Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-07-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για όλες τις εξελίξεις στο θέμα των υδρογονανθράκων ενημέρωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • [02] Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στον Χανδρά Σητείας - Ξέσπασε άλλη, στην περιοχή της Μεσαράς
  • [03] Ακόμα 165 εκατ. ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά ως «κοινωνικό μέρισμα»
  • [04] ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων την ερχόμενη Τρίτη
  • [05] Επενδυτές ομολόγων της Αργεντινής επιδιώκουν την ακύρωση της απόφασης του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης
  • [06] Χρ. Σταϊκούρας: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πακέτο βοήθειας ή «κούρεμα» χρέους
  • [07] Απεβίωσε ο μεγιστάνας της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Τζάνι Λάντσια
  • [08] Μητέρα μαχαίρωσε δασκάλα μπροστά στους μαθητές της στη Γαλλία
  • [09] Κέντρο πολιτισμού γίνεται το πατρικό του Μίκη Θεοδωράκη, στον Γαλατά
  • [10] Μνημείο χαρακτηρίστηκε ο παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Αγίου Διονυσίου Πειραιά

  • [01] Για όλες τις εξελίξεις στο θέμα των υδρογονανθράκων ενημέρωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    «Για πρώτη φορά υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και η χώρα μας μπαίνει στον χάρτη των παραγωγών υδρογονανθράκων. Η εξέλιξη είναι θετικό προμήνυμα για την ανάπτυξη». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, κατα την έξοδό από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη 40λεπτη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια. Ο κ. Μανιάτης, αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με τη μικρή ΔΕΗ και τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, λέγοντας πως όλα συζητούνται στη Βουλή.

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, σχετικά με τις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονθράκων στην Ελλάδα και τις σημαντικές επαφές που είχε στο Λονδίνο, όπου παρουσίασε τα οικόπεδα στο Ιόνιο και την Κρήτη για έρευνες. Ο κ. Μανιάτης εισέπραξε τα συγχαρητήρια του Προέδρου «για την επίμονη προσπάθεια και τα καλά αποτελέσματα που είχατε. Μια προσπάθεια την οποία ακολούθησα και παρακολούθησα από την αρχή. Και πάλι θερμά συγχαρητήρια, κύριε Υπουργέ».

    [02] Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στον Χανδρά Σητείας - Ξέσπασε άλλη, στην περιοχή της Μεσαράς

    Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Χανδρά Σητείας και λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε μεγάλες διαστάσεις, καταστρέφοντας μέχρι στιγμής χιλιάδες στρέμματα ελαιόδεντρων και χορτολιβαδικής έκτασης.

    Στο μεταξύ, μια άλλη μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στη Μεσαρά Ηρακλείου και σε αγροτική έκταση στους Βώρους του δήμου Φαιστού, στην περιοχή Κισσοί, που πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων.

    Στο σημείο επιχειρούν οκτώ οχήματα με 16 άνδρες, ένα πεζοπόρο τμήμα με οκτώ άτομα και τρία οχήματα του δήμου Φαιστού, ενώ συνδράμει στις προσπάθειες για την κατάσβεση της και πυροσβεστικό ελικόπτερο.

    Εξάλλου, υπό έλεγχο τέθηκαν άλλες μικρότερες πυρκαγιές στο Στόμιο Ιεράπετρας, στο Δράσι Λασιθίου και στον Άγιο Μύρωνα.

    [03] Ακόμα 165 εκατ. ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά ως «κοινωνικό μέρισμα»

    Επιπλέον 165 εκατ. ευρώ θα δοθούν την επόμενη εβδομάδα σε 250.000 νοικοκυριά ως «κοινωνικό μέρισμα» από το πρωτογενές πλεόνασμα.

    Με αποτέλεσμα, από την έναρξη υποβολής των αιτήσεων (17 Απριλίου) έως και την καταληκτική ημερομηνία (30 Ιουνίου), να έχουν εγκριθεί 576.000 αιτήσεις ενώ, μετά και την επικείμενη καταβολή, θα έχουν διανεμηθεί συνολικά 375 εκατ. ευρώ.

    Σημειώνεται ότι, η αποτίμηση της απόδοσης του «κοινωνικού μερίσματος» μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων των δικαιούχων, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπό τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαϊδου, και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππου Σαχινίδη, Γιώργου Κουτρουμάνη και Χρήστου Πρωτόπαπα.

    [04] ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων την ερχόμενη Τρίτη

    Δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων για την άντληση ποσού ύψους 1,25 δισ. ευρώ, λήξεως 9 Ιανουαρίου 2015, εξήγγειλε για την Τρίτη 8 Ιουλίου 2014 ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014 (Τ+3). Οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση ACT/360. Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην ΗΔΑΤ, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας τους.

    [05] Επενδυτές ομολόγων της Αργεντινής επιδιώκουν την ακύρωση της απόφασης του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης

    Μία ομάδα κατόχων αναδιαρθρωμένων ομολόγων της Αργεντινής, με νόμισμα αναφοράς το ευρώ και διεπόμενα από το βρετανικό δίκαιο, επιδιώκουν την ακύρωση της απόφασης του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης που δεν επέτρεψε την πληρωμή τους στις 30 Ιουνίου, εν μέσω ανησυχίας ότι το «μακρύ χέρι» της αμερικανικής δικαιοσύνης αναστατώνει τις διεθνείς αγορές, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

    Η καταγγελία της ομάδας των επενδυτών, στην οποία περιλαμβάνονται αρκετά κερδοσκοπικά ταμεία (hedge funds), έγινε μετά το πρόστιμο - ρεκόρ ύψους 9 δισ. ευρώ που επέβαλαν οι αμερικανικές Αρχές στη γαλλική τράπεζα BNP Paribas για παραβίαση των κυρώσεων κατά του Σουδάν και άλλων χωρών. Αυτού του είδους οι δικαστικές υποθέσεις όλο και περισσότερο γίνονται αμφιλεγόμενες, καθώς οι αποφάσεις τους δεν αφορούν Αμερικανούς πολίτες ή αμερικανικούς θεσμούς, σημειώνει το δημοσίευμα.

    [06] Χρ. Σταϊκούρας: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πακέτο βοήθειας ή «κούρεμα» χρέους

    «Χρήματα; Όχι, ευχαριστώ», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» (Sueddeutsche Zeitung), σχετικά με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και του συντονιστή του κυβερνητικού έργου, Δημήτρη Βαρτζόπουλου ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πακέτο βοήθειας ή «κούρεμα» χρέους.

    «Το οικονομικά πληγέν μέλος της ευρωζώνης "Ελλάδα", σύμφωνα με δικές της μαρτυρίες, δεν χρειάζεται ούτε τρίτο πακέτο βοήθειας των ευρωπαίων εταίρων, ούτε ένα δεύτερο επίσημο κούρεμα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι ως τον Μάιο του 2015 η κυβέρνησή του διαθέτει αρκετά χρήματα. Και για το μετέπειτα χρονικό διάστημα των δώδεκα μηνών καταρτίζεται ένα σχέδιο χρηματοδότησης χωρίς ξένη βοήθεια, ειδικά δεδομένου ότι η Ελλάδα κατάφερε πρόσφατα να κερδίσει εκ νέου τους ιδιώτες πιστωτές.

    Η έκδοση ενός ακόμα κρατικού ομολόγου βρίσκεται στο στάδιο προετοιμασίας» αναφέρει το δημοσίευμα και σημειώνει ότι οι δύο Έλληνες αξιωματούχοι συναντήθηκαν με μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, προκειμένου να τους ενημερώσουν για την κατάσταση στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Σταϊκούρας «ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους Γερμανούς πολίτες για τη βοήθεια, αναφέρθηκε ωστόσο και στους υπουργούς Οικονομικών των κρατών της ευρωζώνης αλλά και τις υποσχέσεις τους από το έτος 2012 να μειώσουν το βάρος του χρέους, υπό το οποίο στενάζουν οι Έλληνες. Η κυβέρνηση της Αθήνας εκπλήρωσε το δικό της μέρος της συμφωνίας και επιτυγχάνει στο μεταξύ -χωρίς να συνυπολογίζονται οι δαπάνες για πληρωμή των τόκων- πλεόνασμα προϋπολογισμού. Επίσης εφαρμόστηκαν οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τον κοινωνικό τομέα και την καταπολέμηση της διαφθοράς. "Τώρα πρέπει και οι εταίροι να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους" ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός».

    Ο συντάκτης επισημαίνει ακόμη ότι ο κ. Σταϊκούρας δεν ήθελε να μιλήσει για το «τι ακριβώς φαντάζεται η Αθήνα, ώστε να μην δυσχεράνει τις διαπραγματεύσεις που πρόκειται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο».

    [07] Απεβίωσε ο μεγιστάνας της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Τζάνι Λάντσια

    Ο Τζάνι Λάντσια, μια κορυφαία φυσιογνωμία της μεταπολεμικής αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιταλίας, απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά του. Ο Τζάνι Λάντσια ήταν επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας Lancia - την είχε ιδρύσει το 1906 ο πατέρας του, ο Βιντσέντσο -από το 1947 ως το 1955, όταν η οικογένειά του παραχώρησε τον έλεγχο της επιχείρησης αυτής με έδρα το Τουρίνο (βορειοδυτική Ιταλία), η οποία είχε γίνει ζημιογόνα. Ο Τζάνι Λάντσια έγινε γνωστός για την εμπειρογνωμοσύνη του στη μηχανική, αλλά όχι και για το εμπορικό του δαιμόνιο. Όταν ήταν επικεφαλής της εταιρείας, η Lancia κυριάρχησε στους αγώνες της Φόρμουλα 1 και παρήγαγε ένα από τα πιο τεχνολογικά προηγμένα αυτοκίνητα της εποχής του, το Aurelia, ενώ παράλληλα φλέρταρε με τη χρεωκοπία.

    [08] Μητέρα μαχαίρωσε δασκάλα μπροστά στους μαθητές της στη Γαλλία

    Μία 34χρονη δασκάλα δέχθηκε σήμερα επίθεση με μαχαίρι από μητέρα μαθήτριας και υπέκυψε στα τραύματά της μέσα στην τάξη της μπροστά στα μάτια των μαθητών της σε Δημοτικό σχολείο της πόλη Αλμπί , στην Ταρν της Γαλλίας. Η 47χρονη μητέρα έφθασε στο σχολείο οπλισμένη με μαχαίρι και, για άγνωστο λόγο, επετέθη κατά της δασκάλας μπροστά στους μαθητές της.

    Σοβαρά τραυματισμένη, η δασκάλα υπέκυψε στον τόπο της επίθεσης.

    Η δράστις συνελήφθη και κρατείται.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τη «φρικτή τραγωδία» ενώ ο υπουργός Παιδείας Μπενουά Αμόν μεταβαίνει στο Αλμπί.

    Σειρά πρόσφατων περιστατικών και έρευνες δείχνουν αύξηση της βίας εκ μέρους των γονέων των μαθητών κατά των εκπαδευτικών και των διευθυντών των σχολείων στη Γαλλία.

    [09] Κέντρο πολιτισμού γίνεται το πατρικό του Μίκη Θεοδωράκη, στον Γαλατά

    Σε κέντρο πολιτισμού μετατρέπει ο δήμος Χανίων το πατρικό σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη, που βρίσκεται στη δημοτική ενότητα Γαλατά. Οι απαιτούμενες μελέτες έχουν ήδη ολοκληρωθεί και προχωρά ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου του έργου, προϋπολογισμού 245.000 ευρώ. Με βάση τη μελέτη, στο σπίτι - συνολικής επιφάνειας 106 τ.μ. - θα γίνουν εργασίες ανάδειξης και ανάπλασης, χωρίς να επηρεαστεί η αρχική μορφή και αρχιτεκτονική του κτιρίου.

    Θα δημιουργηθούν, ξενώνας, αίθουσα σεμιναρίων, χώρος ηλεκτρονικών υπολογιστών, χώρος προβολών, γραφείο υποδοχής και μουσείο-έκθεση. Η μελέτη προβλέπει ακόμα εργασίες σε όμορη μικρή κατοικία, όπου θα δημιουργηθούν, αναψυκτήριο, αποθήκη, wc για επισκέπτες, ενώ προβλέπεται και η διαμόρφωση της αυλής και του περιβάλλοντα χώρου.

    [10] Μνημείο χαρακτηρίστηκε ο παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Αγίου Διονυσίου Πειραιά

    Έγινε γνωστός ως ο«σταθμός της ξενιτιάς»,καθώς μεταπολεμικά αποτέλεσε αφετηρία πολλών αμαξοστοιχιών με μετανάστες, οι οποίοι αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

    Ο παλαιός σιδηροδρομικός σταθμός στο λιμάνι του Πειραιά με τη μακρά ιστορία, αλλά και το αβέβαιο μέλλον, χαρακτηρίστηκε χτες μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

    Ο σταθμός, γνωστός και ως σταθμός Αγίου Διονυσίου λόγω της γειτνίασής του με τον ομώνυμο ναό, δεσπόζει στα όρια του κεντρικού λιμένος του Πειραιά με τη Δραπετσώνα. Χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και άρχισε να λειτουργεί με το γύρισμα του αιώνα.

    Αποτελείται από το επίμηκες πέτρινο κτίριο του σταθμού, που είναι διώροφο στο κέντρο και έχει εκατέρωθεν δύο μονώροφα τμήματα, και από το μεγάλο υπόστεγο, τις αποβάθρες και τις σιδηροδρομικές γραμμές στη δυτική πίσω όψη του. Ο σιδηροδρομικός σταθμός αποτελεί τμήμα ενός από τα σημαντικότερα τεχνικά έργα του 19ου αιώνα, όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, για τη σύνδεση της πρωτεύουσας και του επινείου της με τα βόρεια σύνορα της χώρας και με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

    Ο σταθμός λειτούργησε ως το 2004 και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε, οπότε και καταλήφθηκε και βανδαλίστηκε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 July 2014 - 12:30:22 UTC