Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Χαν: Στην Ελλάδα άρχισε ήδη μια συνολική αλλαγή κουλτούρας
  • [02] Ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος 2 με 10 Μαΐου - Προαιρετικά ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή
  • [03] «Αξιοσημείωτη επιβράδυνση» για την γερμανική οικονομία προβλέπει η Μπούντεσμπανκ
  • [04] Το Κίεβο πρότεινε στη Gazprom να πληρώνει χαμηλότερη τιμή για το φυσικό αέριο
  • [05] Νέες κυρώσεις σε 7 Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους και 17 εταιρείες που συνδέονται με τον Βλ. Πούτιν
  • [06] «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» από σήμερα ως τις 4 Μαΐου
  • [07] Μ. Μερζούκι: Ο χορός έχει τη μοναδική δύναμη να εξαφανίζει τις κοινωνικές και εθνικές διακρίσεις
  • [08] Έρχεται η «ηλιακή κηροζήνη»
  • [09] Νέα Πρωθιέρεια η Κατερίνα Λέχου

  • [01] Γ. Χαν: Στην Ελλάδα άρχισε ήδη μια συνολική αλλαγή κουλτούρας

    «Στην Ελλάδα άρχισε ήδη μια συνολική αλλαγή κουλτούρας, που θα διαρκέσει ακόμη πολύ καιρό» επισημαίνει ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αυστριακός Γιοχάνες Χαν -ο οποίος βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Ρόδο - σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse». Ο ίδιος, όπως προσθέτει, διαπιστώνει πως υπάρχει μια κατανόηση για αυτή την αλλαγή, κατά τις συνομιλίες του με πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους και από την σκοπιά όλων αυτών, η κρίση υπήρξε μια «καταιγίδα κάθαρσης», ακόμη και αν ήταν επώδυνη. Αρκετές φορές κατά τις επισκέψεις του στην Ελλάδα έχει γίνει αναφορά στον Σίσυφο και αυτό ήταν φυσιολογικό, αλλά και μια παρότρυνση να μην επιτραπεί να γίνει η μυθολογία πραγματικότητα, αναφέρει ο Ευρωπαίος επίτροπος, σημειώνοντας ότι αναφέρεται στην ελληνική αλλά και στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, καθώς η προώθηση του «εγχειρήματος Ευρώπη» συνιστά μια επίπονη πάλη, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν επιτευχθεί αρκετά, βοηθούσης της κρίσης. Απαντώντας σε ερώτηση για το πρόβλημα της χωματερής σε ένα νησί όπως η Ρόδος, παρατηρεί ότι συνιστά ένα κομμάτι του «παζλ» για την κατάσταση στην Ευρώπη συνολικά, διευκρινίζοντας πως έχουν αποφασιστεί συγκεκριμένες περιβαλλοντικές προδιαγραφές, που θα πρέπει να γίνονται σεβαστές, με τις οποίες προστατεύεται ο πληθυσμός αλλά και οι επισκέπτες στα τουριστικά κέντρα και αν θέλει κανείς να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία θα πρέπει να φροντίσει να ταιριάζουν οι προϋποθέσεις- πλαίσιο.

    [02] Ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος 2 με 10 Μαΐου - Προαιρετικά ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή

    Προαιρετικά ανοικτά, θα μπορούν να είναι τα καταστήματα την Κυριακή 4 Μαΐου, πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου του Μαΐου από τις 11.00 πμ έως τις 8.00 μμ. Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, απέστειλε στα μέλη του την ακόλουθη επιστολή: «Βάσει τις ισχύουσας νομοθεσίας (άρθρο 15 Ν. 4177/2013) επιτρέπεται η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές, το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Δεδομένου, ότι η 1η Μαΐου κηρύχθηκε και φέτος υποχρεωτική αργία, η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος θα ισχύσει από την Παρασκευή 2 Μαΐου έως και το Σάββατο 10 Μαΐου 2014.

    [03] «Αξιοσημείωτη επιβράδυνση» για την γερμανική οικονομία προβλέπει η Μπούντεσμπανκ

    Για το ενδεχόμενο αξιοσημείωτης επιβράδυνσης στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014 προειδοποιεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) στη μηνιαία έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Η Μπούντεσμπανκ επισημαίνει ακόμη ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης δεν πρέπει να βασίζονται στη χορήγηση ρευστότητας από μέρους της ΕΚΤ, ενώ τονίζει ότι δεν είναι ακόμη η κατάλληλη στιγμή προκειμένου να συζητηθεί η έναρξη της διαδικασίας τερματισμού των έκτακτων μέτρων που σχετίζονται με την κρίση. «Έπειτα από την εξαιρετικά δυναμική έναρξη του έτους, η οικονομική ανάπτυξη στην Γερμανία αναμένεται να γνωρίσει αξιοσημείωτη επιβράδυνση κατά το β΄ τρίμηνο», αναφέρει η τράπεζα και εξηγεί ότι η ανάπτυξη των βιομηχανικών παραγγελιών δεν συνεχίστηκε με την ίδια ένταση μετά τους πρώτους δύο μήνες του έτους. Σημειώνει επιπλέον ότι οι ήπιες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην αρχή του έτους αποτελούν έναν ακόμη παράγοντα περιορισμού της ανάπτυξης του ΑΕΠ για τους επόμενους τρεις μήνες. Η κεντρική γερμανική τράπεζα διευκρινίζει πάντως ότι η γενική οικονομική τάση αναμένεται να παραμείνει σαφώς ανοδική, χάρη στο «εξαιρετικά θετικό κλίμα στην κατανάλωση και στην ζήτηση για νέες οικοδομές».

    [04] Το Κίεβο πρότεινε στη Gazprom να πληρώνει χαμηλότερη τιμή για το φυσικό αέριο

    Η Ουκρανία είναι έτοιμη να πληρώσει στη Gazprom 268 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και θα αποπληρώσει σύντομα το χρέος της ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν η ρωσική κρατική εταιρεία συμφωνήσει με αυτό τον όρο, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ. Ο Γιατσενιούκ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του και η ουκρανική κρατική εταιρεία ενέργειας Naftogaz έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για να παραπέμψουν τη Gazprom σε δικαστήριο επιδιαιτησίας στη Στοκχόλμη με την κατηγορία των διογκωμένων τιμών φυσικού αερίου. Εξάλλου πρόσθεσε ότι η ρωσική πλευρά έχει περιθώριο 30 ημερών για να απαντήσει στην πρόταση του Κιέβου. «Αν δεν υπάρξει συμφωνία σε διάστημα 30 ημερών (?) θα στραφούμε στο δικαστήριο ώστε να λυθεί η διαμάχη με το ρωσικό μονοπώλιο της Gazprom», υπογράμμισε ο Γιατσενιούκ. Προς το παρόν η Gazprom αρνείται να σχολιάσει την πρόταση του Κιέβου.

    [05] Νέες κυρώσεις σε 7 Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους και 17 εταιρείες που συνδέονται με τον Βλ. Πούτιν

    Οι ΗΠΑ επέβαλαν σήμερα κυρώσεις σε 7 κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ρωσίας και 17 εταιρείες που συνδέονται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αντιδρώντας στην ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι σε 7 Ρώσους, περιλαμβανομένων 2 από τον εσωτερικό κύκλο του Πούτιν, επιβάλλεται τώρα το πάγωμα οποιωνδήποτε περιουσιακών στοιχείων έχουν στις ΗΠΑ και ταξιδιωτική απαγόρευση αν θελήσουν να μεταβούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπροσθέτως, οι ΗΠΑ θα απορρίπτουν τις αιτήσεις για άδειες εξαγωγής για οποιαδήποτε αντικείμενα υψηλής τεχνολογίας θα μπορούσαν να συμβάλουν στις ρωσικές στρατιωτικές δυνατότητες.

    Εξάλλου, οι κυβερνήσεις της ΕΕ κατέληξαν σήμερα σε προκαταρκτική συμφωνία για την επιβολή του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε άλλους 15 Ρώσους αξιωματούχους ή φιλορώσους Ουκρανούς στο πλαίσιο μιας επέκτασης των κυρώσεων που επέβαλαν στην Ρωσία για την δράση της στην Ουκρανία, όπως δήλωσαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

    Διαβάστε επίσης:Έκτακτη σύγκληση του μόνιμου συμβουλίου του ΟΑΣΕ το απόγευμα με θέμα την ουκρανική κρίση,Οι ρωσικές Αρχές απελαύνουν τέσσερις Αμερικανούς

    [06] «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» από σήμερα ως τις 4 Μαΐου

    Το πρόγραμμα των φετινών δράσεων με τίτλο «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», που με επιτυχία διοργανώνει από το 2012 το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με πλήθος φορέων, δημόσιων και μη, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, στη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Πάνου Παναγιωτόπουλου, παρουσία διευθυντικών στελεχών του ΥΠΠΟΑ. Ταυτόχρονα έγινε ένας σύντομος απολογισμός των δράσεων για το 2012. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, που αποτυπώνει τη φιλοσοφία της πολιτικής ηγεσίας και συνολικά της κυβέρνησης, γιατί σε μία χώρα όπως είναι η Ελλάδα, που συνδυάζει την πολιτιστική κληρονομιά με τις απίστευτες φυσικές καλλονές, η πολιτική με το περιβάλλον και η πολιτική με τον πολιτισμό πρέπει να είναι σε πλήρη συνεργασία και σύγκλιση» δήλωσε ο υπουργός. Επίσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε για τις ελληνικές εκθέσεις που «ταξιδεύουν» στο εξωτερικό ως «οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας».

    Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» πλαισιώνονται από πλήθος εκδηλώσεων, όπως περίπατοι, πεζοπορίες, ποδηλατικές διαδρομές, θεματικές περιηγήσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα, εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές παρουσιάσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται από σήμερα Δευτέρα 28 Απριλίου έως την Κυριακή 4 Μαΐου, με είσοδο ελεύθερη, σε 29 νομούς της επικράτειας. Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν περισσότεροι από 150 φορείς: 42 Εφορείες Αρχαιοτήτων και άλλες υπηρεσίες και μουσεία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, 22 δήμοι, 10 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 5 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, 6 πανεπιστημιακές σχολές και πολλά σχολεία, πολιτιστικοί σύλλογοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία και συνεταιρισμοί πολιτών, όπως και πάρα πολλοί εθελοντές.

    Στη συνέντευξη παρουσιάστηκαν δύο από τις πιο χαρακτηριστικές δράσεις οι οποίες αφορούν τις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»: Η πρώτη είναι η διαδρομή «Στα βήματα του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου», που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, σε συνεργασία με τη Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μυτιλήνης και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Μέσα από τη διαδρομή αυτήν παρουσιάζεται το φυσικό περιβάλλον του νησιού από το ανατολικό στο δυτικό τμήμα και η συνύπαρξη με τα αρχαία μνημεία, ενώ τονίζεται η συμβολή του Αριστοτέλη, ο οποίος έζησε στο νησί, και του Θεόφραστου, που καταγόταν από την Ερεσό, στη μελέτη του περιβάλλοντος της Λέσβου.

    [07] Μ. Μερζούκι: Ο χορός έχει τη μοναδική δύναμη να εξαφανίζει τις κοινωνικές και εθνικές διακρίσεις

    Ο γαλλικής καταγωγής χορευτής και χορογράφος, πρωτοπόρος του χιπ-χοπ, Μουράντ Μερζούκι επιλέχθηκε φέτος από τη Διεθνή Επιτροπή Χορού του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΔΙΘ) να γράψει το Μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού.

    Ο χορός, όπως αναφέρει στο μήνυμα ο Μ. Μερζούκι, έχει τη «μοναδική δύναμη να εξαφανίζει τις κοινωνικές και εθνικές διακρίσεις, αφήνοντας μόνο την κίνηση των σωμάτων στον πυρήνα τους, στους ανθρώπους που επιστρέφουν στην αγνή τους έκφραση, μοναδική και κοινόχρηστη». Ο διευθυντής τουΚέντρου Χορού της Κρετέιλ καταλήγει με την παρότρυνση: «Προσπαθήστε, αποτύχετε, ξεκινήστε από την αρχή, αλλά πάνω απ' όλα χορέψτε, ποτέ μην σταματήσετε να χορεύετε!». Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού καθιερώθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Χορού και εορτάζεται από την παγκόσμια χορευτική κοινότητα κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, με αφορμή τη γέννηση του σπουδαίου αναμορφωτή της τέχνης του χορού Ζαν-Ζορζ Νοβέρ (29 Απριλίου 1727). Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου τιμά κάθε χρόνο αυτή την παγκόσμια γιορτή, καλώντας μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του χορού να γράψει το μήνυμα.

    [08] Έρχεται η «ηλιακή κηροζήνη»

    Την παραγωγή - για πρώτη φορά παγκοσμίως - «ηλιακού» καυσίμου αεροσκαφών, με πρώτες ύλες το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η παραγωγή «ηλιακής κηροζίνης» επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου SOLAR-JET, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής οι ερευνητές πραγματοποίησαν την πρώτη επιτυχή επίδειξη ολόκληρης της αλυσίδας παραγωγής ανανεώσιμης κηροζίνης, χρησιμοποιώντας συμπυκνωμένο φως ως πηγή ενέργειας υψηλής θερμοκρασίας. Το έργο βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο και, μέχρι στιγμής, έχει παραχθεί μόλις ένα ποτήρι καυσίμου αεροσκαφών, σε εργαστηριακές συνθήκες και με τη χρήση προσομοιωμένου ηλιακού φωτός. Ωστόσο -επισημαίνει η Επιτροπή- τα αποτελέσματα δημιουργούν βάσιμες ελπίδες ότι στο μέλλον όλα τα υγρά καύσιμα υδρογονανθράκων θα μπορούν να παράγονται από ηλιακό φως, CO2 και νερό.

    [09] Νέα Πρωθιέρεια η Κατερίνα Λέχου

    Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου την Τελετή Αφής της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων «Νανζίνγκ 2014», αλλά και τη νέα Πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου. Η παρουσίαση της Ελληνίδας ηθοποιού έγινε από τον πρόεδρο της ΕΟΕ, Σπύρο Καπράλο, και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, Γιάννη Καρρά, ενώ παρέστη και μίλησε και η χορογράφος Αρτεμις Ιγνατίου.

    Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία δεκάδων Κινέζων δημοσιογράφων, μελών τηλεοπτικών συνεργείων και εκπροσώπων της διοργανώτριας Νανζίνγκ, στο πλαίσιο προβολής των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων που θα πραγματοποιηθούν 16-28 Αυγούστου 2014, με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 3.500 αθλητών και αθλητριών από ολόκληρο τον κόσμο. Οι αθλητές, από 15-18 ετών, θα διαγωνιστούν στα 28 αθλήματα του κανονικού Ολυμπιακού προγράμματος, ενώ υπάρχουν και μερικά νέα αγωνίσματα, όπως το μπάσκετ «3 εναντίον 3». Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Αγώνες στη Νανζίνγκ, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 11.00 στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ενώ η τελική πρόβα θα γίνει αύριο το πρωί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 April 2014 - 14:30:25 UTC