Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία
  • [02] Αποτροπιασμός και οδύνη για την επίθεση στο Βέλγιο από τον Ε. Βενιζέλο
  • [03] Χωρίς δηλώσεις άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής
  • [04] Με καθυστέρηση ξεκίνησε εκλογική διαδικασία σε τρία εκλογικά τμήματα στα Καλάβρυτα
  • [05] Μικρές ζημιές από το σεισμό των 6,3 ρίχτερ
  • [06] Σε εξέλιξη ο β' γύρος των Αυτοδιοικητικών εκλογών και οι Ευρωεκλογές
  • [07] Ισραηλινοί τουρίστες τα δύο από τα τρία θύματα στο Βέλγιο
  • [08] Προεδρικές εκλογές σήμερα στην Ουκρανία
  • [09] Στον απόηχο της φονικής επίθεσης οι εκλογές στο Βέλγιο

  • [01] Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία

    Ομαλά εξελίσσεται από το πρωί η εκλογική διαδικασία σύμφωνα με το υπ. Εσωτερικών και ήδη 35 από τους 51 Νομούς της χώρας έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα .Η έλλειψη απαρτίας σε εφορευτικές επιτροπές σε κάποια εκλογικά τμήματα της χώρας είναι η μοναδική δυσλειτουργία που έχει μέχρι στιγμής επισημανθεί στην εκλογική διαδικασία. Στις περιπτώσεις που υπάρχει πρόβλημα παρουσίας πολιτών στις εφορευτικές επιτροπές, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έχουν δικαίωμα να ορίσουν ως μέλος Εφορευτικής Επιτροπής υπό προϋποθέσεις, κάποιο ψηφοφόρο που προσέρχεται να ψηφίσει.

    [02] Αποτροπιασμός και οδύνη για την επίθεση στο Βέλγιο από τον Ε. Βενιζέλο

    Αποτροπιασμό και οδύνη για την δολοφονική επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, εξέφρασε με δήλωσή του ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας εκ μέρους της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Στέλνω τα θερμά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού στις οικογένειες των θυμάτων και την πλήρη συμπαράσταση μας στη Κυβέρνηση και το Λαό του Βελγίου. Αυτή η απροκάλυπτη πράξη βίας, αντισημιτισμού και μισαλλοδοξίας, τη στιγμή της διεξαγωγής των ευρωπαϊκών εκλογών χτυπά τον αξιακό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσβάλλει το σύνολο των ευρωπαίων πολιτών», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

    [03] Χωρίς δηλώσεις άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής

    Στις 7.45 το πρωί ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο 391ο εκλογικό τμήμα που βρίσκεται στο 94ο δημοτικό σχολείο, στην οδό Κρήτης 88, και αποχώρησε χωρίς να κάνει δήλωση στους δημοσιογράφους. Τον κ. Καραμανλή υποδέχθηκαν στελέχη και μέλη της Ν.Δ. Ανάμεσα τους ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Μηνάς Σαμαντζίδης, ο πρώην πρόεδρος Βάκης Φραντζής, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Ιωαννίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Αριστοτέλης Θωμόπουλος, οι πρώην περιφερειάρχες Δημήτρης Πανοζάχος, Ανδρέας Λεούδης κ.α.

    [04] Με καθυστέρηση ξεκίνησε εκλογική διαδικασία σε τρία εκλογικά τμήματα στα Καλάβρυτα

    Με προβλήματα ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία σε τρία εκλογικά τμήματα του δήμου Καλαβρύτων. Ειδικότερα, στο 279 εκλογικό τμήμα της κοινότητας Κέρτεζης και στο 283 εκλογικό τμήμα της κοινότητας Κρυονερίου, καθυστέρησε το άνοιγμα της κάλπης, λόγω αργοπορίας της δικαστικών αντιπροσώπων.Επίσης, στο 313 εκλογικό τμήμα της κοινότητας Πλανητέρο καθυστέρησε η έναρξη της ψηφοφορίας, διότι ο δικαστικός αντιπρόσωπος είχε ξεχάσει την σφραγίδα. Όσον αφορά την ψηφοφορία στα υπόλοιπα εκλογικά τμήματα των τριών νομών Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, η διαδικασία εξελίσσεται χωρίς προβλήματα.

    [05] Μικρές ζημιές από το σεισμό των 6,3 ρίχτερ

    Μικρές είναι οι υλικές ζημιές από το σεισμό των 6,3 ρίχτερ που σημειώθηκε χθες μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης από τη Λήμνο μετά από σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς. Στη Λήμνο μεταβαίνει άμεσα κλιμάκιο 14 μηχανικών προκειμένου να ενισχύσουν το έργο ελέγχου των κτιρίων.

    Την κατάρρευση 11 ακατοίκητων σπιτιών, μικροζημιέςσε 13 άλλα ακίνητα και σε 2 εκκλησίες, καθώς και μικρές ρωγμές σε 3 σχολεία τα οποία είναι και εκλογικά κέντρα προκάλεσε στη Λήμνο η χθεσινή σεισμική δόνηση, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος έσπευσε στη Λήμνο μαζί με τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας και ειδικά κλιμάκια από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Όπως τονίζεται, όλες οι υποδομές και όλοι οι δρόμοι είναι σε πλήρη λειτουργία. Στη Λήμνο μεταβαίνει άμεσα κλιμάκιο 14 μηχανικών προκειμένου να ενισχύσουν το έργο ελέγχου των κτιρίων. Στο κλιμάκιο συμμετέχουν δύο μηχανικοί του ΟΑΣΠ, έξι του ΤΕΕ και έξι του ΟΣΚ.

    Επίσης ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Π. Γεωργιάδης ανέφερε τα εξής: «Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Λήμνου ετέθησαναπό την πρώτη στιγμή σε επιφυλακή. Το σχέδιο Πολιτικής Προστασίας τέθηκε σε εφαρμογή. Διετέθησαν δύοελικόπτερα του Π.Σ. για τις δύοαποστολές που θα απαιτηθούν και οι δυνάμεις του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε ετοιμότητα με όλα τα περιπολικά που διαθέτουν ούτως ώστε ο πληθυσμός να αισθάνεται ασφαλής και προστατευμένος».

    [06] Σε εξέλιξη ο β' γύρος των Αυτοδιοικητικών εκλογών και οι Ευρωεκλογές

    Σε εξέλιξη είναι από τις 7 το πρωί ο β' γύρος των Αυτοδιοικητικών Εκλογών και οι Ευρωεκλογές. Οι κάλπες θα μείνουν ανοιχτές έως τις 7 το απόγευμα, με δυνατότητα παράτασης για όσα εκλογικά τμήματα έχουν μεγάλη ροή κόσμου και μετά τις επτά. Το εκλογικό σώμα ψηφίζει στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους ίδιους έφορους. Οι πολίτες καλούνται να εκλέξουν τη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς επίσης δημάρχους -στους περισσότερους δήμους της χώρας- και περιφερειάρχες στις 12 από τις συνολικά 13 Περιφέρειες.

    Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (ypes.gr) στην ένδειξη «Μάθε που ψηφίζεις» και στον αριθμό 213 136 1500 μπορούν, όσοι δεν προσήλθαν στην εκλογική διαδικασία την περασμένη Κυριακή, να μάθουν με ακρίβεια που ψηφίζουν. Όσοι δεν βρουν το όνομά τους στον τηλεφωνικό αριθμό του υπουργείου ή στην ιστοσελίδα πρέπει να απευθυνθούν στο δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Από εκεί θα παραλάβουν πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια ή μητρώα αρρένων.

    Οι ψηφοφόροι που δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαβατήριο, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας που έχει εκδοθεί από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να ψηφίσουν. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή.

    Οι ετεροδημότες εκλογείς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην περιφέρεια του δήμου που είναι δημότες και για τις ευρωεκλογές αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους. Ψηφίζουν μαζί με τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών.

    Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι γραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν μόνο για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών και όχι των περιφερειακών.

    Στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης σε υποψηφίους, διότι η ψηφοφορία είναι επαναληπτική μόνον ανάμεσα στους υποψηφίους των δυο συνδυασμών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία. Εάν ένας ψηφοφόρος σταυρώσει υποψηφίους, το ψηφοδέλτιο θα είναι έγκυρο, αλλά δεν θα ληφθούν υπόψη οι σταυροί προτίμησης. Αντιθέτως, στις ευρωεκλογές σταυρώνονται έως τέσσερεις υποψήφιοι.

    Τα καταστήματα των ΟΤΑ οφείλουν να παραμείνουν ανοικτά έως την ολοκλήρωση της μετάδοσης των αποτελεσμάτων από όλα τα εκλογικά τμήματα της περιοχής που εκτείνεται η χωρική τους αρμοδιότητα

    διαβάστε επίσης Με καθυστέρηση ξεκίνησε εκλογική διαδικασία σε τρία εκλογικά τμήματα στα Καλάβρυτα

    [07] Ισραηλινοί τουρίστες τα δύο από τα τρία θύματα στο Βέλγιο

    Δύο από τους τρεις ανθρώπους που σκοτώθηκαν χθες, από τους πυροβολισμούς στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, ήταν ζευγάρι ισραηλινών τουριστών περίπου 50 ετών ,κάτοικοι του Τελ Αβίβ, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών του Ισραήλ και μεταδίδουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

    Η υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου Ζοέλ Μιλκέ δήλωσε προς το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF: "Πρόκειται για πυροβολισμούς ... στο Εβραϊκό Μουσείο ... Όλο αυτό οδηγεί σε υπόνοιες ότι ήταν μια πράξη αντισημιτισμού".Δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για την ταυτότητα του τρίτου προσώπου που σκοτώθηκε ή για το τέταρτο θύμα, το οποίο τραυματίσθηκε και κινδυνεύει η ζωή του. Πυροβολήθηκαν στο πρόσωπο και το λαιμό, είπε η Φαν Βίμερς.

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε δριμύτατα τους φόνους σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του. Αποτελούν, όπως είπε, "το αποτέλεσμα της αδιάκοπης υποκίνησης εναντίον των εβραίων και του κράτους τους".

    Η ασφάλεια όλων των εβραϊκών θεσμών στο Βέλγιο έχει αυξηθεί στο ανώτατο επίπεδο και ο πρωθυπουργός Έλιο Ντι Ρούπο συναντήθηκε με αστυνομικούς και ανώτερους αξιωματούχους για να εξετάσουν την κατάσταση. Περίπου τα μισά από τα 42.000 μέλη της εβραϊκής κοινότητας του Βελγίου ζουν στις Βρυξέλλες.

    [08] Προεδρικές εκλογές σήμερα στην Ουκρανία

    Περισσότερα από 36 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες, για την ανάδειξη του προσώπου που θα αναλάβει τα πολιτικά ηνία της χώρας και ο οποίος θα έχει το δύσκολο έργο του τερματισμού της φιλο-ρωσικής αυτονομιστικής εξέγερσης στα ανατολικά και της προσπάθειας να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Ρωσία.

    Στα ανατολικά οι φιλορώσοι αυτονομιστές στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ έχουν προειδοποιήσει ότι θα κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν την ψηφοφορία με αποτέλεσμα εκατομμύρια Ουκρανοί να στερηθούν του δικαιώματος της ψήφου. Χθες Σάββατο, πάντως οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν τη νύχτα με άρματα μάχης και ελικόπτερα ψηφοδέλτια και κάλπες στα εκλογικά κέντρα στα ανατολικά της χώρας. Για την διεξαγωγή των εκλογών οι αρχές του Κιέβου έχουν αναπτύξει 55.000 αστυνομικούς και 20.000 εθελοντές ώστε να εξασφαλιστεί η διαδικασία.

    Ο φιλοδυτικός δισεκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο είναι το φαβορί στις προεδρικές εκλογές καθώς οι δημοσκοπήσεις του δίνουν πάνω από 44 % των ψήφων. Ωστόσο δεν έχει εγγυημένη την εκλογή του από τον πρώτο γύρο και πιθανώς μπορεί να χρειαστεί να περιμένει μέχρι τον δεύτερο γύρο στις 15 Ιουνίου. Οι κύριοι ανταγωνιστές του είναι η επίσης φιλοδυτική Γιούλια Τιμοσένκο , η οποία τάσσεται υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και ο φιλορώσος Σεργκέι Τιχίπκο ο οποίος υπόσχεται ομαλοποίηση των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία.

    Μέχρι την παραμονή των εκλογών η προσωρινή κυβέρνηση που γεννήθηκε στα οδοφράγματα της πλατείας Μαϊντάν στο Κίεβο, επιχειρούσε να πείσει τους Ουκρανούς για τη σημασία της εκλογικής διαδικασίας που θα νομιμοποιήσει τον πρόεδρο της χώρας. Ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ, προέτρεψε τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες για να « υπερασπιστούν την Ουκρανία». Οι κάλπες άνοιξαν στις 5:00 GMT (08:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 1700 GMT (20:00 ώρα Ελλάδας) ενώ τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται τα μεσάνυχτα.Το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας σημαδεύτηκε από την αναζωπύρωση των φονικών συγκρούσεων στην περιοχή του Ντόνετσκ , όπου 26 άνθρωποι , ως επί το πλείστον ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες μεταξύ των αυτονομιστών και των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στο Κίεβο.

    [09] Στον απόηχο της φονικής επίθεσης οι εκλογές στο Βέλγιο

    Σχεδόν οκτώ εκατομμύρια ψηφοφόροι στο Βέλγιο καλούνται στις κάλπες σήμερα για τις κρίσιμες βουλευτικές και τοπικές εκλογές, στον απόηχο της φονικής επίθεσης εναντίον του Εβραϊκού Μουσείου στις Βρυξέλλες, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο τριών ανθρώπων και τον σοβαρό τραυματισμό ενός ακόμη.

    «Δεν υπάρχει καμία πληροφορία σχετικά με πιθανούς κινδύνους για τον πληθυσμό που θα προσέλθει στις κάλπες την Κυριακή», δήλωσε τα ξημερώματαη υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου Ζοέλ Μιλκέ.

    Οι κάλπες είναι ανοιχτές από τις 8:00 το πρωί τοπική ώρα και θα κλείσουν μεταξύ 14:00 και 16:00. Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική στο Βέλγιο και η συμμετοχή, αν και μειώνεται εδώ και πολλά χρόνια, αναμένεται να φτάσει στο 90 %. Οι αρχικές εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένονται προς το απόγευμα. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα της διαδικασίας που ο βελγικός Τύπος αποκαλεί « μητέρα όλων των εκλογών » θα είναι ανακοινώσιμα περίπου στις 19:00 ή στις 20:00 τοπική ώρα .

    Για άλλη μια φορά , όλα τα βλέμματα θα στραφούν στη Φλάνδρα, την ολλανδόφωνη περιοχή στα βόρεια του Βελγίου κυρίως για το εκλογικό ποσοστό που θα καταφέρει να συγκεντρώσει το εθνικιστικό κόμμα N - VA του δημάρχου της Αμβέρσας , Μπαρτ ντε Βίφερ. Το Βέλγιο μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2010 βίωσε μια μεγάλη πολιτική κρίση καθώς χρειάστηκαν 541 ημέρες για να σχηματιστεί τελικά κυβέρνηση.

    διαβάστε επίσηςΑποτροπιασμός και οδύνη για την επίθεση στο Βέλγιο από τον Ε. Βενιζέλο

    διαβάστε επίσης Τρεις νεκροί και ένας τραυματίας από πυρά αγνώστου στο Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες

    διαβάστε επίσης Ισραηλινοί τουρίστες τα δύο από τα τρία θύματα στο Βέλγιο


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 25 May 2014 - 6:30:24 UTC