Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απολογείται ο βουλευτής Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, για την υπόθεση της ΧΑ
  • [02] Το Ιράν «κατηγορηματικά αντίθετο» σε αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ
  • [03] Συνομιλίες με την Τεχεράνη σκοπεύουν να ξεκινήσουν οι ΗΠΑ, για την κρίση στο Ιράκ
  • [04] Πολύνεκρη επίθεση ενόπλων εναντίον παραλιακής πόλης, στην Κένυα
  • [05] Ο Χουάν Μανουέλ Σάντος νικητής των προεδρικών εκλογών στην Κολομβία
  • [06] Απειλή Μόσχας να κλείσει τις στρόφιγγες φυσικού αερίου προς το Κίεβο
  • [07] Επιτυχείς οι δοκιμές για το νέο φορητό βιονικό πάγκρεας
  • [08] Ο φετινός Μάιος ήταν ο τρίτος πιο ζεστός εδώ και 35 χρόνια

  • [01] Απολογείται ο βουλευτής Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, για την υπόθεση της ΧΑ

    Ενώπιον των ανακριτριών της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής, θα βρεθεί σήμερα ο ανεξάρτητος, πλέον, βουλευτής Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, ο οποίος έλαβε στις 22/05 προθεσμία για την απολογία του. Ο βουλευτής κλήθηκε σε απολογία από τις εφέτες, Ι. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου μετά την άρση ασυλίας του για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

    Ο κ. Αλεξόπουλος αρνείται κάθε εμπλοκή του σε ποινικά κολάσιμες πράξεις της Χρυσής Αυγής και πριν λίγο καιρό, αποχώρησε από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, υποστηρίζοντας πως οι πρακτικές που εφάρμοζε αμαυρώνουν τις αξίες του πατριωτισμού. Υποστηρίζει επίσης, πως μετά τη δολοφονία Φύσσα είχε ήδη αρχίσει να σκέπτεται σοβαρά να ανεξαρτητοποιηθεί.

    [02] Το Ιράν «κατηγορηματικά αντίθετο» σε αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ

    Το Ιράν είναι «κατηγορηματικά αντίθετο σε μία αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ» δήλωσε η εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρζίεχ Αφχάμ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Irna. «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι κατηγορηματικά αντίθετη με μία αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ» δήλωσε η εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι «τα πρόσφατα γεγονότα ... έχουν ως στόχο να μεταβάλουν την πολιτική διαδικασία στο Ιράκ και σύμφωνα με τις ενδείξεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση αυτή και να διαταράξουν την έκβαση των πρόσφατων εκλογών».

    Οι ιρανικές δηλώσεις κατά μίας αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης καταγράφονται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση για την ανάπτυξη αμερικανικού αεροπλανοφόρου στον Κόλπο. Ωστόσο η Ουάσινγκτον παραμένει αντίθετη στην αποστολή χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ.Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, απευθείας συνομιλίες θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη με θέμα τη μεταξύ τους συνεργασία ώστε να συνδράμουν τη Βαγδάτη στην αντιμετώπιση της προέλασης των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε.

    [03] Συνομιλίες με την Τεχεράνη σκοπεύουν να ξεκινήσουν οι ΗΠΑ, για την κρίση στο Ιράκ

    Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει πιθανές συνομιλίες με το Ιράν, σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση στο Ιράκ, δήλωσε τη Δευτέρα ανώτερος αξιωματούχος. Μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν το πρώτο βήμα προς την αρχή συνομιλιών με το Ιράν σχετικά με την κρίση στο Ιράκ, όπου η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι προσπαθεί να απωθήσει τις επιθέσεις σουνιτών μαχητών, οι οποίοι έχουν καταλάβει αρκετές περιοχές της χώρας.

    Σε άρθρο της η εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να ανοίξει απευθείας διάλογο με το Ιράν για την ασφάλεια στο Ιράκ και τους τρόπους απόκρουσης των μαχητών. Επίσης, αμερικανοί αξιωματούχοι θα συμμετάσχουν αυτή την εβδομάδα σε ένα γύρο συνομιλιών μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

    Στο μεταξύ, η Ουάσινγκτον καταδίκασε τη σφαγή που διέπραξαν οι σουνίτες τζιχαντιστές που ισχυρίζονται ότι εκτέλεσαν 1.700 σιίτες Ιρακινούς στρατιώτες στο Τικρίτ, την ώρα που οι ιρακινές αρχές δήλωναν ότι έχουν ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων απέναντι στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε. «Η ανακοίνωση των τζιχανιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), που δηλώνουν ότι σφαγίασαν 1.700 σιίτες μέλη της ιρακινής πολεμικής Αεροπορίας είναι τρομακτική και δείχνει τη δίψα αυτών των τρομοκρατών για αίμα» αναφέρεται σε ανακοίνωση της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζεν Πσάκι.

    [04] Πολύνεκρη επίθεση ενόπλων εναντίον παραλιακής πόλης, στην Κένυα

    Τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη χθεσινή επίθεση ενόπλων ισλαμιστών κατά της παραλιακής πόλης Μπεκετόνι, στην Κένυα, ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος. Περί τους πενήντα ένοπλοι εισέβαλαν χθες το βράδυ βαριά οπλισμένοι στην πόλη, κρατώντας σημαίες των σεμπάμπ. Η επίθεση διήρκεσε μέχρι αργά τη νύκτα. Πολλά κτίρια, ξενοδοχεία, εστιατόρια, τράπεζες και κυβερνητικά κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, δήλωσε ο αξιωματούχος.

    Η πόλη Μπεκετόνι βρίσκεται στην ηπειρωτική Κένυα , σε απόσταση 30 χιλιομέτρων νοτιο-δυτικά του νησιού Λαμού, δημοφιλούς τουριστικού προορισμού. Η Παλιά Πόλη του Λαμού έχει ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Εκπρόσωπος του στρατού της Κένυας περιέγραψε πώς οι ένοπλοι εισέβαλαν στην πόλη φωνάζοντας «Ο Θεός είναι μεγάλος» αινφιδιάζοντας τις δυνάμεις ασφαλείας και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των ανθρώπων στο δρόμο, την ώρα που τα μπαρ και τα καφέ ήταν γεμάτα από πελάτες που παρακολουθούσαν ποδοσφαιρικό αγώνα του Mundial.

    [05] Ο Χουάν Μανουέλ Σάντος νικητής των προεδρικών εκλογών στην Κολομβία

    Ο Χουάν Μανουέλ Σάντος αναδείχτηκε νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κολομβία και επικράτησε του αντιπάλου του, Όσκαρ Ιβάν Σουλουάγα, σε μια ιστορική ψηφοφορία η οποία θα καθορίσει το μέλλον των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται με τους αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FAR), με στόχο τον τερματισμό των ενόπλων συγκρούσεων που μαίνονται στη χώρα τα τελευταία 50 χρόνια.

    Με το 94,7%των καταμετρημένων ψήφων, ο Σάντος συγκεντρώνει το 50,7% έναντι του 45,2% που συγκέντρωσε ο Σουουλάγα.

    [06] Απειλή Μόσχας να κλείσει τις στρόφιγγες φυσικού αερίου προς το Κίεβο

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει πεπεισμένη ότι μία συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία για το φυσικό αέριο παραμένει εφικτή, παρά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων της τελευταίας στιγμής στο Κίεβο υπό τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Επιτροπή «είναι πεπεισμένη ότι η εξεύρεση λύσης είναι δυνατή και προς το συμφέρον και των δύο πλευρών» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες, την ώρα που η Μόσχα απειλεί με διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουκρανία σήμερα στις 09.00 ώρα Ελλάδος .

    Η Gazprom έχει δώσει στην Ουκρανία διορία μέχρι τις 09.00 για την αποπληρωμή χρέους ύψους 1,95 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οπως και στις κρίσεις του 2006 και του 2009, η διακοπή της τροφοδοσίας της Ουκρανίας απειλεί τη ροή του φυσικού αερίου και προς την Ευρώπη, αφού το ήμισυ της ποσότητας του φυσικού αερίου που τροφοδοτεί την Ευρώπη περνά από το ουκρανικό έδαφος.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε με χθεσινές του δηλώσεις την «αλαζονεία» του Κιέβου που απορρίπτει μία «λογική συμβιβαστική λύση», γεγονός που κατά τη γνώμη του εξηγείται από την ανάμειξη τρίτης πλευράς.

    [07] Επιτυχείς οι δοκιμές για το νέο φορητό βιονικό πάγκρεας

    Επιτυχία σημείωσαν οι δοκιμές της φορητής συσκευής βιονικού (τεχνητού) παγκρέατος που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο δύο πενθήμερων κλινικών δοκιμών, μίας σε ενηλίκους και μίας σε εφήβους. Η συσκευή, που συνδέεται με ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο, ρυθμίζει αυτόματα το σάκχαρο στο αίμα των ασθενών με διαβήτη τύπου 1 («παιδικό» διαβήτη) και υπόσχεται να αντικαταστήσει τις ενέσεις και τις αντλίες ινσουλίνης, καθώς και τα συχνά τρυπήματα στα δάχτυλα για έλεγχο του αίματος.

    Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ιατρικής Στίβεν Ράσελ και τον αναπληρωτή καθηγητή βιοιατρικής τεχνολογίας Εντ Νταμιάνο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine» σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το «New Scientist», δήλωσαν ότι, όπως αποδείχτηκε, ο έλεγχος του σακχάρου μπορεί να βελτιωθεί δραστικά χάρη στη νέα συσκευή.

    [08] Ο φετινός Μάιος ήταν ο τρίτος πιο ζεστός εδώ και 35 χρόνια

    Ο Μάιος του 2014 υπήρξε ο τρίτος θερμότερος εδώ και 35 χρόνια, σύμφωνα με τα δεδομένα των μετεωρολογικών δορυφόρων. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του Μαΐου ήταν κατά 0,33 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο γι' αυτόν τον μήνα. Ο πιο ζεστός Μάιος είχε συμβεί το 1998, λόγω του πολύ ισχυρού φαινομένου Ελ Νίνιο εκείνο το έτος, όταν οι θερμοκρασίες είχαν ανέβει 0,56 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο. Ο δεύτερος θερμότερος ήταν ο Μάιος του 2010, επίσης ένας μήνας με Ελ Νίνιο.

    Η ιδιαιτερότητα του φετινού Μαΐου είναι ότι η θερμοκρασία υπήρξε αυξημένη παρόλο που δεν υπήρξε Ελ Νίνιο. Έτσι, στην πραγματικότητα, ο Μάιος του 2014 υπήρξε ο πιο ζεστός εδώ και 35 χρόνια, χωρίς να συνοδεύεται από Ελ Νίνιο (πρόκειται για το θερμό βόρειο θαλάσσιο ρεύμα που εμφανίζεται στις δυτικές ακτές της Νότιας Αμερικής συνήθως στο τέλος του έτους και μερικές χρονιές εκδηλώνεται με μεγαλύτερη ένταση). Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, με επικεφαλής τον καθηγητή ατμοσφαιρικής επιστήμης Τζον Κρίστι, που μελετούν τα στοιχεία από τους δορυφόρους της NASA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται μετά το 1978 με μέσο ρυθμό 0,14 βαθμών Κελσίου ανά δεκαετία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 June 2014 - 6:30:24 UTC