Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έρχονται βροχές και καταιγίδες
  • [02] Ιατρική αποστολή προσφοράς και αγάπης στον ακριτικό Αη Στράτη
  • [03] Φοιτητές παρασύρθηκαν από τα νερά ποταμού, στην Ινδία
  • [04] Έως 20 οι παραστάσεις στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών, με απόφαση ΚΑΣ
  • [05] Χιλιάδες νεκρά ψάρια στο Καρλόβασι της Σάμου

  • [01] Έρχονται βροχές και καταιγίδες

    Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός σήμερα Δευτέρα, στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Πιο αναλυτικά: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς άνεμους, θα σημειωθούν τις επόμενες ώρες στα ηπειρωτικά. Οι περιοχές που αναμένεται κυρίως να επηρεαστούν είναι: η Θεσσαλία, η ανατολική Στερεά, η Εύβοια, οι βόρειες Σποράδες (το βράδυ) και πιθανώς η ανατολική και νότια Πελοπόννησος. Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν σταδιακά στις περιοχές αυτές και να σταματήσουν, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (10/06).

    [02] Ιατρική αποστολή προσφοράς και αγάπης στον ακριτικό Αη Στράτη

    Σάββατο μεσημέρι, στο μικρό αγροτικό ιατρείο του Αη Στράτη, η κίνηση είναι ασυνήθιστα έντονη για τα δεδομένα του ακριτικού νησιού. Έξω από το ιατρείο, άνδρες, γυναίκες και παιδιά περιμένουν υπομονετικά κάτω από την παχιά σκιά των δέντρων, ώσπου να έρθει η σειρά τους για να εξεταστούν. Μέσα, γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων προσφέρουν ήδη τις υπηρεσίες τους σε κάποιους από τους συντοπίτες τους. Το σκηνικό αυτό κάθε άλλο παρά γνώριμο είναι για τους λιγοστούς κατοίκους του μικρού νησιού, που αναγκάζονται πολλές φορές να ταξιδέψουν ως τη Λήμνο για να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις -ακόμη και «ρουτίνας» - αφού από τον Φεβρουάριο, το μικρό ιατρείο του νησιού λειτουργεί με ένα άτομο νοσηλευτικό προσωπικό και γιατρό που έρχεται -εκ περιτροπής- είτε από τη Λήμνο είτε από τη Μυτιλήνη. Μάλιστα, ορισμένες ημέρες τον μήνα, στο ιατρείο υπάρχει μόνο νοσηλευτής.

    Χάρη, ωστόσο, στην πρωτοβουλία του Μακεδονικού Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών (ΜΟΦΣ), που διοργάνωσε ιατρική αποστολή αλληλεγγύης και αγάπης στο μικρό αυτό νησί του βορείου Αιγαίου, περίπου 60-70 κάτοικοι όλων των ηλικιών είχαν την ευκαιρία να υποβληθούν σε δωρεάν ιατρικές και βασικές μικροβιολογικές εξετάσεις, σε τεστ ΠΑΠ (οι γυναίκες), να εξεταστούν από δερματολόγο, αλλά και να ακούσουν πολύτιμες συμβουλές υγείας από ειδικούς του χώρου. Δόθηκαν, επίσης, διαλέξεις για τον καρκίνο του μαστού, τα δερματικά προβλήματα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν η έκθεση στον ήλιο είναι υπερβολική, καθώς και για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

    [03] Φοιτητές παρασύρθηκαν από τα νερά ποταμού, στην Ινδία

    Άνδρες των σωστικών συνεργείων αναζητούν 20 φοιτητές και έναν καθηγητή τους που παρασύρθηκαν από τα νερά όταν απελευθερώθηκε μεγάλος όγκος υδάτων από ένα φράγμα τη στιγμή που έκαναν μπάνιο σε ένα ποτάμι, στο ορεινό κρατίδιο Χιμασάλ Πραντές της Ινδίας.

    Οι διασώστες έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής τέσσερα πτώματα και εκφράζονται φόβοι ότι και οι υπόλοιποι αγνοούμενοι σκοτώθηκαν. Οι φοιτητές, που κατάγονταν από τη νότια Ινδία και είχαν πάει στην περιοχή για εκδρομή, παρασύρθηκαν από τα νερά στον ποταμό Μπέας την Κυριακή.

    [04] Έως 20 οι παραστάσεις στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών, με απόφαση ΚΑΣ

    Περιορισμό στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών, έβαλε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του. Το σκεπτικό των μελών του συνδέεται με δύο ζητήματα: Την ασφάλεια των θεατών, αλλά και του μνημείου, που χτίστηκε το 161 μ. Χ., καταστράφηκε από πυρκαγιά στα τέλη του 3ου αι. μ. Χ. , για να αποκαλυφθεί τον 19ο αιώνα και να αναστηλωθεί τον 20ό.

    Καθοριστικοί παράγοντες στην απόφαση έπαιξαν τόσο η παραβίαση, κάθε χρόνο, του ορίου που έχει τεθεί για τον ανώτερο αριθμό θεατών σε κάθε παράσταση (1.500 άτομα), κάτι που συμβαίνει κυρίως στις εκδηλώσεις δημοφιλών καλλιτεχνών, καθώς και το πυκνό του πρόγραμμα, που φέτος περιελάμβανε εκδηλώσεις ή πρόβες σχεδόν κάθε μέρα.

    [05] Χιλιάδες νεκρά ψάρια στο Καρλόβασι της Σάμου

    Έντονη δυσοσμία συνεχίζουν να προκαλούν τα ψάρια τα οποία βρέθηκαν στην κεντρική παραλία του Καρλοβάσου την Παρασκευή το πρωί. Πρόκειται για χιλιάδες μικρά ψάρια, τα οποία αντίκρισαν έκπληκτοι οι κάτοικοι της περιοχής, σε κεντρικό σημείο της παραλίας όπου πηγαίνουν για να κολυμπήσουν. Τα ψάρια σύμφωνα με τους ψαράδες της περιοχής είναι πελαγίσια και πολύ μικρά σε μέγεθος. Εικάζεται ότι προέρχονται από ψαράδικο που δραστηριοποιείται σε βαθιά νερά το οποίο έπεσε σε κοπάδι με μικρά ψάρια κάτω του επιτρεπτού ορίου μεγέθους και υπό τον φόβο να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τον νόμο οι ιδιοκτήτες του, τα πέταξαν στην θάλασσα και οι βοριάδες τα έβγαλαν στην παραλία της Σάμου.

    Άμεσα ειδοποιήθηκε και το ινστιτούτο θαλάσσιας προστασίας και ερευνών ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ για να πάρει δείγματα και να κάνει τοξικολογικές εξετάσεις για την διερεύνηση των αιτιών, ώστε να καταδειχθεί αν πρόκειται για μόλυνση των ψαριών ή για οικολογική καταστροφή που προήλθε από ψαράδες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 June 2014 - 10:30:26 UTC