Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Kατατέθηκε η τροπολογία για τον αναδρομικό έλεγχο «πόθεν έσχες» την περίοδο 1974 - 2012
  • [02] Κοντά σε συμφωνία με την τρόικα
  • [03] «Dolls and the city!» στη Θεσσαλονίκη
  • [04] Στους 94 οι νεκροί από τη γρίπη
  • [05] Πιο εύκολη η φορολογική ενημερότητα σε μικροοφειλέτες
  • [06] Στα 941,47 ευρώ το μέσο εισόδημα από συντάξεις
  • [07] Στο υπουργείο Οικονομικών το κλιμάκιο των δανειστών
  • [08] Διάγγελμα Πούτιν, αύριο, για την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία
  • [09] Ο συγκυβερνήτης του αγνοούμενου αεροσκάφους πρόφερε τις τελευταίες λέξεις που εστάλησαν από το πιλοτήριο
  • [10] Μονά - ζυγά σήμερα στο Παρίσι, λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

  • [01] Kατατέθηκε η τροπολογία για τον αναδρομικό έλεγχο «πόθεν έσχες» την περίοδο 1974 - 2012

    Κατατέθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, η τροπολογία με την οποία παρατείνεται η προθεσμία ολοκλήρωσης του αναδρομικού ελέγχου των πόθεν έσχες, της περιόδου 1974- 2012 για όσους κατείχαν κρίσιμες δημόσιες ιδιότητες. Η παράταση θα είναι εξάμηνη και όχι ετήσια, όπως προέβλεπε η αρχική τροπολογία η οποία είχε κατατεθεί πριν από λίγες ημέρες από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε νομοσχέδιο αρμοδιότητας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Αυτή τη φορά, η τροπολογία για τον αναδρομικό έλεγχο πόθεν έσχες υπογράφεται από τον υπουργό Δικαιοσύνης και έχει κατατεθεί στον Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης, που εισάγεται αύριο προς συζήτηση στην Ολομέλεια.

    [02] Κοντά σε συμφωνία με την τρόικα

    Κοντά σε συμφωνία βρίσκεται η κυβέρνηση με την τρόικα, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως δεν υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα και «αγκάθια» τα οποία θα συζητηθούν εκ νέου στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή των Ι. Στουρνάρα και Χρ. Σταϊκούρα, εξετάστηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις, με τον υπουργό Οικονομικών να επισημαίνει, σε δήλωσή του, την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, χωρίς όμως να θέλει να δεσμευτεί για το πότε αυτές θα καταλήξουν οριστικά.

    [03] «Dolls and the city!» στη Θεσσαλονίκη

    Γυρνούν από μπαρ σε μπαρ της πόλης και διασκεδάζουν, χορεύουν, ερωτεύονται σε ρυθμούς rock n' roll, πρωταγωνιστώντας στο δικό τους σίριαλ «Dolls and the city!» Εκατό κούκλες, δημιουργήματα της εικαστικού Ντόμινι Λυμπέρη, θα στολίζουν καταστήματα της Θεσσαλονίκης και κάθε λίγες μέρες θα κάνουν... μπαρότσαρκα, φού θα μεταφέρονται από μαγαζί σε μαγαζί για να «γνωρίσουν» καλύτερα την πόλη και τους κατοίκους της. «Έμπνευσή μου είναι οι φιγούρες από τις ταινίες του Tιμ Μπάρτον και φυσικά η μουσική ροκ» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ντόμινι Λυμπέρη, υπενθυμίζοντας ότι είναι και μέλος του συγκροτήματος «Ξάξακες». Οι ψηλόλιγνες φιγούρες της, με τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά και τα πολύχρωμα μαλλιά, δημιουργούνται σε ένα χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου, όπως λέει η ίδια, εκφράζει τα τρέχοντα συναισθήματά της.

    [04] Στους 94 οι νεκροί από τη γρίπη

    Αυξήθηκε τα τελευταία 24ωρα ο αριθμός όσων έχουν χάσει τη ζωή τους από τη γρίπη. Το ΚΕΕΛΠΝΟ, στην τελευταία του ενημέρωση, αναφέρει ότι ότι από την αρχή της εποχικής γρίπης, οι νεκροί έφθασαν τους 94, σε ΜΕΘ έχουν νοσηλευτεί 261 άτομα, ενώ αυτήν τη στιγμή παραμένουν στην εντατική για νοσηλεία 47 ασθενείς.

    [05] Πιο εύκολη η φορολογική ενημερότητα σε μικροοφειλέτες

    Σε συμψηφισμό οφειλών των φορολογούμενων με ποσά επιστροφής φόρων ακόμη και όταν τα ποσά αυτά είναι χαμηλότερα των 1.500 ευρώ, θα προχωρά η εφορία. Αυτό προβλέπει απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, με την οποία διευκρινίζεται ότι η εφορία δεν θα μπλοκάρει τη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας στους φορολογούμενους με οφειλές κάτω του ποσού αυτού. Μέχρι σήμερα ο συμψηφισμός προβλεπόταν για ποσά επιστροφής φόρου άνω των 1.500 ευρώ. Χωρίς προβλήματα θα λαμβάνουν φορολογική τους ενημερότητα οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ως και 30 ευρώ. Εξάλλου, με την ίδια απόφαση καθιερώνεται πιο ευνοϊκό καθεστώς στην παρακράτηση ποσών από απαιτήσεις που έχουν ιδιώτες από το δημόσιο, όταν οι ίδιοι έχουν οφειλές προς αυτό έως 5.000 ευρώ. Ειδικότερα προβλέπεται παρακράτηση 10% επί του ποσού της απαίτησης το οποίο σε κάθε περίπτωση να μπορεί να καλύψεις δόσεις της ρύθμισης τμηματικής καταβολής στην οποία έχει υπαχθεί η οφειλή υπό την προϋπόθεση ότι δόσεις που απομένουν είναι ως 12. Αν είναι περισσότερες το ποσό της παρακράτησης θα πρέπει να καλύπτει 5 δόσεις.

    [06] Στα 941,47 ευρώ το μέσο εισόδημα από συντάξεις

    Στα 941,47 ευρώ (προ φόρου και κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης) κυμαίνεται το μέσο εισόδημα από συντάξεις γήρατος, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του πληροφοριακού συστήματος «ΗΛΙΟΣ» που αφορά στις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα για τον μήνα Μάρτιο. Η πλειοψηφία των κυρίων συντάξεων βρίσκεται στο εύρος 500-1000 ευρώ, ενώ σημαντικό ποσοστό στις κύριες συντάξεις γήρατος (περίπου 30%) ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. Ακόμη, 1.338.142 συνταξιούχοι λαμβάνουν μια μόνο σύνταξη, 926.190 λαμβάνουν δυο συντάξεις και 317.558 συνταξιούχοι λαμβάνουν τρεις συντάξεις. Τα υψηλότερα ποσά σύνταξης λαμβάνουν συνταξιούχοι ηλικίας μεταξύ 56-65 ετών. Μετά την επεξεργασία των στοιχείων του συστήματος «ΑΡΙΑΔΝΗ», αναγγέλθηκαν για αναστολή 9.547 συντάξεις λόγω θανάτου του συνταξιούχου και 48 λόγω γάμου. Μετά από διασταύρωση που έγινε με τα στοιχεία του Μητρώου προνοιακών επιδομάτων διαπιστώθηκαν 874 περιπτώσεις θανόντων. «Το Ενιαίο Σύστημα Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ» αποτελεί μια κατάκτηση για τη χώρα και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, καθώς συνιστά έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό παρακολούθησης και διασφάλισης της ομαλής καταβολής των συντάξεων και των επιδομάτων πρόνοιας, αποτρέποντας παράλληλα και οριστικά κάθε απόπειρα παραβατικότητας στη διαδικασία απόδοσης κοινωνικών παροχών» δήλωσε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.

    [07] Στο υπουργείο Οικονομικών το κλιμάκιο των δανειστών

    Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα, στο υπουργείο Οικονομικών, η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, με την ελληνική πλευρά να εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει κατάληξη των διαπραγματεύσεων, έως σήμερα το βράδυ.

    Τα βασικά ανοικτά μέτωπα μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των δανειστών, εστιάστηκαν, σήμερα στις 5 τα ξημερώματα και μετά από έναν μαραθώνιο κύκλο 14 ωρών διαβουλεύσεων, σε τέσσερα υπουργεία: * Στο υπουργείο Εργασίας. Δεν έχει επέλθει συμφωνία όσον αφορά στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. * Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η τρόικα εμμένει για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2015, αλλά η κυβέρνηση δεν το δέχεται. * Στο υπουργείο Ανάπτυξης. Δεν υπάρχει συμφωνία στα ζητήματα του γάλακτος, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, των φαρμακείων, αλλά και των παρεμβάσεων στις μεταφορές (π.χ. ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία), που περιλαμβάνονται στις προτάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. * Στο υπουργείο Οικονομικών. Δεν έχει επέλθει συμφωνία στο σκέλος των δημοσιονομικών εξελίξεων και κυρίως στο θέμα της διανομής του κοινωνικού μερίσματος.

    [08] Διάγγελμα Πούτιν, αύριο, για την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία

    Αύριο στις 13:00 ώρα Ελλάδας (15:00 τοπική) ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα απευθύνει διάγγελμα προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση της χώρας, που αποτελείται από τα δύο Σώματα της ρωσικής Βουλής, καλώντας τους βουλευτές να επιταχύνουν τις διαδικασίες προσχώρησης στη Ρωσική Ομοσπονδία του νέου 84ου μέλους της. Οι βουλευτές των δύο Σωμάτων θα προσέλθουν στην αίθουσα του Αγίου Γεωργίου στο Κρεμλίνο για να ακούσουν το διάγγελμα, «που είναι ήδη έτοιμο», σύμφωνα με πηγές της προεδρικής διοίκησης. Παρόντες στην όλη διαδικασία θα είναι οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κριμαίας, ο πρόεδρος της τοπικής Βουλής Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ και ο πρωθυπουργός της Σεργκέι Αξιόνοφ, οι οποίοι ήδη μεταβαίνουν στη Μόσχα, εξουσιοδοτημένοι από το κοινοβούλιο της χερσονήσου να υπογράψουν τη διακρατική συμφωνία με τη Ρωσία για την ένταξη σ' αυτήν της Κριμαίας και της «ειδικού καθεστώτος» πόλης της Σεβαστούπολης. Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το κοινοβούλιο -ή Ανώτατο Σοβιέτ, όπως αυτοαποκαλείται- της Κριμαίας μετονομάστηκε σε Κρατικό Συμβούλιο της Δημοκρατίας με 85 ψήφους παρόντων βουλευτών του και θα αποτελεί το νομοθετικό - αντιπροσωπευτικό όργανο της Δημοκρατίας της Κριμαίας, όπως είναι το όνομα του νέου κράτους, την ανεξαρτησία του οποίου δεν αναγνωρίζει η ΕΕ, οι ΗΠΑ και πολλά ακόμη κράτη μέλη του ΟΗΕ. Η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας επίσης μετονομάστηκε σε Δημοκρατία της Κριμαίας και το Κοινοβούλιό της θα είναι το ανώτατο όργανο εξουσίας έως το Σεπτέμβριο του 2015. Σύμφωνα με τις ίδιες αποφάσεις, υιοθετείται η ώρα Μόσχας και το ρωσικό ρούβλι ως νόμισμα της χερσονήσου, παράλληλα με το οποίο θα κυκλοφορεί έως την 1η Ιανουαρίου του 2016 και η ουκρανική γρίβνα.

    [09] Ο συγκυβερνήτης του αγνοούμενου αεροσκάφους πρόφερε τις τελευταίες λέξεις που εστάλησαν από το πιλοτήριο

    Ο συγκυβερνήτης της πτήσης MH370 ήταν εκείνος που πρόφερε τις τελευταίες λέξεις που εστάλησαν από το πιλοτήριο του Boeing 777 προς τον πύργο ελέγχου, πριν εξαφανισθεί, ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία Malaysia Airlines.

    Ο συγκυβερνήτης του αγνοούμενου αεροσκάφους ήταν ο 27χρονος Φαρίκ Αμπντούλ Χαμίντ. Οπρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας Αχμαντ Ζαουχάρι Γιαχίαανακοίνωσε ότι η τελευταία αυτή επικοινωνία έγινε στη 01:19 του Σαββάτου 8 Μαρτίου (17:19 ώρα GMT της Παρασκευής), 12 λεπτά μετά την τελευταία μετάδοση δεδομένων από το σύστημα μηνυμάτων ACARS (Aircraft Communication Addressing And Reporting System), το οποίο μεταδίδει στην εταιρεία μηνύματα για οποιεσδήποτε ανωμαλίες κατά την πτήση, βλάβες ή διακοπή του συστήματος.

    Η απενεργοποίηση αυτού του συστήματος στο αγνοούμενο αεροσκάφος της Malaysia Airlines μπορεί να έγινε πριν ή μετά την τελευταία προφορική επικοινωνία από το πλήρωμα--που προφανώς έγινε από τον συγκυβερνήτη, ανακοίνωσε ο ο πρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας.

    [10] Μονά - ζυγά σήμερα στο Παρίσι, λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

    Μόνο τα αυτοκίνητα και οι μοτοσικλέτες που φέρουν μονές πινακίδες επιτρέπεται να κυκλοφορούν σήμερα από τις 05.30 τοπική ώρα στο Παρίσι.

    Η ρύπανση που πλήττει εδώ και πολλές ημέρες τη γαλλική πρωτεύουσα ήταν αιτία για τη λήψη από την κυβέρνηση των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο και στην περιφέρεια της πόλης. Η ανακοίνωση το Σάββατο της εφαρμογής από σήμερα του μέτρου, οκτώ ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές, επιδοκιμάστηκε από την αριστερά και τους οικολόγους, αλλά προκάλεσε τη μήνιν της αντιπολίτευσης και των ενώσεων αυτοκινητιστών και ποδηλατών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 17 March 2014 - 12:30:24 UTC