Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Η αντιπολίτευση θέλει να προκαλέσει ακυβερνησία
  • [02] Ευ. Βενιζέλος: Η αντιπολίτευση να μετέχει στη συλλογική εθνική ευθύνη
  • [03] Φωτιά σε επιβατική αμαξοστοιχία
  • [04] Σύλληψη 56χρονου για οφειλές πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ προς το Δημόσιο
  • [05] Fitch: Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα δείχνει στήριξη των μεταρρυθμίσεων
  • [06] Θ. Φέσσας: Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια ευρωπαϊκή χώρα
  • [07] Ι. Στουρνάρας: Δεν σκέφτηκα ούτε για ένα δευτερόλεπτο να εγκαταλείψω τη θέση μάχης
  • [08] Forbes: Η Άγγελα Μέρκελ παραμένει η ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Η αντιπολίτευση θέλει να προκαλέσει ακυβερνησία

    Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς λέγοντας ότι συμπεριφέρεται με αλαζονεία και επιχειρεί να προκαλέσει ακυβερνησία.

    Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ο κ. Σαμαράς ανέφερε: "Δυστυχώς κάποιοι μένουν προσκολλημένοι στα ίδια. Η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να ανατρέψει την κυβέρνηση ούτε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Τώρα προσπαθεί να προκαλέσει ακυβερνησία. Μας λέει μη διανοηθείτε να κυβερνήσετε χωρίς να μας ρωτήσετε. Απέκτησε την αλαζονεία της εξουσίας πριν γίνει εξουσία. Η δεδηλωμένη όμως δόθηκε από τις εκλογές του 2012. Αλίμονο αν μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση, αυτοδιοικητικές ή ευρωεκλογές πηγαίναμε σε εθνικές εκλογές".

    "Αυτά που ισχυρίζεται η αντιπολίτευση δημιουργούν μόνιμη ακυβερνησία. Η κυβερνητική πλειοψηφία υπέστη μία μείωση αλλά τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης υπερέχουν της αντιπολίτευσης. Η αντιπολίτευση όμως γιατί έχασε ψήφους; Γιατί ο κόσμος επέλεξε να ενισχύσει και το πιο μικρό κόμμα και όχι τον κ. Τσίπρα; Τους απαντώ: γιατί ο κόσμος απεχθάνεται την ακυβερνησία. Εμείς θα συνεχίσουμε. Αν θέλουν να συμβάλλουν καλώς αλλά ακυβερνησία δεν θα τους επιτρέψουμε να δημιουργήσουν" τόνισε ο πρωθυπουργός.

    [02] Ευ. Βενιζέλος: Η αντιπολίτευση να μετέχει στη συλλογική εθνική ευθύνη

    «Επειδή θέλουμε μια κυβέρνηση που εκφράζει όλο το έθνος, θέλουμε και μια αντιπολίτευση που να μετέχει στη συλλογική εθνική ευθύνη» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, σημειώνοντας ότι «πρέπει να γίνει μια επιλογή αν θέλουμε να συνεχίσουμε υπό συνθήκες έντασης ή αν θέλουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες που οδηγούν σε συναίνεση και συνεννόηση».

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «υπάρχουν περιθώρια αλλαγής κλίματος σε ουσιώδη θέματα», αναφέροντας ως τέτοια πέντε, τα οποία, όπως είπε, έθεσε υπόψη και του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τη σημερινή τους συνάντηση, και τα οποία θα συζητηθούν εντός της κυβέρνησης.

    Τα πέντε θέματα, αφορούν, πρώτον, τη συνεργασία των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου για την πολιτική απομόνωση και αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής.

    Δεύτερον, τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και υποστήριξης της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

    Τρίτον, τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στον μακροχρόνιο δημοσιονομικό και μακροοικονομικό σχεδιασμό.

    Το τέταρτο σημείο αφορά το θεσμικό πλαίσιο, με τον κ. Βενιζέλο να αναφέρει ότι «έχουμε να συζητήσουμε πολλά που αφορούν τον εκλογικό νόμο, τις αναγκαίες αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής και πρέπει να υπάρξει καθαρή συνεννόηση και εξήγηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις -που εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει τώρα- για το εάν υπάρχει περιθώριο της συνταγματικής συναίνεσης ή όχι».

    Το πέμπτο ζήτημα αφορά την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας και άμυνας.

    [03] Φωτιά σε επιβατική αμαξοστοιχία

    Καταστράφηκε από πυρκαγιά τμήμα επιβατικής αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Έδεσσα.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία που έσπευσε στο σημείο με ισχυρή δύναμη, η φωτιά εκδηλώθηκε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, λίγο πριν τον σταθμό του Άδενδρου στη Θεσσαλονίκη. Κανείς από τους επιβάτες δεν έπαθε τίποτα.

    [04] Σύλληψη 56χρονου για οφειλές πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ προς το Δημόσιο

    Το υπέρογκο ποσό των 15.718.400,77 ευρώ κατηγορείται ότι όφειλε στο Δημόσιο, 56χρονος επιχειρηματίας που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη. Η οφειλή δημιουργήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 1/8/2011 έως 6/3/2014.

    Ο συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

    [05] Fitch: Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα δείχνει στήριξη των μεταρρυθμίσεων

    Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών έχουν ενισχύσει τις εντολές των κυβερνώντων κομμάτων στην Ιταλία και την Ισπανία και ακόμη και τα αποτελέσματα στην Ελλάδα και την Πορτογαλία δείχνουν σημαντική υποστήριξη των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

    «Οι βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που ακολουθούνται από τις χώρες αυτές αποτελούν βασικούς παράγοντες που στηρίζουν τις αξιολογήσεις στην περιοχή», τονίζει ο οίκος.

    Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Πορτογαλία, σημειώνει ο Fitch, το κυβερνών κόμμα έχασε με περίπου τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες έναντι της μείζονος αντιπολίτευσης, ενώ προσθέτει: «Λαμβανομένης υπόψη της έκτασης των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν με τα προγράμματα διάσωσης, αυτό δείχνει ότι δεν υπήρξε μεγάλη αρνητική αντίδραση του εκλογικού σώματος στις δημοσιονομικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις».

    Στην Ελλάδα, συνεχίζει ο Fitch στην ανακοίνωσή του, το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κατέγραψε το 23% των ψήφων έναντι 27% του ΣΥΡΙΖΑ, αν και το συνολικό ποσοστό ψήφων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό υπερέβη το ποσοστό αυτό. Το καλύτερο του αναμενόμενου 8% των ψήφων που έλαβε το ψηφοδέλτιο της κεντροαριστερής συμμαχίας υπό την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, «αναμένεται να προσφέρει κάποια σταθερότητα στον κυβερνητικό συνασπισμό βραχυπρόθεσμα», προσθέτει ο οίκος.

    [06] Θ. Φέσσας: Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια ευρωπαϊκή χώρα

    Μήνυμα ελπίδας, συνεργασίας με την κυβέρνηση και την Πολιτεία, συνεννόησης με τους εργαζόμενους αλλά και ανάγκης να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, απηύθυνε ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας μιλώντας στην απογευματινή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά.

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΕΒ άρχισε την ομιλία του υπενθυμίζοντας ότι σαν σήμερα, στις 28 Μαΐου του 1979, ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας με την υπογραφή της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, για να επισημάνει ότι «Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια ευρωπαϊκή χώρα».

    Αποκωδικοποιώντας το μήνυμα των ευρωεκλογών ο κ. Φέσσας ανέφερε ότι «παρά τις δυσκολίες, θέλουμε να αλλάξουμε μέσα στη σταθερότητα, να άρουμε τις αδικίες, να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις, να μην ολιγωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, να δώσουμε τις εθνικές μας μάχες μέσα στην Ευρώπη ως ισότιμα μέλη».

    [07] Ι. Στουρνάρας: Δεν σκέφτηκα ούτε για ένα δευτερόλεπτο να εγκαταλείψω τη θέση μάχης

    Λυπάμαι που μια ανθρώπινη αντίδρασή μου δημιούργησε λάθος εντυπώσεις. Δεν είμαι πολιτικός, oύτε για ένα δευτερόλεπτο δεν σκέφτηκα να εγκαταλείψω τη θέση μάχης που υπηρετώ για την οικονομία. Προχωράμε μπροστά, με αποφασιστικότητα, για να μετατρέψουμε το ταχύτερο δυνατό την ανάκαμψη σε βιώσιμη ανάπτυξη, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας μιλώντας το απόγευμα στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

    Ο κ. Στουρνάρας προσδιόρισε δύο προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να επιτευχθούν:

    -την οριστική επίλυση της βιωσιμότητας του χρέους με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup η οποία, όπως είπε, αναμένεται να απελευθερώσει πόρους για την οικονομία. «Έχουμε μπροστά μας, είπε, μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με αξιοπιστία και όχι με κενές απειλές».

    -την ολική επαναφορά της χώρας σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά, με βάση το σχέδιο που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός.

    [08] Forbes: Η Άγγελα Μέρκελ παραμένει η ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου

    H καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ παραμένει και φέτος η ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου, με την πρόεδρο της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed), την Τζάνετ Γέλεν, να την ακολουθεί, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του περιοδικού Forbes που δημοσιεύτηκε σήμερα.

    Είναι η τέταρτη συναπτή φορά που η Μέρκελ κατατάσσεται πρώτη στον κατάλογο των ισχυρότερων γυναικών του κόσμου και η 9η φορά μέσα σε διάστημα 11 ετών.

    Η Αμερικανίδα φιλάνθρωπος και επιχειρηματίας Μελίντα Γκέιτς καταλαμβάνει την 3η θέση, όπως πέρυσι, ακολουθεί η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία έπεσε από την 2η στην 4η θέση, και η Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η οποία κερδίζει δύο θέσεις και ανεβαίνει από την 7η στην 5η.

    Η Χίλαρι Κλίντον βρίσκεται στην 6η θέση της ετήσιας κατάταξης των πιο ισχυρών γυναικών του κόσμου, εκ των οποίων 18, περιλαμβανομένης της Τζάνετ Γέλεν, εμφανίζονται για πρώτη φορά σε αυτήν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 May 2014 - 18:30:24 UTC