Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρύθμιση για τους απλήρωτους ναυτικούς προανήγγειλε ο Μ. Βαρβιτσιώτης
  • [02] «Δεμένα» τα πλοία στα λιμάνια
  • [03] Σήμερα αναμένονται οι συλλήψεις των οκτώ σωφρονιστικών υπαλλήλων
  • [04] Η τραπεζική ένωση στο επίκεντρο του Ecofin
  • [05] Δικαστήριο αναγνώρισε επίσημα το «ουδέτερο» φύλο
  • [06] Συνάντηση Ν. Αναστασιάδη - Μπαν Κι Μουν, για το Κυπριακό
  • [07] Η Ουκρανία προσφεύγει στη Χάγη για την Κριμαία
  • [08] Πέντε νεκροί από τον ισχυρό σεισμό στη Χιλή
  • [09] «Υπάρχουν και σήμερα αγοραστές που παρά την κρίση αγοράζουν έργα τέχνης»

  • [01] Ρύθμιση για τους απλήρωτους ναυτικούς προανήγγειλε ο Μ. Βαρβιτσιώτης

    Νομοθετική ρύθμιση ώστε να πληρώνει το Δημόσιο τους απλήρωτους ναυτικούς σε περίπτωση που η εταιρεία ακτοπλοϊας ασκεί δημόσια υπηρεσία και αμείβεται από το κράτος, προανήγγειλε από τη Βουλή ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, την Τρίτη, ενημερώνοντας πως ολοκληρώνεται ο μηχανισμός με τον οποίο θα γίνεται η παρακράτηση και η εκχώρηση.

    Μιλώντας επί του νομοσχεδίου για τα τουριστικά πλοία - το οποίο ψηφίστηκε επί της αρχής του με ευρεία πλειοψηφία από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΔΗΜΑΡ - ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στην απεργία της ΠΝΟ τονίζοντας πως σήμερα το πρωί θα ανακοινώσει στους εκπρόσωπους των ναυτικών συγκεκριμένες προτάσεις με βασικούς στόχους και κατευθύνσεις την ενίσχυση του Έλληνα ναυτικού, την ανταγωνιστικότητά του, την διευκόλυνσή του την στιγμή του πόνου και ιδιαίτερα την εξασφάλισή του τη στιγμή που βρίσκεται απλήρωτος. Απηύθυνε μάλιστα σαφές μήνυμα προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες που δεν είναι συνεπείς, πως δεν υπάρχει περίπτωση ο ίδιος και οι υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας να φανούν ελαστικοί στα φαινόμενα της απλήρωτης εργασίας που υπάρχει στο Λιμάνι του Πειραιά. Ακόμη, ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι πρέπει να καταρτιστεί και να υπογραφεί μια συλλογική σύμβαση εργασίας ξεκαθαρίζοντας «δεν θέλουμε ούτε εργασιακό χάος, ούτε Μεσαίωνα όπως μας κατηγορούν θέλουμε εξορθολογισμό και βελτιώσεις».

    [02] «Δεμένα» τα πλοία στα λιμάνια

    Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, από τις 6 το πρωί , αποφάσισε, σε νέα συνεδρίασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη πολύωρη συνάντηση που είχε χθες η διοίκηση της ναυτικής ομοσπονδίας με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), για την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην ακτοπλοΐα, οι οποίες έληξαν στο τέλος του 2013. Οι ακτοπλόοι, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να ζήτησαν μια μικρή μείωση στις ειδικές κατηγορίες πληρωμάτων, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση για το θέμα, ενώ πηγές από την ΠΝΟ ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι συνομιλίες με το ΣΕΕΝ κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και ότι για το θέμα θα έχουν νέα συνάντηση σήμερα στις 3.00 μμ, στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Β 

    [03] Σήμερα αναμένονται οι συλλήψεις των οκτώ σωφρονιστικών υπαλλήλων

    Σήμερα, Τετάρτη, αναμένονται οι συλλήψεις των οκτώ σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας Σερρών, για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για τον βασανισμό μέχρι θανάτου του 42χρονου Αλβανού βαρυποινίτη, Ίλι Καρέλι. Χθες το απόγευμα, το Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Άμφισσας, αφού μελέτησε την δικογραφία που σχηματίστηκε από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, εξέδωσε βούλευμα με το οποίο διαβίβασε την υπόθεση στον εισαγγελέα Σερρών. Β  Στο βούλευμα αναφέρεται ότι, με βάση τα στοιχεία της έρευνας, ο τόπος και χρόνος τέλεσης των θανατηφόρων χτυπημάτων είναι εντός των ορίων του νομού Σερρών, γεγονός το οποίο επί της ουσίας απαλλάσσει από οποιαδήποτε σκιά συμμετοχής στον θανατηφόρο βασανισμό τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Μαλανδρίνου Φωκίδας και τους αστυνομικούς του Τμήματος Ιτέας. Β  Β 

    [04] Η τραπεζική ένωση στο επίκεντρο του Ecofin

    Στη δεύτερη συνεδρίαση εργασίας του Ecofin, σήμερα, θα συζητηθούν η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και η τραπεζική ένωση.

    Η ελληνική Προεδρία πέτυχε πολιτική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης Τραπεζών. Αυτή η συμφωνία επιβεβαιώθηκε από τους μόνιμους αντιπροσώπους της ΕΕ στις 27/03/2014 και επιτρέπει στο Κοινοβούλιο να ψηφίσει αυτήν τη νομοθετική πρόταση στην Ολομέλειά του πριν λήξει η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος, έτσι ώστε ο Κανονισμός να μπορέσει στη συνέχεια να υιοθετηθεί επίσημα από το Συμβούλιο.

    Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκεται και η συνεχιζόμενη διαδικασία εφαρμογής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας Τραπεζών (SSM). Οι συζητήσεις θα λάβουν χώρα μετά την παρουσίαση της επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του SSM. Ο κ. Στουρνάρας έκανε αναφορά και στη διοργάνωση της 13ης κοινής συνάντησης Ecofin/FEMIP (Μηχανισμός Ευρωμεσογειακών Επενδύσεων και Εταιρικής Σχέσης), που αποτελεί συνδιοργάνωση της ελληνικής Προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

    Οι υπουργοί του Ecofin και οι υπουργοί των χωρών εταίρων της Μεσογείου θα ανταλλάξουν απόψεις για τις «προκλήσεις και τη μόχλευση της αειφόρου ανάπτυξης» καθώς και για τη σπουδαιότητα των επενδύσεων στην περιοχή της Μεσογείου.

    Η στρατηγική της ΕΤΕπ για τη Μεσόγειο με ορίζοντα το 2020 θα αποτελέσει επίσης θέμα συζήτησης. Η ενίσχυση της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας ειδικά για τους νέους αποτελεί κοινό στόχο και της ΕΕ και της Μεσογείου, τόνισε ο υπουργός.

    Β 

    [05] Δικαστήριο αναγνώρισε επίσημα το «ουδέτερο» φύλο

    «Ευτυχισμένο» δήλωσε το άτομο που, και δικαστικά πλέον, κατάφερε να αναγνωριστεί ως «ουδέτερο» φύλο. Πρόκειται για ιστορική απόφαση, αφού για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά ο Αυστραλός ακτιβιστής Μέι Γουέλμπι Νόρι κατάφερε να αναγνωριστεί ως «ουδέτερο» φύλο. Όπως απεφάνθη το Εφετείο της Νέας Νότιας Ουαλίας, «κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει το δικαίωμα από κάποιον, που δεν θέλει να είναι ούτε άντρας ούτε γυναίκα, να είναι ένα ον ουδέτερο».Ο Νόρι, πλέον, απέκτησε νομική αναγνώριση στο δικαίωμά του να μην ταυτίζεται, ούτε με το ανδρικό, ούτε με το γυναικείο φύλο, ανατρέποντας τον ισχύοντα νόμο ότι όλοι ανεξαιρέτως στα πιστοποιητικά γέννησης, γάμου και θανάτου θα πρέπει να αναγράφονται με το ένα ή με το άλλο φύλο.

    Η υπόθεση της διακαούς επιθυμίας του Νόρι να είναι ένα «ον ουδέτερο» επίσημα, ξεκίνησε το 2010 όταν η κυβέρνηση τού αναγνώρισε το δικαίωμα να αναγράφεται στα πιστοποιητικά του ότι είναι «απροσδιορίστου γένους» (sex not specified). Ωστόσο, έναν μήνα μετά την αρχική απόφαση, ο Νόρι έλαβε επιστολή από το Ληξιαρχείο, στην οποία αναφερόταν ότι «έγινε λάθος και δεν γίνεται να είναι γένους ουδετέρου». Κατά την εκδίκαση της έφεσης, ο Νόρι δικαιώθηκε τελεσίδικα.

    [06] Συνάντηση Ν. Αναστασιάδη - Μπαν Κι Μουν, για το Κυπριακό

    Συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ - Αφρικής, που γίνεται στις Βρυξέλλες, θα έχει το απόγευμα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Στη συνάντηση θα εξεταστεί η πορεία της νέας φάσης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κύπριος Πρόεδρος θα εξηγήσει ότι οι αρχικές θέσεις, που καταθέτουν οι πλευρές, είναι εξαιρετικά αποκλίνουσες για να επιτρέπουν ταχεία γεφύρωση των διαφορών.

    Ειδικότερα, θα επισημάνει ότι οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς συγκρούονται με το πλαίσιο που καθορίζεται στο κοινό ανακοινωθέν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, της 11ης Φεβρουαρίου και ότι οι προτάσεις στο περιουσιακό, εδαφικό και διακυβέρνηση παραβιάζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που αναφέρονται ρητά την κοινή διακήρυξη. Ο κ. Αναστασιάδης θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί χρόνος για να προχωρήσουν παράλληλα και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Επιπλέον, ο Κύπριος Πρόεδρος, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, εκτιμά ότι η λύση με τον Ντερβίς Έρογλου δεν είναι δυνατή και από τη στιγμή που στα κατεχόμενα θα γίνουν «εκλογές» την άνοιξη του 2015, η κλιμάκωση της διαδικασίας λύσης θα πρέπει να γίνει μετά το καλοκαίρι και προς το τέλος του επόμενου έτους. Ο κ. Αναστασιάδης θα συζητήσει με τον Μπαν Κι Μουν και την ουσιαστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Η τουρκική πλευρά δεν αντιτίθεται στην παρουσία του Ευρωπαίου αξιωματούχου, Πίτερ Βαν Νούφελ, στη διαδικασία, πλην όμως, δεν επιθυμεί να έχει ουσιαστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και τη δυνατότητα διαφοροποίησης προνοιών που θα συζητούνται, όταν αυτές δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    [07] Η Ουκρανία προσφεύγει στη Χάγη για την Κριμαία

    Η Ουκρανία σχεδιάζει να προσαγάγει τη Ρωσία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τις ενέργειές της στην Κριμαία, δήλωσε ο μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρέι Ντεστσίτσια. «Θεωρούμε την Κριμαία αναπόσπαστο κομμάτι της Ουκρανίας και σκοπεύουμε να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο κατά της Ρωσίας και των ρωσικών ενεργειών στην Κριμαία», δήλωσε στις Βρυξέλλες μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Αντρέι Ντεστσίτσια μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ του NATO. «Πιστεύουμε ότι με διεθνή υποστήριξη, θα καταφέρουμε η Κριμαία να επιστρέψει στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

    Ο Ντεστσίτσια είπε επίσης ότι η χώρα του θα μπορούσε να αναλάβει δράση σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, ωστόσο προειδοποίησε ότι «θα χρειαστεί κάποιος χρόνος» ωσότου η Ουκρανία προετοιμάσει τη δικαστική υπόθεση.

    [08] Πέντε νεκροί από τον ισχυρό σεισμό στη Χιλή

    Στους πέντε ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό των 8,2 βαθμών που σημειώθηκε την Τρίτη στη Χιλή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ροντρίγκο Πεναϊλίγιο. Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε το βόρειο τμήμα της χώρας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες περιοχές. Το Αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό εξέδωσε πριν από λίγο προειδοποίηση για τσουνάμι για την Χαβάη, ενώ σε ισχύ βρίσκεται ακόμη η προειδοποίηση για τη Χιλή και το Περού. "Με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν αναμένεται μεγάλο τσουνάμι στη Χαβάη. Ωστόσο, μπορεί να παρατηρηθούν αλλαγές στο επίπεδο της θάλασσας και ισχυρά ρεύματα κατά μήκος όλων των ακτών, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους λουόμενους και εκείνους που επιβαίνουν σε πλωτά μέσα καθώς και άτομα που βρίσκονται κοντά σε παραλίες, λιμάνια και μαρίνες", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο.

    Το τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός αναμένεται να φθάσει στη Χαβάη στις 1324 GMT, σύμφωνα με το Κέντρο. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) ανακοίνωσε ότι ο σεισμός ήταν σχεδόν επιφανειακός με εστιακό βάθος 20,1 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας γεγονός που καθιστά την αίσθηση της δόνησης ακόμη πιο ισχυρή και είχε επίκεντρο περίπου 100 χλμ. βορειοδυτικά της περιοχής Ικουίκουε, κοντά στα σύνορα του Περού .

    [09] «Υπάρχουν και σήμερα αγοραστές που παρά την κρίση αγοράζουν έργα τέχνης»

    Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την 19η Art Athina που ξεκινά στις 15 Μαϊου στο γήπεδο Τάε- Κβο- Ντο του Παλαιού Φαλήρου, τον καθιερωμένο χώρο της. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, σ' αυτήν τη Διεθνή Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχουν 45 γκαλερί- 30 ελληνικές και 15 ξένες , καταξιωμένοι ξένοι θεωρητικοί τέχνης, επιμελητές και σημαντικοί προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων έξι Τούρκοι μεγαλοσυλλέκτες, που θα εκθέσουν έργα των συλλογών τους, σε επιμέλεια της ισχυρής κυρίας της σύγχρονης τουρκικής τέχνης, θεωρητικού Μπεράλ Μαντρά. Το προφίλ της 19ης Art Athina, συμπληρώνουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα, το ειδικό αφιέρωμα στη μακροβιότερη ελληνική αίθουσα τέχνης, τον «Ζυγό», η εκπροσώπηση πολιτιστικών φορέων (μουσεία ιδρύματα, καλλιτεχνικές εκδόσεις).

    Σ' αυτή την «χύτρα» εικαστικής δράσης και παραγωγής, συμπυκνωμένης στα τετραγωνικά του κλειστού γηπέδου Π. Φαλήρου, και με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες υπάρχουν Έλληνες αγοραστές τέχνης; «Υπάρχουν έργα για όλα τα βαλάντια» απαντά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλέξης Κανιάρης, (γιος του εικαστικού Βλάση Κανιάρη), ο οποίος ανέλαβε από πέρσι την διοργάνωση, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης. «Σαφώς έχει μειωθεί το αγοραστικό κοινό» συνεχιζει ο Αλ. Κανιάρης αλλά μια μερίδα φαίνεται ότι έχει την τέχνη περισσότερο από άλλους στο αίμα της. Αγοραστές που ναι μεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση συνεχίζουν όμως να αγοράζουν έργα τέχνης, περικόπτοντας άλλου είδους δαπάνες. Μη ξεχνάτε ότι και οι πλούσιοι έχουν περιορίσει τα έξοδα τους σε σκάφη, αυτοκίνητα, κ.λ.π. και επικεντρώνονται σε κάποιες δαπάνες που είναι στα όρια της επένδυσης».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 April 2014 - 6:30:24 UTC