Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Στρατούλης: Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο, αν περάσουν οι ομαδικές απολύσεις στην Ελληνική Χαλυβουργία
  • [02] Την ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Κουβέιτ, τόνισε ο Κ. Παπούλιας
  • [03] Άρειος Πάγος: Δεν επαναπροσλαμβάνονται οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ
  • [04] Μέχρι το απόγευμα θα έχει βρεθεί λύση για τους 1.136 διοικητικούς των ΑΕΙ
  • [05] Εύκολα χαρακτηρίζονται τα θέματα στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
  • [06] Θέμα μείωσης της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να θέσει το ΥΠΟΙΚ, το φθινόπωρο στην τρόικα
  • [07] Στο 27,8% η ανεργία το α' τρίμηνο εφέτος

  • [01] Δ. Στρατούλης: Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο, αν περάσουν οι ομαδικές απολύσεις στην Ελληνική Χαλυβουργία

    «Αν περάσουν οι ομαδικές απολύσεις στην Ελληνική Χαλυβουργία, δεν θα μείνει τίποτε όρθιο, κανένας φραγμός για τις απολύσεις» σημειώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης και υποστηρίζει πως «η απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, που πήραν κατά πλειοψηφία οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του ΣΕΒ, είναι ακραία αντεργατική, ακραία απάνθρωπη και πολιτικά και κοινωνικά εγκληματική», ζητώντας την ανάκλησή της. «Ουσιαστικά, αποτελεί την κερκόπορτα που δίνει τη δυνατότητα και σε άλλες επιχειρήσεις να κάνουν προσφυγή στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας για να τους επιτρέψει ομαδικές απολύσεις. Κάτι τέτοιο εκ των πραγμάτων φέρνει ακόμη και χωρίς τη νομοθέτησή της την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων» εκτιμά ο κ. Στρατούλης.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ λέει ακόμη:«Υπάρχουν καταγγελίες ότι εισάγονται μπετόβεργες και μάλιστα χωρίς ουσιαστικό έλεγχο για την ποιότητά τους σε διάφορα λίμάνια της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι λόγω αυτής της μαζικής εισαγωγήςθα έχουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα οι επιχειρήσεις μετάλλου στη χώρα. Εμείς λέμε ότι πρέπει να ανακληθεί αυτή η απόφαση».

    Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ -προσθέτει ο κ. Στρατούλης- «έχει καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή υπογεγραμμένη και από τους 71 βουλευτές (σσ. του κόμματος), που δεν έχει συζητηθεί ακόμη. Σε αυτή προτείνουμε την κατάργηση όλων των μνημονιακών ρυθμίσεων με τις οποίες έγιναν πιο εύκολες και πιο φθηνές οι απολύσεις για τους εργοδότες. Προσπαθούμε, με αυτή την πρόταση νόμου που αύριο θα είναι και νομοσχέδιο της κυβέρνησης, να βάλουμε έναν φραγμό στις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας».

    [02] Την ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Κουβέιτ, τόνισε ο Κ. Παπούλιας

    Την ανάγκη για ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ειδικότερα στα εμπορικά και οικονομικά θέματα που είναι πολύ πίσω, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ, σεΐχη Σαμπάχ Χαλέντ, Αλ Χαμάντ αλα Σαμπάχ. Αφού μετέφερε τις ευχαριστίες και τους χαιρετισμούς του Εμίρη του Κουβέιτ, ο Κουβεϊτιανός αξιωματούχος συμφώνησε για την ενδυνάμωση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και σημείωσε ότι ήταν άριστα τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

    [03] Άρειος Πάγος: Δεν επαναπροσλαμβάνονται οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ

    Ο Άρειος Πάγος έκανε σήμερα δεκτό το αίτημα του υπουργείου Οικονομικών και ανέστειλε προσωρινά την υπ. αριθμ. 1584/2014 απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που διέταζε την επανατοποθέτηση των καθαριστριών που απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο υπουργείο Οικονομικών και στις ΔΟΥ.

    [04] Μέχρι το απόγευμα θα έχει βρεθεί λύση για τους 1.136 διοικητικούς των ΑΕΙ

    Μέχρι σήμερα το απόγευμα αναμένεται, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να έχει βρεθεί η λύση στο θέμα των 1.136 διοικητικών υπαλλήλων των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ύστερα από τη συνάντηση που προηγήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο νέος υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος και ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η επαναπροκήρυξη θέσεων για περίπου 500 από τους παραπάνω υπαλλήλους, ενώ ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι πρέπει να επανατοποθετηθούν 800 υπάλληλοι. Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό, έως τις 15 Ιουνίου, το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να προκηρύξει έναν αριθμό θέσεων στα ΑΕΙ της χώρας, για την επανατοποθέτηση 400 υπαλλήλων, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, καθώς στις 15 Ιουνίου λήγει το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας και σε περίπτωση που δεν γίνει η προκήρυξη των θέσεων τότε οι υπάλληλοι κινδυνεύουν με απόλυση.

    [05] Εύκολα χαρακτηρίζονται τα θέματα στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

    Εύκολα χαρακτηρίζονται τα θέματα στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, με το οποίο έπεσε η αυλαία των πανελληνίων εξετάσεων. Ο «γολγοθάς» συνεχίζεται για τους υποψηφίους των αρχιτεκτονικών σχολών και των φιλολογιών ξένων γλωσσών με τις εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα που αρχίζουν το Σάββατο 21 Ιουνίου, ενώ από τις 23 του ίδιου μήνα έως τις 4 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν, η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ).

    Ως προς την πορεία των βάσεων γενική είναι η εκτίμηση ότι θα κινηθούν ανοδικά στις περισσότερες σχολές, ενώ στην Ιατρική αναμένεται να περάσουν και πάλι το κατώφλι των 19.000 μονάδων. Σχετικά σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής, θα διαδραματίσει και η κατάργηση των ειδικών κατηγοριών υποψηφίων (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και κοινωνικά κριτήρια), δεδομένου ότι φέτος οι θέσεις τους θα προστεθούν σε αυτές των υποψηφίων γενικής σειράς. Η μίξη αυτή θα προκαλέσει τεχνητή αύξηση των θέσεων, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν και οι βάσεις εισαγωγής.

    [06] Θέμα μείωσης της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να θέσει το ΥΠΟΙΚ, το φθινόπωρο στην τρόικα

    Θέμα μείωσης της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να θέσει το φθινόπωρο στην τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών, με βασικό επιχείρημα το γεγονός ότι απέτυχε το μέτρο της εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. «Είναι ένα θέμα, το οποίο το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αξιολογήσει στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης για τους φορολογικούς συντελεστές» δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος, παράλληλα, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα διατηρηθεί ο χαμηλός ΦΠΑ στην εστίαση και δεν θα παραταθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.

    [07] Στο 27,8% η ανεργία το α' τρίμηνο εφέτος

    Στο 27,8% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το α΄ τρίμηνο εφέτος (έναντι 27,6% το α΄ τρίμηνο 2013 και 27,8% το δ΄ τρίμηνο πέρυσι), με τον αριθμό των ανέργων να ανέρχεται σε 1.342.299 άτομα. Άκρως ενδεικτικό δε, του μείζονος προβλήματος της ανεργίας είναι το γεγονός ότι το 71,4% του συνόλου των ανέργων (958.401 άτομα) είναι μακροχρόνια άνεργοι, ήτοι αναζητούν εργασία, χωρίς αποτέλεσμα, επί 12 μήνες και άνω.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το α΄ τρίμηνο εφέτος, ο αριθμός των ανέργων (1.342.299 άτομα) αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 0,5% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο 2013.

    Ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.483.716 άτομα και η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μειώθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο πέρυσι. Η ανεργία παραμένει «γένους θηλυκού», καθώς το ποσοστό των γυναικών (31,4% το α΄ τρίμηνο εφέτος από 31,1% το α΄ τρίμηνο πέρυσι) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (25% από 24,9%). Ειδικά στις νέες έως 24 ετών, το ποσοστό ανέρχεται σε 61,5% (από 52,6% των νέων ανδρών). Ηλικιακά, το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στους νέους 15- 24 ετών (56,7% το α΄ τρίμηνο εφέτος από 60% το α΄ τρίμηνο πέρυσι)- παρά τα ειδικά 5μηνα προγράμματα απασχόλησης- και ακολουθεί η πλέον παραγωγική ηλικία των 25- 29 ετών (42,4% από 41,1%).

    Έπονται, οι ηλικίες 30- 44 ετών (26,7% από 26,1%), 45- 64 ετών (20,3% από 19,6%) και 65 ετών και άνω (12,6% από 7,4%).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 June 2014 - 12:30:24 UTC