Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την παραίτησή του υπέβαλε ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Κουκοδήμος
  • [02] Σ. Βούλτεψη: Έχουμε περάσει στη φάση της πολιτικής οικονομίας
  • [03] Το ευρώ υποχωρεί σε νέο χαμηλό έτους έναντι του δολαρίου
  • [04] Ο Ποροσένκο καταγγέλλει «ευθεία και ανοικτή» επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία
  • [05] Επίσκεψη Ρ.Τ. Ερντογάν στα κατεχόμενα της Κύπρου
  • [06] Συγκρούσεις ουκρανικών δυνάμεων με «ρωσικά άρματα μάχης» στο αεροδρόμιο του Λουγκάνσκ
  • [07] Λαβρόφ: Οι συνομιλίες του Μινσκ πρέπει να έχουν ως στόχο άμεση και άνευ όρων εκεχειρία
  • [08] Στους έξι οι νεκροί από κατάρρευση κτιρίου στο Παρίσι
  • [09] Βύθιση ουκρανικού περιπολικού σκάφους από πυρά - Δύο αγνοούμενοι
  • [10] Το τσάι μειώνει τους πρόωρους θανάτους από μη καρδιαγγειακά αίτια

  • [01] Την παραίτησή του υπέβαλε ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Κουκοδήμος

    Την παραίτησή του υπέβαλε, για προσωπικούς λόγους, ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Κουκοδήμος. «Με την επιστολή μου αυτή επιθυμώ να σας ευχαριστήσω θερμά για την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη που δείξατε στο πρόσωπό μου με την εξαιρετικά τιμητική πρότασή σας να αναλάβω τα καθήκοντα του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Προσωπικοί και μόνον λόγοι με υποχρεώνουν σήμερα να υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κουκοδήμος.

    Κλείνοντας, ο κ. Κουκοδήμος τονίζει ότι στηρίζει ως βουλευτής της παράταξης της ΝΔ το κυβερνητικό έργο και προσωπικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό «στην τεράστια προσπάθεια για την ανάταξη της χώρας».

    [02] Σ. Βούλτεψη: Έχουμε περάσει στη φάση της πολιτικής οικονομίας

    Τη γνωστή ρήση «υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται και άλλα που λέγονται και δεν γίνονται» υπενθύμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του Σκάι. Αναφερόμενη στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους θεσμικούς μας εταίρους στο Παρίσι, αλλά και στην αναμενόμενη ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η κ. Βούλτεψη υπογράμμισε πως δεν είναι συνετό ούτε να προκαταλαμβάνεις μια συζήτηση μιλώντας για «κόκκινες γραμμές», ούτε να προαναγγέλλεις αυτά στα οποία θα αναφερθεί ο πρόεδρος της κυβέρνησης.

    Αναγνωρίζοντας πως έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης η ελληνική κοινωνία έχει ταλαιπωρηθεί αφάνταστα, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι το κλίμα στην Ευρώπη έχει αλλάξει και ότι έχουμε περάσει στη φάση της πολιτικής οικονομίας και του συνδυασμού των πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάπτυξης. Σχετικά με τις συζητήσεις στο Παρίσι, τόνισε ότι η έμφαση δίνεται περισσότερο στο μεταρρυθμιστικό κομμάτι της προσαρμογής, προσθέτοντας ότι μονομερείς ενέργειες οδηγούν σε καταστάσεις τύπου Αργεντινής.

    Όπως είπε, η προσπάθεια που καταβλήθηκε αυτά τα δύο χρόνια ήταν: «να παραμείνουμε στο τραπέζι των συζητήσεων και στην Ευρώπη, να μην γίνουμε εμείς το μαύρο πρόβατο, στο οποίο θα φορτώνονταν όλες οι αμαρτίες, να μην βρεθούμε εκτός την ώρα της εξόδου από την κρίση».

    [03] Το ευρώ υποχωρεί σε νέο χαμηλό έτους έναντι του δολαρίου

    Το ευρώ υποχώρησε σήμερα σε νέο χαμηλό επίπεδο έτους έναντι του δολαρίου, καθώς η αυξημένη ανησυχία για την κρίση στην Ουκρανία έφερε το ενιαίο νόμισμα σε αμυντική θέση εν όψει της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την ερχόμενη Πέμπτη. Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε στα 1,3119 δολάρια, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Σεπτεμβρίου 2013, ενώ στη συνέχεια διαμορφώθηκε στα 1,3125 δολάρια.

    Ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσει «πλήρους κλίμακας πόλεμος», εάν ο ρωσικός στρατός συνεχίσει την προέλασή του για τη στήριξη των φιλορώσων ανταρτών, ενώ η Ευρώπη και οι ΗΠΑ απείλησαν τη Ρωσία με νέες κυρώσεις. Αναλυτές ανέφεραν ότι ο κίνδυνος από την ουκρανική σύγκρουση για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης και ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην ΕΚΤ να προσφέρει περαιτέρω νομισματική στήριξη σε κάποιο χρονικό σημείο, αν όχι αυτή την εβδομάδα.

    Αν και το ευρώ θα μπορούσε να αποκομίσει κέρδη, εάν η ΕΚΤ δεν προχωρήσει σε αλλαγές την ερχόμενη Πέμπτη, η όποια ανακούφιση θα είναι πιθανότατα μικρής διάρκειας, δήλωσε ο υπεύθυνος για την αγορά συναλλάγματος της χρηματοπιστωτικής εταιρείας Brown Brothers Harriman στο Τόκιο. Οι προσδοκίες για περαιτέρω νομισματική στήριξη της ΕΚΤ τους επόμενους μήνες θα διατηρηθούν πιθανότατα και θα βαρύνουν στο ευρώ, πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας: «Η γερμανική οικονομία αρχίζει να δείχνει κάποιες ενδείξεις αδυναμίας και νομίζω ότι θα είναι μάλλον δύσκολο (για την ΕΚΤ) να άρει την τάση της για χαλάρωση της πολιτικής».

    [04] Ο Ποροσένκο καταγγέλλει «ευθεία και ανοικτή» επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία

    Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι έχει εξαπολύσει «ευθεία και ανοικτή επίθεση» η οποία έχει μεταβάλει ριζικά εις βάρος του Κιέβου την ισορροποία στο πεδίο της σύγκρουσης για την αντιμετώπιση των φιλορώσων αυτονομιστών. «Ευθεία και ανοικτή σύγκρουση έχει εξαπολυθεί κατά της Ουκρανίας από γειτονικό κράτος. Αυτό έχει μεταβάλει την κατάσταση στη ζώνη των συγκρούσεων κατά ριζικό τρόπο» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε στρατιωτική ακαδημία του Κιέβου.

    Επειτα από τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στην Ουκρανία, όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις υπέστησαν σημαντικές ήττες, θα υπάρξουν αλλαγές προσώπων στα ανώτατα κλιμάκια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, προανήγγειλε ο Πέτρο Ποροσένκο.

    [05] Επίσκεψη Ρ.Τ. Ερντογάν στα κατεχόμενα της Κύπρου

    Την «παρθενική» του επίσκεψη, μετά την εκλογή του ως Προέδρου της Τουρκίας, πραγματοποιεί σήμερα, στο βόρειο τμήμα της Κύπρου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Το ζητούμενο είναι κατά πόσον ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας θα δώσει κάποια ένδειξη για πρόοδο προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού. Ταυτόχρονα με τον κ. Ερντογάν φθάνει στα κατεχόμενα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», το οποίο θα πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή. Προ δεκαημέρου η Άγκυρα είχε δεσμεύσει περιοχή ανατολικά και βόρεια της Κύπρου για έρευνες από τον Αύγουστο έως και τις 2 Οκτωβρίου. Χθες δέσμευσε μια ακόμη περιοχή, στον κόλπο της Αλεξανδρέττας, για την περίοδο 2 Σεπτεμβρίου έως και τη 10η Νοεμβρίου. Επεκτείνοντας χρονικά την παρουσία του σκάφους στην περιοχή, προφανώς επιχειρεί να διαμορφώσει τους σχεδιασμούς με βάση και τις εξελίξεις, που θα ακολουθήσουν. Σημειώνεται ότι στο πεδίο των γεωτρήσεων, αυτές θα αρχίσουν εντός Σεπτεμβρίου από την ιταλική ΕΝΙ στα κυπριακά τεμάχια, γεγονός που θεωρείται σημαντικό για τα ενεργειακά της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής.

    [06] Συγκρούσεις ουκρανικών δυνάμεων με «ρωσικά άρματα μάχης» στο αεροδρόμιο του Λουγκάνσκ

    Μονάδα Ουκρανών αλεξιπτωτιστών συγκρούεται με «μονάδα ρωσικών αρμάτων μάχης» στο αεροδρόμιο του Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε Ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος. «Σήμερα συνεχίζονται οι μάχες ανάμεσα σε Ουκρανούς αλεξιπτωτιστές και μονάδα ρωσικών αρμάτων μάχης για την υπεράσπιση του αεροδρομίου του Λουχάνσκ», ανακοίνωσε ο Λεονίντ Ματιούχιν στη σελίδα του στο Facebook.

    Διαβάστε επίσης:

    Συνέρχεται στο Μινσκ η «ομάδα επαφής» για την ουκρανική κρίση

    Βύθιση ουκρανικού περιπολικού σκάφους από πυρά - Δύο αγνοούμενοι

    Λαβρόφ: Οι συνομιλίες του Μινσκ πρέπει να έχουν ως στόχο άμεση και άνευ όρων εκεχειρία

    Ο Ποροσένκο καταγγέλλει «ευθεία και ανοικτή» επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία

    [07] Λαβρόφ: Οι συνομιλίες του Μινσκ πρέπει να έχουν ως στόχο άμεση και άνευ όρων εκεχειρία

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν από θέσεις από τις οποίες μπορούν να πλήξουν μη στρατιωτικούς στόχους στην ανατολική Ουκρανία και ότι οι σημερινές συνομιλίες της «ομάδας επαφής» για την Ουκρανία στο Μινσκ πρέπει να έχουν ως στόχο την επίτευξη άμεσης και άνευ όρων εκεχειρίας στις ανατολική Ουκρανία. «Πρέπει να εγκαταλείψουν τις θέσεις από τις οποίες μπορούν να πλήξουν τον άμαχο πληθυσμό» είπε ο Λαβρόφ απευθυνόμενος σε φοιτητές στη Μόσχα. «Υπολογίζω πολύ στο ότι οι σημερινές συνομιλίες θα αφιερωθούν πάνω από όλα στον στόχο της επίτευξης συμφωνίας για άμεση και άνευ όρων εκεχειρία».

    Στις συνομιλίες που διεξάγονται σήμερα στο Μινσκ, πρωτεύουοσα της Λευκορωσίας, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Ουκρανίας, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και των φιλορώσων ουκρανών αυτονομιστών. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία. «Δεν θα υπάρξει στρατιωτική επέμβαση, τασσόμαστε υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης της σοβαρής αυτής κρίσης, αυτής της τραγωδίας» είπε. Αναφερόμενος στις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, δήλωσε ότι η Ρωσία θα υπερασπισθεί την οικονομία της, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της.

    [08] Στους έξι οι νεκροί από κατάρρευση κτιρίου στο Παρίσι

    Σε έξι ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την κατάρρευση του τετραώροφου κτιρίου σε προάστιο του Παρισιού χθες Κυριακή, εξαιτίας έκρηξης που προφανώς οφείλεται σε διαρροή φυσικού αερίου. Οι πυροσβέστες και τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν έως τώρα τα πτώματα τριών παιδιών και τριών ενηλίκων από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας των τεσσάρων ορόφων στο προάστιο Ροσνί-Σου-Μπουά της γαλλικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών ο αριθμός των τραυματιών είναι 11 άνθρωποι.

    Οι διασώστες συνεχίζουν την αναζήτηση εγκλωβισμένων στα ερείπια της πολυκατοικίας εκτιμώντας όμως ότι επιζώντες μπορούν να βρεθούν κάτω από τα χαλάσματα εντός ενός χρονικού διαστήματος 12 έως 24 ωρών από τη στιγμή της κατάρρευσης η οποία έγινε χθες Κυριακή στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας). Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζανόβ που μετέβη στο σημείο του δυστυχήματος, ανέφερε ότι η έκρηξη προκλήθηκε κατά πάσα πιθανότητα από διαρροή φυσικού αερίου.

    [09] Βύθιση ουκρανικού περιπολικού σκάφους από πυρά - Δύο αγνοούμενοι

    Δύο ναυτικοί αγνοούνται έπειτα από την επίθεση χθες των δυνάμεων των αυτονομιστών κατά ουκρανικού περιπολικού σκάφους στην Αζοφική Θάλασσα, ενώ οκτώ Ουκρανοί ναυτικοί διασώθηκαν, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της ουκρανικής συνοριοφυλακής. «Το σκάφος βυθίστηκε. Κατορθώσαμε να διασώσουμε οκτώ ναύτες, χάρη στη βοήθεια άλλων σκαφών που έσπευσαν επί τόπου. Επτά από αυτούς έχουν τραυματισθεί ή έχουν υποστεί εγκαύματα. Δύο αγνοούνται. Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται» δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Επειτα από ανάλυση της κατάστασης, πιστεύουμε ότι η επίθεση προήλθε από το σύστημα πυροβολικού, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε τον τόπο από όπου προήλθαν τα πυρά» πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης:

    Συνέρχεται στο Μινσκ η «ομάδα επαφής» για την ουκρανική κρίση

    Λαβρόφ: Οι συνομιλίες του Μινσκ πρέπει να έχουν ως στόχο άμεση και άνευ όρων εκεχειρία

    [10] Το τσάι μειώνει τους πρόωρους θανάτους από μη καρδιαγγειακά αίτια

    Τσάι-καφές σημειώσατε 1, τουλάχιστον όσον αφορά την μείωση των πρόωρων θανάτων από μη καρδιαγγειακά αίτια, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα. Η τακτική κατανάλωση τσαγιού μειώνει την πρόωρη μη καρδιαγγειακή θνησιμότητα κατά 24%. Από την άλλη, η κατανάλωση καφέ δεν έχει το ίδιο όφελος, επειδή συχνά όσοι πίνουν καφέ, συνήθως καπνίζουν κιόλας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής του Πανεπιστημίου «Ρενέ Ντεκάρτ» και επικεφαλής του καρδιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου «Ζορζ Πομπιντού» του Παρισιού Νικολά Ντανσέν, ο οποίος έκανε τη σχετική παρουσίαση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Βαρκελώνη, ανέλυσαν στοιχεία για 131.400 ανθρώπους ηλικίας 18 έως 95 ετών. Η μελέτη, που διήρκεσε τρισήμισι χρόνια, κατέταξε τους συμμετέχοντες σε τρεις κατηγορίες: καθόλου κατανάλωση τσαγιού ή καφέ, ένα έως τέσσερα φλιτζάνια τη μέρα ή πάνω από τέσσερα ημερησίως. Το συμπέρασμα είναι, όπως είπε ο γάλλος επιστήμονας, ότι «αν πρέπει κανείς να διαλέξει ανάμεσα στο τσάι και στον καφέ, τότε πιθανότατα είναι καλύτερα να πίνει τσάι».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 September 2014 - 8:30:26 UTC