Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Σκουρλέτης: Η έκθεση του ΔΝΤ και οι δηλώσεις Σόιμπλε διαλύουν την όποια αισιοδοξία της κυβέρνησης
  • [02] Με τον πρωθυπουργό συναντήθηκε ο Ι. Στουρνάρας
  • [03] Επαφές με τους συνυποψηφίους του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει αύριο ο Αλ. Τσίπρας
  • [04] Βατά τα θέματα σε Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά
  • [05] Τραγικός θάνατος 63χρονου που έπεσε στις ράγες τρένου
  • [06] Η ΕΚΤ ενημερώνει για το νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ
  • [07] Δώδεκα ενεργειακές επενδύσεις ύψους 7 δισ. ευρώ στο fast track
  • [08] Ξεκινούν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για 50.000 προσλήψεις στο Δημόσιο
  • [09] Υπεγράφησαν συλλογικές συμβάσεις στην Alpha Bank
  • [10] Η Gazpom μετέθεσε για τις 9 Ιουνίου τη μετάβαση στο σύστημα προπληρωμής του φυσικού αερίου από το Κίεβο
  • [11] Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ την Πέμπτη θα ανακοινώσει μειώσεις επιτοκίων
  • [12] Ο Χουάν Κάρλος θα παραδώσει τον θρόνο στον Φελίπε
  • [13] Το ηλιακό αεροπλάνο Solar Impulse 2 πραγματοποίησε την πρώτη πτήση του

  • [01] Π. Σκουρλέτης: Η έκθεση του ΔΝΤ και οι δηλώσεις Σόιμπλε διαλύουν την όποια αισιοδοξία της κυβέρνησης

    «Νομίζω ότι τόσο η έκθεση του ΔΝΤ, όσο και οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση. Έρχονται να διαλύσουν την όποια αισιοδοξία είχε δημιουργηθεί γύρω από την πορεία της χώρας και να διαψεύσουν την όλη αφήγηση της κυβέρνησης» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, στον ραδιοσταθμό REAL FM.

    Ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι «όλο αυτό το σχέδιο δεν έχει στόχο να ορθοποδήσει η χώρα και να καταστήσει βιώσιμο το χρέος, αλλά κυρίως- και αυτό πρέπει, πλέον, να το καταλάβουμε- να επιφέρει μεγάλες ανατροπές εις βάρος του κόσμου της εργασίας και να αποτελέσει παρελθόν το κοινωνικό κράτος. Αυτός είναι ο πραγματικός χαρακτήρας αυτού του προγράμματος. Όταν το καταλάβουμε αυτό, θεωρώ ότι θα έχουμε κάνει το πιο αποφασιστικό και καίριο βήμα για να πάμε να διαπραγματευτούμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον, το έχει καταλάβει αυτό. Και αυτή είναι η εντολή, η ενθάρρυνση που πήραμε και από την κάλπη των ευρωεκλογών, να κινηθούμε σε αυτήν την κατεύθυνση».

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση προσκαλέσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για να διαπραγματευτεί το χρέος μαζί της, τότε τι θα πράξει, απάντησε: «Εδώ και 24- 48 ώρες δεν έχει υπάρξει μία ανακοίνωση, ένας ανεπίσημος σχολιασμός του ΔΝΤ και των δηλώσεων Σόιμπλε από την κυβέρνηση. Μπορούν, λοιπόν, αυτοί, έχουν το πολιτικό και ηθικό ανάστημα να καλέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία προσπάθεια εθνικής διαπραγμάτευσης; Σε ποια βάση; Δεν μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο... ».

    Σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τις ευρύτερες συναινέσεις που επιβάλλουν οι πρόνοιες του Συντάγματος, σημείωσε: «Πράγματι, επιβάλλεται να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις, ευρύτερες συναινέσεις, όμως, οι οποίες θα αντιστοιχούν και στους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς».

    [02] Με τον πρωθυπουργό συναντήθηκε ο Ι. Στουρνάρας

    Συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Εξερχόμενος του πρωθυπουργικού μεγάρου, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι συζήτησαν για τα προαπαιτούμενα για τις επόμενες δόσεις. Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρέπεμψε σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

    [03] Επαφές με τους συνυποψηφίους του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει αύριο ο Αλ. Τσίπρας

    Επαφές με τους συνυποψηφίους του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει αύριο, στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν.

    Ο Αλέξης Τσίπρας, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους επικεφαλής, των Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς, των Πρασίνων Σκα Κέλερ και των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ, προκειμένου να συζητήσουν την επόμενη μέρα με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τη διαδικασία και τις εξελίξεις για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Κομισιόν.

    Οι συναντήσεις θα γίνουν στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο πλαίσιο του ταξιδιού του ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) Πιερ Λοράν, την πρόεδρο της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL Γκάμπι Τσίμερ, τον επικεφαλής των Pοdemos - Πάμπλο Ιγκλέσιας και τον Πρόεδρο του SEL Νίκι Βέντολα.

    [04] Βατά τα θέματα σε Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά

    Σαφώς πιο εύκολα σε σχέση με πέρυσι χαρακτηρίζονται τα θέματα των Aρχαίων Eλληνικών (κατεύθυνσης) και Mαθηματικών (κατεύθυνσης), στα οποία διαγωνίστηκαν σήμερα οι μαθητές των γενικών λυκείων.

    Στα Aρχαία Eλληνικά, οι μαθητές εξετάστηκαν σε κείμενα του Αριστοτέλη (οι ενότητες 1 και 2 απο τα Ηθικά Νικομάχεια) και του Ισοκράτη (παράγραφοι 103 εως 105 από τον ρητορικό λόγο "Αρχίδαμος").

    Οι εξετάσεις συνεχίζονται αύριο Τρίτη για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ (ομάδα Α') με το μάθημα των Μαθηματικών.

    [05] Τραγικός θάνατος 63χρονου που έπεσε στις ράγες τρένου

    Ένας 63χρονος αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του πέφτοντας στις ράγες τρένου, απ' όπου πέρασε επιβατική αμαξοστοιχία που διαμέλισε το σώμα του.

    Το περιστατικό συνέβη χθες έξω από τη Βέροια.

    Στο σημείο, βρέθηκε ιδιόχειρο σημείωμα του αυτόχειρα, όπου εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην απονενοημένη πράξη.

    Σύμφωνα με το σημείωμα, η ενέργειά του συνδέεται με λόγους υγείας.

    [06] Η ΕΚΤ ενημερώνει για το νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ

    Τρία εκατομμύρια καταστήματα και μικρές επιχειρήσεις σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ θα λάβουν τον Ιούνιο ενημερωτικά φυλλάδια και κάρτες με μεταβαλλόμενες εικόνες που παρουσιάζουν το νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ, το οποίο θα τεθεί σε κυκλοφορία στις 23 Σεπτεμβρίου 2014, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

    Το ενημερωτικό φυλλάδιο παροτρύνει τα καταστήματα και τις μικρές επιχειρήσεις να διασφαλίσουν ότι τα μηχανήματα επεξεργασίας χαρτονομισμάτων και οι συσκευές εξακρίβωσης της γνησιότητας χαρτονομισμάτων που διαθέτουν έχουν προσαρμοστεί, ώστε να δέχονται το νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ. Το φυλλάδιο υπενθυμίζει στους φορείς, που κατ' επάγγελμα διαχειρίζονται μετρητά, τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν για την προσαρμογή του εξοπλισμού τους, ώστε να δέχεται το νέο χαρτονόμισμα. Τους υπενθυμίζει επίσης ότι η γνησιότητα των χαρτονομισμάτων επαληθεύεται εύκολα και χωρίς τη χρήση ειδικού εξοπλισμού, με τη μέθοδο των τριών ελέγχων (έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία). Η διανομή του ενημερωτικού φυλλαδίου ξεκίνησε σήμερα στη Φινλανδία και στην Εσθονία και μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η διάθεσή του σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ.

    [07] Δώδεκα ενεργειακές επενδύσεις ύψους 7 δισ. ευρώ στο fast track

    Δώδεκα ενεργειακές επενδύσεις ύψους 7 δισ. ευρώ εντάσσονται στη διαδικασία του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις (fast track) με απόφαση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής που συνεδρίασε σήμερα υπό τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος τόνισε σε δηλώσεις του ότι η σημερινή εξέλιξη υπογραμμίζει τη δυνατότητα της Ελλάδας να προσελκύει επενδύσεις.

    Τα έργα εντάσσονται στο fast track έπειτα από πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος ανέφερε ότι τα έργα βρίσκονται ήδη στο στάδιο της υλοποίησης καθώς η προετοιμασία ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, καθώς και ότι με την υλοποίησή τους δημιουργούνται 17.000 νέες θέσεις εργασίας.

    Πρόκειται για τα δώδεκα έργα που έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ ως Ευρωπαϊκά Ενεργειακά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος- Projects of Common Interest (PCI's) και αφορούν κυρίως ενεργειακές διασυνδέσεις με την περιοχή της Κασπίας και της Ανατολικής Μεσογείου (Κύπρος- Ισραήλ).

    Στη σημερινή συνεδρίαση, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αποφασίστηκε η έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος για το εμπορικό κέντρο «TheMall» σύμφωνα με τις υποδείξεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο με απόφασή του έχει κρίνει παράνομη την άδεια του εμπορικού κέντρου (εκδόθηκε το 2003 με νόμο για την ολυμπιακή φιλοξενία) καθώς δεν είχε προηγηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

    [08] Ξεκινούν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για 50.000 προσλήψεις στο Δημόσιο

    Ξεκινά μέσα στους επόμενους μήνες, η προκήρυξη των τεσσάρων προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), για 49.761 άτομα. Οι ωφελούμενοι θα απασχοληθούν για πέντε μήνες σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

    Η αμοιβή των απασχολουμένων θα είναι 748 ευρώ για ανέργους άνω των 25 ετών, από τα οποία τα 499 θα είναι καθαρή αμοιβή και τα 258 ασφαλιστικές εισφορές. Συνολικά, η αμοιβή του πενταμήνου θα είναι 3.470 ευρώ. Για τους ανέργους κάτω των 25 ετών, η αμοιβή θα είναι 652 ευρώ το μήνα εκ των οποίων τα 427 θα είναι η καθαρή αμοιβή και τα 225 ασφαλιστικές εισφορές, ενώ η συνολική αμοιβή θα είναι 3.260 ευρώ.

    Τα κριτήρια επιλογής είναι: - Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του ωφελούμενου ή του / της συζύγου με ανώτατο όριο τους 36 μήνες. - Το ύψος του ετήσιου ατομικού ή οικογενειακού εισοδήματος. - Ο αριθμός των ανηλίκων τέκνων.

    Οι ωφελούμενοι οι οποίοι θα επιλεγούν, θα πρέπει να είναι: - Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. - Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς. - Εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ νέοι άνεργοι, ηλικίας 18 έως 29 ετών. - Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. - 'Ανεργοι πτυχιούχοι Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα (ΑΕΙ-ΤΕΙ) εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

    [09] Υπεγράφησαν συλλογικές συμβάσεις στην Alpha Bank

    Την υπογραφή νέας διετούς επιχειρησιακής σύμβασης, καθώς και την υπογραφή νέου ενιαίου οργανισμού για όλους τους εργαζομένους στην Alpha Bank, ανακοίνωσε σήμερα ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Alpha Bank γίνεται η πρώτη τράπεζα, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, που προχωρά στην υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης και μάλιστα με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, αν λάβει κανείς υπόψη του το περιβάλλον μέσα στο οποίο επιτεύχθηκε η συμφωνία.

    Οι βασικοί άξονες της νέας σύμβασης είναι: - Διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων. - Διατηρείται αυτό που καταργήθηκε σε όλο τον τραπεζικό τομέα, δηλαδή το πλαφόν των 1.800 ευρώ. - Προβλέπονται αυξήσεις από 12,5%- 28,6% σε μία σειρά επιδομάτων. - Υπάρχει δέσμευση της τράπεζας για διατήρηση των θέσεων εργασίας.

    [10] Η Gazpom μετέθεσε για τις 9 Ιουνίου τη μετάβαση στο σύστημα προπληρωμής του φυσικού αερίου από το Κίεβο

    Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι μεταθέτει για τις 9 Ιουνίου την έναρξη εφαρμογής του συστήματος προπληρωμής για τις αποστολές φυσικού αερίου στην Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας ότι δέχθηκε την καταβολή 786 εκατομμυρίων δολαρίων από το Κίεβο έναντι του ουκρανικού χρέους.

    "Η Ουκρανία διευθέτησε την πρώτη δόση του χρέους της. Σήμερα, 786 εκατομμύρια δολάρια κατατέθηκαν στον λογαριασμό της Gazprom", δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού Αλεξέι Μίλερ. "Χαιρετίζουμε την έναρξη της διευθέτησης του χρέους της από την Ουκρανία και μεταθέτουμε για τις 9 Ιουνίου τη μετάβαση στο σύστημα προπληρωμής", πρόσθεσε.

    [11] Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ την Πέμπτη θα ανακοινώσει μειώσεις επιτοκίων

    Τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την ερχόμενη Πέμπτη αναμένει η συντριπτική πλειονότητα των οικονομολόγων που μετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg. Οι 56 από τους 58 οικονομολόγους αναμένουν μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ , ενώ οι 44 από τους 50 εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα γίνει η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που θα καθιερώσει αρνητικό επιτόκιο για την αποδοχή καταθέσεων.

    Η ΕΚΤ επεξεργάζεται μία πρόταση για την υπό όρους παροχή πιο μακροχρόνιας χρηματοδότησης στις τράπεζες και αναμένεται να έχει έτοιμο το σχέδιο για τη συνεδρίαση της Πέμπτης, σύμφωνα με αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας. Οι λεπτομέρειες για το κόστος, τη διάρκεια και το κατάλληλο μέτρο της παροχής πιστώσεων δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, δήλωσε ο αξιωματούχος.

    [12] Ο Χουάν Κάρλος θα παραδώσει τον θρόνο στον Φελίπε

    Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος θα παραδώσει τον θρόνο στο γιο του και πρίγκιπα διάδοχο Φελίπε. Θα προηγηθεί κατάθεση πρότασης για την τροποποίηση του Συντάγματος που θα επιτρέπει την παραίτηση του βασιλιά από τον θρόνο.

    [13] Το ηλιακό αεροπλάνο Solar Impulse 2 πραγματοποίησε την πρώτη πτήση του

    Το ελβετικό αεροπλάνο Solar Impulse 2, το οποίο κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί την πρώτη δοκιμαστική πτήση του στην αεροπορική βάση του Παγέρν, στην κεντρική Ελβετία. Το 2015, το Solar Impulse 2 πρόκειται να αποπειραθεί να πραγματοποιήσει τον γύρο του κόσμου. Με τον Γερμανό πιλότο δοκιμών Μάρκους Σέρντελ στα χειριστήρια, το αεροπλάνο ανέπτυξε ταχύτητα στην πίστα, προωθούμενο από τους τέσσερις ηλεκτρικούς κινητήρες του που τροφοδοτουνται από 17.200 ηλιακές κυψέλες, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Αφού διήνυσε μερικές εκατοντάδες μέτρα, απογειώθηκε χάρη στα τεράστια φτερά του, που είναι μεγαλύτερα απ' αυτά ενός Μπόινγκ 747.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 June 2014 - 10:30:31 UTC