Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο μνημόσυνο του ιδρυτή της ΝΔ Α. Σαμαράς - Κ. Καραμανλής
  • [02] Ευ. Βενιζέλος: Δεν μίλησα ποτέ για αποχώρηση από την κυβέρνηση
  • [03] Αμετάβλητος παρέμεινε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός
  • [04] Στις πρώτες θέσεις διεθνώς, ως προς τα φωτοβολταϊκά, η Ελλάδα
  • [05] Ο πληθωρισμός στην Κίνα μειώθηκε τον Απρίλιο σε χαμηλό επίπεδο 18 μηνών
  • [06] Ι. Βρούτσης: Οι εισφορές των Ελλήνων στην κοινωνική ασφάλιση θα μειωθούν τον Ιούλιο κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ
  • [07] Πυρκαγιά που θεωρείται ύποπτη ξέσπασε σε καλώδια κοντά στον πύργο της τηλεόρασης στο Κίεβο
  • [08] Επίκληση Πούτιν στον «ρωσικό πατριωτισμό» κατά τους εορτασμούς της νίκης του 1945
  • [09] Ανακάλυψαν ένα ακόμη «γονίδιο της εξυπνάδας»

  • [01] Στο μνημόσυνο του ιδρυτή της ΝΔ Α. Σαμαράς - Κ. Καραμανλής

    «Σύσσωμη»η ΝΔ έδωσετο «παρών» στο 16ο μνημόσυνο το ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, που τελέστηκε στο ίδρυμα Καραμανλή στη Φιλοθέη.

    Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης στεκόταν δίπλα στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Παρέστησαν τα περισσότερα μέλη της ΚΟ της ΝΔ και αρκετά στελέχη του κόμματος, μεταξύ των οποίων οι Δ. Αβραμόπουλος, Θ. Μπακογιάννη και Πρ. Παυλόπουλος, ο στενός συνεργάτης του Κων. Καραμανλή Π. Μολυβιάτης, ο Αχ. Καραμανλής αλλά και πρώην στελέχη της ΝΔ όπως οι κκ Β. Πολύδωρας και Χρ. Ζώης. Επίσης, παρέστησαν ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γ. Κουμουτσάκος και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων ¶. Σπηλιωτόπουλος και Ν. Κακλαμάνης.-

    [02] Ευ. Βενιζέλος: Δεν μίλησα ποτέ για αποχώρηση από την κυβέρνηση

    «Το δίλημμα που θέτουμε είναι η περιγραφή της πραγματικότητας, είναι το βασικό ερώτημα για όλο τον λαό. Την απάντηση τη δίνει ο λαός» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνεδρίαση της ΚΟ του Κινήματος, αποκρούοντας χαρακτηρισμούς περί «εκβιαστικού» διλήμματος. Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι το ζήτημα είναι η χαλαρότητα που υπάρχει ως προς την αντιμετώπιση των εκλογών, «η αίσθηση ότι μπορούμε να παίζουμε με τις εκλογές και να δούμε όλα τα πράγματα το βράδυ των εκλογών» για να σημειώσει ότι «εφόσον όλοι περιμένουν να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα και άρα κάποιοι να θέσουν θέμα αντοχής και νομιμοποίησης της κυβέρνησης, εμείς οφείλουμε να μιλήσουμε με ευθύτητα». «Δεν τίθεται ζήτημα σταθερότητας της κυβέρνησης μόνο, αλλά της οικονομίας και της χώρας» είπε αναφορικά με τις εκλογές και σημείωσε πως η σταθερότητα της κυβέρνησης αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση της σταθερότητας της χώρας και της οικονομίας.

    Επιπλέον, είπε μεταξύ άλλων, ότι ποτέ δεν μίλησε για αριθμούς και ποσοστά, αλλά για το συνδυαστικό αποτέλεσμα όλων των εκλογικών διαδικασιών, αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών, «για τη γενική αίσθηση εάν θα βγει η κυβέρνηση με δύναμη και αντοχή ή αν θα περιπέσει η χώρα σε αμφισβήτηση». «Έχει σημασία η τελική πολιτική αίσθηση της κοινωνίας» υπογράμμισε. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ποτέ δεν μίλησε για αποχώρηση από την κυβέρνηση, γιατί, όπως τόνισε, δεν είναι η κυβέρνηση κάποιων άλλων, της ΝΔ ή του κ. Σαμαρά, στην οποία το ΠΑΣΟΚ είναι συνεργάτες ή φίλοι της. «Η κυβέρνηση υπάρχει γιατί εμείς εφαρμόζουμε μια στρατηγική στην οποία άλλοι προσχώρησαν με καθυστέρηση» «επειδή εμείς κατεβήκαμε στις εκλογές του 2012 για κυβέρνηση συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών προοδευτικών ή έστω φιλοευρωπαϊκών εθνικών δυνάμεων» είπε για να σημειώσει ότι «πολύ περισσότερο δεν υπάρχει το αστείο σενάριο της απόσυρσης υπουργών». Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «υπάρχει θέμα υπόστασης της εθνικής στρατηγικής που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση αυτή στην οποία θέλαμε και άλλους, και τη ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν υπεύθυνος».

    [03] Αμετάβλητος παρέμεινε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός

    Αμετάβλητος στο -1,3% παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο εφέτος, συμπληρώνοντας 14 μήνες με αρνητικό πρόσημο. Από τις τιμοληψίες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτει ότι από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που συνθέτουν το «καλάθι της νοικοκυράς» ή επηρεάζουν άμεσα το εισόδημα των νοικοκυριών, σημειώθηκαν, σε ετήσια βάση, ανατιμήσεις σε: φάρμακα- λόγω αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων (21,6%), φυσικό αέριο (12,1%), τιμολόγια ΔΕΗ (11,7%), γαλακτοκομικά- αυγά (2%), νωπό μοσχάρι (1,9%), τσιγάρα (1,4%) και διόδια (0,9%).

    Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε νωπές πατάτες (12%), νωπά λαχανικά (7,3%) και νωπά φρούτα (6,7%). Ενδιαφέρον είναι, εξάλλου, ότι σε μηνιαία βάση (σύγκριση Μαρτίου με Απρίλιο) υπήρξαν αυξήσεις τιμών- λόγω Πάσχα- σε αρνί και νωπό κατσίκι (9,8%) και σε νωπά λαχανικά (3,1%), ενώ ανατιμήσεις καταγράφηκαν και στα τιμολόγια της ΔΕΗ (3,5%) και στη βενζίνη (0,8%).

    [04] Στις πρώτες θέσεις διεθνώς, ως προς τα φωτοβολταϊκά, η Ελλάδα

    Στη δεύτερη θέση διεθνώς, σε ότι αφορά στη συμβολή των φωτοβολταϊκών στη συνολική κατανάλωση ενέργειας, βρέθηκε η Ελλάδα το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών. Συγκεκριμένα, τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν το 6,7% της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Το 2013, επίσης σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Ελλάδα βρέθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας αγοράς σε ότι αφορά στη νέα ετήσια εγκατεστημένη ισχύ, με 1.043 νέα μεγαβάτ φωτοβολταϊκών. Η κατά κεφαλή εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών, στην Ελλάδα είναι η πέμπτη υψηλότερη διεθνώς.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΦ: - Η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά το 2013, αποσόβησε την έκλυση περίπου 2,7 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα. Σε ότι αφορά στη συνεισφορά των φωτοβολταϊκών στα δημόσια έσοδα, το 2013 στην Ελλάδα: - Παρήχθη το 0,84% του ΑΕΠ (με το 40% να αφορά εγχώρια προστιθέμενη αξία). - Εισπράχθηκε ΦΠΑ τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ από νέες εγκαταστάσεις. - Δημιουργήθηκαν νέα φορολογικά έσοδα τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ. - Οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά, την περίοδο 2008- 2013, φθάνουν στα 5 δισ. ευρώ.

    [05] Ο πληθωρισμός στην Κίνα μειώθηκε τον Απρίλιο σε χαμηλό επίπεδο 18 μηνών

    Ο πληθωρισμός στην Κίνα μειώθηκε τον Απρίλιο σε χαμηλό επίπεδο 18 μηνών, ενώ συνεχίστηκε η μείωση των τιμών παραγωγών, δίνοντας στην κυβέρνηση μεγαλύτερο περιθώριο χαλάρωσης των πολιτικών σε περίπτωση που συνεχισθεί η επιβράδυνση της ανάπτυξης, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όπως ανακοίνωσε η κινεζική στατιστική υπηρεσία στο Πεκίνο.

    Τα στοιχεία του πληθωρισμού ενισχύουν τις ενδείξεις ότι η εγχώρια ζήτηση παραμένει υποτονική. Η απουσία πληθωριστικών πιέσεων θα επιτρέψει στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική για να στηρίξει την οικονομία, εάν απειληθεί ο στόχος που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ για ρυθμό ανάπτυξης 7,5% το 2014.

    [06] Ι. Βρούτσης: Οι εισφορές των Ελλήνων στην κοινωνική ασφάλιση θα μειωθούν τον Ιούλιο κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ

    Το κόστος που καταβάλλουν οι Έλληνες εργαζόμενοι για την κοινωνική ασφάλιση θα μειωθεί για πρώτη φορά τον Ιούλιο κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν θα μειωθούν οι εισφορές τους, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg. Οι εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση θα μειωθούν κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες και συνολικά από το 2012 κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, σημείωσε ο υπουργός, στο πλαίσιο των μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. «Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα οδηγήσει από μόνη της στη δημιουργία 30.000 νέων θέσεων εργασίας την επόμενη διετία», δήλωσε ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας ότι «κάναμε σχεδόν κάθε τι αναγκαίο για να μεταρρυθμίσουμε την ελληνική αγορά εργασίας».

    Ο υπουργός τόνισε ότι αναμένει να σταθεροποιηθούν οι μισθοί και να μειωθεί η ανεργία. Τον Απρίλιο υπήρξαν 60.600 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν τα νέα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία οδήγησαν σε μαζικές εγγραφές απασχολουμένων. «Η επόμενη προτεραιότητά μας είναι η απλοποίηση της συνολικής εργατικής νομοθεσίας, που ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε σε ένα χρόνο», δήλωσε ο κ. Βρούτσης. Από τον Ιούνιο του 2016 θα επανεξετασθεί το ύψος του κατώτατου μισθού, που ανέρχεται σήμερα σε 586,02 ευρώ τον μήνα, μετά από διαβουλεύσεις, στις οποίες θα μετέχουν οι εργατικές και εργοδοτικές οργανώσεις, η κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Εργασίας, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας. Ο ίδιος ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τη βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος με τη συγχώνευση ορισμένων από τα 92 ταμεία του έως το τέλος του έτους, ένα μέτρο που θα βοηθήσει τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

    [07] Πυρκαγιά που θεωρείται ύποπτη ξέσπασε σε καλώδια κοντά στον πύργο της τηλεόρασης στο Κίεβο

    Μια πυρκαγιά σε καλώδια που θεωρείται ύποπτη ξέσπασε τη νύκτα της Πέμπτης προς σήμερα, Παρασκευή, κοντά στο κέντρο της τηλεόρασης του Κιέβου, όπου και διακόπηκε η ηλεκτροδότηση, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές Αρχές. Το επεισόδιο σημειώθηκε στις 04:37 έξω από τον πύργο και το κέντρο τηλεόρασης τροφοδοτείται αυτή τη στιγμή από γεννήτριες, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

    Το υπουργείο δεν ανέφερε την αιτία της πυρκαγιάς, αλλά ένας ουκρανός αξιωματούχος υπεύθυνος για την εθνική ασφάλεια δήλωσε στη σελίδα του στο Facebook πως πρόκειται για μια ρωσική «πράξη δολιοφθοράς». «Οι σαμποτέρ δεν κατάφεραν να διεισδύσουν στο εσωτερικό του πύργου της τηλεόρασης», την προστασία του οποίου έχουν ενισχύσει οι αρχές ενόψει ενδεχόμενων προκλήσεων, γράφει η Βικτόρια Σιούμαρ, αναπληρώτρια του γραμματέα του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και άμυνας.

    [08] Επίκληση Πούτιν στον «ρωσικό πατριωτισμό» κατά τους εορτασμούς της νίκης του 1945

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε «την ισχύ του θριάμβου του πατριωτισμού» κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της νίκης του 1945 επί της ναζιστικής Γερμανίας, που άρχισε στην Κόκκινη Πλατεία, εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία και μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη ρωσική επικράτεια. Η 9η Μαΐου «είναι η γιορτή του θριάμβου της παντοδύναμης ισχύος του πατριωτισμού, κατά τη διάρκεια της οποίας αισθανόμαστε με έναν ιδιαίτερο τρόπο τι σημαίνει να είσαι πιστός στην Πατρίδα και πόσο σημαντική είναι η υπεράπσιση των συμφερόντων της» , δήλωσε κατά την ομιλία του ενώπιον των παλαιών πολεμιστών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Περί τους 11.000 στρατιώτες συμμετέχουν στην εκδήλωση αυτή της ρωσικής στρατιωτiκής ισχύος, την οποία παρακολουθούν ο Ρώσος πρόεδρος, ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

    Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Πούτιν πιθανόν να μεταβεί για πρώτη φορά στην Κριμαία μετά την ένταξη της ουκρανικής χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία τον Μάρτιο, για να παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της νίκης του 1945.

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ και η καγκελάριος ¶γγελα Μέρκελ προειδοποίησαν τον Ρώσο πρόεδρο να μην επισκεφθεί τη χερσόνησο.

    Αγνοώντας έκκληση του Βλαντίμιρ Πούτιν για αναβολή του δημοψηφίσματος για την «ανεξαρτησία» της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Ντονέτσκ, οι φιλορώσοι αντάρτες επέμειναν χθες στη διεξαγωγή του την Κυριακή, όπως είχαν αποφασίσει. Ο Πούτιν προκάλεσε έκπληξη την Τετάρτη δείχνοντας να υιοθετήσει διαλλακτικότερη στάση από τη συνήθη απέναντι στο Κίεβο. Πρότεινε «διάλογο» προβλέποντας τη διακοπή της στρατιωτικής επιχείρησης στη νοτιοανατολική Ουκρανία με αντάλλαγμα την αναβολή του «δημοψηφίσματος». ¶μεση ήταν η αντίδραση της ΕΕ. Εκπρόσωπος της επέκρινε την απόφαση αυτή: «Επιμένουμε στο γεγονός ότι το δημοψήφισμα δεν πρέπει να διεξαχθεί" γιατί "μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση" και "να οδηγήσει σε μια νέα κλιμάκωση».

    Την ίδια ώρα η ουκρανική κυβέρνηση επανέλαβε ότι ουδεμία πρόθεση έχει να παραιτηθεί από την αποστολή της για την αποκατάσταση της τάξης στην ανατολική χώρα.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι θα μεταθεί τη Δευτέρα στο Κίεβο για να εκφράσει την υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία πριν από τις προεδρικές εκλογές.

    [09] Ανακάλυψαν ένα ακόμη «γονίδιο της εξυπνάδας»

    Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα ακόμη «γονίδιο της εξυπνάδας», ίσως ισχυρότερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να αυξήσει τον δείκτη νοημοσύνης (IQ) κάποιου, έως έξι μονάδες.

    Το γονίδιο δρα αυξάνοντας την επίδραση της πρωτεϊνης με το ελληνικό μυθολογικό όνομα «Κλωθώ», η οποία είναι ήδη γνωστό ότι έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Η ανακάλυψη όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των γνωστικών συνεπειών των νευροεκφυλιστικών παθήσεων της τρίτης ηλικίας, όπως η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ, αλλά επίσης μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει σε ένα «χάπι της εξυπνάδας», που θα το παίρνουν οι άνθρωποι ανεξαρτήτως της ηλικίας τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 May 2014 - 10:30:26 UTC