Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι προκλήσεις για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, στο Άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας
  • [02] Νέα λεωφορειακή γραμμή express «Πειραιάς - Ακρόπολη - Σύνταγμα»
  • [03] Εκδηλώσεις για τη μοναστηριακή γαστρονομία και διατροφή
  • [04] Επίσχεση ξεκινούν οι ιδιωτικοί φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας
  • [05] Ισχυρός σεισμός 5 βαθμών, βόρεια της Ηγουμενίτσας
  • [06] Στον Πειραιά έφθασαν οι διασωθέντες μετανάστες, από τη Σάμο
  • [07] Ξεκίνησε η πιο κρίσιμη φάση των εκλογών στην Ινδία
  • [08] Yπέρ της ανεξαρτησίας το 89% στο Ντόνετσκ
  • [09] Still life, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

  • [01] Οι προκλήσεις για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, στο Άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας

    Οι εξελίξεις σε θέματα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, αλλά και το πλαίσιο για έναν πιθανό οδικό χάρτη ενεργειών, μετά τις αποφάσεις του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναμένεται να συζητηθούν σήμερα στο Άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, του οποίου θα προεδρεύσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης.

    Δύο επιμέρους άξονες θα αναδείξει η ελληνική Προεδρία ως βασικές προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία:

    - Καινοτομία και Βασικές Τεχνολογίες Γενικής Εφαρμογής, με έμφαση στη γεφύρωση του «χάσματος καινοτομίας», τη σύνδεση της «στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης» με τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα και την ανάλυση του ρόλου των Βασικών Τεχνολογιών Γενικής Εφαρμογής (Key Enabling Technologies).

    - Ανταγωνιστικότητα των ενεργοβόρων βιομηχανιών, με έμφαση στην υφιστάμενη κατάσταση, τις προοπτικές και πιθανές δράσεις για την άμβλυνση των δυσμενών επιπτώσεων στις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

    [02] Νέα λεωφορειακή γραμμή express «Πειραιάς - Ακρόπολη - Σύνταγμα»

    Ξεκίνησαν σήμερα τα δρομολόγια της νέας λεωφορειακής κυκλικής express που συνδέει τον Πειραιά με το Μουσείο της Ακρόπολης και το κέντρο της Αθήνας σε 30 λεπτά.

    Η νέα γραμμή «ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΑΚΡΟΠΟΛΗ-ΣΥΝΤΑΓΜΑ - Χ80» συνδέει τον τερματικό σταθμό κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Πειραιά (Ακτή Ξαβερίου και Ακτή Μιαούλη), με την Ακρόπολη, το κέντρο της Αθήνας και την πλατεία Συνάγματος. Ο επιβάτης μπορεί να επιβιβάζεται και να μετακινείται σε σύντομο χρονικό διάστημα από και προς τον Πειραιά, την Ακρόπολη και το Σύνταγμα, είτε με το ημερήσιο εισιτήριο απεριόριστων διαδρομών κόστους 4 ευρώ, με το οποίο έχει τη δυνατότητα να μετεπιβιβαστεί μέσα στην ίδια ημέρα και σε όλο το υπόλοιπο δίκτυο συγκοινωνιών του ΟΑΣΑ, είτε με το τουριστικό εισιτήριο κόστους 20 ευρώ με το οποίο μετεπιβιβάζεται απεριόριστα για τρεις (3) ημέρες σε όλο το δίκτυο του ΟΑΣΑ συμπεριλαμβανομένης και της μετακίνησής του από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».Δρομολόγια εκτελούνται όλες τις ημέρες της εβδομάδας από τις 7:00 με αναχώρηση από την αφετηρία (επί της ακτής Ξαβερίου) έως τις 21:30 ανά 30 λεπτά.

    [03] Εκδηλώσεις για τη μοναστηριακή γαστρονομία και διατροφή

    Συνέδριο με θέμα τη μοναστηριακή γαστρονομία και διατροφή πραγματοποιείται σήμερα, στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων που άρχισαν χθες το βράδυ και διοργανώνει του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο Μουσείο Γαστρονομίας στου Ψυρρή. Τις εργασίες του συνεδρίου θα κηρύξει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και στόχος του υπουργείου είναι να αναδείξει τη σημασία της μοναστηριακής διατροφής και γαστρονομίας στο ευρύ κοινό, καθώς αυτή αποτελεί συνέχιση της διατροφής της αρχαίας Ελλάδας, η οποία διασώθηκε δια της Ορθοδοξίας και μέσω του Βυζαντίου και αποτελούσε την τυπική διατροφή της ελληνικής οικογένειας μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ΄70. Στόχος του υπουργείου είναι να καθιερώσει Σήμα Περιμοναστηριακών Ζωνών και να συνδέσει τη Μοναστηριακή ελληνική δίαιτα με το κίνημα των vegeterian διεθνώς.

    [04] Επίσχεση ξεκινούν οι ιδιωτικοί φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

    Από την τσέπη τους θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν τις διαγνωστικές εξετάσεις από σήμερα, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον Οργανισμό, καθώς οι ιδιωτικοί φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προχωρούν σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών, ζητώντας άμεση εξόφληση των οφειλομένων (υπολογίζονται περίπου στο 1 δισ. ευρώ) και ξεκάθαρους όρους συνεργασίας.

    Την ελπίδα ότι σήμερα θα βρεθεί λύση στο θέμα που έχει προκύψει με τους παρόχους διαγνωστικών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ και τελικώς δεν θα προχωρήσουν σε επίσχεση, εξέφρασε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας, 'Αδωνις Γεωργιάδης, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Βλασταράκο. Ο υπουργός Υγείας κάλεσε όλους τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ, στο πνεύμα της καλής συνεργασίας, να μην ταλαιπωρήσουν τους ασφαλισμένους, γιατί όπως τόνισε, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά: «σε αυτή την περίπτωση, παρά την ειλικρινή μας βούληση να βρούμε λύση στα προβλήματα, μέσα βέβαια στους προϋπολογισμούς που έχει ο ΕΟΠΥΥ για το 2014, θα αναγκαστούμε και εμείς να αναζητήσουμε άλλες λύσεις για να παρέχουμε υπηρεσίες στους ασφαλισμένους μας».

    [05] Ισχυρός σεισμός 5 βαθμών, βόρεια της Ηγουμενίτσας

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 3:54 τα ξημερώματα με επίκεντρο 32 χιλιόμετρα βόρεια της Ηγουμενίτσας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.

    Ο σεισμός που είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την Ήπειρο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα η ζημιές στην περιοχή.

    [06] Στον Πειραιά έφθασαν οι διασωθέντες μετανάστες, από τη Σάμο

    Στο λιμάνι του Πειραιά έφθασαν στις 7 το πρωί με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «European express», οι 32 διασωθέντες παράτυποι μετανάστες από το πρόσφατο ναυάγιο της Σάμου, όπου έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι και αγνοούνται άλλοι επτά. Πρόκειται για 7 υπηκόους Συρίας, 24 Σομαλούς και μια γυναίκα από την Ερυθραία. Με το ίδιο δρομολόγιο μεταφέρθηκαν και 12 σοροί των νεκρών.

    Τους μετανάστες υποδέχθηκε, στο λιμάνι του Πειραιά, επιτροπή συμπαράστασης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η βουλευτής του κόμματος Βασιλική Κατριβάνου, κατήγγειλε την έλλειψη χώρου προσωρινής φιλοξενίας από την πολιτεία για τους ανθρώπους αυτούς. Η επιτροπή συμπαράστασης του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι κάποιοι από τους παράτυπους μετανάστες θα φιλοξενηθούν πιθανόν από τη σομαλική κοινότητα, ενώ γίνεται αναζήτηση να βρεθεί κάποιο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας για τους υπόλοιπους. Σημειώνεται ότι, με πρωτοβουλία του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, έχει δοθεί εντολή στον κλάδο αλλοδαπών και προστασίας συνόρων, να χορηγηθεί άσυλο στους διασωθέντες παράτυπους μετανάστες του ναυαγίου. Θα τους δοθεί εξάμηνη αναστολή απέλασης, με προοπτική ανανέωσης, για ανθρωπιστικούς λόγους. Για την υπόθεση της Σάμου έχουν συλληφθεί δύο Σύροι στην εθνικότητα που φέρονται ως οι διακινητές.

    [07] Ξεκίνησε η πιο κρίσιμη φάση των εκλογών στην Ινδία

    Η τελευταία φάση των ινδικών εθνικών εκλογών ξεκίνησε σήμερα στην ιερή πόλη του Βαρανάσι μετά από πέντε εβδομάδες μαραθώνιας εκλογικής διαδικασίας. Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (3:30 ώρα Ελλάδας ). Η καταμέτρηση των ψήφων και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένονται την Παρασκευή.

    Οι εκλογές αυτές πιθανώς να φέρουν στην εξουσία το ινδουιστικό εθνικιστικό κίνημα υπό τον Ναρέντρα Μόδι, καθώς οι δημοσκοπήσεις του δίνουν σαφές προβάδισμα έναντι του Κόμματος του Κογκρέσου. Ο ηγέτης του εθνικιστικού Μπαρατίγια Τζανάτα ( BJP ) είναι υποψήφιος στην ιερή πόλη του Βαρανάσι- που βρίσκεται στο σημαντικό κρατίδιο Ουτάρ Πραντές- σε αυτήν την τελική πράξη των εκλογών που αμαυρώθηκαν από μια σειρά προσωπικών επιθέσεων . Το κρατίδιο Ουτάρ Πραντές είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή στην Ινδία και κατέχει τον σημαντικό αριθμό των 80 εδρών στο κοινοβούλιο. Τα γειτονικά κρατίδια του Μπιχάρ και της δυτικής Βεγγάλης θα ψηφίσουν επίσης σήμερα.

    [08] Yπέρ της ανεξαρτησίας το 89% στο Ντόνετσκ

    Οι φιλορώσοι ανακοίνωσαν ότι επικράτησαν στα δημοψηφίσματα που διοργανώθηκαν στην ανατολική Ουκρανία με το θετικό για τους αυτονομιστές αποτέλεσμα να σημαίνει για κάποιους την ανεξαρτησία της περιοχής και για κάποιους άλλους την ενδεχόμενη ένωση με τη Ρωσία. Οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος ανακοίνωσαν ότι σχεδόν το 90% των πολιτών ψήφισαν υπέρ της απόσχισης. Σε πολλά πρόχειρα εκλογικά τμήματα η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική αλλά σε άλλες περιπτώσεις ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των αυτονομιστών και των Ουκρανών Στο νοτιοανατολικό λιμάνι της Μαριούπολης , όπου σημειώθηκαν σκληρές μάχες την περασμένη εβδομάδα , υπήρχαν μόνο οκτώ εκλογικά κέντρα για περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες.

    Τα δημοψηφίσματα διενεργήθηκαν παρά την έκκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη να αναβληθούν, μια κίνηση που δημιούργησε κάποιες ελπίδες για την εκτόνωση της κρίσης. Δυτικοί ηγέτες έχουν κατηγορήσει τον Πούτιν για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας, κάτι που σαφώς αρνείται η Μόσχα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και είναι έτοιμη να αυξήσει την πίεση προς τη Ρωσία, κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την επέκταση των κυρώσεων σε επιχειρήσεις, αλλά και σε μεμονωμένα άτομα που συνδέονται με την προσάρτηση της περιοχής της Κριμαία στη Ρωσική Ομοσπονδία.

    [09] Still life, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

    «Still Life» είναι ο τίτλος του νέου έργου του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης έρχεται για πρώτη φορά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με τη νέα πολυαναμενόμενη δουλειά του που ανεβαίνει από τις 23 Μαΐου έως τις 8 Ιουνίου (εκτός Δευτέρας & Τρίτης) στη Κεντρική Σκηνή (Ώρα έναρξης: 20:30). Εφτά ερμηνευτές, ανάμεσά τους ο ίδιος ο σκηνοθέτης, πραγματώνουν το σκηνικό σύμπαν του «Still Life», ενός έργου που -σύμφωνα με τον δημιουργό του- απογυμνώνει τα συνθετικά του υλικά.

    Κάτω από έναν μεγάλο ουρανό, σε μια σκηνική ερημιά, ο άνθρωπος-εργάτης αναμετριέται με τη βαρύτητα των βασικών υλικών στην προσπάθειά του να ενωθεί με την ελαφρότητα του σύμπαντος που τον περιέχει. Τα σώματα ισορροπούν και διασπώνται, δημιουργώντας οπτικές απάτες με στόχο να φωτίσουν σταδιακά τη σισύφεια αναζήτηση του ανθρώπου για νόημα. Την Πέμπτη 29 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση μετά την παράσταση με το Δημήτρη Παπαϊωάννου. Συντονίζει η ιστορικός τέχνης, καλλιτεχνική διευθύντρια του MIRfestival Χριστιάνα Γαλανοπούλου. Την Κυριακή 25 Μαΐου δεν θα πραγματοποιηθεί παράσταση, λόγω εκλογών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 May 2014 - 6:30:25 UTC