Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-02-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απάντηση του Όλι Ρεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή
  • [02] ΕΔΕ σε βάρος εν ενεργεία αστυνομικού ο οποίος παρουσιάστηκε ως υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης με τη ΧΑ
  • [03] Αγρότες με ακαθάριστα έσοδα άνω των 15.000 ευρώ θα πρέπει να τηρούν στοιχεία
  • [04] Σε εξέλιξη η συνάντηση Ι. Στουρνάρα - τρόικας
  • [05] Μεγάλες οι διαφορές στις ευκαιρίες απασχόλησης μεταξύ Νότιας και Βόρειας Ευρώπης
  • [06] Προτάσεις του ΣΕΒ προς την κυβέρνηση για τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις
  • [07] ΤτΕ: Στα 5,5 δισ. ευρω οι κεφαλαιακές αναγκές των τραπεζών
  • [08] Ιταλία: Ο Ρέντσι ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία
  • [09] Η ΕΕ βρίσκεται σε επαφή με ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Καναδά και Τουρκία για την χορήγηση οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο
  • [10] Έκκληση για ενότητα στην Ουκρανία απηύθυναν η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας
  • [11] Μετεωρίτης μεγέθους ψυγείου συνετρίβη στην επιφάνεια της Σελήνης

  • [01] Απάντηση του Όλι Ρεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή

    Δεν αρκεί μόνο το πρωτογενές πλεόνασμα για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, χρειάζεται και η πλήρης εφαρμογή του Μνημονίου, υποστηρίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, σε γραπτή του απάντηση από το Στρασβουργο, προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή. Ο επίτροπος Ρεν, στην απάντησή του προς τον κ. Χουντή σχετικά με τον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που παρουσιάζει το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, υποστηρίζει ότι η Κομισιόν ζητεί, εκτός από την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος, την πλήρη εφαρμογή όλων των όρων του Μνημονίου, προκειμένου να καλυφθεί το κενό. Στην ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής έθετε το θέμα του τρόπου κάλυψης του κενού που παρουσιάζει το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ρωτούσε την Κομισιόν αν «υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας για τον τρόπο με τον οποίο, ενδεχομένως, θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος», καθώς επίσης και αν έχει εκφραστεί «από κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη, η πρόταση για έξοδο της Ελλάδας στις χρηματαγορές με εγγύηση του ESM».

    [02] ΕΔΕ σε βάρος εν ενεργεία αστυνομικού ο οποίος παρουσιάστηκε ως υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης με τη ΧΑ

    Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) σε βάρος αστυνομικού, ο οποίος έλαβε μέρος σε πολιτική εκδήλωση της Χρυσής Αυγής, διατάχθηκε από το αρχηγείο της Αστυνομίας. Η ΕΔΕ διατάχθηκε λόγω των δηλώσεων του αστυνομικού, στο Ηράκλειο, κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του ως υποψήφιου περιφερειάρχη Κρήτης με τη Χρυσή Αυγή, που υπάρχουν σε σχετικό βίντεο. Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, το τηλεοπτικό υλικό, που έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου, θα υποβληθεί στην εισαγγελία για ποινική αξιολόγηση.

    [03] Αγρότες με ακαθάριστα έσοδα άνω των 15.000 ευρώ θα πρέπει να τηρούν στοιχεία

    Να τηρούν στοιχεία υποχρεούνται από 1.1.2014 οι αγρότες που πέρυσι είχαν ακαθάριστα έσοδα άνω των 15.000 ευρώ ή εισέπραξαν επιδοτήσεις άνω των 5.000 ευρώ. Την απόφαση για τον τρόπο προσδιορισμού τού ακαθάριστου εισοδήματος των αγροτών υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, με την οποία απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων, όσοι έχουν αγροτικά εισοδήματα. Σύμφωνα με την απόφαση, οι αγρότες που πληρούν ένα από τα κριτήρια αυτά και δεν ασκήσουν την επόμενη διαχειριστική περίοδο την αγροτική τους εκμετάλλευση, ούτε δικαιούνται να λάβουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων.

    [04] Σε εξέλιξη η συνάντηση Ι. Στουρνάρα - τρόικας

    Σε εξέλιξη είναι, στο υπουργείο Οικονομικών, η συνάντηση του υπουργού, Γιάννη Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους της τρόικας. Μετά την ολοκλήρωσή της, τα μέλη της τρόικας θα συναντηθούν με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

    Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής διυπουργικής σύσκεψης, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, τόνισε ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στη συνειδητοποίηση όλων» (σ.σ. για την πορεία της οικονομίας). Ερωτηθείς για τις ελαφρύνσεις στους πολίτες, που μπορούν να υπάρξουν με μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος, απάντησε ότι «είμαι του λίγου και του ακριβούς». Πρόσθεσε, πάντως, ότι πρώτα πρέπει να επικυρωθούν τα στοιχεία από τη Eurostat και είπε πως «θεωρώ ότι μέρος του πρέπει να επιστρέψει στην κοινωνία. Ό,τι είναι προς αυτή την κατεύθυνση είναι θετικό. Είναι η πρώτη χειροπιαστή απόδειξη, που ο άλλος θα δει πως αίρονται οι αδικίες που έχει υποστεί». Για το πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση αναμένεται να έχει μια πρώτη ένδειξη για το μέγεθός του στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου, πριν από την επικύρωση των στοιχείων από τη Eurostat στις 23 Απριλίου.

    [05] Μεγάλες οι διαφορές στις ευκαιρίες απασχόλησης μεταξύ Νότιας και Βόρειας Ευρώπης

    Μεγάλες διαφορές στις ευκαιρίες απασχόλησης μεταξύ των χωρών της Νότιας και της Βόρειας Ευρώπης, καταγράφει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παρακολούθηση των κενών θέσεων εργασίας στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2013, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Καταγράφοντας τις συνθήκες στην αγορά εργασίας σε τέσσερις χώρες της Νότιας Ευρώπης (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία), η έκθεση της Επιτροπής επιβεβαιώνει το γεγονός ότι στις χώρες αυτές τα νεαρά άτομα καλύπτουν, ως επί το πλείστον, θέσεις εργασίας χαμηλών προσόντων, και μάλιστα σε τομείς υπηρεσιών που χαρακτηρίζονται από την εποχική ζήτηση. Επιπλέον, η Επιτροπή υπογραμμίζει την υπέρμετρη κατάρτιση του εργατικού δυναμικού στις χώρες αυτές, καθώς όλο και πιο συχνά παρατηρείται η πρόσληψη εργαζομένων σε θέσεις κατώτερες των προσόντων τους. Ένα άλλο χαρακτηριστικό στις χώρες της Νότιας Ευρώπης είναι η αύξηση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, λόγω της οικονομικής κρίσης, επισημαίνει η έκθεση. Το τελευταίο τρίμηνο του 2012, οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου αντιπροσώπευαν το 23% του συνόλου των εργαζομένων στην Ελλάδα και στην Ισπανία και το 20,4% στην Πορτογαλία. Το γεγονός αυτό δεν βοηθά το εργατικό δυναμικό στις χώρες αυτές να βελτιώσει τα επίπεδα δεξιοτήτων τους, με συνέπεια να καταγράφονται χαμηλά ποσοστά παραγωγικότητας, σχολιάζει στην έκθεσή της η Επιτροπή. Σημειώνεται ότι στη Νότια Ευρώπη το ποσοστό των εργαζομένων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο ανέρχεται σε 33%, έναντι 16% στην ΕΕ. Σύμφωνα με τον επίτροπο Απασχόλησης Λάζλο Άντορ, οι αποκλίνουσες ευκαιρίες απασχόλησης μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Ευρώπης συνδέονται, μεταξύ άλλων, με τις «ασυμμετρίες» στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού εντός της ΕΕ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτών των ανισορροπιών. Σε γενικές γραμμές, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας στις χώρες της Νότιας Ευρώπης επιδεινώθηκαν, λόγω της κρίσης.

    [06] Προτάσεις του ΣΕΒ προς την κυβέρνηση για τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις

    Την ανάθεση στον ιδιωτικό τομέα εργασιών που σήμερα γίνονται από το Δημόσιο, δηλαδή την περαιτέρω αξιοποίηση του λεγόμενου outsourcing, προτείνει ο ΣΕΒ στην κυβέρνηση, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις. Η πρόταση περιλαμβάνεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων, που πρότεινε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημ. Δασκαλόπουλος σε συνάντηση με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Στόχος του Σχεδίου είναι η απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου, που διέπει τη λειτουργία των επιχειρήσεων, η οποία, σύμφωνα με το ΣΕΒ, πρέπει να επικεντρωθεί σε πέντε τομείς: Αδειοδότηση, Χωροταξία, Φορολογία, Ταχύτητα Απονομής Δικαιοσύνης, Συστήματα Κρατικού Ελέγχου & Εποπτείας. Το σχέδιο που προτείνει ο ΣΕΒ περιλαμβάνει αλλαγές σε οκτώ άξονες.

    [07] ΤτΕ: Στα 5,5 δισ. ευρω οι κεφαλαιακές αναγκές των τραπεζών

    Eμμένει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην αποτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών για τις συστημικές τράπεζες, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στην έκθεση της Black Rock.

    Όπως προκύπτει από την ενημέρωση που πραγματοποίησε η TτΕ στις διοικήσεις των τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα, οι κεφαλαιακές ανάγκες από τα stress tests της Βlack Rock υπολογίζονται στα 5,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σημερινό δημοσίευμα των Financial Τimes αναφέρει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κυμαίνονται στα 20 δισ. ευρώ. Οι διαφορετικές εκτιμήσεις των δύο πλευρών αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, με τους επικεφαλής της τρόικας.

    Κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος και τραπεζίτες εκτιμούν ότι πρόκειται, καθαρά, για πολιτική πίεση ενόψει της διαπραγμάτευσης. Ακόμη, τονίζουν ότι από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν ενημερωθεί οι τράπεζες για τα αποτελέσματα της. Αρκετά στοιχεία από αυτά που έδωσε η Black Rock στην ελληνική πλευρά, έχουν πιστοποιηθεί από την Ernst & Young και τη Rothrchild.

    [08] Ιταλία: Ο Ρέντσι ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία

    Τις προτεραιότητές του παρουσίασε ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι στην ομιλία του στη Γερουσία, όπου πρόκειται να διεξαχθεί η ψηφοφορία για τη χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του. «Μόνον με την εμπιστοσύνη σας θα ξεπεράσουμε την κρίση», είπε ο Ρέντσι.

    Η κυβέρνηση Ρέντσι, η οποία υποστηρίζεται από το PD, το κόμμα Νέα Κεντροδεξιά (NCD), κεντρώους και διάφορες άλλες ομάδες, αναμένεται να κερδίσει άνετα στην ψηφοφορία στην άνω βουλή, που συνολικά έχει 320 έδρες. Ωστόσο η προσοχή θα στραφεί στο μέγεθος της πλειοψηφίας του, καθώς ένα μέρος της αριστερής πτέρυγας του PD είχε απειλήσει να καταψηφίσει τη νέα κυβέρνηση. Εάν συγκεντρώσει λιγότερες από τις 173 ψήφους που είχε λάβει ο προκάτοχός του Ενρίκο Λέτα τον Δεκέμβριο η εξουσία του θα αμφισβητηθεί εξαρχής.

    [09] Η ΕΕ βρίσκεται σε επαφή με ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Καναδά και Τουρκία για την χορήγηση οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε επαφές με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ιαπωνία, την Κίνα, τον Καναδά και την Τουρκία προκειμένου να συντονιστεί η χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο αξιωματούχος αυτός της ΕΕ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε ότι ενδέχεται να οργανωθεί μια σύνοδος διεθνών δωρητών ώστε να υπάρξει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, η οποία υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί 35 δισεκ. δολάρια (25,4 δισεκ. ευρώ) για να αντεπεξέλθει το 2014 και το 2015.

    [10] Έκκληση για ενότητα στην Ουκρανία απηύθυναν η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση στις ουκρανικές αρχές να διασφαλίσουν την ενότητα της χώρας μετά την αλλαγή της εξουσίας στο Κίεβο. Η Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους νέους ηγέτες της Ουκρανίας και τόνισε ότι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας κατά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, όπως είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ. Προτεραιότητά τους θα πρέπει να είναι η εξεύρεση ενός δρόμου που θα οδηγήσει στη σταθεροποίηση της χώρας, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Ζάιμπερτ, παραμένει ακόμη ανοιχτή η δυνατότητα υπογραφής μιας συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τη Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε τις νέες ουκρανικές αρχές να μην επιχειρήσουν να «εκδικηθούν» τους πολιτικούς αντιπάλους τους.

    [11] Μετεωρίτης μεγέθους ψυγείου συνετρίβη στην επιφάνεια της Σελήνης

    Ένας Ισπανός αστρονόμος μπόρεσε να παρατηρήσει έναν αστεροειδή μεγέθους ψυγείου να συντρίβεται στη Σελήνη τη στιγμή που συνέβαινε το γεγονός, ένα σπάνιο φαινόμενο το οποίο κατέγραψε και το ανέλυσε.

    Στις 11 Σεπτεμβρίου 2013 ο Χοσέ Μαρία Μαδιέδο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουέλβα, παρατηρούσε με δύο τηλεσκόπια τη Σελήνη όταν διέκρινε μια λάμψη στη Θάλασσα των Νεφών (Μάρε Νούμπιουμ στα λατινικά), έναν κρατήρα αποτελούμενο από στερεοποιημένη λάβα. Η λάμψη ήταν τόσο φωτεινή όσο ο πολικός αστέρας και ήταν ορατή δια γυμνού οφθαλμού από τη Γη, σύμφωνα με τη βρετανική Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία (RAS) που ανακοίνωσε το γεγονός αυτό στο μηνιαίο ενημερωτικό έντυπό της.Μετά την ισχυρή λάμψη καταγράφηκε, για οκτώ δευτερόλεπτα, ένα αμυδρό φως προερχόμενο από το ίδιο σημείο στην επιφάνεια της Σελήνης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 February 2014 - 15:30:25 UTC