Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρ. Σταϊκούρας: «Η προβλεπόμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων δεν συνεπάγεται νέα μέτρα»
  • [02] Αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, το α' τετράμηνο
  • [03] Πόσες ημέρες εκλογική άδεια δικαιούνται οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα
  • [04] Αμετάβλητο, στο 5,8%, το ποσοστό ανεργίας στην Αυστραλία
  • [05] Από σήμερα η διανομή του κοινωνικού μερίσματος
  • [06] Χ. Βλαβιανός: «Είμαστε οι πληγές που δεν θέλουμε να επουλώσουμε»
  • [07] Στον τελικό της Eurovision η Ελλάδα, με το «Rise Up»

  • [01] Χρ. Σταϊκούρας: «Η προβλεπόμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων δεν συνεπάγεται νέα μέτρα»

    Συντονισμένες επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ με κατηγορίες για αφερεγγυότητα, λαϊκισμό, μεμψιμοιρία και αδυναμία προώθησης των ελληνικών συμφερόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επεφύλαξαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής στην Ολομέλεια της Βουλής. Από την άλλη, η αξιωματική αντιπολίτευση αμφισβήτησε έντονα τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, πως οι προβλεπόμενες στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα αυξήσεις των φορολογικών εσόδων δεν συνεπάγονται νέες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις - αναδεικνύοντας παράλληλα τη μείωση των κοινωνικών δαπανών που καταγράφεται στο νομοσχέδιο. Χαρακτηριστικά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, υπέδειξε πίνακα του νομοσχεδίου στον οποίο διαφαίνεται ότι μέχρι το 2018, θα υπάρξει αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους, ύψους 2 περίπου δις ευρώ, καθώς και των εσόδων από έμμεσους φόρους, ύψους 2,5 περίπου δις.

    Απαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, επιβεβαίωσε τα προαναφερθέντα ποσά - σημείωσε ωστόσο πως η αύξηση των φορολογικών εσόδων, δεν θα προέλθει από νέα μέτρα, αλλά από την αύξηση της φοροδοτικής ικανότητας και συμμόρφωσης των πολιτών. «Το διαθέσιμο εισόδημα θα αρχίσει να αυξάνεται, φθάνοντας το 2018 στο +2,3%» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας. «Προβλέπεται αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας. Το γενικό επίπεδο τιμών έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται από το 2013, οπότε οι χαμηλές τιμές σε συνδυασμό με τις προσφορές που κάνουν οι επιχειρήσεις, θα ενισχύσουν την καταναλωτική ζήτηση. Στην τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης και πίστης, αναμένουμε να συμβάλλει και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως επίσης και η άρση των αβεβαιοτήτων σε επενδυτικά και καταναλωτικά σχέδια. Όλα αυτά θα συμβάλλουν στην αύξηση της κατανάλωσης και στην ενίσχυση των έμμεσων φόρων» προσέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

    [02] Αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, το α' τετράμηνο

    Η κρίση στη Συρία και η κίνηση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορα σε πρώτη φάση, είχε ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού μεταναστών στο έδαφός της και κάποιοι μετακινήθηκαν προς τα παράλια με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή στις τουρκικές ακτές του Αιγαίου, να βρίσκονται συγκεντρωμένοι μετανάστες, περιμένοντας την ημέρα που θα μπορέσουν να μπουν σε ένα πλοίο με προορισμό την Ελλάδα ή την Ιταλία τονίζουν πηγές από το λιμενικό σώμα. Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα φαίνεται και από στοιχεία του λιμενικού σώματος, καθώς το πρώτο 4μηνο του 2014 αυξήθηκαν κατά 142% οι συλλήψεις μεταναστών που είχαν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα, από τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι. Πέρυσι, οι συλλήψεις από Λιμενικό και ΕΛ.ΑΣ. είχαν φτάσει περίπου τις 1.800 ενώ φέτος έφτασαν τις 4.363.

    Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού, παρά το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές ενισχύονται με μέσα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των συλλήψεων προκύπτει πως η αύξηση των χρημάτων είχε το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο. Την περίοδο 2007 - 2013, η Τουρκία έλαβε από ευρωπαϊκά κονδύλια ένα ποσό της τάξης του μισού δισ. ευρώ για να ενισχύσει τις δομές ελέγχου της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, πως η Τουρκία πέτυχε να αυξήσει τα χρήματα αυτά κατά 20% και να φτάσουν το ποσό των 636.000.000 ευρώ για την περίοδο 2014 - 2020.

    [03] Πόσες ημέρες εκλογική άδεια δικαιούνται οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα

    Τις ημέρες εκλογικής αδείας που δικαιούνται οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ρυθμίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, που υπογράφει ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι επιχειρήσεις «υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, κατά τις προσεχείς διπλές εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών της 18ης Μαΐου 2014, καθώς και κατά τις επαναληπτικές και την ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 25ης Μαΐου 2014».

    Ο αριθμός των ημερών αδείας απουσίας, που χορηγείται για σκοπό αυτό, κυμαίνεται από μία έως τρεις ημέρες.

    [04] Αμετάβλητο, στο 5,8%, το ποσοστό ανεργίας στην Αυστραλία

    Αν και τον περασμένο μήνα δημιουργήθηκαν 14.200 νέες θέσεις εργασίας στην Αυστραλία, εντούτοις το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 5,8%. Οι οικονομολόγοι, που ανέμεναν αύξηση του ποσοστού ανεργίας, εκτιμούν τώρα ότι το ποσοστό ανεργίας θα σταθεροποιηθεί και πιθανότατα θα ακολουθήσει πτωτική τάση.

    Την ίδια εκτίμηση κάνει και η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας που μεσοπρόθεσμα προβλέπει μείωση της ανεργίας και αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας από το 2,75% στο 3%. Μακροπρόθεσμα όμως η Κεντρική Τράπεζα προβλέπει περιορισμό του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και πιθανή αύξηση της ανεργίας. Εξάλλου, έρευνα που έγινε μεταξύ των κορυφαίων διευθυντών της χώρας δείχνει πως «χάνουν» την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση 'Αμποτ να διαχειριστεί σωστά τα οικονομικά θέματα.

    [05] Από σήμερα η διανομή του κοινωνικού μερίσματος

    Από σήμερα, θα αρχίσει να πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων το κοινωνικό μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013. Οι πρώτες πληρωμές του μερίσματος θα αφορούν στους ένστολους (με βάση μόνον τα μισθολογικά κριτήρια) και σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους και ελεύθερους επαγγελματίες με διακοπή δραστηριότητας, οι οποίοι, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2012, πληρούσαν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

    Όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων από την ομάδα των πολιτών (πλην ένστολων) συνεχίζεται με ικανοποιητικό ρυθμό, όπως και η αυτόματη αξιολόγησή τους για το εάν πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Οι συγκεκριμένοι παράγοντες επανέλαβαν την παλαιότερη κυβερνητική δέσμευση ότι (παρά τις έως τώρα απορρίψεις μερίδας των αιτήσεων από το ηλεκτρονικό σύστημα, που ανέρχονται σε περίπου τέσσερις στις δέκα), «σε κάθε περίπτωση, εκπτώσεις στη διανομή του συνολικού ποσού του κοινωνικού μερίσματος δεν θα γίνουν». Ήτοι, θα διανεμηθεί το συνολικό ποσό των περίπου 525 εκατ. ευρώ.

    Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, οι αρμόδιοι παράγοντες αναμένουν τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων (η 30η Ιουνίου), προκειμένου να διαπιστώσουν εάν, μετά και από τις τελικές αξιολογήσεις των αιτήσεων, απομένει αδιάθετο ποσό και σε ποιο ύψος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα εξεταστεί η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων. Όπως υπογραμμίζουν από το υπουργείο Οικονομικών, η διεύρυνση θα αφορά ή σε αύξηση των εισοδηματικών ορίων (πχ από τις 6.000 ευρώ στις 6.500 ευρώ για τους άγαμους), ή σε ένταξη στον κατάλογο των δικαιούχων των νέων ανέργων με βάση τα εισοδήματα του 2013 (φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν εφέτος), ή σε συνδυασμό των δύο ανωτέρω.

    [06] Χ. Βλαβιανός: «Είμαστε οι πληγές που δεν θέλουμε να επουλώσουμε»

    «Είμαστε οι πληγές που δεν θέλουμε να επουλώσουμε» λέει ο Χάρης Βλαβιανός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το πρόσφατο αυτοβιογραφικό του βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη με τίτλο «Το αίμα νερό» και είναι ένα ταξίδι στα τραύματα του οικογενειακού παρελθόντος.

    Ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, εκδότης πρώτα του περιοδικού «Ποίηση» και σήμερα της επιθεώρησης «Ποιητική», ο Χ. Βλαβιανός εξηγεί τη σχέση του πεζογραφικού λόγου τον οποίο διάλεξε για το «Αίμα νερό» (ο ίδιος το χαρακτηρίζει «μυθιστόρημα σε πέντε πράξεις») με την ποίησή του, υπογραμμίζοντας τον εξομολογητικό τόνο ο οποίος επικρατεί τόσο στις πεζογραφικές όσο και στις ποιητικές του σελίδες. Ο ποιητής και πεζογράφος μιλάει ακόμα για τον Φερνάντο Πεσσόα, με αφορμή την επανέκδοση μιας παλαιότερης μετάφρασής του, σημειώνοντας πως ο διάσημος ανά τον κόσμο Πορτογάλος ποιητής μάς δείχνει πόσο δύσκολο είναι σήμερα να διακρίνουμε ανάμεσα σε έννοιες όπως το μοντέρνο και το μεταμοντέρνο.

    [07] Στον τελικό της Eurovision η Ελλάδα, με το «Rise Up»

    Το χρυσό εισιτήριο για τον τελικό του 59ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision που πραγματοποιείται φέτος στη Δανία, πήρε η Ελλάδα με το τραγούδι «Rise Up», που ερμήνευσαν οι Freaky Fortune και ο ράπερ Risky Kidd. Στο κατάμεστο στάδιο B&W Hallerne της Κοπεγχάγης, οι 11.000 θεατές χόρευαν ασταμάτητα στον ρυθμό της ελληνικής συμμετοχής σε ένα τραγούδι που συνδυάζει πολλά μουσικά στοιχεία dance, balcan και rap, ενώ η εμφάνιση του πρωταθλητή τραμπολίνου Arthour Geremyan που συμμετείχε στη χορογραφία, ενθουσίασε το κοινό.

    Η Ελλάδα, στον χθεσινό β' ημιτελικό εμφανίστηκε στη 13η θέση σε σύνολο 15 συμμετεχόντων, ενώ με τη χώρα μας, σφράγισαν τη συμμετοχή τους στον τελικό και οι ακόλουθες χώρες: Ελβετία, Σλοβενία, Πολωνία, Ρουμανία, Νορβηγία, Μάλτα, Λευκορωσία, Φινλανδία, Αυστρία. Στον τελικό της 10ης Μαΐου θα συμμετάσχουν συνολικά 26 χώρες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 May 2014 - 6:30:25 UTC