Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα ΝΔ για τις ευρωεκλογές στην Κ. Μακεδονία και ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία
  • [02] Φ. Κουβέλης: «Δεν υπάρχει υπόβαθρο στην κοινή μου εμφάνιση με τον Γ. Παπανδρέου»
  • [03] «Η Μόσχα δεν έχειαποφασίσει ακόμη αν θα αναγνωρίσει τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία»
  • [04] Εμπόριο και ασφάλεια στο επίκεντρο της επίσκεψης του Μπ. Ομπάμα στη Μαλαισία
  • [05] Χίλιοι πεντακόσιοι μετανάστες μεταφέρθηκαν στις ιταλικές ακτές
  • [06] Η Μόσχα θα προβεί σε όλες τις δυνατές ενέργειες για την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ
  • [07] Aνασκαφή στη «νεκρή ζώνη», αναμένεται να ρίξει φως στην κυπριακή Αγιολογία

  • [01] Δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα ΝΔ για τις ευρωεκλογές στην Κ. Μακεδονία και ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία

    Δύο δημοσκοπήσεις, που αποτυπώνουν τις προθέσεις του εκλογικού σώματος, τόσο για τις θέσεις του ευρωκοινοβουλίου, όσο και για εκείνες στις περιφέρειες, σε Κεντρική Μακεδονία και Βόλο, δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Παραπολιτικά». Για την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις 23 και 24 Απριλίου, από την εταιρεία «To the point», σε δείγμα 808 ανθρώπων, δίνει στο κυβερνών κόμμα προβάδισμα στη κάλπη για την ευρωβουλή, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ωστόσο διατηρεί τις δυνάμεις του. Το «Ποτάμι» στην περιφέρεια δείχνει να παίρνει την τρίτη θέση, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα, του λεγόμενου «αντιμνημονιακού» μετώπου, καταγράφουν χαμηλά ποσοστά.

    Ειδικότερα, στην ερώτηση «ποιον θα ψηφίσετε για περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας», την πρωτιά κατέχει ο «αντάρτης» της ΝΔ, Απόστολος Τζιτζικώστας, με ποσοστό 21,5% και με τον επίσημο υποψήφιο του κόμματος, Γιάννη Ιωαννίδη, να έπεται με ποσοστό προτίμησης 13,4%. Όσο για τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις ευρωεκλογές, αυτές αποτυπώνονται ως εξής: ΝΔ 19,8%, ΣΥΡΙΖΑ 15,8%, Ποτάμι 9,3%, Χρυσή Αυγή 7,2%, ΚΚΕ 5,6%, Ελιά 4,7%, ΑνΕλ 3,7%, ΔΗΜΑΡ 1,9%. Το 21,5% αγγίζει η αδιευκρίνιστη ψήφος.

    Για τον δήμο Βόλου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης σε 602 άτομα, στο χρονικό διάστημα 22-24 Απριλίου, η εταιρεία «Metron Analysis», το καθαρό προβάδισμα φαίνεται να έχει με ποσοστό 30% ο επιχειρηματίας Αχιλλέας Μπέος, έναντι του 19% που συγκεντρώνει ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ Μαργαρίτης Πατσιαντάς. Στις ευρωεκλογές, οι ερωτηθέντες φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται, στη Μαγνησία, με 24,6%, έναντι της ΝΔ, που συγκεντρώνει 17%. Τρίτο κόμμα και στον Βόλο παραμένει το Ποτάμι με 7,9%, ενώ ακολουθούν η ΧΑ με 6,5%, οι ΑνΕλ με 3,9% το ΚΚΕ με 3,7% και η Ελιά με 2,2%. Η ΔΗΜΑΡ συγκεντρώνει μόλις 0,7%. Το 13,1% φτάνει η αδιευκρίνιστη ψήφος, ενώ 9,5% δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν.

    [02] Φ. Κουβέλης: «Δεν υπάρχει υπόβαθρο στην κοινή μου εμφάνιση με τον Γ. Παπανδρέου»

    Αποκλείει την εκ νέου συμμετοχή τού κόμματός του σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, «όσο ακολουθούν την ίδια πολιτική», ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης. Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο κ. Κουβέλης σημειώνει ότι «οι κυβερνήσεις συνεργασίας αποτελούν μονόδρομο, όχι όμως μια κυβέρνηση, όπως η σημερινή, που επιμένει πεισματικά σε ένα πολιτικό και οικονομικό μείγμα αποτυχημένο και επικίνδυνο» και διατυπώνει την εκτίμηση ότι «δύσκολα η χώρα θα αποφύγει τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών μέσα στο 2014». Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει ότι επιδίωξη του κόμματός του είναι η μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση της συμπαράταξης «Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία», γνωρίζοντας, όπως λέει, ότι μόνον έτσι θα έρθει πιο κοντά ο στόχος της συγκρότησης μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, με μεταρρυθμιστική αντίληψη και ευρωπαϊκό ορίζοντα.

    «Ο τόπος χρειάζεται μια προοδευτική κεντροαριστερά, που θα σταθεί απέναντι, τόσο στις συντηρητικές πολιτικές, όσο και στους ανεδαφικούς δογματισμούς» αναφέρει και προσθέτει: «Ο προοδευτικός πόλος δεν μπορεί να είναι ούτε δορυφόρος των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, ούτε αρωγός του αριστερού λαϊκισμού. Ή θα είναι προοδευτικός, ή δεν θα υπάρξει».

    Σε άλλη συνέντυξή του, στον τηλεποτικό σταθμο ΣΚΑΪ, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι δεν υπάρχει «υπόβαθρο» στην κοινή του εμφάνιση με τον Γιώργο Παπανδρέου, στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαριλένας Κοππά, τη Δευτέρα. Όπως επισημαίνουν κύκλοι της ΔΗΜΑΡ, η συνύπαρξη των δύο ανδρών, στην παρουσίαση ενός βιβλίου, είναι σύμπτωση και έχει συμβεί και στο παρελθόν, με τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Τσίπρα.

    [03] «Η Μόσχα δεν έχειαποφασίσει ακόμη αν θα αναγνωρίσει τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία»

    H Ρωσία επιφυλάσσεται να αποφασίσει αν θα αναγνωρίσει τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία της 25ης Μαΐου, δήλωσε ο Pώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Komsomolskaya Pravda. «Παρακολουθούμε πώς "λαμβάνει χώρα" η κατάσταση», δήλωσε. «Εάν τα τανκς πυροβολήσουν, τότε φυσικά (η αναγνώριση) είναι παράλογη. Αλλά επί του παρόντος δεν προβαίνουμε σε κατηγορηματικές δηλώσεις και συμπεράσματα εκ των προτέρων». Ο Τσούρκιν δήλωσε επίσης ότι είναι δυνατόν οι εκλογές να μην διεξαχθούν.

    Οι ηγέτες της Δύσης συμφώνησαν στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και θεωρούν επιτακτικό μέτρο μια σταθερή και ειρηνική εκλογική διαδικασία στην Ουκρανία. Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι προσπαθεί να υπονομεύσει τις εκλογές, τη νομιμότητα των οποίων αμφισβητεί ήδη. Ο Τσούρκιν δήλωσε επίσης στην Komsomolskaya Pravda ότι η κυβέρνηση του Κιέβου «πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα» για την εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας που επετεύχθη στη Γενεύη στις 17 Απριλίου για την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία, «επειδή αυτοί θεωρούν τους εαυτούς τους κυβέρνηση».

    [04] Εμπόριο και ασφάλεια στο επίκεντρο της επίσκεψης του Μπ. Ομπάμα στη Μαλαισία

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφθασε σήμερα στη Μαλαισία όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα του εμπορίου και της ασφάλειας. Ο Ομπάμα θα μεταβεί στο κοινοβούλιο της χώρας για να παραστεί στην τελετή υποδοχής του και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε δείπνο στα ανάκτορα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο βασιλιάς της Μαλαισίας Αμπντούλ Χαλίμ.

    «Η καλή επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Νατζίμπ Ραζάκ και του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θα διασφαλίσει ότι οι διμερείς συνομιλίες για την οικονομία, την ασφάλεια και τις σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς, θα είναι ανοιχτές, εποικοδομητικές και παραγωγικές» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών Ανιφάχ Αμάν.

    [05] Χίλιοι πεντακόσιοι μετανάστες μεταφέρθηκαν στις ιταλικές ακτές

    Χίλιοι πεντακόσιοι μετανάστες μεταφέρθηκαν στις ιταλικές ακτές το τελευταίο εικοσιτετράωρο με πλοία του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής επιχείρησης Mare Nostrum. Σύμφωνα με πηγές του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, μέχρι αργά απόψε αναμένεται να έχουν περισυλλεγεί τουλάχιστον άλλοι πεντακόσιοι μετανάστες προερχόμενοι από λιμάνια της Λιβύης, οι οποίοι με πλοία του θα μεταφερθούν στις ιταλικές ακτές. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι τα «Κέντρα Ταυτοποίησης και Απέλασης» στη Σικελία είναι και πάλι υπερπλήρη και όπως υπογραμμίζει η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας «Κοριέρε Ντέλα Σέρα» πολλοί μετανάστες αρνούνται να κάνουν γνωστά τα στοιχεία τους.

    Ο περιφερειάρχης της Σικελίας Ροζάριο Κροτσέτα τόνισε, πάντως, ότι «η αλληλεγγύη προς τους μετανάστες αποτελεί χρέος του ιταλικού κράτους, των δήμων και των περιφερειών» και ότι «τυχόν προβλήματα πρέπει να λυθούν με τη συνεργασία όλων των φορέων, χωρίς υπερβολές και αρνητικές προσεγγίσεις».

    [06] Η Μόσχα θα προβεί σε όλες τις δυνατές ενέργειες για την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ

    Η Ρωσία θα προβεί σε όλες τις δυνατές ενέργειες για την απελευθέρωση των στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ που κρατούνται από χθες από αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, μεταδίδουν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα τον Ρώσο πρεσβευτή στον ΟΑΣΕ που εδρεύει στη Βιένη. «Πιστεύουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Αντρέι Κελίν, σύμφωνα με το πρακτορείο ITAR-TASS. «Η Ρωσία, ως μέλος του ΟΑΣΕ θα προβεί σε όλες τις δυνατές ενέργειες για το θέμα αυτό».

    [07] Aνασκαφή στη «νεκρή ζώνη», αναμένεται να ρίξει φως στην κυπριακή Αγιολογία

    Φως στην κυπριακή Αγιολόγια εκτιμάται ότι θα ρίξουν οι ανασκαφές στα ερείπια του προσκυνήματος Αγίου, το οποίο βρίσκεται μέσα στη «νεκρή ζώνη» της κοινότητας Δένεια, στην επαρχία Λευκωσίας. Στους κατοίκους της περιοχής ο Άγιος είναι γνωστός με το όνομα Περνιακός, το οποίο όμως δεν ανευρίσκεται στο αγιολόγιο της Εκκλησίας. Οι ανασκαφές ξεκινούν τον Μάιο, ύστερα από συμφωνία του Κοινοτικού Συμβουλίου της Δένειας και της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κοινοτάρχης, Χριστάκης Παναγιώτου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι ανασκαφές θα είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ιστορία της Δένειας και σε αυτές θα βοηθήσουν εθελοντικά οι κάτοικοι της. Θα τις αναλάβει ο αρχαιολόγος Στέλιος Περδίκης με άδεια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου. Για τις ανασκαφές υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά της Μητρόπολης Μόρφου και άριστη συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 26 April 2014 - 10:30:24 UTC