Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Ελλάδα ο Γερμανός Πρόεδρος Γιοακίμ Γκάουκ
  • [02] Ανάκληση της ρύθμισης για απαλλαγή από ποινικές ευθύνες παραγόντων της ΤΑ
  • [03] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα επείγοντα του Ευαγγελισμού
  • [04] Τα αποτελέσματα προκηρύξεων για πρόσληψη προσωπικού ανακοίνωσε η ΝΕΡΙΤ
  • [05] Σε κρίσιμη καμπή οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα
  • [06] Λαβρόφ: Η συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου μπορεί να είναι η βάση για την εξομάλυνση της κατάστασης στην Ουκρανία
  • [07] Προκηρύχθηκαν βουλευτικές εκλογές στην Ινδία
  • [08] Η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο γιορτάζει τα 116α γενέθλιά της
  • [09] Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας σε επίπεδο πρεσβευτών
  • [10] Φρούτα, λαχανικά και πλήρη δημητριακά μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

  • [01] Στην Ελλάδα ο Γερμανός Πρόεδρος Γιοακίμ Γκάουκ

    Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί στην Ελλάδα, από σήμερα έως και τις 7 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιοακίμ Γκάουκ, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ο κ. Γκάουκ θα επισκεφθεί το χωριό Λιγκιάδες των Ιωαννίνων, όπου τον Οκτώβριο το 1943 οι Γερμανοί είχαν εκτελέσει 81 κατοίκους, αλλά και την εβραϊκή κοινότητα.

    [02] Ανάκληση της ρύθμισης για απαλλαγή από ποινικές ευθύνες παραγόντων της ΤΑ

    Την ανάκληση της ρύθμισης, με την οποία απαλλάσσονταν από ποινικές ευθύνες παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για συμβάσεις που κατέληξαν με δική τους υπογραφή, σε παρεμφερή, αλλά όχι ταυτόσημη υλοποίηση, ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης.

    Η ρύθμιση που είχε ξεσηκώσει εντονότατες αντιδράσεις από το χώρο της αντιπολίτευσης, είχε υπερψηφιστεί ως τροπολογία την προηγούμενη Πέμπτη από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και είχε επισυναφθεί ως άρθρο στο νομοσχέδιο που διευκόλυνε την συμμετοχή των ευρωπαίων πολιτών στις επικείμενες ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Κατά τη χθεσινή τυπική υπερψήφιση του νομοσχεδίου επί του συνόλου, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, ανακοίνωσε την ανάκληση της ρύθμισης, προκειμένου να αναδιατυπωθεί και να επανεισαχθεί προς ψήφιση σε επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία.

    [03] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα επείγοντα του Ευαγγελισμού

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών πραγματοποιούναπό τις 8 το πρωί οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», καταγγέλλοντας, τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και ανεπάρκεια υλικών και εξοπλισμού, τη στιγμή που, όπως δηλώνουν, ο όγκος εργασίας έχει αυξηθεί σε σημείο επικίνδυνο. Μόνο τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο η προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία αυξήθηκε περίπου 20% (καταγεγραμμένη) χωρίς να υπολογίζονται οι απλές επισκέψεις για συνταγογράφηση λόγω της αναστολής λειτουργίας των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ, υποστηρίζουν.

    Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο 19ο μετεκπαιδευτικό σεμινάριο του Ευαγγελισμού από τις 120 και πλέον χιλιάδες που επισκέπτονται κάθε χρόνο τα επείγοντα, πάνω από το 80% είναι περιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπίζονται σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. «Το μεγαλύτερο τριτοβάθμιο νοσοκομείο της χώρας έχει μετατραπεί σε ένα γιγαντιαίο κέντρο υγείας» σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων.

    [04] Τα αποτελέσματα προκηρύξεων για πρόσληψη προσωπικού ανακοίνωσε η ΝΕΡΙΤ

    Στην ιστοσελίδα http://nerit.icap.gr/main.html αναρτήθηκε o προσωρινός πίνακας κατάταξης των υποψηφίων για την πλήρωση 132 θέσεων δημοσιογράφων και 224 θέσεων καλλιτεχνικών ειδικοτήτων, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση ο πίνακας αυτός δεν συνιστά Πίνακα Κατάταξης Επιτυχόντων. Καταρτίσθηκε βάσει των στοιχείων που δήλωσαν όλοι οι υποψήφιοι και επιβεβαιώθηκαν με βάση τα έγγραφα (πτυχία, διπλώματα ξένων γλωσσών, πιστοποιητικά γνώσης Η/Υ, βεβαιώσεις εργοδοτών και ασφαλιστικών ταμείων, αντίγραφα συμβάσεων υποψηφίων, υπεύθυνες δηλώσεις) που υπέβαλαν οι ίδιοι, είτε με την αρχική τους δήλωση, είτε με τη συμπληρωματική.

    Σημειώνεται ότι στην παρούσα φάση δεν μοριοδοτήθηκαν (έχουν δηλαδή μηδενιστεί) όσοι υποψήφιοι δεν υπέβαλαν τα έγγραφα που είναι απαραίτητα για την επιβεβαίωση των προσόντων που επικαλέστηκαν ότι διαθέτουν με τη δήλωσή τους.Μετά τον έλεγχο των ενστάσεων θα καταρτισθεί αναθεωρημένος πίνακας κατάταξης. Θα ακολουθήσει η βαθμολόγηση από τους Αξιολογητές και η βαθμολόγηση από τη συνέντευξη. Ο τελικός πίνακας κατάταξης θα καταρτισθεί με βάση το άθροισμα των μορίων του αναθεωρημένου πίνακα κατάταξης, της βαθμολογίας των Αξιολογητών και της βαθμολογίας της συνέντευξης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις προκηρύξεις (με μέγιστη βαθμολόγηση τα 5.000 μόρια).

    [05] Σε κρίσιμη καμπή οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

    Οι διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό έχουν κλείσει και δεν θα υπάρξουν μέτρα για το 2014, όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση που είχε με την τρόικα και το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σχετικά με την υιοθέτηση των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την ελληνική ανταγωνιστικότητα. Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι παραμένει ανοικτό το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών καθώς εκφράζονται διαφορετικές απόψεις από το ΔΝΤ και την Κομισιόν ενώ όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μετά τη συνάντηση: «από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ, περνά η εκταμίευση της δόσης».

    Πάντως, η εκτίμηση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ότι το κλίμα στις διαπραγματεύσεις βελτιώθηκε ενώ όπως γνωστοποίησε ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης, η ελληνική πλευρά έκανε κάποια βήματα προσέγγισης στις απαιτήσεις των δανειστών, ανεβάζοντας την υιοθέτηση των μέτρων από 80% που είχε αποφασίσει στο 87%. Θα γίνουν δεκτές ακόμη 15 μεταρρυθμίσεις από τις συνολικά 55 που δεν είχαν συμπεριληφθεί στη λίστα της κυβέρνησης. Μεταξύ των θεμάτων που η ελληνική πλευρά δέχθηκε να μπουν στα προαπαιτούμενα είναι οι προϋποθέσεις σε σχέση με τα μεταλλεία αλλά και η κυκλικότητα στην κρουαζιέρα.

    Ωστόσο, παραμένει η διάσταση απόψεων τόσο για το γάλα όσο και για τα ΜΥΣΥΦΑ και τα φαρμακεία.

    Γενικότερα, σε ότι αφορά στις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, το στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης υπογράμμισε, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ότι τα θέματα είναι πολλά, συνολικά 329 παρεμβάσεις, και όλα αλληλοεπηρεάζονται ενώ σχολίασε χαρακτηριστικά: «δεν μπορώ να είμαι σε θέση να πω ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, ωστόσο το κλίμα σήμερα ήταν καλύτερο.»

    Τράπεζες

    Σχετικά με το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών η ελληνική θέση είναι ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η άποψη του Κεντρικού Τραπεζίτη της Ευρώπης Μάριο Ντράγκι ότι υπεύθυνη για να διαπιστώσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών είναι η Κεντρική Τράπεζα της κάθε χώρας. Όπως σχολίασε το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ: "είναι μια θεσμική διαφορά που πρέπει να την λύσουν μεταξύ τους, το ΔΝΤ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ. Το ΔΝΤ διαφωνεί αλλά θα πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους, ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας".

    Επίσης σημείωσε ότι μπορεί να βρεθεί η λύση πριν τη σύνοδο του Eurogroup και πρόσθεσε: "θέλουμε ευρωπαϊκή λύση".

    [06] Λαβρόφ: Η συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου μπορεί να είναι η βάση για την εξομάλυνση της κατάστασης στην Ουκρανία

    O υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κ. Άστον ότι μια συμφωνία με την μεσολάβηση της ΕΕ που υπογράφηκε στις 21 Φεβρουαρίου θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τη σταθεροποίηση και την εξομάλυνση της κατάστασης στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Με ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο τονίζει ότι στη χθεσινή συνάντηση «ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η εξομάλυνση της κατάστασης στη χώρα αυτή θα πρέπει να βασιστεί στις θεμελιώδεις αρχές της συμφωνίας για τη διευθέτηση της κρίσης που υπογράφηκε στις 21 Φεβρουαρίου».

    Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε ότι η συμφωνία προβλέπει τη συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις επιθυμίες όλων των περιφερειών στην Ουκρανία.

    [07] Προκηρύχθηκαν βουλευτικές εκλογές στην Ινδία

    Η Ινδία, η μεγαλύτερη ομόσπονδη δημοκρατία στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών από τις 7 Απριλίου, εκλογές στις οποίες ο επικεφαλής της εθνικιστικής ινδουιστικής αντιπολίτευσης Ναρέντρα Μόντι θεωρείται ο επικρατέστερος για τη νίκη. Η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί σε εννέα φάσεις έως τις 12 Μαΐου, ώστε τα 814 εκατομμύρια των Ινδών να μπορέσουν να προσέλθουν στις κάλπες στα 930.000 εκλογικά τμήματα της χώρας και οι δυνάμεις ασφαλείας να εγγυηθούν την ομαλή διεξαγωγή της, καθώς κατά το παρελθόν εκλογές αμαυρώθηκαν από βίαια επεισόδια και εκλογική νοθεία.

    Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 16 Μαΐου, δήλωσε η ινδική εκλογική επιτροπή σε συνέντευξη Τύπου. Η επιτροπή διευκρίνισε ότι για να ορίσει το χρονοδιάγραμμα των εκλογών έλαβε υπόψη τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τις σχολικές διακοπές, τις γεωργικές καλλιέργειες και τη συλλογή της συγκομιδής.

    [08] Η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο γιορτάζει τα 116α γενέθλιά της

    Η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο, η Γιαπωνέζα Μισάο Οκάουα, γιορτάζει σήμερα τα 116α γενέθλιά της με σούσι και ζαχαρωτά. Η Μισάο, από οικογένεια εμπόρων κιμονό της πόλης Οσάκα στη δυτική Ιαπωνία, δέχτηκε την επίσκεψη του δημάρχου Τακεχίρο Ογκούρα στον οίκο ευγηρίας όπου διαμένει, ο οποίος της πρόσφερε ένα μπουκέτο λουλούδια.

    Όταν η Μισάο ρωτήθηκε τί σημαίνουν γι αυτήν τα 116γενέθλιά της, εκείνη απάντησε απλά: «μια μακρά χρονική περίοδο». Πάντως η ίδια δηλώνει πως το μυστικό της μακροζωίας της είναι η καλή διατροφή με πολύ σούσι και οι οκτώ ώρες ύπνου ημερησίως. Πέρυσι είχε λάβει πιστοποιητικό από τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες που βεβαίωνε ότι είναι η γηραιότερη γυναίκα στον πλανήτη. Η Μισάο Οκάουα γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου του 1898, παντρεύτηκε το 1919 και απέκτησε τρία παιδιά, έναν γιό και δύο κόρες. Έχει τέσσερα εγγόνια και έξι δισέγγονα.

    [09] Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας σε επίπεδο πρεσβευτών

    Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας σε επίπεδο πρεσβευτών πρόκειται να διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο γγ του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης των μόνιμων αντιπροσώπων των χωρών - μελών της ευρωατλαντικής συμμαχίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

    Ο γγ του ΝΑΤΟ συγκάλεσε επίσης για σήμερα την επιτροπή NATO - Ουκρανίας, σε επίπεδο πρεσβευτών. Ο Ράσμουσεν ανέφερε εξάλλου ότι η ευρωατλαντική συμμαχία βρίσκεται σε συνεχή επαφή και διεξάγει συζητήσεις με την ουκρανική μεταβατική κυβέρνηση.

    [10] Φρούτα, λαχανικά και πλήρη δημητριακά μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

    Οι έγκυες που κάνουν διατροφή με άφθονα φρούτα, λαχανικά και πλήρη δημητριακά, καθώς επίσης πίνουν πολύ νερό, έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα, σύμφωνα με μια νέα σκανδιναβική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, με επικεφαλής τη Λίντα Έγκλουντ-Έγκε της σουηδικής Ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του Γκέτεμποργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", ανέλυσαν στοιχεία πρόωρων τοκετών μεταξύ περίπου 66.000 γυναικών, από τις οποίες οι 3.500 ή το 5,3% είχαν γεννήσει πρόωρα.

    Η μελέτη έδειξε σημαντική μείωση της πιθανότητας πρόωρης γέννας, ιδίως για όσες γυναίκες έκαναν το πρώτο παιδί τους, εφόσον έκαναν την παραπάνω διατροφή. Επίσης μειωμένο κίνδυνο -αλλά σε μικρότερο βαθμό- είχαν και όσες έκαναν πιο παραδοσιακή διατροφή με πολλές βραστές πατάτες, ψάρια και μαγειρεμένα λαχανικά. Ο πρόωρος τοκετός, πριν την 37η εβδομάδα της κύησης, έχει συσχετιστεί με διάφορα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας των παιδιών, ενώ ευθύνεται για σχεδόν τα τρία τέταρτα (το 75%) των θανάτων των νεογέννητων. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή της εγκύου μπορεί να επηρεάσει άμεσα το έμβρυο και η νέα μελέτη το επιβεβαιώνει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 March 2014 - 7:30:26 UTC