Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Ανανέωση της δέσμευσης για ευρωατλαντική προοπτική των Δ. Βαλκανίων
  • [02] Άτυπο συμβούλιο υπουργών Μεταφορών, με θέμα την οδική ασφάλεια
  • [03] Φοιτήτρια βρέθηκε απαγχονισμένη, στη Ρόδο
  • [04] «Τον εποικοδομητικό τόνο» του Πούτιν χαιρετίζει ο Σταϊνμάγερ
  • [05] Έτοιμο για συνομιλίες δηλώνει το Κίεβο
  • [06] Συμβουλές ασφαλείας για αγωγούς και εργοστάσια, από το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία
  • [07] Η κλιματική αλλαγή μειώνει τη θρεπτική αξία βασικών τροφών

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Ανανέωση της δέσμευσης για ευρωατλαντική προοπτική των Δ. Βαλκανίων

    Ως μια εξαιρετική ευκαιρία για να ανανεωθεί και να υπογραμμιστεί η δέσμευση και επιθυμία για την ευρωατλαντική προοπτική όλης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιείται υπό την προεδρία του ιδίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    Προσερχόμενος στον χώρο της Συνάντησης ο κ. Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η Υπουργική Συνάντηση που οργανώνουμε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι μια εξαιρετική ευκαιρία προκειμένου να ανανεώσουμε και να υπογραμμίσουμε τη δέσμευση μας και την επιθυμία μας για την ευρωατλαντική προοπτική όλης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για τη σταθερότητα την ανάπτυξη και την ευημερία στην περιοχή και χαίρομαι γιατί η λεγόμενη Ατζέντα Θεσσαλονίκη 2014 που ήταν το βασικό αποτέλεσμα της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2003, αποκτά τώρα, σε αυτή την Προεδρία, μια νέα δυναμική".

    Πριν την έναρξη των εργασιών της Συνάντησης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες.

    Διαβάστε επίσης:

    Σύνοδος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δ. Βαλκανίων

    [02] Άτυπο συμβούλιο υπουργών Μεταφορών, με θέμα την οδική ασφάλεια

    Με κεντρικό θέμα την Οδική Ασφάλεια πραγματοποιείται, στο Ζάππειο Μέγαρο, το άτυπο συμβούλιο υπουργών Μεταφορών των κρατών- μελών της ΕΕ και των κρατών ΕΟΧ (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) ως παρατηρητές, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την προεδρία του Συμβουλίου έχει ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ στην έναρξη της συνεδρίασης παρέστη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

    [03] Φοιτήτρια βρέθηκε απαγχονισμένη, στη Ρόδο

    Απαγχονισμένη στην περιοχή του Αθλητικού Κέντρου στο Καρακόνερο της Ρόδου, βρέθηκε σήμερα στις 7 το πρωί μια 23χρονη φοιτήτρια, η οποία σπούδαζε στην Κρήτη και διέμενε στην Αθήνα.

    Η νεαρή κοπέλα, αναζητούνταν από τους συγγενείς της από το απόγευμα της Δευτέρας, όπου είχε την τελευταία επικοινωνία με τη μητέρα της.

    Η 23χρονη φοιτήτρια, είχε έρθει στο νησί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και διέμενε με τον φίλο της, επίσης φοιτητή, στην περιοχή του Κάτω Ροδινιού. Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο εισαγγελέας Ρόδου, ο οποίος έδωσε εντολή για πλήρη έρευνα της υπόθεσης έτσι ώστε να αποκλειστεί κάθε άλλο ενδεχόμενο πέραν της αυτοκτονίας, στο Αστυνομικό Τμήμα Ρόδου.

    [04] «Τον εποικοδομητικό τόνο» του Πούτιν χαιρετίζει ο Σταϊνμάγερ

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ χαιρέτισε σήμερα «τον εποικοδομητικό τόνο» του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ζήτησε από τις φιλορωσικές περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας να αναβάλουν το δημοψήφισμά τους της Κυριακής. «Χαιρετίζω τον εποικοδομητικό τόνο που υιοθέτησε ο Πρόεδρος Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΟΑΣΕ Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ», υπογραμμίζει ο υπουργός σε ανακοίνωση που εξέδωσε και στην οποία ζητεί να εφαρμοσθεί «αμέσως αυτό που συζητήθηκε στη Μόσχα».

    «Βρισκόμαστε ίσως σε μια αποφασιστικής σημασίας στιγμή», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ. «Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη, όμως εξακολουθεί να υπάρχει μια ευκαιρία να καταφέρουμε με διπλωματικά μέσα να αποφύγουμε μια νέα κλιμάκωση της βίας και την ολική απώλεια του ελέγχου στην ανατολική Ουκρανία».

    [05] Έτοιμο για συνομιλίες δηλώνει το Κίεβο

    Η κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι έτοιμη να μιλησει με πολιτικά κόμματα και περιφερειακούς αξιωματούχους στις ανατολικές περιοχές σχετικά με τρόπους για την επίλυση της κρίσης στη χώρα, αλλά δεν θα μιλήσει σε «τρομοκράτες», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε χθες, Τετάρτη, να διεξαχθούν συνομιλίες ανάμεσα στους νέους φιλοδυτικούς ηγέτες και τους αυτονομιστές των ανατολικών περιοχών, μια μεταστροφή για την οποία το Κίεβο δήλωσε πως υποδηλώνει ότι η διεθνής πίεση επί της Μόσχας αποδίδει.

    «Η απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι ένας εθνικός διάλογος σε πλήρη κλίμακα με τη συμμετοχή πολιτικών δυνάμεων, περιφερειακών αντιπροσώπων και του κοινού» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. «Όμως ο διάλογος με τρομοκράτες είναι αδύνατος και αδιανόητος» προσθέτει. Το Κίεβο χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» και «συμμορίτες» τους φιλορώσους αυτονομιστές που ελέγχουν πλέον τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας και υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην προσπάθειά τους να αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία.

    [06] Συμβουλές ασφαλείας για αγωγούς και εργοστάσια, από το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

    Ειδικοί του ΝΑΤΟ επισκέφτηκαν την Ουκρανία προκειμένου να δώσουν στις αρχές συμβουλές σχετικά με τη βελτίωση της ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας, των αγωγών φυσικού αερίου και άλλων σημαντικών υποδομών, εν μέσω της αυξανόμενης βίας και των φόβων για πιθανή σύγκρουση με τη Ρωσία, μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων. Ο πρέσβης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, Ίχορ Ντόλχοφ, είπε ότι οι ειδικοί της Συμμαχίας είχαν επισκεφτεί τη χώρα τον περασμένο μήνα προκειμένου να αξιολογήσουν σημαντικές εγκαταστάσεις όπως τα πυρηνικά εργοστάσια, τους αγωγούς φυσικού αερίου και τις υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

    Η ομάδα του ΝΑΤΟ, η οποία εστάλη μετά από αίτημα της ουκρανικής κυβέρνησης, παρέδωσε αργότερα στις ουκρανικές αρχές μια εμπιστευτική έκθεση. Η Ουκρανία αποτελεί βασικό σταθμό της διανομής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Η χώρα έχει σε λειτουργία 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες που, το 2013, παρήγαγαν το 44% της ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρεται σε έκθεση του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

    [07] Η κλιματική αλλαγή μειώνει τη θρεπτική αξία βασικών τροφών

    Τα ολοένα αυξανόμενα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, έχουν και μια άλλη λιγότερο αισθητή συνέπεια: τη σημαντική μείωση των θρεπτικών ουσιών στα τρόφιμα που προέρχονται από τις ανά τον κόσμο γεωργικές καλλιέργειες. Καθώς το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» επιδεινώνεται, η διαρκώς μειούμενη θρεπτική αξία βασικών τροφών για την επιβίωση μεγάλου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού (ρύζι, σιτάρι, αραβόσιτος, σόγια, όσπρια) αναμένεται να προκαλέσει αυξημένες ανησυχίες.

    Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, το Ισραήλ και την Ιαπωνία, με επικεφαλής τον καθηγητή περιβαλλοντικής υγείας Σάμουελ Μάγιερς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature» σύμφωνα με το BBC, έκαναν πειράματα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα επίπεδα ζωτικών συστατικών (ψευδαργύρου, σιδήρου, πρωτεϊνών κ.α.), σε τρόφιμα όπως το σιτάρι και το ρύζι, είναι πιθανό να μειωθούν έως 10% μέχρι το 2050. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να έχει επιπτώσεις για την υγεία εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων ανθρώπων, ιδίως στις φτωχότερες χώρες. Ήδη σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από έλλειψη σιδήρου και ψευδαργύρου, γεγονός που οδηγεί στην απώλεια περίπου 63 εκατ. ετών ζωής ετησίως.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 May 2014 - 8:30:24 UTC