Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα έθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Ευ. Βενιζέλος
  • [02] Ευ. Βενιζέλος: Η ελληνική Προεδρία έκλεισε πολλές εκκρεμότητες
  • [03] Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων
  • [04] Ισόβια κάθειρξη στους δολοφόνους του Σαχζάτ Λουκμάν
  • [05] Σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη μετάφραση που έκανε η γερμανική πρεσβεία της ανακοίνωσης της Καγκελαρίας
  • [06] Την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ουκρανία, εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ στον Β. Πούτιν
  • [07] Τέσσερις νεκροί σε συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία

  • [01] Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα έθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Ευ. Βενιζέλος

    Την ανάγκη επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συζήτηση για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από χώρες-μέλη της ΕΕ, που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Διευκρινίζοντας ότι μιλά όχι ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά ως αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε παρέμβαση του στη συζήτηση για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από χώρες-μέλη της ΕΕ, που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, έθεσε το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

    Μία ευρωπαϊκή χώρα, είπε ο κ. Βενιζέλος, αισθάνεται πολιτιστικά ακρωτηριασμένη όταν χάνει μέρος της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Έτσι ακρωτηριασμένο βρίσκεται και το μείζον μνημείο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, το μνημείο του Παρθενώνα στην Αθήνα, που «βλέπει» να λείπουν βασικά του μέλη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης.

    [02] Ευ. Βενιζέλος: Η ελληνική Προεδρία έκλεισε πολλές εκκρεμότητες

    Η απόφαση επιτήρησης των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων της ΕΕ, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής συνεργασίας που συντονίζεται από τη Frontex, είναι ένα από τα επιτεύγματα της ελληνικής Προεδρίας, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος συνοψίζοντας το έργο της ελληνικής Προεδρίας προς τους ευρωβουλευτές.

    Ειδικότερα, απευθυνόμενος στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι το εξάμηνο της ελληνικής Προεδρίας ήταν «κοινοβουλευτικά σύντομο, αλλά πολιτικά πυκνό», καθώς περιλαμβάνει τη διάλυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις ευρωεκλογές, κατ' αντανάκλαση των οποίων θα διαμορφωθεί η νέα θεσμική ισορροπία της ΕΕ.

    Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η Προεδρία προσπάθησε να συμβάλει στη «νέα ευρωπαϊκή αφήγηση» και τόνισε ότι χάρη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (που συννομοθετεί σε μεγάλο εύρος πολιτικών) και στον «τρίλογο» έκλεισαν πολλές νομοθετικές εκκρεμότητες - όπως η ολοκλήρωση του Μηχανισμού Εξυγίανσης Τραπεζών, που είναι «ένα μεγάλο βήμα προς την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης».

    [03] Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων

    Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων και όπως επισημαίνεται, τα μαθήματα του σχολικού έτους 2013-2014 θα λήξουν στις 21 Μαΐου.

    Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄) θα αρχίσουν την Τετάρτη 28 Μαΐου ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄) θα αρχίσουν την Πέμπτη 29 Μαΐου.

    Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν το Σάββατο 21 Ιουνίου. Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί από τις 23 Ιουνίου ως και 4 Ιουλίου. Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Πέμπτη 19 Ιουνίου.

    Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 13 Ιουνίου για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά, ενώ οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (Ομάδα Α΄ και Β΄) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 20 Ιουνίου και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

    [04] Ισόβια κάθειρξη στους δολοφόνους του Σαχζάτ Λουκμάν

    Ισόβια κάθειρξη και επιπλέον ποινή 32 μηνών επέβαλε το Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο στους δυο κατηγορούμενους για την εν ψυχρώ δολοφονία του 27χρονου εργάτη από το Πακιστάν Σαχζάτ Λουκμάν, πριν ένα χρόνο στα Πετράλωνα.

    Το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την ενοχή των Διονύση Λιακόπουλου και Χρήστου Στεργιόπουλου για τη δολοφονία του 27χρονου εργάτη υιοθετώντας την πρόταση της Εισαγγελέως Έδρας, η οποία είχε ζητήσει με την αγόρευση της πριν από λίγες ημέρες την καταδίκη τους.

    Οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και από κοινού, της οπλοφορίας, της οπλοχρησίας, της παράνομης οπλοκατοχής και της αποδοχής προϊόντος εγκλήματος, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών.

    Δικαστές και ένορκοι του Μικτού Ορκωτού Κακουργιοδικείου απέρριψαν τους ισχυρισμούς των Διονύση Λιακόπουλου και Χρήστου Στεργιόπουλου, ότι το θύμα τους είχε κλείσει τον δρόμο με το ποδήλατό του ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου 2013 οπότε και έπεσε νεκρός ο 27χρονος.

    [05] Σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη μετάφραση που έκανε η γερμανική πρεσβεία της ανακοίνωσης της Καγκελαρίας

    Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η σπουδή της γερμανικής πρεσβείας να εκδώσει διευκρινιστική ανακοίνωση σχετικά με το μείζον θέμα της απαράδεκτης κυβερνητικής παρέμβασης στη μετάφραση των δηλώσεων της κ. Μέρκελ, δεν απαντά στις καταγγελίες της ανταποκρίτριας του ΑΠΕ και του Συλλόγου Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών, αλλά, αντίθετα, έστω και εμμέσως, τις επιβεβαιώνει» και προσθέτει:

    «Η παρέμβαση στη μετάφραση των δηλώσεων αρχηγού ξένου κράτους που επισκέπτεται τη χώρα μας αρμόζει μόνο σε καθεστώτα τύπου Μπανανίας. Το ότι η γερμανική πρεσβεία αισθάνεται την ανάγκη να υπερασπιστεί αυτή την τακτική του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η οποία έγινε έπειτα από κυβερνητικές πιέσεις, δείχνει σε τι σημείο έχουν φτάσει από κοινού οι δανειστές και η κυβέρνηση Σαμαρά για να δικαιολογήσουν τα μέτρα λιτότητας και φτωχοποίησης του ελληνικού λαού».

    [06] Την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ουκρανία, εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ στον Β. Πούτιν

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την οποία εξέφρασε την ιδιαίτερα έντονη ανησυχία του για την εξαιρετικά ρευστή κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Ουκρανία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Μπαν.

    «Ο Γενικός Γραμματέας. . . τόνισε ότι οποιαδήποτε εμβάθυνση της κρίσης θα είναι καταστροφική για όλες τις πλευρέςΒ· συνεπώς είναι αναγκαίο όλοι να προσπαθήσουν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσουν τη χρήση βίας από τις ουκρανικές αρχές στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανέφερε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

    [07] Τέσσερις νεκροί σε συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία

    Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις μεταξύ του ουκρανικού στρατού και ενόπλων φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική επαρχία Ντονέτσκ της Ουκρανίας, μετέδωσε η ρωσική κρατική τηλεόραση.

    Οι συγκρούσεις ξέσπασαν την ώρα που ο ουκρανικός στρατός ανακαταλάμβανε το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης Κραματόρσκ.

    Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για τον αριθμό των νεκρών.

    Ένας εκπρόσωπος των αυτονομιστών δήλωσε ότι ένα μέλος τους τραυματίστηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 April 2014 - 18:30:24 UTC