Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραιτήθηκε από τη ΝΔ ο Παναγιώτης Ψωμιάδης
  • [02] Τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης 2014 - 2016 παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • [03] Την άρση ασυλίας των Κ. Μπαρμπαρούση, Π. Ζησιμόπουλου και Χ. Αλεξόπουλου αποφάσισε η Επιτροπή Δεοντολογίας
  • [04] Συγκροτήθηκε το προεδρείο της διακομματικής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων
  • [05] Αρνητική αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου από τον Οίκο Fitch
  • [06] Ψηφίστηκε ο κατώτατος μισθός στη Γερμανία
  • [07] Υπό αξιολόγηση το θέμα της κατάργησης της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια
  • [08] Υπουργικό θώκο αναλαμβάνει η Σεγκολέν Ρουαγιάλ στη νέα κυβέρνηση
  • [09] Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό η σημερινή - 535.000 άνθρωποι πάσχουν από τη συγκεκριμένη διαταραχή

  • [01] Παραιτήθηκε από τη ΝΔ ο Παναγιώτης Ψωμιάδης

    Παραιτήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Ο κ. Ψωμιάδης επικοινώνησε με τον Κώστα Μπούρα, διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, και του ζήτησε να είναι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό, λόγω των δικαστικών εκκρεμοτήτων του. Κατόπιν τούτου, ο κ. Ψωμιάδης υπέβαλε την παραίτησή του από μέλος της ΝΔ.

    [02] Τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης 2014 - 2016 παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης

    Τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που περιλαμβάνει 12 προτεραιότητες για την εθνική στρατηγική «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2014-2016» με στόχο την αναμόρφωση του δημόσιου τομέα, παρουσίασε πριν λίγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Η παρουσίαση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την αξιολόγηση των ΝΠΙΔ, την ανάθεση δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα, τη μείωση των διοικητικών βαρών, το νέο σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων και την επιλογή προϊσταμένων, καθώς και το νέο μισθολόγιο, σηματοδοτεί και το τέλος του κυνηγιού των ποσοτικών στόχων (διαθεσιμότητες, απολύσεις κλπ) με την αντικατάστασή του από ποιοτικούς στόχους, που έχουν ως στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών του δημοσίου, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων, όπως επισήμανε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών, μετά από μία μακρά και επίπονη διαπραγμάτευση και την απόρριψη των πιέσεων της τρόικας για ακόμη 8.000 απολύσεις το 2015 και περαιτέρω διαθεσιμότητες για το 2014.

    [03] Την άρση ασυλίας των Κ. Μπαρμπαρούση, Π. Ζησιμόπουλου και Χ. Αλεξόπουλου αποφάσισε η Επιτροπή Δεοντολογίας

    Την άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, Πολύβιου Ζησιμόπουλου και του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου που ανεξαρτητοποιήθηκε, οι οποίοι ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη για τα αδικήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, αποφάσισε η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής. Οι κύριοι Μπαρμπαρούσης και Αλεξόπουλος επέλεξαν να καταθέσουν γραπτό υπόμνημα, αντίθετα από τον κ. Ζησιμόπουλο, ο οποίος παρουσιάστηκε ενώπιον των μελών της Επιτροπής για να απαντήσει στις ερωτήσεις τους.

    Και οι τρεις βουλευτές, σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίπτουν τις κατηγορίες που τους καταλογίζονται και δηλώνουν ότι τα κίνητρά τους για την ένταξή τους στη Χρυσή Αυγή ήταν καθαρά πατριωτικά.

    Σε λίγη ώρα στην Ολομέλεια της Βουλής θα διεξαχθεί η ονομαστική μυστική ψηφοφορία για την άρση ασυλίας άλλων πέντε βουλευτών της Χρυσής Αυγής, των Ελένη Ζαρούλια, Μιχάλη Αρβανίτη, Νίκου Κούζουλου και Δημήτρη Κουκούτση για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και του Ηλία Κασιδιάρη που ελέγχεται για το αδίκημα της κατοχής όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης. Σημειώνεται ότι και για τους πέντε βουλευτές ήταν θετική η εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας για την άρση ασυλίας τους.

    [04] Συγκροτήθηκε το προεδρείο της διακομματικής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

    Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας θα είναι ο πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Μανώλης Γλέζος (ΣΥΡΙΖΑ) και γραμματέας, ο Δημήτριος Σαλτούρος (ΠΑΣΟΚ). Η διακομματική επιτροπή συνεδριάζει αύριο, με αντικείμενο τον προγραμματισμό του έργου της.

    [05] Αρνητική αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου από τον Οίκο Fitch

    Αρνητική διατηρεί την αξιολόγηση των ομολόγων της τραπέζης Κύπρου, που καλύπτονται από ενυπόθηκες εξασφαλίσεις, ο οίκος Fitch. Ο Οίκος αναφέρει στο σκεπτικό της απόφασής του, ότι τα καλυμμένα ομόλογα της Τράπεζας Κύπρου παραμένουν υπό αρνητική παρακολούθηση, παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων επωφελείται από την αναβάθμιση της ίδιας της Τράπεζας Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι ο Fitch επιβεβαίωσε στις 5 Μαρτίου τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας σε «Περιορισμένη Χρεοκοπία» (Restricted Default- RD), αναβαθμίζοντας παράλληλα την αξιολόγηση βιωσιμότητάς τους σε "cc" και "ccc", αντίστοιχα, από "f". Ο οίκος διατηρεί την αξιολόγηση των καλυμμένων ομολόγων της Τράπεζας Κύπρου στη βαθμίδα "Β" και την ίδια την τράπεζα στη βαθμίδα "Επιλεκτική Χρεοκοπία" (Restricted Default).

    [06] Ψηφίστηκε ο κατώτατος μισθός στη Γερμανία

    Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε σήμερα τον νόμο που θεσμοθετεί κατώτατο μισθό στη χώρα και ο οποίος θα εφαρμοσθεί το αργότερο μέχρι το 2017 και αποτελεί πρόγραμμα-κλειδί της τρίτης κυβέρνησης Μέρκελ. Το επίπεδο της κατώτατης αμοιβής στη Γερμανία ορίσθηκε στα 8,5 ευρώ μικτά ωριαίως. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2015, αλλά προβλέπεται η εφαρμογή μεταβατικής περιόδου για τους τομείς όπου θα ισχύει ακόμη κλαδική σύμβαση. Το αργότερο μέχρι το 2017 θα έχει εφαρμοσθεί για όλους τους εργαζόμενους πλην των κάτω των 18 ετών, των μαθητευομένων και των μακροχρόνια ανέργων, οι οποίοι εξαιρούνται για το πρώτο εξάμηνο από την πρόσληψή τους. Ο νόμος που εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο πρέπει να εγκριθεί στη συνέχεια από τους βουλευτές της κάτω Βουλής της Γερμανίας και στην συνέχεια από τα μέλη της άνω Βουλής. Η θέσπιση κατωτάτου μισθού αποτελεί επανάσταση σε μία χώρα όπου η διαπραγμάτευση των μισθών από τους κοινωνικούς εταίρους αποτελούσε ιστορικό θεσμό. Οι εταίροι της Γερμανίας, με πρώτη τη Γαλλία, ελπίζουν ότι η εφαρμογή του νόμου θα αντιμετωπίσει το ντάμπινγκ σε ορισμένους τομείς, όπως ο τομέας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, και ότι θα τονώσει την εσωτερική κατανάλωση στην πρώτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης. Η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και οι συντηρητικοί συμφώνησαν με μισή καρδιά με το σχέδιο αυτό, το οποίο υπήρξε ο εκ των ων ουκ άνευ όρος που έθεσαν οι Σοσιαλδημοκράτες για να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού.

    [07] Υπό αξιολόγηση το θέμα της κατάργησης της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια

    Το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μελετά και αξιολογεί το θέμα της κατάργησης της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια που θεσπίστηκε μόλις πριν από λίγο καιρό με τον Ν. 4111/2013 και προβλέπει ότι η κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής ξεκινά να εφαρμόζεται από 1.1.2015. Για την πρόθεση του υπουργείου να αξιολογήσει και να μελετήσει το θέμα ενημερώνει, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς. «Με το άρθρο 48 του ν. 4111/2013, καταργείται η υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια. Όμως, οι υπηρεσίες του υπουργείου μας μελετούν και αξιολογούν το όλο θέμα» αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

    [08] Υπουργικό θώκο αναλαμβάνει η Σεγκολέν Ρουαγιάλ στη νέα κυβέρνηση

    Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, πρώην σύντροφος του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ορίσθηκε υπουργός Οικολογίας στην νέα γαλλική κυβέρνηση, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση για τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος υπό τον Μανουέλ Βαλς. Ο Μισέλ Σαπέν αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο Αρνό Μοντεμπούρ αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας. Οι Λοράν Φαμπιούς, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και Κριστιάν Τομπιρά παραμένουν στα υπουργεία Εξωτερικών, Αμυνας και Δικαιοσύνης αντίστοιχα.

    [09] Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό η σημερινή - 535.000 άνθρωποι πάσχουν από τη συγκεκριμένη διαταραχή

    Ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη νεύρο-ψυχιατρική διαταραχή, που εμποδίζει την ομαλή ανάπτυξη του ανθρώπου και απομονώνει τον πάσχοντα από τον υπόλοιπο κόσμο. Εκδηλώνεται πριν από την ηλικία των 3 χρόνων και διαρκεί για όλη τη ζωή. Εμφανίζεται πολύ πιο συχνά στα αγόρια, σε μια αναλογία 3-4 αγόρια προς 1 κορίτσι. Υπολογίζεται ότι 535.000 άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο πάσχουν από αυτισμό. Την 1η Νοεμβρίου του 2007 η γενική συνέλευση του ΟΗΕ όρισε την 2α Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό και για πρώτη φορά «γιορτάστηκε» τον Απρίλιο του 2008.

    Έρευνες δείχνουν πως 1 στα 150 παιδιά είναι αυτιστικό, ωστόσο επισημαίνεται ότι η έγκαιρη διάγνωση και η ενημέρωση των γονιών μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με αυτισμό να ενταχθούν στην κοινωνία και να έχουν μία ομαλή εξέλιξη. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) σε ανακοίνωσή της τονίζει μεταξύ άλλων ότι «όλοι εμείς, οι γονείς των Ατόμων με Αυτισμό και των Ατόμων με άλλες Βαριές Αναπηρίες, βρισκόμαστε σε έναν καθημερινό και διαρκή αγώνα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και κινητοποίησης της κοινωνίας και της Πολιτείας για το αυτονόητο, που δεν είναι άλλο από τα δικαιώματα, τα ατομικά, αλλά και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που έχουν τα παιδιά μας τα Άτομα με Αυτισμό, τα άτομα με άλλες Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες, αλλά και οι οικογένειες μας ως εκπρόσωποι των ατόμων με τις Αναπηρίες αυτές».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 April 2014 - 10:30:24 UTC