Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ΚΚΕ για τις αλλαγές στην κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος
  • [02] ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητική ενέργεια η τοποθέτηση Στουρνάρα στην ΤτΕ
  • [03] Π. Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να διαπραγματευτεί
  • [04] Καταπέλτης για Β. Παπαγεωργόπουλο - Μ. Λεμούσια ο εισαγγελέας
  • [05] Πηγή έμπνευσης ο αγώνας των κατοίκων του μαρτυρικού Διστόμου για μια ομάδα δικηγόρων στην Ιαπωνία
  • [06] Πορεία για τον ένα χρόνο από το κλείσιμο της ΕΡΤ
  • [07] Γ. Ντάισελμπλουμ: Από τα stress tests των τραπεζών θα εξαρτηθεί ένα πιθανό νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα
  • [08] Εγκρίθηκε ο νέος προϋπολογισμός της ΕΕ
  • [09] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινάει έρευνα για τη χαμηλή φορολογία πολυεθνικών σε Ιρλανδία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο
  • [10] Γ. Γιακουμάτος: Σε δυο μήνες θα υπάρχουν αποτελέσματα στη μείωση των τιμών
  • [11] Ο Ι. Στουρνάρας προτάθηκε για τη διοίκηση της ΤτΕ
  • [12] Παρά τα αιτήματα για δημοψήφισμα, οι Ισπανοί βουλευτές έδωσαν το «πράσινο φως» για την παραίτηση του Χουάν Κάρλος
  • [13] Η ριζοσπαστική Αριστερά αύξησε σημαντικά τις δυνάμεις της στο ευρωκοινοβούλιο
  • [14] Επιστροφή στις αγορές αυτό τον μήνα, εκτιμά ο Ν. Αναστασιάδης
  • [15] Αριστοτέλης, Πλάτων και Μέγας Αλέξανδρος στην πρώτη δεκάδα των προσωπικοτήτων με τη μεγαλύτερη παγκόσμια επιρροή

  • [01] Το ΚΚΕ για τις αλλαγές στην κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος

    «Παρά την προσπάθεια των επιτελείων της κυβέρνησης να πείσουν για το αντίθετο, είναι βέβαιο ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και την Τράπεζα της Ελλάδος δεν σηματοδοτούν αλλαγή πολιτικής υπέρ του λαού, αλλά τη συνέχιση του ίδιου αντιλαϊκού δρόμου, με μειώσεις στο εισόδημα, τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με νέα προνόμια στο κεφάλαιο, όπως υποδεικνύουν η έκθεση του ΔΝΤ και τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ», επισημαίνει το ΚΚΕ.

    [02] ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητική ενέργεια η τοποθέτηση Στουρνάρα στην ΤτΕ

    Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση, ότι η δρομολογούμενη τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της ΤτΕ είναι μια προκλητική ενέργεια που δεν λαμβάνει υπόψη της τους πολιτικούς συσχετισμούς και την αναγκαιότητα διαβούλευσης για μια τόσο σημαντική θέση. Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει τόσο κρίσιμες αποφάσεις χωρίς τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε να θεωρεί, ότι δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση με μια τέτοια απόφαση».

    [03] Π. Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να διαπραγματευτεί

    «Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με τον κύριο Σαμαρά για να διαπραγματευτούμε για το χρέος» επανέλαβε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Αυτή η κυβέρνηση, πρόσθεσε, δεν έχει καν τη νομιμοποίηση να διαπραγματευτεί για αυτό το θέμα με τους δανειστές.

    Υποστήριξε ακόμη, ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών προέρχεται από το ίδιο υλικό με τον κ. Στουρνάρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης, διαφωνεί με την τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς τον θεωρεί εκφραστή μιας συγκεκριμένης πολιτικής με την οποία «εμείς διαφωνούμε και θέλουμε την ανατροπή της».

    «Ο κ. Στουρνάρας θα είναι θεματοφύλακας της μνημονιακής πολιτικής και από τη νέα του θέση», είπε ο κ. Σκουρλέτης, διευκρινίζοντας ότι ειπώθηκε και στον κύριο Ντράγκι - στο πλαίσιο μιας γενικότερης συζήτησης - ότι η κυβέρνηση δεν έπρεπε να κινηθεί μονομερώς στην τοποθέτηση του νέου διοικητή.

    [04] Καταπέλτης για Β. Παπαγεωργόπουλο - Μ. Λεμούσια ο εισαγγελέας

    Να κηρυχθεί ένοχος ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση δια παραλείψεως -κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου από άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση δια παραλείψεως- πρότεινε προς το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο εισαγγελέας της έδρας Δημήτρης Νάιντος, με την αγόρευση του οποίου συνεχίστηκε για 44η μέρα η δίκη για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ από τον κεντρικό δήμο. Ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγήθηκε, εξάλλου, την ενοχή του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια για τις πράξεις της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση -μετατρέποντας την αρχική κατηγορία που ήταν αυτήν της ηθική αυτουργίας στην υπεξαίρεση- και της απλής συνέργειας στην πλαστογραφία (σε βαθμό πλημμελήματος). Η υπεξαίρεση, που διώκεται σε κακουργηματικό βαθμό -κατά την εισαγγελική πρόταση- είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του δημοσίου. Επισύρει δε -σύμφωνα με νομικούς κύκλους- ποινές κάθειρξης από 10 έως 20 έτη. Για τον δε πρώην δημοτικό ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, ο οποίος -όπως και οι δύο παραπάνω συγκατηγορούμενοί του καταδικάστηκαν πρωτοδίκως σε ισόβια κάθειρξη- ο εισαγγελέας Εφετών πρότεινε την ενοχή του για τις πράξεις που καταδικάστηκε στον πρώτο βαθμό: Δηλαδή για υπεξαίρεση στην υπηρεσία (με τον νόμο 1608), νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) και πλαστογραφία (πλημμέλημα). Επίσης, για τους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου, τον Θωμά Γκόλα και τον Γιώργο Γκαϊδατζή, που καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε κάθειρξη 15 και 10 ετών, αντιστοίχως, ο εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση, πράξη για την οποία κηρύχθηκαν ένοχοι κατά το πρωτόδικο δικαστήριο.

    [05] Πηγή έμπνευσης ο αγώνας των κατοίκων του μαρτυρικού Διστόμου για μια ομάδα δικηγόρων στην Ιαπωνία

    Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1932 ο ιαπωνικός στρατός κατέσφαξε περισσότερους από 3.000 κατοίκους, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, της περιοχής Πινγκντινγκσάν, στη βοερειανατολική Κίνα. Εξήντα τέσσερα χρόνια μετά, τρεις επιζώντες από τη σφαγή μαζί με τους πέντε Ιάπωνες δικηγόρους τους προσέφυγαν στα ιαπωνικά δικαστήρια ζητώντας να αποζημιωθούν. Οι προσφεύγοντες έχασαν την υπόθεση, αλλά δεν εγκατέλειψαν τις προσπάθειές τους έχοντας ως φωτεινό παράδειγμά τους τον αντίστοιχο αγώνα των κατοίκων του Διστόμου. Οι τρεις Κινέζοι επιζώντες και οι Ιάπωνες δικηγόροι τους ζήτησαν από την ιαπωνική κυβέρνηση, εκτός από την αποζημίωση, να αναγνωρίσει τη σφαγή και να ζητήσει συγνώμη στις οικογένειες των θυμάτων, να δημιουργήσει ένα πάρκο στη μνήμη των θυμάτων στον τόπο της σφαγής και να ενσωματώσει στα ιστορικά βιβλία το χρονικό της σφαγής, ώστε να ενημερωθούν οι επόμενες γενιές για την αποτρόπαιη αυτή πράξη. Το ιαπωνικό κράτος δέχτηκε τελικά μόνο την αναγνώριση της σφαγής και καμία από τις άλλες αξιώσεις. Ωστόσο οι επιζώντες δεν το βάζουν κάτω και περιμένουν εναγωνίως την εξέλιξη των αξιώσεων της Ελλάδας και της Ιταλίας κατά της γερμανικής κυβέρνησης για τις σφαγές στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους. Για τον λόγο αυτόν οι πέντε Ιάπωνες δικηγόροι επισκέφθηκαν πέρυσι και φέτος το Δίστομο, προκειμένου να μιλήσουν με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, τη γερμανική ομάδα «ΑΚ Δίστομο» και τους κατοίκους. Όπως αποκαλύπτει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Ιάπωνας δικηγόρος Σίρο Καβακάμι, η υπόθεση του Διστόμου είναι πολύ γνωστή σε όσους ασχολούνται στην Ιαπωνία με διεθνείς υποθέσεις και εγκλήματα πολέμου. «Η δικαστική διεκδίκηση των αποζημιώσεων για τα θύματα του Διστόμου θεωρείται πρωτοπόρα στην Ιαπωνία» τονίζει ο κ. Καβακάμι. «Το θέμα είναι πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τι πρέπει να κάνουμε για να τα προστατεύσουμε. Σιγά- σιγά αλλάζουν τα πράγματα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι εξελίξεις εδώ μας δίνουν φως και ελπίδα. Παρακολουθούμε προσεκτικά ό,τι γίνεται στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Χάγη για να δούμε πώς θα κινηθούμε στη συνέχεια» προσθέτει ο ίδιος.

    [06] Πορεία για τον ένα χρόνο από το κλείσιμο της ΕΡΤ

    Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το κλείσιμο της ΕΡΤ, πραγματοποιήθηκε πορεία και συλλαλητήριο από συνδικάτα που είχαν καλέσει σε πανεργατική κινητοποίηση, αντιδρώντας στις κυβερνητικές πολιτικές.

    Από τις 12:00 εργαζόμενοι στα ΜΜΕ συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ που μαζί με Ομοσπονδίες και Ενώσεις του Τύπου είχαν κηρύξει τετράωρη στάση εργασίας. Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 13:00 από την Πλατεία Κλαυθμώνος και γύρω στις 14:00 οι διαδηλωτές, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, έφτασαν στο υπουργείο Οικονομικών, όπου παραμένουν συγκεντρωμένες οι καθαρίστριες, ζητώντας την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης, που έχει διατάξει την επαναπρόσληψή τους. Για τις 19:00 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση έξω από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, όπου έχουν προσκληθεί να μιλήσουν αρχηγοί κομμάτων και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.

    [07] Γ. Ντάισελμπλουμ: Από τα stress tests των τραπεζών θα εξαρτηθεί ένα πιθανό νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα

    Τη θέση πως μετά το καλοκαίρι θα γίνουν νέες εκτιμήσεις, ως προς το εάν η Ελλάδα θα χρειασθεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης ή μια νέα διαγραφή χρέους, διατυπώνει ο επικεφαλής της Ευρωομάδας (Eurogroup), Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε σημερινή του συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».

    Οι νέες αυτές εκτιμήσεις θα εξαρτηθούν, όπως προσθέτει, από τη δοκιμασία αντοχής των τραπεζών που θα απαντήσει στο ερώτημα εάν οι τράπεζες θα χρειασθούν τους πόρους που έχουν προβλεφθεί γι' αυτές στο πακέτο βοήθειας, «κάτι που αποτελεί και το μεγάλο ερωτηματικό», οπότε και θα γίνει γνωστό πόσα χρήματα υπάρχουν ακόμη και ποια είναι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.

    Σχολιάζοντας την άποψη ότι με λιγότερο αυστηρά μέτρα λιτότητας θα μπορούσε να αποφευχθεί μια υποτροπή σε ύφεση και ίσως η επιδείνωση του προϋπολογισμού, ο κ. Ντάισελμπλουμ επισημαίνει πως η Ελλάδα και άλλες χώρες είχαν σχεδόν χρεοκοπήσει και για αυτό εξαναγκάστηκαν να ακολουθήσουν τη λιτότητα.

    [08] Εγκρίθηκε ο νέος προϋπολογισμός της ΕΕ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2015, το οποίο προβλέπει ανάληψεις υποχρεώσεων, ύψους 145,6 δισ. ευρώ και πληρωμές, ύψους 142,1 δισ. ευρώ.

    Η μερίδα του λέοντος των πιστώσεων πληρωμών διατίθεται για τομείς που τονώνουν την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης και την απασχόληση (+29,5% σε σύγκριση με το 2014), όπως η έρευνα (Ορίζοντας 2020), τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας, οι μεταφορές και οι ΤΠΕ (Διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη») ή η πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων. Άλλοι τομείς στους οποίους παρατηρείται αύξηση των πληρωμών είναι το άσυλο, η μετανάστευση και το Ταμείο Ένταξης (+140%) και η προστασία της υγείας και των καταναλωτών (+20%). Το λειτουργικό κόστος της ΕΕ παραμένει σταθερό, περίπου στο 4,8% του συνολικού προϋπολογισμού. Η αύξησή του (+1,6%) βρίσκεται περίπου στο επίπεδο του αναμενόμενου πληθωρισμού και, ως εκ τούτου, δεν αυξάνεται σε πραγματικές τιμές. Στο σχέδιο προϋπολογισμού ενσωματώνεται επίσης η τρίτη μείωση του προσωπικού κατά 1% σε διάστημα τριών ετών.

    [09] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινάει έρευνα για τη χαμηλή φορολογία πολυεθνικών σε Ιρλανδία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως άρχισε τρεις σε βάθος έρευνες σχετικά με φορολογικές αποφάσεις που αφορούν τις εταιρείες Apple, Starbucks και Fiat Finanace and Trade στην Ιρλανδία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο αντιστοίχως.

    Μ' αυτές τις τρεις σε βάθος έρευνες με στόχο τρεις χώρες, η Επιτροπή επιδιώκει να επαληθεύσει ότι «οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες πληρώνουν τη δίκαιη αναλογία τους σε φόρους» στην Ευρώπη, υπογράμμισε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τον Ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια. «Έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως σ' αυτές τις συγκεκριμένες περιπτώσεις οι εθνικές αρχές δέχθηκαν να μην φορολογήσουν ένα μέρος των κερδών» αυτών των επιχειρήσεων, εξήγησε ο Αλμούνια σε συνέντευξη Τύπου.

    Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακολουθεί την κριτική που υπήρξε στην Ευρώπη για τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές που πληρώνουν πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Apple, η Amazon, η Google και η Starbucks, σε μία περίοδο εκτεταμένης λιτότητας στην ήπειρο. Αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, η οποία συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ μετά την οικονομική κρίση στην περιοχή, με στόχο την ενίσχυση των εθνικών προϋπολογισμών και τη μείωση του θυμού των ψηφοφόρων για τις μειώσεις των κοινωνικών προγραμμάτων.

    [10] Γ. Γιακουμάτος: Σε δυο μήνες θα υπάρχουν αποτελέσματα στη μείωση των τιμών

    «Σε δυο μήνες θα υπάρχουν αποτελέσματα στη μείωση των τιμών», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος. Σχολιάζοντας δημοσιεύματα ότι "θα δώσει τη μάχη του τελάρου σαν τον προκάτοχό του χαρτοφυλακίου επί ΠΑΣΟΚ, Κίμωνα Κουλούρη είπε: "Εγώ λέγομαι Γιακουμάτος και όχι Κουλούρης» και πρόσθεσε «Άλλο Λωζάννη και άλλο Κοζάνη».

    «Στόχος μου είναι να προστατεύσω τον καταναλωτή. Πως θα συμπιέσω τις τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά όπως το ψωμί, το γάλα, το λάδι και άλλα» είπε και διευκρίνισε ότι δεν μιλάμε για πλαφόν στις τιμές.

    «Σε 15 ημέρες θα έχουμε μια πρώτη εικόνα», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «σε δύο μήνες θα με κρίνετε». Τόνισε ότι δεν μπορεί να βασιλεύει η αισχροκέρδεια και συμπλήρωσε: «Το ζήτημα δεν είναι να πετύχει ο Γιακουμάτος, αλλά να μειωθούν οι τιμές».

    [11] Ο Ι. Στουρνάρας προτάθηκε για τη διοίκηση της ΤτΕ

    Νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας αναμένεται να αναλάβει ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ενόψει της αποχώρησης, μετά τη λήξη της θητείας του στις 19 Ιουνίου 2014, του διοικητή Γεωργίου Προβόπουλου, αποφάσισε ομόφωνανα προτείνει προς το Υπουργικό Συμβούλιο, βάσει του άρθρου 29 του Καταστατικού της Τράπεζας, τον διορισμό του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή.

    Λίγο μετά την ανακοίνωση του Γενικού Συμβουλίου ο απερχόμενος διοικητής Γ. Προβόπουλος, μέσα σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης και χειροκροτούμενος, παρουσίασε δύο μελέτες που εκπονήθηκαν με την επιμέλεια της ΤτΕ και αφορούν στην Ιστορία της Τράπεζας και το χρονικό της πρόσφατης κρίσης. Έσπευσε δε να χαρακτηρίσει την επιλογή Στουρνάρα ως την καλύτερη δυνατή. Ο κ. Προβόπουλος, στη συνέχεια, αναφερόμενος στις δύο αυτές μελέτες επισήμανε ότι η συμβολή της Τράπεζας της Ελλάδας στη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και στην αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα έχει κριθεί εκ του αποτελέσματος. Χάρη στις ενέργειες της Τράπεζας, είπε ο κ. Προβόπουλος και στη στήριξη που παρείχε το Ευρωσύστημα με κρίσιμης σημασίας αποφάσεις του, οι τράπεζες συνέχισαν να λειτουργούν εύρυθμα, ακόμη και στις περιόδους γενικευμένης αβεβαιότητας. Αποτράπηκε έτσι μια ανοικτή τραπεζική κρίση, που θα είχε άμεση επίπτωση και ως προς την πορεία της χώρας εντός ή εκτός της ζώνης του ευρώ. Συγχρόνως, το τραπεζικό σύστημα, παρά τις μεγάλες ζημιές που υπέστη, αντιμετώπισε αποτελεσματικά τα προβλήματά του και αναδιατάχθηκε σε στέρεες βάσεις με την ενεργό καθοδήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος ως εποπτικής αρχής.

    [12] Παρά τα αιτήματα για δημοψήφισμα, οι Ισπανοί βουλευτές έδωσαν το «πράσινο φως» για την παραίτηση του Χουάν Κάρλος

    Η κάτω βουλή του κοινοβουλίου της Ισπανίας ενέκρινε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία την παραίτηση του βασιλιά Χουάν Κάρλος, ανοίγοντας τον δρόμο, παρά τα αιτήματα για ένα δημοψήφισμα, για την άνοδο στο θρόνο του γιου του, του πρίγκιπα διαδόχου Φελίπε. Η κάτω βουλή ψήφισε με 299 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 23 αποχές νομοσχέδιο με το οποίο εγκρίνεται η παραίτηση του βασιλιά. Η ανάλογη ψηφοφορία στην Γερουσία έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 17 Ιουνίου. Ο 46χρονος Φελίπε θα μπορέσει μετά την ψηφοφορία και της Γερουσίας να ορκιστεί στις 19 Ιουνίου ενώπιον του κοινοβουλίου.

    Κατόπιν αιτήματος του κόμματος Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida, IU), οι βουλευτές ψήφισαν με την σειρά, όρθιοι και δια βοής, αφού απέρριψαν πέντε τροπολογίες στο νομοσχέδιο με της οποίες ζητούνταν να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το μέλλον της μοναρχίας. Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο κυβερνά της Ισπανίας, και το σοσιαλιστικό κόμμα, που είναι η πρώτη δύναμη της αντιπολίτευσης, ψήφισαν μαζικά το νομοσχέδιο, ενώ νωρίτερα ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι υπερασπίστηκε «τη μοναρχία ως το καλύτερο σύμβολο ενότητας του κράτους».

    [13] Η ριζοσπαστική Αριστερά αύξησε σημαντικά τις δυνάμεις της στο ευρωκοινοβούλιο

    Η ομάδα της ριζοσπαστικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία συνασπίζει κυρίως τα κόμματα Ντι Λίνκε (Die Linke), ΣΥΡΙΖΑ και Μέτωπο της Αριστεράς, ανακοίνωσε σήμερα πως έχει στη δύναμή της 52 ευρωβουλευτές, καταγράφοντας σαφή αύξηση σε σύγκριση με το προγούμενο ευρωκοινοβούλιο. Η ομάδα, η οποία δεν είχε παρά 35 βουλευτές στο απερχόμενο Ευρωκοινοβούλιο, ενισχύθηκε κυρίως από την έλευση των Ελλήνων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που ήρθαν πρώτοι στις εκλογές στην Ελλάδα, και των Ισπανών του Podemos, οι οποίοι προέρχονται από το κίνημα αμφισβήτησης των Αγανακτισμένων. Η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, όπως είναι η επίσημη ονομασία της ομάδας, δέχθηκε επίσης τη στήριξη των Γερμανών και Ολλανδών βουλευτών του Κόμματος Υπεράσπισης των Ζώων και του ανεξάρτητου Ιρλανδού βουλευτή Λουκ «Μινγκ» Φλάναγκαν, ο οποίος διεξήγαγε εκστρατεία υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης.

    Μεταξύ των προτεραιοτήτων των βουλευτών της ριζοσπαστικής Aριστεράς περιλαμβάνεται ο αγώνας κατά του σχεδίου διατλαντικής συνθήκης ελεύθερων συναλλαγών, η διαπραγμάτευση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.

    [14] Επιστροφή στις αγορές αυτό τον μήνα, εκτιμά ο Ν. Αναστασιάδης

    Η Κύπρος θα επιστρέψει στις διεθνείς αγορές εντός του τρέχοντος μηνός, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται στον δρόμο για πλήρη ανάκαμψη.

    «Έχουμε επανειλημμένως και εγκαίρως ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που αναλάβαμε έναντι των δανειστών μας για μεταρρυθμίσεις στις υποδομές και για αποκατάσταση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και των δημοσίων δαπανών» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης σε ομιλία του σε δείπνο που παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου και της ημερίδας Υπουργών Ναυτιλίας που οργανώνονται στη Λεμεσό από το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο.

    [15] Αριστοτέλης, Πλάτων και Μέγας Αλέξανδρος στην πρώτη δεκάδα των προσωπικοτήτων με τη μεγαλύτερη παγκόσμια επιρροή

    Πάνω απ' όλα η δύναμη της Ελλάδας στο παγκόσμιο στερέωμα είναι ο αρχαίος πολιτισμός της.

    Οι αρχαίοι Έλληνες συνεχίζουν να αποτελούν «βαριά» ονόματα στο παγκόσμιο «χρηματιστήριο» των ιδεών, όπως δείχνει μια εκτεταμένη ανάλυση ευρωπαίων ερευνητών στη Wikipedia - και μάλιστα στις εκδόσεις που διαθέτει η διάσημη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια στις 24 κυριότερες γλώσσες του πλανήτη, τις οποίες μιλά περίπου το 60% του πληθυσμού της Γης. Ο Αριστοτέλης, ο Πλάτων και ο Μέγας Αλέξανδρος «φιγουράρουν» στις δύο ξεχωριστές δεκάδες (Top 10) των προσώπων με την μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς.

    Στην κορυφή των δύο σχετικών «λιστών επιρροής» (οι οποίες διαφέρουν μεταξύ τους στην μεθοδολογία κατάταξης) βρίσκονται μάλλον δύο εκπλήξεις: στη μία ο όχι ευρέως γνωστός Σουηδός φυσιοδίφης του 18ου αιώνα Κάρολος Λινναίος, ο «πατέρας» της σύγχρονης ταξινόμησης των φυτών και των ζώων, και στην άλλη ο σαφώς πιο γνωστός Αδόλφος Χίτλερ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 June 2014 - 14:30:27 UTC