε βίας και σύγκρουσης στην Ουκρανία», όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν φαν Ρομπάι χαιρέτισε τη συμφωνία στην Ουκρανία, ενώ την χαρακτήρισε «απαραίτητο συμβιβασμό για να ξεκινήσει ο αναγκαίος πολιτικός διάλογος».

    «Τώρα όλες οι πλευρές έχουν ευθύνη να επιδείξουν θάρρος και να κάνουν τα λόγια πράξεις για χάρη του ουκρανικού λαού», πρόσθεσε ο Ρομπάι στην ανακοίνωσή του.

    [07] Υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ του προέδρου Γιανουκόβιτς και της αντιπολίτευσης

    Ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης υπέγραψαν τη συμφωνία για την έξοδο της χώρας από την πολιτική κρίση.

    [08] Διεθνής συνάντηση των «Γιατρών του Κόσμου» από 14 χώρες, στην Αθήνα

    Στην Ελλάδα σημειώνεται ραγδαία αύξηση των Ελλήνων που είναι ανασφάλιστοι, με το ποσοστό τους να αγγίζει, στα τέλη του 2013, το 28% του συνολικού πληθυσμού. Στην Ισπανία, υπολογίζεται ότι το 16% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε φάρμακα. Στη Γαλλία, περίπου 200.000 άτομα δεν έχουν δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη, ενώ ακόμα και στην ευημερούσα Γερμανία, η υγεία των ανασφάλιστων εγκύων και παιδιών βρίσκεται σε κίνδυνο από την περιορισμένη πρόσβασή τους στο σύστημα υγείας.

    Τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η υγεία των πολιτών στην Ευρώπη της οικονομικής κρίσης ανέδειξαν σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα στην Αθήνα, οι πρόεδροι των «Γιατρών του Κόσμου» από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες: την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η συνέντευξη Τύπου οργανώθηκε στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης, που πραγματοποιούν σήμερα και αύριο στην Αθήνα οι πρόεδροι, οι διευθυντές και τα στελέχη των «Γιατρών του Κόσμου» από τις 14 χώρες, όπου δραστηριοποιούνται (Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ελβετία, Καναδά, Ιαπωνία και Αργεντινή), στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Οι εκπρόσωποι των «Γιατρών του Κόσμου» ζήτησαν να υπάρξουν ανοιχτά συστήματα υγείας για όλους, επισημαίνοντας ότι «η υγεία δεν είναι εμπόρευμα», ενώ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους πολίτες της Ελλάδας, όπου το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει τα σοβαρότερα προβλήματα, λόγω της οικονομικής κρίσης.

    [09] Αθώοι οι αθλητές της εθνικής ομάδας άρσης βαρών για την υπόθεση του ντόπινγκ το 2008

    Αθώοι κρίθηκαν, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, οι αθλητές της εθνικής ομάδας άρσης βαρών και οι συγκατηγορούμενοί τους προπονητές, για την υπόθεση ντόπινγκ που είχε γίνει γνωστή το 2008.

    Στο εδώλιο βρέθηκαν συνολικά 25 κατηγορούμενοι για την υπόθεση, οι οποίοι δικάστηκαν για κατηγορίες που αφορούσαν: τη χορήγηση σε αθλητή από κοινού και κατά συρροή απαγορευμένης χημικής ουσίας με σκοπό τη βελτίωση της αγωνιστικής του διάθεσης, ικανότητας και απόδοσης, τη χρησιμοποίηση από κοινού απαγορευμένης χημικής ουσίας από αθλητή και ηθική αυτουργία στην ανωτέρω πράξη, την κατασκευή, πώληση, προμήθεια και κατοχή ουσιών. Μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν ο προπονητής Χρήστος Ιακώβου, ο Βαλέριος Λεωνίδης, ο Βίκτωρας Μήτρου, ο Νίκος Ηλιάδης, η Κυριακή Γαλάνη κ.ά..Η υπόθεση απασχόλησε τη Δικαιοσύνη τον Απρίλιο του 2008, όταν γνωστοποιήθηκε πως σε αιφνιδιαστικό έλεγχο που είχε διενεργήσει στις 7 Μαρτίου 2008 η WADA με εντολή της IWF σε όλους τους αθλητές της ομάδας άρσης βαρών είχαν βρεθεί θετικοί σε παράνομη ουσία οι 11 από τους 13.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 February 2014 - 15:30:24 UTC