Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλείνουν οι εργασίες της Ολομέλειας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες
  • [02] Π. Λαφαζάνης: Αν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει την Ολομέλεια, αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο για εκλογές
  • [03] Γ. Μουρούτης: Δεν έχω συναντήσει ποτέ τον Ν. Μιχαλολιάκο
  • [04] Μεγάλωσε τον Απρίλιο η ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων - χορηγήσεων
  • [05] Οριζόντια μείωση 5,2% στις επικουρικές συντάξεις εισηγείται το ΕΤΕΑ
  • [06] Υπέρ του Ζ.Κ. Γιούνκερ ο Μ. Σουλτς
  • [07] Ο μελλοντικός βασιλιάς της Ισπανίας δεσμεύθηκε ότι θα «αφιερώσει όλες τις δυνάμεις του» στην υπηρεσία της χώρας
  • [08] Ξεκινούν έρευνες για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Α. Μέρκελ από την NSA
  • [09] Άνοιξε ο αρχαιολογικός χώρος του Λυκείου του Αριστοτέλη

  • [01] Κλείνουν οι εργασίες της Ολομέλειας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες

    Στις 18.00 σήμερα αναμένεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη λήξη της παρούσας συνόδου της Βουλής και την έναρξη των θερινών τμημάτων. Ως εκ τούτου αναβάλλονται οι προγραμματισμένες συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής.

    [02] Π. Λαφαζάνης: Αν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει την Ολομέλεια, αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο για εκλογές

    Την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο να κλείσει η Ολομέλεια και να ξεκινήσουν τις εργασίες τους τα θερινά τμήματα, κατέστησε σαφή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο κ. Λαφαζάνης ο οποίος συναντήθηκε για το θέμα με τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ζήτησε να μην προχωρήσει μια τέτοια απόφαση, η οποία πάντως ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης.

    «Καταγγέλλουμε αυτές τις προθέσεις της κυβέρνησης, αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι πάμε αιφνιδιαστικά και εσπευσμένα σε λήξη της Συνόδου» δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «εμείς θεωρούμε πως αν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει την Ολομέλεια, αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο για εκλογές». Είπε ακόμη πως η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πολιτικό δικαίωμα να λάβει μια τέτοια απόφαση ερήμην των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και υπογράμμισε πως εκκρεμεί η συζήτηση σημαντικών νομοσχεδίων, όπως αυτό για τον αιγιαλό, υπάρχει το θέμα της διαπραγμάτευσης του χρέους, αλλά υπάρχουν και κρίσιμες υποθέσεις για τις οποίες πρέπει να διατυπώσει η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για άρσεις ασυλιών.

    [03] Γ. Μουρούτης: Δεν έχω συναντήσει ποτέ τον Ν. Μιχαλολιάκο

    Διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνάντησή του με τον Νίκο Μιχαλολιάκο, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιώργος Μουρούτης, με ανακοίνωσή του. «Τον κ. Μιχαλολιάκο δεν τον έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου. Ούτε και κανένα άλλο στέλεχος ή βουλευτή της ΧΑ έχω συναντήσει, ιδιωτικά ή τυχαία, ποτέ στη ζωή μου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αθλιότητα που έχω ακούσει» τονίζει ο κ. Μουρούτης. Σημειώνεται ότι νωρίτερα, μιλώντας στη Βουλή, ο επικεφαλής της ΧΑ ισχυρίσθηκε ότι συναντήθηκε δύο φορές με τον κ. Μουρούτη.

    [04] Μεγάλωσε τον Απρίλιο η ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων - χορηγήσεων

    Σε αντίθετες κατευθύνσεις κινήθηκαν επιτόκια καταθέσεων - χορηγήσεων τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα το μεταξύ τους περιθώριο να διευρυνθεί κατά 0,43% και να διαμορφωθεί στο 4,13%.

    Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων μειώθηκε κατά 0,07% και διαμορφώθηκε, τον Απρίλιο του 2014, στο 1,69%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος μειώθηκε κατά 0,10% και διαμορφώθηκε στο 2,71%. Το επιτόκιο αυτό αντιστοιχεί κατά προσέγγιση στο επιτόκιο ταμιευτηρίου.

    Από την άλλη πλευρά το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 0,36% και διαμορφώθηκε στο 5,82%.

    [05] Οριζόντια μείωση 5,2% στις επικουρικές συντάξεις εισηγείται το ΕΤΕΑ

    Τη μείωση κατά 5,2% στις επικουρικές συντάξεις που χορηγεί το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) εισηγείται προς το υπουργείο Εργασίας η Διοίκηση του Ταμείου σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, μιλώντας σήμερα σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ο διοικητής του ΕΤΕΑ Τάσος Παπανικολάου.

    Σε περίπτωση που το υπουργείο Εργασίας κάνει δεκτή την εισήγηση, η μείωση θα εφαρμοσθεί στην πληρωμή των συντάξεων του Ιουλίου ή στην πληρωμή του Αυγούστου.

    Με δεδομένο ότι η μέση επικουρική σύνταξη που χορηγεί το ΕΤΑΑ ανέρχεται στα περίπου 200 ευρώ τον μήνα, η μέση μείωση θα είναι περίπου 10 ευρώ τον μήνα για κάθε συνταξιούχο.

    Σε παρέμβασή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, διαφώνησε με τις περικοπές και υποστήριξε ότι δεν προηγήθηκε επεξεργασία του μαθηματικού τύπου με βάση τον συντελεστή βιωσιμότητας, όπως απαιτεί ο νόμος.

    Πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν, στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ότι οι αλλαγές αυτές δεν ήταν έκτακτες αλλά προγραμματισμένες καθώς από την 1η Ιουλίου, τίθεται σε εφαρμογή η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» οπότε και αναμένονται αναπροσαρμογές μεγαλύτερες ή μικρότερες σε όλα τα επικουρικά Ταμεία.

    [06] Υπέρ του Ζ.Κ. Γιούνκερ ο Μ. Σουλτς

    Φαβορί για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρεί τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς και ζητά να μπει τέλος στην διαμάχη για το πρόσωπο του επόμενου Προέδρου.

    «Πολλοί σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικοί και άλλοι είναι έτοιμοι να εκφράσουν την εμπιστοσύνη τους σε μια νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, εφόσον αυτή αναλάβει το έργο της με τόλμη και ενισχύσει έτσι την Ευρώπη και τα μέλη της», δηλώνει ο κ. Σουλτς στην ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegel και τονίζει ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπουμε να παρασυρόμαστε από κομματικά συμφέροντα.

    «Δεν είναι καιρός για κομματική πολιτική. Η προεκλογική εκστρατεία έχει τελειώσει», σημειώνει χαρακτηριστικά και τάσσεται υπέρ ενός μεγάλου συνασπισμού για την Ευρώπη, ο οποίος, όπως διευκρινίζει, επιβάλλεται από τις συνθήκες: «Η σύγκρουση στην Ουκρανία, η μεγάλη ανεργία σε πολλές χώρες και η ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών στις εκλογές, πρέπει να αποτελεί αφύπνιση για όλους τους δημοκράτες. Χρειαζόμαστε μια ευρεία συμμαχία, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και να ανακτήσουμε την χαμένη εμπιστοσύνη», τονίζει ο κ. Σουλτς.

    [07] Ο μελλοντικός βασιλιάς της Ισπανίας δεσμεύθηκε ότι θα «αφιερώσει όλες τις δυνάμεις του» στην υπηρεσία της χώρας

    Ο μελλοντικός βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε έκανε σήμερα την υπόσχεση, στο πλευρό της συζύγου του Λετίθια, «να αφιερώσω όλες τις δυνάμεις μου» στην υπηρεσία μιας «ενωμένης και διαφορετικής» Ισπανίας, αν η ενθρόνισή του ψηφιστεί από το κοινοβούλιο μετά την ανακοίνωση του πατέρα του Χουάν Κάρλος ότι παραιτείται από τον θρόνο. «Επιτρέψτε μου να σεβαστώ την κοινοβουλευτική διαδικασία και να περιοριστώ στο να επαναλάβω την επιθυμία μου και την πίστη μου να αφιερώσω όλες τις δυνάμεις μου, με ελπίδα, στο εξαίρετο καθήκον να συνεχίζω να υπηρετώ τους Ισπανούς», δήλωσε ο 46χρονος πρίγκιπας διάδοχος στην πρώτη του δημόσια ομιλία μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του Χουάν Κάρλος. Υπό το βλέμμα της συζύγου του, της πριγκίπισσας Λετίθια, εμφανώς συγκινημένος, με τη φωνή του να σπάει κάποιες φορές, ο Φελίπε εκφώνησε την ομιλία αυτή με την ευκαιρία μιας τελετής για να τιμηθεί με ένα βραβείο πολιτισμού στο μοναστήρι Σαν Σαλβαδόρ δε Λέιρε στη βόρεια Ισπανία. «Είναι προφανές ότι η σημερινή ημέρα έχει ένα σημαντικό νόημα», υπογράμμισε ο πρίγκιπας της Αστούριας, «αφού τη Δευτέρα ο μεγαλειότατος βασιλιάς ανακοίνωσε την απόφασή του να παραδώσει τον θρόνο και να θέσει τέρμα στη βασιλεία του».

    [08] Ξεκινούν έρευνες για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Α. Μέρκελ από την NSA

    Οι γερμανικές δικαστικές Αρχές θα ερευνήσουν τις υποκλοπές που πιστεύεται ότι έγιναν στο κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, μια υπόθεση που αποκάλυψε ο πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν. "Θα ξεκινήσω έρευνα για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της καγκελαρίου", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας Χάραλντ Ράνγκε μετά την κατάθεσή του ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. Η έρευνα στρέφεται "κατ' αγνώστων", διευκρίνισε ο Ράνγκε, ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής εισαγγελίας που εδρεύει στην Καρλσρούη, και θα αφορά την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ μιας ξένης μυστικής υπηρεσίας. Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να διεξαχθεί έρευνα για τις τηλεφωνικές υποκλοπές σε βάρος εκατομμυρίων Γερμανών πολιτών, ένα γεγονός που αποκαλύφθηκε επίσης από τα απόρρητα έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα ο Σνόουντεν.

    [09] Άνοιξε ο αρχαιολογικός χώρος του Λυκείου του Αριστοτέλη

    Άνοιξε και επίσημα σήμερα ο πολυαναμενόμενος αρχαιολογικός χώρος του Λυκείου του Αριστοτέλη, ο οποίος θα λειτουργεί καθημερινά 08:00 με 20:00, ενώ προβλέπεται να είναι ανοιχτός και το Σαββατοκύριακο, με είσοδο είτε από την οδό Ρηγίλλης είτε από το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο επί της Βασ. Σοφίας. Ένας νέος αρχαιολογικός χώρος -από τους πιο σημαντικούς- προστίθεται έτσι στη πρωτεύουσα, αποδίδοντας στους κατοίκους της περίπου 11 νέα στρέμματα αδόμητης γης. Με αυτήν τη λογική, οι Αθηναίοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να εντάξουν στην καθημερινότητά τους έναν χώρο εξαιρετικά σημαντικό από αρχαιολογική άποψη -το Λύκειο ήταν ένα από τα τρία αρχαιότερα γυμνάσια της πόλης, μαζί με αυτό της Ακαδημίας Πλάτωνος και του Κυνοσάργους-αλλά και να «ξαναδούν» το κομμάτι αυτό του πολεοδομικού ιστού με διαφορετική οπτική.

    Ενημερωτικές πινακίδες πληροφορούν για τη λειτουργία του χώρου, όπου το 335 πΧ ιδρύθηκε η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη, σε μια κατάφυτη εκτός των τειχών της πόλης περιοχή, μεταξύ των ποταμών Ηριδανού και Ιλισού, που συνεχίζουν ακόμα και σήμερα το «ταξίδι» τους κάτω από την πυκνοδομημένη πόλη. Στην περιοχή βρίσκονταν επίσης δύο ναοί, του Ηρακλή Παγκράτους και το ιερό του Λυκείου Απόλλωνος, από το οποίο ονομάστηκε και η Σχολή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 June 2014 - 14:30:27 UTC