Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα
  • [02] Γ. Σταθάκης: Θα θέσουμε θέμα κυβέρνησης αν ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπεράσει τα ποσοστά ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
  • [03] Ανοιχτά τα γραφεία για την έκδοση αστυνομικών ταυτοτήτων και τις ημέρες των εκλογών
  • [04] Έντονη αντίδραση της ΠΝΟ σε ρύθμιση του υπουργείου Ναυτιλίας για τις επιχειρησιακές συμβάσεις στην ακτοπλοϊα
  • [05] Σημαντική μείωση στα επιτόκια καταθέσεων
  • [06] Υπογραφή διμερών συμφωνιών συνεργασίας Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
  • [07] Ενεργότερο ρόλο της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού, ζητούν Α. Μέρκελ και Ν. Αναστασιάδης
  • [08] Το Κίεβο είναι έτοιμο για νέες συνομιλίες, υπό τον όρο ότι η Μόσχα θα υποστηρίξει τις προεδρικές εκλογές

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα

    «Δεν μπορείς να πουλήσεις κάτι που δεν σου ανήκει. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μαζί με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», την υποψήφια αντιπεριφερειάρχη κεντρικού τομέα Αττικής με τη «Δύναμη Ζωής», Ερμίνα Κυπριανίδου, και τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, Γιώργο Αρχοντόπουλο, επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι. Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην προοπτικής ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, έκανε λόγο για καταστροφικό μοντέλο για τους πολίτες, που «στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία», όπου εφαρμόστηκε (Μ. Βρετανία, Γαλλία και αλλού) στις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις αργότερα να ανακτήσουν το δημόσιο έλεγχο της ύδρευσης των πόλεων. «Μόνο στις χώρες του τρίτου κόσμου εκμεταλλεύονται ακόμα το νερό ιδιωτικές εταιρείες, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να μην έχει πρόσβαση σε αυτό, μιας και ο ιδιώτης κοιτάει μόνο το κέρδος του» προσέθεσε.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τους απερχόμενους επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό, πως κρύβονται και αποφεύγουν να πάρουν θέση σε ένα τόσο κομβικό ζήτημα, γιατί «υπηρετούν τα εργολαβικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, καθότι είναι εκλεκτοί του ΠΑΣΟΚ, ενός κόμματος που καταρρέει». Αναφέρθηκε, επίσης, στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, «όπου έχει δημιουργηθεί ένα παλλαϊκό κίνημα ενάντια στην πώληση της ΕΥΑΘ» και «το εκεί δημοτικό συμβούλιο, κάτω από τις πιέσεις χιλιάδων αποφασισμένων πολιτών, ανακοίνωσε πως στις 18 Μαΐου, στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, θα στηθεί μια κάλπη έξω από τα εκλογικά κέντρα, ως δημοψήφισμα, για το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ». Τέλος, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, της οποίας η απόφαση -όπως υποστήριξε- αν και δεν έχει καθαρογραφεί ακόμα, «είναι απολύτως σαφής» ότι τη μεταβίβαση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΔΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ είναι αντισυνταγματική.

    [02] Γ. Σταθάκης: Θα θέσουμε θέμα κυβέρνησης αν ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπεράσει τα ποσοστά ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

    Ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει ζήτημα κυβερνητικής νομιμοποίησης εάν το άθροισμα των ποσοστών των δυο κομμάτων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι χαμηλότερο από το ποσοστό που θα καταγράψει το βράδυ της 25ης Μαΐου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης. Σε διευκρινιστική ερώτηση που δέχθηκε, επέμεινε στο άθροισμα των ποσοστών των δύο κυβερνητικών εταίρων λέγοντας: «Τον Ιούνιο του 2012 τα δύο κόμματα συγκέντρωσαν ένα ποσοστό μη αμφισβητήσιμο. Το πώς το συγκέντρωσαν είναι άλλο θέμα, πάντως το συγκέντρωσαν».

    [03] Ανοιχτά τα γραφεία για την έκδοση αστυνομικών ταυτοτήτων και τις ημέρες των εκλογών

    Αστυνομικές ταυτότητες μέχρι και την ημέρα των εκλογών θα εκδίδουν τα γραφεία ταυτοτήτων της ΕΛΑΣ, το ωράριο των οποίων επεκτείνεται, με απόφαση του αρχηγείου, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, στις προσεχείς περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, καθώς και τις ευρωεκλογές. Συγκεκριμένα, τα γραφεία ταυτοτήτων θα είναι ανοιχτά το Σάββατο, 17 και 24 Μαΐου 2014, από τις 8:00 έως τις 18:00 και την Κυριακή, 18 και 25 Μαΐου 2014, από τις 7:00 έως τις 19:00.

    Όπως επισημαίνεται από την αστυνομία, σε περιπτώσεις αρχικής έκδοσης ή αντικατάστασης δελτίων ταυτότητας, η έκδοση θα γίνεται άμεσα, ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, εφόσον προσκομισθούν αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

    [04] Έντονη αντίδραση της ΠΝΟ σε ρύθμιση του υπουργείου Ναυτιλίας για τις επιχειρησιακές συμβάσεις στην ακτοπλοϊα

    Κάλεσμα προς τους αρχηγούς των κομμάτων και τους βουλευτές, να καταψηφίσουν τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Ναυτιλίας στις 2 Μαΐου στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, με την οποία δίνεται η δυνατότητα πλέον, οι επιχειρησιακές συμβάσεις στην ακτοπλοΐα να υπερισχύουν των συλλογικών, απευθύνει με ανοιχτή καταγγελία- δήλωσή της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

    Η ΠΝΟ αναφέρει, ότι με τις νέες ρυθμίσεις ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υπακούοντας στις επιταγές της τρόικας, προσπαθεί να καταργήσει το κατοχυρωμένο δικαίωμα των ναυτικών για διαπραγμάτευση και υπογραφή συλλογικών συμβάσεων στη ναυτική εργασία. Προσθέτει επίσης, ότι στόχος είναι η διάλυση του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και ο κατακερματισμός του, διαχωρίζοντας του Έλληνες ναυτικούς σε «καλά και κακά παιδιά» σε «ομοσπονδιακούς και επιχειρησιακούς» σε «εργοδοτικούς και μη». Καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας να προβεί στην άμεση απόσυρση των ρυθμίσεων αυτών, προειδοποιώντας, ότι «οι Έλληνες ναυτικοί δεν πτοούνται αλλά θα απαντήσουν δυναμικά».

    [05] Σημαντική μείωση στα επιτόκια καταθέσεων

    Περίπου στο μισό έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους δώδεκα μήνες τα επιτόκια καταθέσεων. Αντίθετα, στη διάρκεια αυτή το περιθώριο (διαφορά επιτοκίου καταθέσεων- χορηγήσεων) διευρύνθηκε στο 3,70% από 3,07%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το επιτόκιο καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος μειώθηκε τον Μάρτιο στο 2,81% από 4,36% που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 1,76%, τον Μάρτιο του 2014, από 1,74% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μιας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,33%, ενώ το αντίστοιχο από επιχειρήσεις παρουσίασε μικρή άνοδο κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,38%. Στα δάνεια, τα επιτόκια στη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών σημείωσαν οριακή μόνο υποχώρηση, καθώς το μέσο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στο 5,46% από 5,78% που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2013.

    [06] Υπογραφή διμερών συμφωνιών συνεργασίας Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

    «Ψήφο εμπιστοσύνης» προς την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τη στήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και την υπογραφή των διμερών συμφωνιών συνεργασίας στο πλαίσιο της 2ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδας- Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που ολοκληρώθηκε σε ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης. Ειδικότερα για τη συμμετοχή των Εμιράτων στο Ελληνικό, αλλά και στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, ο Έλληνας υπΕξ σημείωσε ότι «είναι δύο κινήσεις συγκεκριμένες, έμπρακτες, οι οποίες αποτελούν το εναρκτήριο λάκτισμα αυτής της συνεργασίας που έχουμε ξεκινήσει». «Η επένδυση στο Ελληνικό, η οποία σήμερα κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα μπρος, θα δημιουργήσει 50.000 θέσεις εργασίας».

    «Η Ελλάδα αντιμετώπισε με επιτυχία τις προκλήσεις και τις δυσκολίες και πιστεύουμε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να προσελκύσει επενδύσεις και τουρισμό από όλο τον κόσμο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στα περιθώρια συνεργασίας που υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών σε εμπορικό και πολιτιστικό επίπεδο και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι η πιο κοντινή χώρα για τους Άραβες στην Ευρώπη γεωγραφικά και πολιτισμικά, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, σε μορφωτικά θέματα, στον πολιτισμό αλλά και στη διεύρυνση των διμερών- αναπτυξιακών σχέσεων σε επίπεδο διεθνών οργανισμών.

    Η ολοκλήρωση των εργασιών της 2ης Μικτής Διυπουργική Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδας- Ηνωμένων Αραβικών επισφραγίστηκε με την υπογραφή των παρακάτω Διμερών Συμφωνιών από τον Ευ. Βενιζέλο και τον Αμπντάλα μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν:

    1. Πρακτικά Εργασιών 2ης Μικτής Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδας- Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. 2. Συμφωνία Αμοιβαίας Προώθησης και Προστασίας των Επενδύσεων. 3. Μνημόνιο Κατανόησης για την Πολιτιστική Συνεργασία. 4. Μνημόνιο Κατανόησης για την Αθλητική Συνεργασία.

    Σε επιχειρηματικό επίπεδο υπεγράφησαν δύο συμφωνίες: 1. Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας ανάμεσα στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και την Κρατική Εταιρεία Ενέργειας του Αμπού Ντάμπι TAQA. 2. Συμφωνία Συνεργασίας για την Ανάπτυξη και τη διαχείριση του «Ελληνικού» ανάμεσα στη Lamda Development- Όμιλος Λάτση και την εταιρεία Al Maabar.

    [07] Ενεργότερο ρόλο της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού, ζητούν Α. Μέρκελ και Ν. Αναστασιάδης

    Υπέρ της ανάληψης ενεργού ρόλου από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίλυση του Κυπριακού, τάχθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Η καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Κύπρος στην εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης και εξέφρασε τον σεβασμό της για τις θυσίες του κυπριακού λαού, ενώ σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, επανέλαβε ότι η διένεξη δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα και τόνισε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν είναι αυτοσκοπός. Εξέφρασε, ωστόσο, την αντίθεσή της προς την διοργάνωση παρέλασης στην Κριμαία την 9η Μαΐου.

    «Η διαπραγμάτευση μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο όταν όλο το νησί γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε η καγκελάριος, αναφερόμενη στη διαδικασία διευθέτησης του πολιτικού ζητήματος της Κύπρου και χαιρέτισε την υιοθέτηση του κοινού ανακοινωθέντος από τις δύο πλευρές. Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης, ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επισκέπτεται την Γερμανία τα τελευταία 24 χρόνια, ζήτησε ενεργότερη εμπλοκή της Ευρώπης και αναφέρθηκε στην ανάγκη ο εν εξελίξει διάλογος να οδηγήσει σε ένα κράτος το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει εντός της ΕΕ με λύση που θα εκφράζει την βούληση του συνόλου του κυπριακού λαού.

    [08] Το Κίεβο είναι έτοιμο για νέες συνομιλίες, υπό τον όρο ότι η Μόσχα θα υποστηρίξει τις προεδρικές εκλογές

    Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι έτοιμη να ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής ενός νέου γύρου συνομιλιών στη Γενεύη σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της πολιτικής κρίσης με τη συμμετοχή της Ρωσίας, υπό τον όρο ότι η Μόσχα θα υποστηρίξει από την πλευρά της τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία την 25η Μαΐου, δήλωσε σήμερα στη Βιέννη ο μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Ντεστσίτσα. «Αν η Ρωσία είναι έτοιμη να δεσμευθεί ότι θα υποστηρίξει αυτές τις εκλογές και σταματήσει τις απειλές και αποσύρει την υποστήριξή της προς τα εξτρεμιστικά στοιχεία στην Ουκρανία, είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε έναν τέτοιο γύρο συνομιλιών», είπε ο Ντεστσίτσα σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Αυστρία, όπου κυριάρχησε η κρίση στην Ουκρανία. Ο Ντεστσίτσα είπε ότι η κυβέρνησή του θα συναινούσε να διεξαχθεί ένας νέος γύρος συνομιλιών στη Γενεύη εάν τα μέρη δεσμεύονταν για την εφαρμογή των όρων της συμφωνίας στην οποία θα κατέληγαν. Πάντως «η προτεραιότητα για την Ουκρανία είναι να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές» την 25η Μαΐου, πρόσθεσε.

    Νωρίτερα, ο Λαβρόφ είπε πως θα ήταν «ασυνήθιστο» να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία την ώρα που η κυβέρνηση έχει αναπτύξει στρατεύματα εναντίον ενός μέρους του πληθυσμού της χώρας και πρόσθεσε πως οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη χώρα θα έπρεπε να προσκληθούν να λάβουν μέρος σε πιθανές νέες συνομιλίες. Ο μεταβατικός ΥΠΕΞ της Ουκρανίας απέρριψε κάθε τέτοιο όρο. «Αντιλαμβάνομαι ότι εγώ, ως η νόμιμη κυβέρνηση της Ουκρανίας, εκπροσωπώ όλες τις περιφέρειες της Ουκρανίας», είπε ο Ντεστσίτσα. «Διαφορετικά, θα έπρεπε να ζητούσαμε από τη Ρωσία να στέλνει εκπροσώπους από την Τσετσενία, ή το Νταγκεστάν», πρόσθεσε. Ακόμα ο μεταβατικός ΥΠΕΞ της Ουκρανίας απαίτησε η Ρωσία να σταματήσει να επεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας του ενόψει των προεδρικών εκλογών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 May 2014 - 14:30:28 UTC