Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία για τα υποβρύχια και την Proton Bank
  • [02] Στην Αθήνα ο Κινέζος πρωθυπουργός
  • [03] Νέες κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ
  • [04] Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων
  • [05] Η Fed μειώνει για πέμπτη χρονιά τη νομισματική της βοήθεια στις ΗΠΑ
  • [06] Με περαιτέρω κυρώσεις προειδοποιεί τη Ρωσία ο Μπάιντεν

  • [01] Διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία για τα υποβρύχια και την Proton Bank

    Διαβιβάστηκε από την εισαγγελία Εφετών Αθηνών στη Βουλή, δικογραφία που αφορά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Σύμφωνα με το διαβιβαστικό έγγραφο της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών προς τον Άρειο Πάγο, η δικογραφία κατά του κ. Βενιζέλου, σχηματίστηκε «κατόπιν υποβολής εκ μέρους της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου, των απομαγνητοφωνημένων πρακτικών της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής στις 18/12/2013 που αποτυπώνουν τη συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, μετά των συνημμένων εγγράφων, καθόσον από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης μελών της κυβέρνησης και συγκεκριμένα των Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου κατά το χρονικό διάστημα από την 17η Οκτωβρίου 2010 και εντεύθεν».

    Στη Βουλή διαβιβάστηκε και δεύτερη δικογραφία κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου που αφορά την υπόθεση της τράπεζας Proton Bank που σχηματίστηκε μετά από αναφορά του δημοσιογράφου Δημήτρη Γεωργακόπουλου.

    Στο μεταξύ, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας χθες βράδυ στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, είπε ότι δεν αποκλείεται το ΠΑΣΟΚ να ζητήσει από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, την αναζήτηση ενδεχόμενων πειθαρχικών ευθυνών της κας Παπανδρέου. Όπως ανέφερε, ειδικότερα, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, η κ. Παπανδρέου δεν είχε την αρμοδιότητα να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση και να κάνει οποιαδήποτε αξιολόγηση. Πολύ περισσότερο που, όπως ο κ. Ρήγας εκτίμησε, η κ. Παπανδρέου περιορίστηκε στα πρακτικά της σχετικής συζήτησης στη Βουλή. «Σκεφτόμαστε να ζητήσουμε πειθαρχική έρευνα από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η ενέργεια της κας Παπανδρέου είναι απαράδεκτη νομικά και εγείρει πολιτικό ζήτημα» υπογράμμισε.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωσή του τονίζει πως «η Δικαιοσύνη έκρινε ότι προέκυψαν στοιχεία προς διερεύνηση, περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης Βενιζέλου-Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση των υποβρυχίων και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά κι εκείνοι έκλεισαν τη Βουλή» Η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι «με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο αποδείχθηκε ότι Σαμαράς-Βενιζέλος, Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, είναι συνέταιροι όχι μόνον στην καταστροφή του ελληνικού λαού και της χώρας, αλλά και στην διάπραξη ή τη συγκάλυψη των πιο σοβαρών εγκλημάτων κατά του δημοσίου».

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, απαντώντας στο σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «παιδαριώδη δικονομικά τεχνάσματα» με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ «αυταπατάται ίσως, αλλά δεν παραπλανά κανέναν» και τονίζει ότι η εισαγγελία έκανε το μόνο που μπορούσε να κάνει, δηλαδή να στείλει «πίσω στη Βουλή τα πολιτικά επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν καταγραφεί στα πρακτικά της Βουλής στις 18.12.2013 μαζί με τις αποστομωτικές απαντήσεις που είχε λάβει. Τίποτα άλλο». Ακόμα, υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ είχε στη διάθεση του παραπάνω από έξι μήνες να κινήσει οποιαδήποτε κοινοβουλευτική διαδικασία δεν το έκανε. «Νομίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα φόβιζε το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο του μια ακόμη συζήτηση για άθλιες συκοφαντίες και σκευωρίες; Δεν έχει συνετιστεί επιτέλους, ώστε να εγκαταλείψει τη γραμμή αυτή», διερωτάται το ΠΑΣΟΚ.

    [02] Στην Αθήνα ο Κινέζος πρωθυπουργός

    Στην Αθήνα φτάνει σήμερα ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ για τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Το Πεκίνο έχε ήδη προχωρήσει σε σειρά επενδύσεων στην Ελλάδα και ενδιαφέρεται έντονα για νέες επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών. Ο Κινέζος πρωθυπουργός θα επισκεφθεί με τον Αντώνη Σαμαρά και το Ηράκλειο της Κρήτης.

    Αύριο ο κ. Κετσιάνγκ θα επισκεφτεί μαζί με τον Αντ. Σαμαρά τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά. «Θα εργασθούμε από κοινού με την Ελλάδα για να μετατρέψουμε το λιμάνι του Πειραιά στο καλύτερο του είδους του» σημειώνει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, με αφορμή την έλευσή του στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός της Κίνας θα έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, τον Έλληνα ομόλογό του, Αντ. Σαμαρά και τον πρόεδρο της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη.

    Τρεις συμφωνίες συνεργασίας, που αφορούν τη χρηματοοικονομική βοήθεια της Κινεζικής Αναπτυξιακής Τράπεζας σε μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, την προστασία της θάλασσας και την παροχή υπηρεσιών από τον κινεζικού νηογνώμονα «China Classification Society» σε πλοία που φέρουν την ελληνική σημαία, θα υπογραφούν από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και μέλη της κινεζικής αποστολής.

    [03] Νέες κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ

    Σαρανταοκτάωρη απεργία για σήμερα και αύριο Παρασκευή έχει κηρύξει η ομοσπονδία των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, ενώ κρίσιμη για την τύχη του εξαμήνου στο πανεπιστήμιο Αθηνών θεωρείται η γενική συνέλευση που πραγματοποιεί σήμερα ο σύλλογος των εργαζομένων του ιδρύματος. Την ίδια ώρα, υπό κατάληψη βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από διοικητικούς υπαλλήλους καθώς και το πανεπιστήμιο της Πάτρας.

    Οι διοικητικοί υπάλληλοι αντιδρούν στον σχεδιασμό της κυβέρνησης να αξιολογηθούν οι οργανισμοί και τα οργανογράμματα των ανώτατων ιδρυμάτων από ανεξάρτητο εκτιμητή και στη συνέχεια να καλυφθούν 600 θέσεις από την δεξαμενή των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει από την πλευρά της ότι η διαδικασία θα προχωρήσει τάχιστα και ότι θα προκηρυχθούν και νέες θέσεις σε περίπτωση που ο εκτιμητής κρίνει ότι υπάρχει έλλειμμα προσωπικού.

    [04] Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων

    Ξεκίνησε την Τετάρτη η διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων στα σχολεία, η οποία θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 14 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που θα υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο έχουν την υποχρέωση να προσέλθουν στο σχολείο τους για να δημιουργήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφάλειας (password), τον οποίον θα χρησιμοποιήσουν στην πορεία για την ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών τους δελτίων.

    Η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή του μηχανογραφικού αρχίζει από την Τρίτη. Οι υποψήφιοι με το password που θα έχουν δημιουργήσει και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων που ήδη έχουν, μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr και να επεξεργάζονται το μηχανογραφικό τους. Από τις 24 Ιουνίου ως την ανακοίνωση των βαθμών, οι υποψήφιοι θα μπορούν να ενημερώνονται, να μελετούν το μηχανογραφικό δελτίο και άλλα στοιχεία και να κάνουν μόνο πρόχειρο Μηχανογραφικό Δελτίο (προσωρινή αποθήκευση). Από την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ ως και τη Δευτέρα 14 Ιουλίου, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό δελτίο (επιλέγοντας οριστικοποίηση). Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό δελτίο καταχωρίζεται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τον υποψήφιο δεν είναι πλέον δυνατή.

    [05] Η Fed μειώνει για πέμπτη χρονιά τη νομισματική της βοήθεια στις ΗΠΑ

    Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αποφάσισε για πέμπτη συνεχόμενη φορά την Τετάρτη να μειώσει τη νομισματική της υποστήριξη στην οικονομία των ΗΠΑ, διατηρώντας παράλληλα αμετάβλητα τα επιτόκιά της.

    Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) θα μειώσει κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια τις ενέσεις ρευστότητας ώστε να πέσουν στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια μηνιαίως, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Η Fed αναθεώρησε παράλληλα προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη για τις ΗΠΑ το 2014, έπειτα από έναν δριμύ χειμώνα που μπλόκαρε την δραστηριότητα. Το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται, σύμφωνα με τις νέες οικονομικές προβλέψεις της Fed, να έχει αυξηθεί κατά 2,1% ως 2,3% στα τέλη του 2014 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, το οποίο σηματοδοτεί μια σαφή υποχώρηση σε σχέση με την πρόβλεψη που είχε κάνει τον Μάρτιο ότι η άνοδος αυτή θα κυμαινόταν μεταξύ 2,8% και 3,0%.

    [06] Με περαιτέρω κυρώσεις προειδοποιεί τη Ρωσία ο Μπάιντεν

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συνεργαστούν με τους συμμάχους τους προκειμένου να «επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία», εάν η Μόσχα δεν χρησιμοποιήσει την επιρροή της ώστε να σταματήσουν οι βιαιότητες στην ανατολική Ουκρανία, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

    «Ο αντιπρόεδρος τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με τους εταίρους μας ώστε να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, εάν αυτή συνεχίσει με την τωρινή της στάση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 June 2014 - 6:30:21 UTC