Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-08-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επανεντάσσεται στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος
  • [02] Αντ. Σαμαράς: «Νήσος σταθερότητας» η Ελλάδα εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων
  • [03] Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, προτείνει ο υπουργός Δικαιοσύνης
  • [04] Αναβλήθηκε η συζήτηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου - Αντιδράσεις από τα κόμματα
  • [05] Νέες εγγραφές στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών
  • [06] Έρχεται θερμό Σαββατοκύριακο με τον υδράργυρο στους 40 βαθμούς Κελσίου
  • [07] Φωτιά σε λέμβο που μετέφερε λαθρομετανάστες ανατολικά της Τήλου - Ένας νεκρός
  • [08] Η είσοδος των φορτηγών με τη ρωσική βοήθεια ισοδυναμεί με «εισβολή», λέει το Κίεβο
  • [09] Οι αντάρτες κατέρριψαν ένα ελικόπτερο Mi-24 κοντά στο Λουγκάνσκ
  • [10] Ο Φίλιππος Πλιάτσικας συναντά τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας, στο Ηρώδειο
  • [11] Κ. Περιστέρη: Είναι δύσκολο να έχει συληθεί ένας τέτοιος τάφος
  • [12] Στα νερά του Αμβρακικού επέστρεψε η «Σπυριδούλα»
  • [13] Καταδύσεις - Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα: Στον τελικό των 3μ. συγχρονισμένων οι Παπαρούνας και Φαφαλής

  • [01] Επανεντάσσεται στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος

    Την επανένταξη του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσαν με επιστολή τους προς στον Πρόεδρο της Βουλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο ίδιος ο Α. Λοβέρδος.

    Υπενθυμίζεται πως ο Α. Λοβέρδος, είχε διαγραφεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ τον Δεκέμβριο του 2012, όταν είχε ανακοινώσει τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα υπό την επωνυμία "Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας", για να προχωρήσει λίγους μήνες αργότερα, στην ίδρυση της "Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα", η οποία κατά τις τελευταίες Ευρωεκλογές, συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ στο σχήμα "Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη". Στη "Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα", εντάχθηκε και ο - επίσης εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια ανεξαρτητοποιηθείς - βουλευτής Χρήστος Αηδόνης.

    [02] Αντ. Σαμαράς: «Νήσος σταθερότητας» η Ελλάδα εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων

    Η Ελλάδα «ανακάμπτει από την πιο σκληρή οικονομική κρίση που αντιμετώπισε τις τελευταίες δεκαετίες και είναι σήμερα σε καλύτερη θέση από ποτέ για να γίνει ένας πολύτιμος εταίρος για την Κίνα» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε αποκλειστική συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα και η οποία δημοσιεύεται σήμερα στον ιστότοπο του πρακτορείου. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε πως η χώρα θεωρείται πλέον μια «νήσος σταθερότητας» σε μια περιοχή που βιώνει ένα κύμα αποσταθεροποιητικών γεωπολιτικών εξελίξεων. Σε όρους, τόσο οικονομικούς όσο και πολιτικούς, η Ελλάδα έχει «βελτιώσει σημαντικά την αξιοπιστία της έναντι του υπόλοιπου κόσμου, και τώρα απελευθερώνει την αναπτυξιακή της δυναμική» προσέθεσε ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με το Νέα Κίνα. «Άρα ναι, είμαστε τώρα σε πολύ καλύτερη θέση ?στην πραγματικότητα, στην καλύτερη θέση από ποτέ? ώστε να γίνουμε ένας πολύτιμος εταίρος για την Κίνα στη δική μας περιοχή του κόσμου» τόνισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο οποίος υπογράμμισε, επίσης, το γεγονός ότι οι διμερείς σχέσεις Αθήνας-Πεκίνου σημειώνουν εδώ και χρόνια βελτίωση.

    Αναφερόμενος στις οικονομικές διαστάσεις της διμερούς συνεργασίας, ο κ. Σαμαράς επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει την κινεζική συμμετοχή σε όλα τα έργα που μπορούν να συμβάλουν, η Ελλάδα να μετατραπεί σε μια «πύλη» ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη. «Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας ακόμη εταίρος για την Κίνα. Μπορεί κάλλιστα να γίνει ένας ισχυρός "κρίκος" που θα συνδέει την Ευρωπαϊκή Ένωση με την Κίνα, καθώς και μια "πύλη" για τις εμπορικές και πολιτισμικές σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ορισμένα προβλήματα στις εμπορικές σχέσεις Κίνας-Ευρώπης.

    [03] Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, προτείνει ο υπουργός Δικαιοσύνης

    Στον χάρτη αναθεώρησης του Συντάγματος αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου κατά την ομιλία του στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΟΝΝΕΔ, στα Καμένα Βούρλα.

    Οι προτάσεις του κ. Αθανασίου περιλαμβάνουν, μεταξύ των άλλων, την αναβάθμιση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και την απευθείας εκλογή του από το λαό, τα χρονικά όρια στις θητείες των πολιτικών προσώπων, τη θεσμοθέτηση «υποχρεωτικής» τετραετούς θητείας της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, έτσι ώστε να έχουν την ίδια ποινική μεταχείριση με τους πολίτες, αλλαγές στις διατάξεις περί βουλευτικής ασυλίας, ώστε η βουλή να γνωμοδοτεί μόνο για δραστηριότητες που αφορούν στα καθήκοντά τους, ενίσχυση, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου για το πόθεν έσχες, αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων με στόχο τη διαφάνεια, αλλαγές στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, κ.λπ.

    Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του υπουργού Δικαιοσύνης, έχουν ως εξής: Αν σε μία δημοκρατική χώρα προέχει η εφαρμογή του Συντάγματος, η αναθεώρησή του, αναμφίβολα, είναι η κορυφαία πράξη του αναγκαίου θεσμικού εκσυγχρονισμού της. Το νέο Σύνταγμα πρέπει να ορά το αύριο και όχι να οριοθετείται στις ανάγκες του σήμερα και, βέβαια, πρέπει να αυτονομεί το Κράτος από την κομματική εκάστοτε Κυβέρνηση. Κι αυτό γίνεται πιο επιτακτικό σήμερα, ενόψει της ανάγκης αντιμετώπισης της βαθιάς πολιτικής και οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, η οποία χρειάζεται: απρόσκοπτη πραγματοποίηση επενδύσεων, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και θεσμικό εκσυγχρονισμό.

    [04] Αναβλήθηκε η συζήτηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου - Αντιδράσεις από τα κόμματα

    Αναβολή συζήτησης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στο Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, ζήτησε και απέσπασε σήμερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου.

    «Λόγω εκτάκτου κωλύματός μου, παρακαλώ να αναβληθεί η συζήτηση των ανωτέρων σχεδίων νόμων (σ.σ. αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και κύρωση της Συμφωνίας για την Ίδρυση Διεθνούς Ακαδημίας κατά της Διαφθοράς ως Διεθνούς Οργανισμού) και να προσδιορισθεί νέα συζήτηση το συντομότερο δυνατόν, και αν είναι εφικτό, τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου» αναφέρει στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης.

    Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου, αναδιατυπωμένο προκειμένου να καλύψει ενστάσεις που είχε διατυπώσει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, είχε δρομολογηθεί να συζητηθεί στο Β΄Θερινό Τμήμα της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη.

    Προχθές, ωστόσο, 38 βουλευτές της ΝΔ με επιστολή τους, ζητούσαν να προστεθεί στο νομοσχέδιο, διάταξη που να ποινικοποιεί την αμφισβήτηση της "Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής (Ποντίων, Μικρασιατών, Αρμενίων, Ασσυρίων)", και σε άλλη διατύπωσή τους, της "Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης", κατά τα πρότυπα της ποινικοποίησης της άρνησης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, στην οποία προβαίνει το νομοσχέδιο.

    Εξάλλου, σε σημερινή τους ανακοίνωση, εννέα ανεξάρτητοι βουλευτές (Γιαταγάνα, Καπερνάρος, Κασαπίδης, Μουτσινάς, Μπόλαρης, Νικολόπουλος, Νταβρής και Σταυρογιάννης), στηλιτεύουν την απουσία αναφοράς στις «γενοκτονίες των Ποντίων, των Αρμενίων και των Ελλήνων της Μ. Ασίας» χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «κατάπτυστη και αντεθνική υπαγόρευση από τους γνωστούς-άγνωστους υποβολείς».

    Αντιδράσεις κομμάτων

    Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η αναβολή της συζήτησης του αντιρατσιστικού νομοσχεδιου και οι δηλώσεις του Τ.Μπαλτάκου. «Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως το πιο παγωμένο (για να μην πω κατεψυγμένο) και αποσυρμένο νομοσχέδιο όλων των τελευταίων χρόνων» δήλωσε η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασιλική Κατριβάνου, η οποία επανέλαβε τη θέση του Τμήματος Δικαιωμάτων του κόμματος ότι «η θέσπιση αντιρατσιστικής νομοθεσίας ήταν ένα βήμα απαραίτητο (παρά τα σοβαρά προβλήματα, ελλείψεις και αδυναμίες του συγκεκριμένου νομοσχεδίου), καθώς θα έδινε ένα μήνυμα στην κοινωνία: ότι η πολιτεία θεωρεί προτεραιότητα την αντιμετώπιση του ρατσισμού»

    «Η νέα μετάθεση της ημερομηνίας κατάθεσης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, προδίδει τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλουν συντηρητικοί θύλακες στο εσωτερικό της ΝΔ, να αποτρέψουν την ψήφιση μιας σύγχρονης αντιρατσιστικής νομοθεσίας» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

    [05] Νέες εγγραφές στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών

    Την έγκριση νέων εγγραφών παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς, για την περίοδο 2014-2015, αποφάσισε, με κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΔΣ του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, μετά την παραλαβή σχετικής απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία εγκρίνεται η πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου διάρκειας 11 μηνών.

    Οι πίνακες με τα ονόματα των νέων εγγραφών καθώς και των επανεγγραφών θα είναι αναρτημένοι: ? στο ισόγειο της Κεντρικής Υπηρεσίας του Δημοτικού Βρεφοκομείου, Ρόδου 181, Σεπόλια, από την Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014, προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων κατά τις ώρες λειτουργίας της Υπηρεσίας (7:00 - 18:00) ? στους Παιδικούς Σταθμούς από τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου 2014, κατά τις ώρες λειτουργίας τους (7:00 - 16:00). Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο Τμήμα επιλογής αιτήσεων και παρακολούθησης εγγραφών, τηλέφωνο: 210 5150761.

    [06] Έρχεται θερμό Σαββατοκύριακο με τον υδράργυρο στους 40 βαθμούς Κελσίου

    Αυξημένη θα είναι η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα από σήμερα, Παρασκευή, ενώ το Σαββατοκύριακο ο υδράργυρος θα αγγίξει κατά τόπους και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Κυριακή το απόγευμα στη βόρεια Ελλάδα και από τη Δευτέρα στην υπόλοιπη χώρα.

    Συγκεκριμένα, για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) προβλέπει πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες τις απογευματινές ώρες στη βόρεια Ελλάδα.

    Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα κεντρικά και νότια θα αγγίξει τους 38 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη θα είναι δύο βαθμούς πιο χαμηλή. Στην Αττική οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φτάσει τους 37 βαθμούς Κελσίου.

    Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    [07] Φωτιά σε λέμβο που μετέφερε λαθρομετανάστες ανατολικά της Τήλου - Ένας νεκρός

    Ένας νεκρός ανασύρθηκε από λιμενικούς στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Τήλου, σε διεθνή χωρικά ύδατα, όταν λέμβος που μετέφερε αδιευκρίνιστο αριθμό παράτυπων μεταναστών βυθίστηκε στο σημείο μετά από εκδήλωση φωτιάς από αδιευκρίνιστη αιτία. Για το περιστατικό ενημερώθηκε από τον πύργο ελέγχου του αεροδρόμιου του νησιού η Λιμενική Αρχή Ρόδου και στη συνέχεια, το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας. Πιθανόν, κάποιο αεροσκάφος που περνούσε από το σημείο ειδοποίησε για την εκδήλωση της φωτιάς στη λέμβο. Άμεσα σήμανε συναγερμός και στη θαλάσσια περιοχή έσπευσαν πλωτό, ναυαγοσωστικό και πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος, ένα ελικόπτερο και ιδιωτικό σκάφος. Επίσης, στο σημείο είχε φθάσει και τουρκική ακταιωρός που περισυνέλεξε άγνωστο αριθμό παράτυπων μεταναστών. Οι έρευνες στην περιοχή συνεχίζονται για τυχόν αγνοούμενους μετανάστες. Στο μεταξύ, δεκαέξι παράτυποι μετανάστες διασώθηκαν το πρωί από τη θαλάσσια περιοχή, βορειοανατολικά των «ΜΥΣΤΕΓΝΩΝ» της Μυτιλήνης από στελέχη του Λιμενικού.

    [08] Η είσοδος των φορτηγών με τη ρωσική βοήθεια ισοδυναμεί με «εισβολή», λέει το Κίεβο

    Οι Αρχές της Ουκρανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι 90 φορτηγά της ρωσικής αυτοκινητοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια μπήκαν στο έδαφος της χώρας χωρίς την έγκριση του Κιέβου και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της χώρας Αντρίι Λισένκο χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή μια «απευθείας εισβολή» από πλευράς της Ρωσίας. «Πέρασαν στο έδαφος της Ουκρανίας χωρίς έγκριση ή συμμετοχή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού ή (τη συνοδεία Ουκρανών) συνοριοφρουρών», τόνισε ο Λισένκο μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Θεωρούμε πως πρόκειται για μια άμεση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», ανέφερε σε μια χωριστή δήλωσή στους δημοσιογράφους του ο Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο, στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.

    Ωστόσο,ο επικεφαλής της ουκρανικής κρατικής ασφάλειας Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν θα επιτεθεί στην αυτοκινητοπομπή των ρωσικών φορτηγών που μεταφέρουν βοήθεια και εισήλθαν στο ουκρανικό έδαφος και θέλει να αποφύγει οποιεσδήποτε «προκλήσεις».

    [09] Οι αντάρτες κατέρριψαν ένα ελικόπτερο Mi-24 κοντά στο Λουγκάνσκ

    Οι φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατέρριψαν ένα ελικόπτερο Mi-24 του στρατού κοντά στο προπύργιο των ανταρτών Λουγκάνσκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο πιλότοι, ανακοινωσε σήμερα Ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

    Το αεροσκάφος επλήγη χθες, Τετάρτη, πάνω από την Γκεοργκιίβκα, 20 χλμ. νοτίως του Λουγκάνσκ, δήλωσε ο Αντρίι Λισένκο.

    [10] Ο Φίλιππος Πλιάτσικας συναντά τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας, στο Ηρώδειο

    Μια ξεχωριστή παράσταση με τίτλο «The Other Side of Greece» όπου το ροκ συναντά τη δυναμική μιας κλασικής ορχήστρας, παρουσιάζει ο δημοφιλής μουσικός Φίλιππος Πλιάτσικας και η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας, στο Ηρώδειο, το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου. Συμμετέχουν, επίσης, ο Μπάμπης Στόκας, η Liset Alea των Nouvelle Vague και ο ηθοποιός Αιμίλιος Χειλάκης.

    Το κοινό θα απολαύσει αγαπημένα τραγούδια από τη συλλογή των Πυξ Λαξ, αλλά και δημιουργίες από την προσωπική τους δισκογραφία, σε νέες ενορχηστρώσεις, που θα παρουσιαστούν από την 60μελή Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας, υπό τη διεύθυνση του Friedemann Riehle. Νέος ήχος και χρώμα, θα δέσουν αρμονικά με την απαγγελία στίχων των μεγάλων Ελλήνων ποιητών Σεφέρη, Ελύτη, Καβάφη, από τους ηθοποιούς Αιμίλιο Χειλάκη και Νάντια Σπηλιωτοπούλου.

    [11] Κ. Περιστέρη: Είναι δύσκολο να έχει συληθεί ένας τέτοιος τάφος

    Για έναν «μοναδικό τάφο όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά και τα Βαλκάνια» ένα «οικουμενικό μνημείο» μίλησε η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, υποδεχόμενη, σήμερα, στην Αρχαία Αμφίπολη, εννεαμελές κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής την υπεύθυνη για θέματα Πολιτισμού του κόμματος, βουλευτή Άννα Χατζησοφιά.

    Βγαίνει ένα μνημείο σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά έχει παγκόσμιο ενδιαφέρον, τόνισε η κ. Περιστέρη, ενημερώνοντας για τη μέχρι στιγμής εξέλιξη του έργου το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο επετράπη να φτάσει έως την απαγορευτική μπάρα πριν από την αρχαιολογική ανασκαφή. «Πρέπει οπωσδήποτε η Πολιτεία να αξιοποιήσει την ανασκαφή αυτή στο έπακρο. Δηλώνουμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι και συμπαραστάτες στο έργο σας» υπογράμμισε, από την πλευρά της, η κ. Χατζησοφιά, ευχαριστώντας την επικεφαλής της ανασκαφής για την ενημέρωση.

    Σε δηλώσεις της, η επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά επιβεβαίωσε ότι η περίβολος του ταφικού μνημείου είναι έργο του Δεινοκράτη, όπως και ο τάφος, και χρονολογούνται το 325-300 π.Χ., ενώ διέψευσε τις πληροφορίες περί τριών τάφων, κρυμμένων πίσω από την είσοδο, λέγοντας πως πρόκειται για «παραφιλολογία».

    Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν έχουν βρεθεί τα κεφάλια των Σφιγγών, η αρχαιολόγος απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας ότι «τα κεφάλια είναι ένθετα, άρα το πιθανότερο είναι να βρίσκονται πίσω».

    Σε ό,τι αφορά τα μέχρι στιγμής ευρήματα, σημείωσε: «Ήδη έχουμε τα σκαλοπάτια, το δάπεδο και τον τοίχο σφράγισης, ο οποίος είναι πολύ στέρεος και πρέπει σιγά σιγά να τον αφαιρέσουμε και να βρούμε όλη την πρόσοψη. Οι Σφίγγες φαίνονται, η μία και το ένα μέρος της άλλης, γιατί έχουν αφαιρέσει κάποιες πέτρες στα ρωμαϊκά χρόνια και δεν μπόρεσαν να πάνε μακριά με έναν τέτοιο τοίχο σφράγισης». Διατύπωσε δε, την εκτίμηση πως «είναι δύσκολο να έχει συληθεί ένας τέτοιος τάφος» τονίζοντας παράλληλα πως απαιτείται μεγάλη προσοχή. «Είμαστε σαν τους χειρουργούς. Πάμε σιγά σιγά. Η ανασκαφή θα μας δείξει τι έχουμε μέσα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    [12] Στα νερά του Αμβρακικού επέστρεψε η «Σπυριδούλα»

    Στην Κορωνησία του Αμβρακικού, επέστρεψε έπειτα από θεραπεία στα τραύματα της, μία θαλάσσια χελώνα καρέτα - καρέτα που της έδωσαν το όνομα «Σπυριδούλα». Η «Σπυριδούλα», είναι μια θηλυκή χελώνα ηλικίας περίπου 20 ετών, με βάρος 37 κιλά και μήκος καβουκιού 60 εκ. που βρέθηκε τραυματισμένη στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού, πριν από δύο μήνες.

    Η χελώνα μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών «ΑΡΧΕΛΩΝ» που λειτουργεί στη Γλυφάδα Αττικής, με τραύματα στο καβούκι και προβλήματα ισορροπίας και ύστερα από φαρμακευτική και κτηνιατρική περίθαλψη, θεραπεύτηκε πλήρως.

    Σε εκδήλωση που πραγματοποίησε χθες ο «Αρχέλων» σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού στην περιοχή της Κορωνησίας, η «Σπυριδούλα» αφέθηκε ελεύθερη στο φυσικό της περιβάλλον.

    [13] Καταδύσεις - Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα: Στον τελικό των 3μ. συγχρονισμένων οι Παπαρούνας και Φαφαλής

    Μετά το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βαρκελώνης του 2013, έτσι και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βερολίνου οι Στέφανος Παπαρούνας και Μιχάλης Φαφαλής θα δώσουν το «παρών» στον τελικό των 3μ συγχρονισμένων καταδύσεων, που θα αρχίσει στις 17:00 ώρα Ελλάδας. Στον προκριματικό μετείχαν εννέα χώρες, με τους Παπαρούνα και Φαφαλή να παίρνουν την 7η θέση με 368.01 και να περνούν στον τελικό, Λευκορωσία να μένει 9η της κατάταξης στον προκριματικό. Την πρόκριση πήραν οκτώ ομάδες, με την 9η Λευκορωσία να μένει εκτός τελικού.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 August 2014 - 12:30:23 UTC