Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Λ. Γρηγοράκος απέσυρε την επίμαχη διάταξη για τους μετανάστες
  • [02] Επίθεση με γκαζάκια σε κτίριο της ΔΕΗ στο Π. Φάληρο
  • [03] Μικροί Ρομά του Δενδροποτάμου, στην Αμερική, με «όχημα» ένα ... ρομπότ
  • [04] Παράταση στις δηλώσεις ενάρξεων και μετατάξεων αγροτών μέχρι και τις 15 Απριλίου
  • [05] Πρεμιέρα για τις φορολογικές δηλώσεις του 2014
  • [06] «Η Ουκρανία θα αγωνισθεί για την "απελευθέρωση" της Κριμαίας»
  • [07] Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν μια αξιόπιστη απάντηση προς τη Μόσχα
  • [08] Το Κίεβο δεν θα σπεύσει να επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς στη Μόσχα
  • [09] Στους 18 οι νεκροί από την επίθεση καμικάζι σε αστυνομικό τμήμα στο Αφγανιστάν

  • [01] Ο Λ. Γρηγοράκος απέσυρε την επίμαχη διάταξη για τους μετανάστες

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος απέσυρε την επίμαχη διάταξη που προέβλεπε απέλαση μεταναστών σε περίπτωση που είχαν προβεί σε ψευδή καταγγελία για ρατσιστική βία από όργανα της τάξης. Σημειώνεται ότι ο κ. Γρηγοράκος είχε αποσύρει και χθες τη ρύθμιση, καθώς είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ, ενώ λίγο αργότερα την επανακατέθεσε βελτιωμένη. Ωστόσο, οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σήμερα ανακοίνωσε τελικά ότι την αποσύρει.

    Αιτιολογώντας την απόφασή του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι προχώρησε στην κίνηση αυτή μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε και τη λάθος εντύπωση που δόθηκε ως προς τη σκοπιμότητα της ρύθμισης. «Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να αποτρέψουμε καταγγελίες για ρατσιστική βία για αυτό και την αποσύρουμε» συμπλήρωσε ο κ. Γρηγοράκος.

    [02] Επίθεση με γκαζάκια σε κτίριο της ΔΕΗ στο Π. Φάληρο

    Επίθεση με γκαζάκια πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε εξωτερικό χώρο στάθμευσης κτιρίου της ΔΕΗ στην οδό Αγ. Τριάδος στο Παλαιό Φάληρο. Η φωτιά που προκλήθηκε προξένησε υλικές ζημιές σε τέσσερα οχήματα τα οποία ήταν σταθμευμένα στο πάρκινγκ.

    [03] Μικροί Ρομά του Δενδροποτάμου, στην Αμερική, με «όχημα» ένα ... ρομπότ

    «Παιδιά από τον Δενδροπόταμο να πάνε στην Αμερική; Πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο!»: με τη φράση αυτή, ο Θοδωρής, μόλις «δέκα και μισό χρονών», όπως συστήνεται, περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τον ενθουσιασμό του για το γεγονός ότι μια ομάδα παιδιών Ρομά από τη Θεσσαλονίκη θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ τον Απρίλιο και, μάλιστα, για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Ρομποτικής, που θα πραγματοποιηθεί εκεί. Η αρχική ιδέα των παιδιών από τον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης ήταν να δημιουργήσουν ένα ρομπότ, το οποίο θα γεφυρώνει ρήγματα από σεισμούς, απλώνοντας βραχίονες στις δύο άκρες του χάσματος. Πιθανότατα, όταν ξεκίνησαν να συναρμολογούν -και να προγραμματίζουν τα ίδια!- το ρομπότ τους για τον διαγωνισμό παγκόσμιας ακτινοβολίας First Lego League (FLL), που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι η κατασκευή τους δεν θα γεφύρωνε μόνο ρήγματα, αλλά -τρόπον τινά- και την ...απόσταση Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτειών!

    Τα δέκα παιδιά της ομάδας "FAR.GO.Bots", ηλικίας δέκα έως 15 ετών, συνοδευόμενα -μεταξύ άλλων- από τον μέντορά τους, τον πατέρα Αθηναγόρα, θα ταξιδέψουν στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου, προκειμένου να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο φεστιβάλ LEGO (LEGO World Festival). Η ομάδα, που στο πλαίσιο του διαγωνισμού της Θεσσαλονίκης έλαβε τη διάκριση της "έμπνευσης" στις βασικές αξίες (core values) της διοργάνωσης λόγω της πρωτοτυπίας της κατασκευής της, τράβηξε την προσοχή και του κοινωφελούς Ιδρύματος LEGO (LEGO Foundation).

    [04] Παράταση στις δηλώσεις ενάρξεων και μετατάξεων αγροτών μέχρι και τις 15 Απριλίου

    Παράταση στις δηλώσεις ενάρξεων και μετατάξεων των αγροτών μέχρι και τις 15 Απριλίου, προβλέπει απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη. Στις δηλώσεις αποθεμάτων δίνεται παράταση έως 30 Μαΐου 2014.

    [05] Πρεμιέρα για τις φορολογικές δηλώσεις του 2014

    Ανοίγει το απόγευμα η διαδικτυακή πύλη στο TAXISnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με τα εισοδήματα του 2013 από όλα τα φυσικά πρόσωπα. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων η οποία θα γίνεται ηλεκτρονικά -εκτός ορισμένων εξαιρέσεων- θα διαρκέσει έως και τις 30 Ιουνίου 2014, διάστημα στο οποίο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη διευκρινίσει ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο αυτή θα μπορεί να υποβληθεί σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΥΟ. Ο φόρος εισοδήματος θα καταβληθεί σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις. Στην περίπτωση της ηλεκτρονικής υποβολής, όταν υποβάλλεται εμπρόθεσμα, ως ημερομηνία λήξης της πρώτης δόσης, ορίζεται η τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία λήξης της υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, δηλαδή στις 31.07.2014. Η δεύτερη δόση καταβάλλεται έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του τρίτου μήνα από τη λήξη υποβολής της δήλωσης και η τρίτη δόση καταβάλλεται έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πέμπτου μήνα από τη λήξη υποβολής της δήλωσης. - Όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ στην προθεσμία της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 1,5%. Υπενθυμίζεται ότι στο εκκαθαριστικό των εφετινών φορολογικών δηλώσεων θα περιλαμβάνεται και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τους υπόχρεους. Η καταβολή του φόρου θα γίνει κατά τον ίδιο τρόπο με τον φόρο εισοδήματος.

    [06] «Η Ουκρανία θα αγωνισθεί για την "απελευθέρωση" της Κριμαίας»

    Η Ουκρανία θα αγωνισθεί για την «απελευθέρωση» της Κριμαίας και δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την προσάρτησή της από τη Ρωσία, αναφέρεται σε κείμενο απόφασης που ψηφίστηκε σήμερα από το ουκρανικό κοινοβούλιο. «Η Ουκρανία δεν θα σταματήσει τον αγώνα της για την απελευθέρωση της Κριμαίας, όσο μακροχρόνιος και επώδυνος και αν είναι», αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία του προέδρου της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ. «Ο ουκρανικός λαός δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας», αναφέρεται στο κείμενο στο οποίο τονίζεται ότι «τα σύνορα τροποποιήθηκαν για πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» από τη Ρωσία, η οποία είναι εγγυήτρια της κυριαρχίας της Ουκρανίας από το 1994, όταν το Κίεβο εγκατέλειψε το πυρηνικό του οπλοστάσιο. Οι ουκρανοί βουλευτές απευθύνονται επίσης προς τη διεθνή κοινότητα ζητώντας «να μην αναγνωρισθεί η αυτοαποκαλούμενη δημοκρατία της Κριμαίας και η προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης από τη Ρωσία».

    [07] Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν μια αξιόπιστη απάντηση προς τη Μόσχα

    Με κυρίαρχο θέμα στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Ουκρανία, οι ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται, σήμερα και αύριο, στις Βρυξέλλες αναζητώντας μια αξιόπιστη απάντηση προς τη Μόσχα, καθώς και μία στρατηγική σε βάθος χρόνου στις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας.

    Το θέμα της Ουκρανίας και η ανατολική γειτονία της ΕΕ, θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του σημερινού δείπνου εργασίας των "28". Όπως σχολίασαν διπλωματικές πηγές, η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι η επιβολή κυρώσεων με το μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία, αλλά ταυτόχρονα με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες για την ΕΕ. Έτσι, ενώ φαίνεται πιθανό το ενδεχόμενο οι Ευρωπαίοι να ακυρώσουν τη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας-ΕΕ τον Ιούνιο στο Σότσι, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα προχωρήσουν σε οικονομικές κυρώσεις που θα διακύβευαν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

    Παράλληλα, στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να γίνει μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση για τη χάραξη στρατηγικής, σε βάθος χρόνου, στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία. Διπλωματικές πηγές σχολίασαν ότι η ουκρανική κρίση υποχρεώνει την ΕΕ να επανεξετάσει σε βάθος την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία και να αναζητήσει τρόπους μεγαλύτερης διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού της.

    Επιπλέον, κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, οι «28» θα υπογράψουν με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ την πολιτική συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας. Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΕ επιβεβαιώνει τη στήριξή της στη νέα ουκρανική κυβέρνηση, κάτι το οποίο αναμφίβολα θα θεωρηθεί πρόκληση από τη Μόσχα, εκτιμούν διπλωμάτες.

    Τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αφορούν στο "Ευρωπαϊκό Εξάμηνο", τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα, το κλίμα, την ενέργεια και τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Αφρικής.

    [08] Το Κίεβο δεν θα σπεύσει να επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς στη Μόσχα

    Η Ουκρανία δεν θα σπεύσει να επιβάλει καθεστώς ταξιδιωτικών περιορισμών στη Ρωσία σε απάντηση της κατάληψης της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο Oυκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της ουκρανικής πρωθυπουργίας. «Δεν πρέπει να επιδείξουμε σπουδή με την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών στη Ρωσία», ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου αναφερόμενο σε δηλώσεις που ο Ουκρανός πρωθυπουργός έκανε στις Βρυξέλλες. Μία τέτοια πρωτοβουλία εκ μέρους της Ουκρανίας δεν θα επηρέαζε τη Ρωσία, αλλά θα είχε αρνητικές συνέπειες για τους Ουκρανούς των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας, όπου ζει μεγάλη κοινότητα ρωσόφωνων.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ουκρανίας αποφάσισε χθες την επιβολή εντός των προσεχών ημερών μέτρων για την απαίτηση αδειών εισόδου από τους Ρώσους που ταξιδεύουν στην Ουκρανία. Ο Αρσένι Γιατσενιούκ βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την υπογραφή του πολιτικού μέρους της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας μα την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [09] Στους 18 οι νεκροί από την επίθεση καμικάζι σε αστυνομικό τμήμα στο Αφγανιστάν

    Δεκαοκτώ άνθρωποι, εκ των οποίων επτά καμικάζι Ταλιμπάν και δέκα αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στην Τζαλαλαμπάντ, τη μεγάλη πόλη του ανατολικού Αφγανιστάν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών. «Δέκα αστυνομικοί, μεταξύ τους ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών Μοχάμαντ Αγιούμπ Σαλανγκί. «Ένας πολίτης επίσης σκοτώθηκε όπως και οι επτά δράστες της επίθεσης».

    Η επίθεση άρχισε με την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου και ακολούθησαν σφοδροί πυροβολισμοί, δήλωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας στην πρωτεύουσα της επαρχίας Νανγκαρχάρ. Η επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 5ης Απριλίου. Το αστυνομικό τμήμα βρίσκεται κοντά σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από διεθνείς οργανισμούς και στην κατοικία του κυβερνήτη στην Τζαλαλαμπάντ, η οποία πλήττεται από πολλές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 March 2014 - 10:30:28 UTC