Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το μεσημέρι, ο Αλέξης Τσίπρας
  • [02] Ρένα Δούρου: Ξεκινάει ένας πόλεμος με τα συμφέροντα
  • [03] Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,73%
  • [04] Τραγικό δυστύχημα στη λεωφόρο Συγγρού
  • [05] Έκτακτη σύσκεψη στη γαλλική Προεδρία, μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών
  • [06] Πώς διαμορφώνεται η νέα σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου
  • [07] Στόχο τις βουλευτικές εκλογές του 2015 έθεσε ο ευρωσκεπτικιστής Νάιτζελ Φάρατζ, στη Βρετανία
  • [08] Σε δεύτερο γύρο οδηγούνται οι προεδρικές εκλογές στην Κολομβία
  • [09] Ταϊλάνδη: Ο βασιλιάς έδωσε έγκριση στον αρχηγό του στρατού

  • [01] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το μεσημέρι, ο Αλέξης Τσίπρας

    Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, θα γίνει στη μία μετά το μεσημέρι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναλύοντας χθες βράδυτο αποτέλεσμα της κάλπης, σημείωσε ότι ηπροσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, το συντομότερο δυνατό, είναι, το μήνυμα των ευρωεκλογών.

    Σε σχετική δήλωσή του, ο κ Τσίπρας τόνισε ότι η λαϊκή ετυμηγορία στις ευρωεκλογές ανέδειξε την Αριστερά πρώτη δύναμη με σημαντική διαφορά, υπογραμμίζοντας ότι ο λαός έδωσε εντολή για τη συγκρότηση μιας πλατιάς, δημοκρατικής προοδευτικής συμμαχίας που θα κερδίσει τις εκλογές και θα αναλάβει το έργο της κοινωνικής σωτηρίας και της ανασυγκρότησης της χώρας. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η ΝΔ έχασε 7% από τον Ιούνιο του 2012, και το ΠΑΣΟΚ 5%, ενώ εάν γίνονταν σήμερα εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάμβανε 130 έδρες και η ΝΔ 69 έδρες.

    [02] Ρένα Δούρου: Ξεκινάει ένας πόλεμος με τα συμφέροντα

    «Δώσαμε ένα σπουδαίο αγώνα με ήθος, κόντρα σε προβλέψεις και συμφέροντα και η πλειονότητα των συμπολιτών μας το κατανόησε», είπε κατά την ομιλία της η Ρένα Δούρου που προσήλθε λίγο πριν τις 2:00 τα ξημερώματα, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, στα Προπύλαια, συνοδευόμενη από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

    «Η μάχη που κερδήθηκε είναι μόνο η αρχή. Από αύριο ξεκινάει ένας πόλεμος με τα συμφέροντα», είπε η κα Δούρου. «Θα αλλάξουμε τις ζωές μας στη περιφέρεια της Αττικής, θα τις αλλάξουμε σε όλη τη χώρα. Με το ίδιο ήθος θα πορευτούμε τα επόμενα 5 χρόνια. Για τους πολίτες, από τους πολίτες», τόνισε, προσθέτοντας πως «δεν θα υπάρχουν δήμαρχοι και πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας», ευχαριστώντας όσους δούλεψαν δίπλα της τους τελευταίους 4,5 μήνες, και που εργάστηκαν με ήθος και αξιοπρέπεια.

    «Αύριο ξημερώνει μια σπουδαία μέρα. Μια μέρα που όπως ξέρει η Αριστερά και επιτάσσει η δημοκρατία θα είναι για όλους και για όλες», κατέληξε.

    [03] Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,73%

    Με 3,73% προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ, σύμφωνα τα έως τώρα αποτελέσματα των ευρωεκλογών (ενσωμάτωση 93,05 %) της καταμέτρησης στην Επικράτεια.

    Αναλυτικά, τα κόμματα λαμβάνουν:

    ΣΥΡΙΖΑ 26,53%και6 έδρες

    ΝΔ22,80%και5 έδρες

    Χρυσή Αυγή 9,41% και 3 έδρες

    Ελιά 8,04% και 2 έδρες

    ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 6,59% και 2 έδρες

    ΚΚΕ 6,08% και 2 έδρες

    Ανεξάρτητοι Ελληνες 3,43% και 1 έδρα

    ΛΑΟΣ 2,69%

    Έλληνες ευρωπαίοι πολίτες 1,43%

    ΔΗΜΑΡ 1,21%

    [04] Τραγικό δυστύχημα στη λεωφόρο Συγγρού

    Τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στη λεωφόρο Συγγρού, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός άνδρα. Το τροχαίο σημειώθηκε, στις 06:40 περίπου, όταν ο άτυχος άνδρας, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, προσέκρουσε στο διάζωμα, ενώ κινούνταν με το αυτοκίνητό του στο ρεύμα ανόδου της λεωφόρου. Τραυματισμένος βγήκε από το αυτοκίνητό του και προσπάθησε να περάσει στο αντίθετο ρεύμα, πιθανότατα για να ζητήσει βοήθεια όταν ένα άλλο αυτοκίνητο τον παρέσυρε και τον τραυμάτισε θανάσιμα. Από το φρενάρισμα του αυτοκινήτου που παρέσυρε τον άτυχο οδηγό, προκλήθηκε καραμπόλα τεσσάρων αυτοκινήτων.

    [05] Έκτακτη σύσκεψη στη γαλλική Προεδρία, μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών

    Σε έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων, έχουν κληθεί σήμερα το πρωΐ ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βάλς και στελέχη της κυβέρνησης, με στόχο την ανάλυση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ο υπουργός Γεωργίας και εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φόλ και ο υφυπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ. Πρόκειται για τους σημαντικότερους υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και τους πλέον φιλικά προσκείμενους στον πρόεδρο Ολάντ.

    Μετά το ιστορικά υψηλό ποσοστό της Μαρίν Λεπέν (24,7%) και το ιστορικά χαμηλό ποσοστό των Σοσιαλιστών ( 14,3%), ο Φρανσουά Ολάντ ευρίσκεται εκ νέου σε αδιέξοδο και, κατά την άποψη των πολιτικών αναλυτών, είναι εκ νέου υποχρεωμένος να απευθυνθεί στον γαλλικό λαό. Η δυσκολία όμως αυτή τη φορά είναι ότι δεν έχει ιδιαίτερα περιθώρια κινήσεων, έχοντας ήδη αλλάξει τον πρωθυπουργό Ζαν Μαρκ Ερό, μόλις πριν προ διμήνου, μετά τις δημοτικές εκλογές. Ήλπιζε ότι ο Μανουέλ Βαλς, που ήταν μονίμως ψηλά στις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Γάλλων. Το «φαινόμενο Βάλς όμως δεν έπιασε» και η χθεσινή ήττα θεωρείται και ήττα του πρωθυπουργού.

    Με το στενό του επιτελείο σήμερα, ο Φρανσουά Ολάντ θα πρέπει να προετοιμασθεί για τα επόμενα βήματα και πρώτ' απ' όλα για την αυριανή άτυπη συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες, στο δείπνο με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Εκτιμάται ότι στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, ο Γάλλος πρόεδρος θα προσπαθήσει να πείσει, ιδιαίτερα την καγκελάριο Α. Μέρκελ, για μια «χαλάρωση» της οικονομικής γραμμής της Ευρώπης.

    Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Φρανσουά Ολάντ θα πρέπει να εξηγήσει στους Γάλλους τους λόγους για τους οποίους δεν μπόρεσε να κρατήσει τις υποσχέσεις του για «αλλαγές στην Ευρώπη» και να τους πείσει ότι οι αλλαγές αυτές είναι ακόμα δυνατές, χωρίς τη ρήξη με την ΕΕ.

    [06] Πώς διαμορφώνεται η νέα σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε σήμερα τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να «ενωθούν», μετά τη σημαντική άνοδο των ευρωφοβικών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στις ευρωεκλογές οι οποίες ολοκληρώθηκαν χθες. Ο Μπαρόζο χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» το γεγονός ότι οι πολιτικές δυνάμεις οι οποίες «εκπροσωπούνται στους κόλπους της Επιτροπής», δηλαδή οι συντηρητικοί, οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι, «κέρδισαν συνολικά εκ νέου» τις ευρωεκλογές και πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του ότι μια «ισχυρή πλειοψηφία είναι εφικτή» στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Ισπανία

    Τα δύο μεγάλα κόμματα της Ισπανίας, το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό (PSOE), καταγράφουν εντυπωσιακή πτώση των ποσοστών τους στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τα επίσημα, σχεδόν οριστικά αποτελέσματα. Από τις 54 έδρες που έχει η Ισπανία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το PP καταλαμβάνει τις 16 ενώ μέχρι σήμερα είχε 24. Το PSOE εκλέγει 14 ευρωβουλευτές ενώ στην απερχόμενη ευρωβουλή είχε 23.

    Ουγγαρία

    Το κυβερνητικό συντηρητικό κόμμα Φίντες (Ένωση Νεαρών Δημοκρατών) του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν κερδίζει στις ευρωεκλογές στην Ουγγαρία, ενώ το ακροδεξιό Γιόμπικ βρίσκεται στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

    Ιρλανδία

    Στην Ιρλανδία, το κυβερνών κόμμα Φίνε Γκαέλ του πρωθυπουργού Έντα Κένι αναμένεται να βρεθεί στη δεύτερη θέση, ένα αποτέλεσμα το οποίο χαρακτηρίζεται έκπληξη.

    Ιταλία

    Προς μια ιστορική νίκη μοιάζει να οδεύει το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

    Βάσει προβολών οι οποίες βασίζονται σε επεξεργασία ενός δείγματος ψήφων -και όχι σε έξιτ πολ-, το Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 41,4% των ψήφων, ενώ δεύτερο κόμμα, σε απροσδόκητα μεγάλη απόσταση, είναι με 22,4% το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.

    Δανία

    Στη Δανία, το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας (DPP) έγινε το πρώτο κόμμα της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταλαμβάνοντας ποσοστό 26,7%, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων. Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα κέρδισε τις 4 από τις 13 έδρες που διαθέτει η Δανία στο ευρωκοινοβούλιο.

    Γαλλία

    Στη Γαλλία, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν "πάγωσε" την πολιτική ελίτ της Γαλλίας καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές, αφήνοντας τρίτους τους Σοσιαλιστές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Είναι η πρώτη φορά που το αντιευρωπαϊκό, αντιμεταναστευτικό κόμμα κερδίζει εκλογές σε εθνικό επίπεδο στα 40 χρόνια της ύπαρξής του. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, μπορεί να εκλέξει 25 ευρωβουλευτές ? τους οκταπλάσιους από τους τρεις που κατάφερε να εκλέξει το 2009. Η συντηρητική αντιπολίτευση, το κόμμα UMP, έρχεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 20,66%. Οι Σοσιαλιστές του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ πέφτουν στο 13,88%, χαμηλότερα δηλαδή και από το 14,5% που είχαν λάβει το 1994.

    Ολλανδία

    Στην Ολλανδία, το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό Κόμμα Ελευθερίας του Ολλανδού ευρωσκεπτικιστή Χέερτ Βίλντερς θα εκπροσωπηθεί μόνο με τέσσερις ευρωβουλευτές στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού διαψεύστηκαν οι ελπίδες του για μεγάλη άνοδο του ποσοστού του στις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 13,2% και έρχεται στην τρίτη θέση, μετά τους Χριστιανοδημοκράτες και το φιλελεύθερο D66. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δεν αύξησε τη δύναμή του, αλλά αντιθέτως έχασε 3,5 μονάδες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2009.

    Βρετανία

    Στη Βρετανία, το αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές, ξεπερνώντας τα ποσοστά των τριών παραδοσιακών κομμάτων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα στις 8 από τις 12 περιφέρειες που δόθηκαν στη δημοσιότητα αργά απόψε. Σε αυτό το στάδιο το UKIP συγκεντρώνει ποσοστό 29%, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό, και καταλαμβάνει 18 έδρες, μπροστά από τους Συντηρητικούς, που εξασφαλίζουν 13 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφού έλαβαν το 23,9% των ψήφων. Οι Εργατικοί περιορίζονται επίσης σε 13 έδρες αφού συγκέντρωσαν ένα 23,8% των ψήφων.

    Διαβάστε επίσης: Έκτακτη σύσκεψη στη γαλλική Προεδρία, μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών

    [07] Στόχο τις βουλευτικές εκλογές του 2015 έθεσε ο ευρωσκεπτικιστής Νάιτζελ Φάρατζ, στη Βρετανία

    Ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP της Βρετανίας Νάιτζελ Φάρατζ δήλωσε σήμερα ότι το ποσοστό που απέσπασε το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές--περίπου 29% και έρχεται πρώτο--θα βοηθήσει στη μετάβαση της χώρας σε μία νέα πολιτική εποχή και ότι στις εθνικές εκλογές τον επόμενο χρόνο θα έχει στόχο τις περιθωριακές εκλογικές περιφέρειες.

    «Ο λαϊκός στρατός του UKIP μίλησε και έδωσε το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα που έχει εμφανιστεί στην πολιτική της χώρας τα τελευταία 100 χρόνια» δήλωσε ο Φάρατζ μετά την επανεκλογή του στο ευρωκοινοβούλιο. Μιλώντας από την πόλη-λιμάνι της Αγγλίας, το Σαουθάμπτον, ο Φάρατζ είπε: «Επιτέλους έγινε κατανοητό ότι ως μέλη αυτής της (Ευρωπαϊκής) Ένωσης δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε την ίδια μας τη χώρα και κυρίως δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα σύνορά μας» είπε μεταξύ άλλων ο Φάρατζ. «Και σας υπόσχομαι ένα πράγμα: δεν έχουμε πει την τελευταία λέξη. Μπορούμε να διαμορφώσουμε ισορροπία δυνάμεων με λιγότερες έδρες από αυτές που πήραν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες την τελευταία φορά» είπε ο Φάρατζ στους δημοσιογράφους αναφερόμενος στο κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, εταίρο στον κυβερνητικό συνασπισμό.

    [08] Σε δεύτερο γύρο οδηγούνται οι προεδρικές εκλογές στην Κολομβία

    Σε δεύτερο γύρο οδηγούνται οι προεδρικές εκλογές στην Κολομβία καθώς ούτε ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος, ούτε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Όσκαρ Ιβάν Σουλουάγα κατορθώνουν να εξασφαλίσουν το ποσοστό που θα επέτρεπε την εκλογή προέδρου από τον πρώτο γύρο.

    Σύμφωνα με τα προκαταρτικά αποτελέσματα, ο δεξιός υποψήφιος Όσκαρ Ιβάν Σουλουάγα προηγείται με ποσοστό 29,17% των ψήφων, ακολουθούμενος από τον απερχόμενο πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος ο οποίος συγκεντρώνει το 27,26% των ψήφων, με βάση στοιχεία από το 25% των εκλογικών τμημάτων.

    Οι προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν ενώ η κυβέρνηση της Κολομβίας υπό τον απερχόμενο πρόεδρο Σάντος διεξάγει ειρηνευτικές συνομιλίες με την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), οι οποίες βρίσκονται σε κομβικό σημείο και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσής τους. Ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος θέλει να συνεχίσει τις συνομιλίες για τον τερματισμό του 50χρονου εμφύλιου πολέμου ο αντίπαλός του Όσκαρ Ιβάν Σουλουάγα επιμένει ότι η ισχύς είναι ο μοναδικός τρόπος για τον τερματισμό της πολύχρονης και αιματηρής σύγκρουσης.

    [09] Ταϊλάνδη: Ο βασιλιάς έδωσε έγκριση στον αρχηγό του στρατού

    Ο αρχηγός του στρατού της Ταϊλάνδης στρατηγός Πραγιούθ Τσαν-ότσα που έχει αναλάβει με πραξικόπημα τον έλεγχο της χώρας, δήλωσε σήμερα ότι ο βασιλιάς τον ενέκρινε επισήμως για τη θέση του επικεφαλής του κυβερνώντος στρατιωτικού συμβουλίου. Ο ίδιος ανέφερε σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά ότι δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να χρησιμοποιήσει βία αν ξεκινήσουν πάλι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Είπε ακόμη ότι στόχος του είναι η διενέργεια εκλογών αλλά δεν διευκρίνισε πότε. Ο στρατός επέβαλε στρατιωτικό νόμο στη χώρα στις 20 Μαϊου και στις 22 Μαϊου ανέλαβε την εξουσία ύστερα από σχεδόν επτά μήνες πολιτικών αναταραχών.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 May 2014 - 6:30:25 UTC