Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλή έρευνα δείχνει τα νέα δεδομένα πριν και μετά την υπόθεση Μπαλτάκου
  • [02] «Ζητώ μια δεύτερη θητεία για να βάλουμε τα θεμέλια για την Αθήνα του 2020»
  • [03] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον Ποδηλατικό Γύρο της Αθήνας
  • [04] Χρ. Σταϊκούρας: Η εληνική οικονομία σε τροχιά επιστροφής στις διεθνείς αγορές
  • [05] Κλ. Ρέγκλινγκ: «Βιώσιμο το χρέος την επόμενη δεκαετία»
  • [06] Τσακ Χέιγκελ: Η Κίνα να σέβεται τους γείτονές της
  • [07] Δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κόστα Ρίκα
  • [08] Βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία
  • [09] Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Μαλί

  • [01] Διπλή έρευνα δείχνει τα νέα δεδομένα πριν και μετά την υπόθεση Μπαλτάκου

    Η αισιοδοξία που διέτρεχε την οικονομία στο πρώτο κύμα της διπλής έρευνας που έγινε(το τριήμερο 1 και 3 Απριλίου) για λογαριασμό της εφημερίδας Βήμα της Κυριακής ενίσχυε σημαντικά τη θέση της Νέας Δημοκρατίας και την έφερνε στην πρώτη θέση , δύο μονάδες υψηλότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Στο πρώτο κύμα απαντήσεων που ελήφθησαν από τους ερευνητές της δημοσκοπικής εταιρείας, στις 1 και 2 Απριλίου, η Νέα Δημοκρατία έδειχνε να ανακάμπτει στο 21,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρούσε στο 19.6%, το Ποτάμι διατηρούνταν σε υψηλά επίπεδα στο 9.2% η Χρυσή Αυγή στα χαμηλά της στο 6,9%, το ΚΚΕ στο 5,8%, η Ελιά στο 5,4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο 3,9%, η ΔΗΜΑΡ στο 2,1% ενώ το 6,5% δήλωνε ότι θα ψηφίσει άλλα κόμματα, λευκό- άκυρο το 1,8% και 17,1% δήλωσαν αναπόφασιστοι.

    Συγκεκριμένα, στο δεύτερο κύμα της έρευνας (3 Απριλίου) και υπό το βάρος των εξελίξεων με την υπόθεση Μπαλτάκου, η Νέα Δημοκρατία υποχωρούσε στο 20,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβαινε στο 21,5%, το Ποτάμι υποχωρούσε στο 8.5% καθώς φαίνεται ότι δεν ευνοείται καθόλου από κλίμα πόλωσης, η Χρυσή Αυγή κέρδιζε και ανέβαινε στο 7,7%, ΚΚΕ στο 6,2%, Ελιά στο 4,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ανέβαιναν στο 4%και η ΔΗΜΑΡ στο 1,7%.

    Παραμένει σταθερό το προβάδισμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην καταλληλότητα για πρωθυπουργό με τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται στις 3 Απριλίου στο 33,3% και τον Αντώνη Σαμαρά στο 41,2%.

    [02] «Ζητώ μια δεύτερη θητεία για να βάλουμε τα θεμέλια για την Αθήνα του 2020»

    «Ζητώ μια δεύτερη θητεία για να βάλουμε τα θεμέλια για την Αθήνα του 2020» τονίζει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλέοραση του ΑΠΕ ΜΠΕ. «Το ζητούμενο ήταν, σε ένα δήμο και μια πόλη όπου έχουν δοκιμασθεί οι δημότες με τον τρόπο που έχουν δοκιμασθεί μέσα στην κρίση, να αλλάξει ο τρόπος διακυβέρνησης της πόλης. Να μπουν τα θεμέλια της εξυγίανσης του δήμου. Να βάλουμε μπροστά το στρατηγικό σχέδιο για την πόλη. Κι επειδή αυτό δεν μπορούσε να γίνει μέσα σε τρία χρόνια και τρεις μήνες, ζητάω μια δεύτερη θητεία που θα φθάσει μέχρι το 2019, για να μπορούμε πλέον να μιλάμε για την Αθήνα του 2020» σημειώνει ο δήμαρχος Αθηναίων.

    Ο δήμαρχος Αθηναίων τονίζει με έμφαση ότι απόδειξε πως «δεν είμαι κομματικός υποψήφιος. Γιατί αν «ανήκεις» σε πολλούς, στην ουσία δεν ανήκεις σε κανέναν. Και το ξέρουν όλοι αυτοί. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και είναι μια απάντηση σε όσους, όντας υποψήφιοι που βγήκαν από ένα κομματικό θερμοκήπιο, προσπαθούν να κολλήσουν αυτή τη ρετσινιά και στους άλλους»..

    Ο κ. Καμίνης ερωτηθείς που πέτυχε και που απέτυχε στην πρώτη του θητεία τονίζει: «Καταφέραμε να εξυγιάνουμε οικονομικά το δήμο, να τον εξυγιάνουμε εν πολλοίς διοικητικά, να στηρίξουμε τον κόσμο που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση ?τουλάχιστον αυτούς που κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο και αυτούς που έχουν βρεθεί στο δρόμο, να φέρουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να μπορέσουμε να κάνουμε έργα. Κάναμε τα πρώτα πολύ σημαντικά βήματα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση δώσαμε ένα δείγμα έμπρακτης αντίστασης απέναντι στο μίσος, στο ρατσισμό, στη ξενοφοβία?Δεν κατάφερα να καταβάλλω το βασικό αντίπαλο ενός δημάρχου. Αυτό είναι η γραφειοκρατία, η πολυνομία, όλο το πλέγμα ρυθμίσεων, συνηθειών, ηθών που κάθονται σαν βρόγχος στο λαιμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βεβαίως των Αθηναίων. Αυτό δεν το δαμάσαμε»

    [03] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον Ποδηλατικό Γύρο της Αθήνας

    Σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποιούνται σήμερα από τις 9 το πρωί και μέχρι το τέλος της εκδήλωσης, λόγω της διεξαγωγής του 21ου Ποδηλατικού Γύρου Αθήνας.

    Συγκεκριμένα:

    -Πειραιώς, στο τμήμα της από την Ιερά Οδό έως την πλατεία Ομονοίας και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

    -Αθηνάς, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

    -Πλατεία Ομονοίας

    -Σταδίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο

    -Πλατεία Συντάγματος

    -Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο

    -Λεωφόρο Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

    -Λ. Συγγρού, στο τμήμα της από την οδό Αθ. Διάκου έως τη Λ. Αμαλίας και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

    -Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα

    -Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Κων/νου έως τη Λ. Αμαλίας και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

    -Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της από τη Λ. Αλεξάνδρας έως τη Β. Αλεξάνδρου- Λ. Βασ. Κων/νου και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα

    -Ακαδημίας, στο τμήμα της από την οδό Κανάρη έως τη Λ. Βασ. Σοφίας

    -Πανεπιστημίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο

    -Πατησίων, στο τμήμα της από την οδό Κοδριγκτώνος έως την πλ. Ομονοίας και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

    -Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Λ. Κηφισίας

    -Ανώνυμη Οδός (δίπλα στο πάρκο Ελευθερίας), σε όλο το μήκος της

    -Κόκκαλη, σε όλο το μήκος της

    -Μονής Πετράκη, στο τμήμα της από την οδό Υψηλάντου έως τη Λ. Βασ. Σοφίας

    -Χατζηκώστα, σε όλο το μήκος της

    -Ζαχάρωφ, σε όλο το μήκος της

    -Τσόχα, στο τμήμα της από την οδό Π. Κυριακού έως τη Λ. Βασ. Σοφίας

    [04] Χρ. Σταϊκούρας: Η εληνική οικονομία σε τροχιά επιστροφής στις διεθνείς αγορές

    Η χώρα έχει μπει σε μια περίοδο υψηλών και βιώσιμων πλεονασμάτων, που διαμορφώνονται σήμερα, με συντηρητικές εκτιμήσεις από 1% έως 2,5% για την περίοδο 2013-2015, αναφέρει σε συνέντευξη του στην Real news, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

    Ερωτηθείς σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό για το 2014 ο κ.Σταϊκούρας αναφέρει ότι «όπως προκύπτει και από τη δήλωση του Eurogroup, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρα μας, είναι πλήρως καλυμμένες για τους επόμενους 12 μήνες. Ακόμη και στο δυσμενέστερο σενάριο που αυτές θα ανέλθουν στα 8,6 δισ.ευρώ. Ενώ καλύπτονται και τα όποια ενδεχόμενα κενά στη βραχυχρόνια ταμειακή ρευστότητα του ελληνικού Δημοσίου».

    Ερωτηθείς πως καλύπτονται τα όποια ενδεχόμενα κενά στη βραχυχρόνια ταμειακή ρευστότητα του ελληνικού Δημοσίου αναφέρει:«Από την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου (1,7 δις.ευρώ), τη σύναψη συμφωνιών repos και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων (ήδη δύο δισ. ευρώ repos εκδόθηκαν τον προηγούμενο μήνα), την επιστροφή τον Αύγουστο ομολόγων που κατέχει το ΕΤΕΑΝ. Εμείς εκτιμούμε ότι, υπό προϋποθέσεις, δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό ούτε για τους μεθεπόμενους 12 μήνες. Και σε όλα αυτά δεν περιλαμβάνεται η έξοδος στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, για νέο δανεισμό μεσοπρόθεσμης διάρκειας, η οποία προετοιμάζεται. Μεθοδικά και προσεκτικά. Αφού ουσιαστικά η ελληνική οικονομία έχει ήδη μπει σε τροχιά επιστροφής σε αυτές».

    Ο κ. Σταϊκούρας, ερωτηθείς για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική που ασκεί ότι η κυβέρνηση μοιράζει το πλεόνασμα για «εξαγορά ψήφων» αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Έλεος πια με την παραπληροφόρηση, την μεμψιμοιρία, τον μηδενισμό. Η χώρα έχει ανάγκη από ορθολογισμό, σοβαρότητα και αξιοπιστία».

    [05] Κλ. Ρέγκλινγκ: «Βιώσιμο το χρέος την επόμενη δεκαετία»

    Πιθανόν η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια υποστηρίζει σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ τονίζοντας ότι, «το χρέος θα είναι βιώσιμο για την επόμενη δεκαετία». Μιλώντας στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Ρέγκλινγκ, που βρέθηκε στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη για τις συνεδριάσεις του Eurogroup και Εco/fin υποστηρίζει ότι η λιτότητα είναι μέσο για επιστροφή στην ανάπτυξη, διευκρινίζοντας ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι «ο ελληνικός πληθυσμός να κατανοήσει ότι αυτό δεν συμφωνήθηκε για να ικανοποιηθεί η τρόικα αλλά για να βοηθηθεί η ελληνική οικονομιά δημιουργώντας χώρο στον ιδιωτικό τομέα να αναπτυχθεί. Θα είναι προς συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα των νεότερων γενιών».

    Σε άλλο σημείο της συνεντευξής του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εξηγεί ότι «οι πρώιμοι οικονομικοί δείκτες όπως το κόστος ανά μονάδα εργασίας ή το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δείχνουν ότι η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες σε πρόγραμμα του EFSF ή του ESM βρίσκονται στον σωστό δρόμο. Ξέρω όμως επίσης ότι οι άνθρωποι που βλέπουν τους μισθούς και τις συντάξεις τους να κόβονται ή εκείνοι που έχασαν τη δουλειά τους δεν βλέπουν ακόμη πρόοδο. Ωστόσο η εμπειρία δείχνει ότι οι μεταρρυθμίσεις στρώνουν τον δρόμο για ανάπτυξη».

    Τέλος, όσον αφορά τις αγορές και την έξοδο σ΄αυτές της Ελλάδας διευκρινίζει:« Πρέπει οι Αρχές να αποφασίσουν την τιμή που είναι πρόθυμες να πληρώσουν. Το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων είναι σχεδόν 80% χαμηλότερο από ό,τι πριν από δύο χρόνια. Παραμένει όμως ακριβό. Κάθε ομόλογο με τόσο υψηλά επιτόκια προσθέτει στο βάρος του χρέους».

    [06] Τσακ Χέιγκελ: Η Κίνα να σέβεται τους γείτονές της

    Ο Aμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ προειδοποίησε σήμερα την Κίνα κατά οποιασδήποτε μονομερούς ενέργειας για την επίλυση των εδαφικών αντιδικιών της με την Ιαπωνία ή άλλες χώρες της Ασίας, αναφερόμενος στο ουκρανικό προηγούμενο. «Όλα τα κράτη, όλοι οι λαοί αξίζουν σεβασμό», δήλωσε ο Χέιγκελ έπειτα από συνάντηση με τον Ιάπωνα ομόλογό του Ιτσουνόρι Ονοντέρα. «Είδαμε ένα ηχηρό παράδειγμα της έλλειψης σεβασμού, εξαναγκασμού και εκφοβισμού με αυτό που έκαναν οι Ρώσοι στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Χέιγκελ.

    «Δεν μπορούμε να επαναχαράσσουμε τα σύνορα, να παραβιάζουμε την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία χωρών με τη βία, τον εξαναγκασμό και τον εκφοβισμό, είτε πρόκειται για μικρά νησιά στον Ειρηνικό είτε για μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες», προειδοποίησε ο ίδιος. «Κάτι άλλο για το οποίο θα μιλήσω στους Κινέζους είναι ο σεβασμός προς τους γείτονές τους», επεσήμανε ο αμερικανός υπουργός μία ημέρα πριν την αναχώρησή του για το Πεκίνο. «Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν μεγάλες ευθύνες και η Κίνα είναι μεγάλη δύναμη», υπογράμμισε ο Χέιγκελ.

    [07] Δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κόστα Ρίκα

    Με την ελπίδα να αντιστραφεί το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, οι κάτοικοι της Κόστα Ρίκα ψηφίζουν σήμερα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπου ο πρωτοεμφανιζόμενος κεντρώος υποψήφιος Λουίς Γκιγέρμο Σολίς, που έκανε την έκπληξη στον πρώτο γύρο, είναι αντιμέτωπος με τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος Τζόνι Αράγια, ο οποίος όμως αποσύρθηκε από τη μάχη εξαιτίας των άσχημων επιδόσεών του στις δημοσκοπήσεις.

    Ο Σολίς ανέτρεψε τα προγνωστικά κερδίζοντας στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 2 Φεβρουαρίου με 30,8%, μπροστά από τον Αράγια του δεξιού Εθνικού Απελευθερωτικού Κόμματος (PLN) της απερχόμενης προέδρου Λάουρα Τσιντσίγια.

    [08] Βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία

    Άνοιξαν οι κάλπες σήμερα το πρωί στην Ουγγαρία για τις βουλευτικές εκλογές, την ώρα που όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το συντηρητικό εθνικιστικό κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν θα κερδίσει με μεγάλη πλειοψηφία. Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 06:00 (07:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας), οπότε αναμένεται να ανακοινωθούν και οι πρώτες εκτιμήσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις των πέντε μεγαλύτερων ινστιτούτων της Ουγγαρίας, το κόμμα Fidesz (Ένωση Νεαρών Δημοκρατών) του Ορμπάν κερδίζει το 46% με 51% των ψήφων, πολύ μπροστά από την Αριστερή Συμμαχία (21% με 31%). Το ακροδεξιό κόμμα Jobbik φαίνεται να κερδίζει ποσοστό 15% με 21%.

    Περίπου 8,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τους πλέον 199 βουλευτές. Για πρώτη φορά θα μπορέσουν να ψηφίσουν και 200.000 Ούγγροι που ζουν σε γειτονικές χώρες.

    [09] Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Μαλί

    Την παραίτηση της κυβέρνησης του Μαλί ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος του προέδρου. «Ο Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, πρόεδρος της Δημοκρατίας και επικεφαλής του κράτους έπαυσε τα καθήκοντα του Ουμάρ Τατάμ Λι, πρωθυπουργού και επικεφαλής της κυβέρνησης, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της κυβέρνησης στις 5 Απριλίου 2014», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Ο Μούσα Μάρα, πρώην υπουργός Χωροταξίας ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο τη σχετική ανακοίνωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 6 April 2014 - 8:30:26 UTC