Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σφοδρή αντιπαράθεση, στη Βουλή, για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις
  • [02] Προθεσμία για τη Δευτέρα έλαβε το ζεύγος Γριβέα
  • [03] Στο 26,6% η ανεργία το β' τρίμηνο
  • [04] Για κοινωνικούς σκοπούς 26,8 εκατ. ευρώ από εγκληματικές δραστηριότητες
  • [05] Παράταση προθεσμίας για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών
  • [06] Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν 16 κουρδικά χωριά στη βόρεια Συρία

  • [01] Σφοδρή αντιπαράθεση, στη Βουλή, για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις

    Το ασφαλιστικό σύστημα και οι συντάξεις αναδεικνύονται σε πεδίο μετωπικής σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, με το υπουργείο Εργασίας να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αν εφαρμοστούν οι σκέψεις του θα τιναχθεί το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα στον αέρα και θα μπουν σε κίνδυνο όλες οι συντάξεις. Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι έτοιμη να υποκύψει στις πιέσεις της τρόικας, του ΔΝΤ και σε μελέτη του ΚΕΠΕ που θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές και ισοπέδωση του συστήματος προς τα κάτω και δεσμεύεται ότι θα καταργήσει τους αντιασφαλιστικούς νόμους.

    Η αντιπαράθεση ξέσπασε σήμερα στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του υπευθύνου του τομέα Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Στρατούλη, για το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων και ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων.

    Ο κ. Βρούτσης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως μολονότι κατ΄ επανάληψη η κυβέρνηση τον έχει καλέσει να συμμετάσχει σε δημόσιο διάλογο για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνείται, ακολουθεί τακτική μικροκομματικής υπεκφυγής και δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις του υπουργού Εργασίας να αποκαλύψει τις θέσεις και προτάσεις του για το ασφαλιστικό. Ο υπουργός χαρακτήρισε τραγικό το περιεχόμενο της ερώτησης του κ. Στρατούλη, λέγοντας ότι αποπνέει και τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, προθέσεις οι οποίες αν εφαρμοστούν θα βάλουν σε κίνδυνο τις συντάξεις όλων και θα τινάξουν στον αέρα το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

    «Δεν πρόκειται να μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας, δηλαδή δεν θα κάνουμε ανατροπή στους οικογενειακούς προγραμματισμούς. Δεν θα βάλουμε καμία νέα εισφορά για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Όμως, δεν θα μας εμποδίσετε να πάμε τη χώρα προς το καλύτερο» είπε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι στο σύστημα υπάρχει απόλυτη ταμειακή ισορροπία.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει «όσα τους τελευταίους δύο μήνες επισήμως ή ανεπισήμως διαρρέονται είτε από πλευρά της τρόικας είτε από την κυβέρνηση ότι υπάρχουν πιέσεις της τρόικας για νέες περικοπές στους μισθούς με τη μορφή των περικοπών σε ΛΑΦΚΑ, για μείωση του κατώτερου μισθού με την αφαίρεση του προνοιακού μέρους και για την αύξηση των προϋποθέσεων για την κατώτερη σύνταξη» και πρόσθεσε: «Ακολουθείτε δρόμο εκθεμελίωσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει εφόσον είναι στην κυβέρνηση τους αντιασφαλιστικούς νόμους, θα ενισχύσει τα οικονομικά της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και θα αποκαταστήσει τις απώλειες των συντάξεων ξεκινώντας από όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ και ξεκινώντας με τη 13η σύνταξη σε πρώτη φάση».

    [02] Προθεσμία για τη Δευτέρα έλαβε το ζεύγος Γριβέα

    Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα το πρωί ζήτησαν και έλαβαν απο τον ανακριτή Διαφθοράς Γ.Ανδρεαδη οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση του ΤΤ, Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα. Το ζευγάρι, που, σύμφωνα με τον συνήγορο τους, προσήλθαν οικειοθελώς στην Ελλάδα, είναι αντιμέτωπο με τις κατηγορίες της άμεσης συνέργειας σε απιστία και νομιμοποίησης εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα.

    Οι κατηγορίες αφορούν επιχειρηματικά δάνεια ύψους 17 εκατομμυρίων ευρω που έλαβαν από το ΤΤ, τα οποία κατά την κατηγορία δεν διατέθηκαν για τους σκοπούς που χορηγήθηκαν και προκαλεσαν ζημιά στην τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι στην υπόθεση των «επισφαλων δανειων» του ΤΤ είναι κατηγορούμενοι ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Άγγελος Φιλιππίδης, στελέχη της καθώς και επιχειρηματίες. Σύμφωνα με την εισαγγελέα που ερεύνησε την υπόθεση, η ζημιά του ΤΤ απο τα επίμαχα δάνεια υπερβαίνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

    [03] Στο 26,6% η ανεργία το β' τρίμηνο

    Στο 26,6% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στη χώρα το β΄ τρίμηνο εφέτος, με τον αριθμό των ανέργων που καταγράφονται από την ΕΛΣΤΑΤ, να ανέρχεται σε 1.280.101 άτομα. Όμως, παρά τον περιορισμό του ποσοστού της ανεργίας (από 27,3% το β΄τρίμηνο 2013 και 27,8% το α΄ τρίμηνο 2014), κυρίως, λόγω του τουρισμού (αύξηση 1,2% των απασχολούμενων στον τριτογενή τομέα), τα δομικά προβλήματα στην αγορά εργασίας παραμένουν: - Οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν εργασία από 12 μήνες και άνω) αποτελούν το 74,4% του συνόλου των ανέργων και ανέρχονται σε περίπου 952.400 άτομα. - Περισσότεροι από ένας στους δύο νέους έως 24 ετών είναι άνεργοι (ποσοστό 52%), παρά τα προσωρινά προγράμματα απασχόλησης με τις χαμηλές αμοιβές, ενώ ειδικά στις νέες γυναίκες η ανεργία ανέρχεται στο 57,5%.

    [04] Για κοινωνικούς σκοπούς 26,8 εκατ. ευρώ από εγκληματικές δραστηριότητες

    Ποσό 26,8 εκατ. ευρώ διατίθεται με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στα Υπουργεία Παιδείας & Θρησκευμάτων, Υγείας, και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, κατόπιν σχετικών αιτημάτων τους, για τη χρηματοδότηση σειράς πολιτικών.

    Τα χρήματα αυτά, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον κ. Σταϊκούρα, προέρχονται από τα 34,3 εκατ. ευρώ (7,5 εκατ. ευρώ το 2013 και 26,8 εκατ. ευρώ το 2014) τα οποία έχει καταθέσει μέχρι τώρα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος όπου συγκεντρώνονται τα ποσά από εγκληματικές δραστηριότητες που ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη.

    Τα ποσά αυτά αποτελούν έσοδα του Προϋπολογισμού στο έτος που κατατίθενται, ενώ παράλληλα, αντίστοιχου ύψους πιστώσεις μπορούν να εγγράφονται στον Τακτικό Προϋπολογισμό για την ενίσχυση προγραμμάτων ή την χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν, ιδίως, την εκπαίδευση, την έρευνα, την υγεία ή την κοινωνική αλληλεγγύη.

    [05] Παράταση προθεσμίας για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών

    Παρατείνεται, έως τις 2 Φεβρουαρίου 2015, η προθεσμία υποβολής των τριμηνιαίων καταστάσεων πελατών - προμηθευτών του πρώτου, δευτέρου και τρίτου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014. Αυτό προβλέπεται σε απόφαση της γγ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου για τη διευκόλυνση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των φορολογουμένων.

    Η ΓΓΔΕ διευκρινίζει ότι η ανωτέρω προθεσμία είναι καταληκτική, δεδομένου ότι, συμπίπτει με αυτή της υποβολής των καταστάσεων του τελευταίου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014 και επομένως δεν δύναται να παραταθεί περαιτέρω.

    [06] Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν 16 κουρδικά χωριά στη βόρεια Συρία

    Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν 16 κουρδικά χωριά στη βόρεια Συρία κατά στη μεγάλη προέλασή τους προς την πόλη 'Αιν αλ-Αραμπ, στα σύνορα με την Τουρκία, ανακοίνωσαν σήμερα Κούρδος στρατιωτικός αξιωματούχος και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ο Οτσαλάν Ισο, διοικητής της ένοπλης κουρδικής ομάδας YPG δήλωσε ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έκαναν χρήση βαρέων όπλων, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, κατά την επίθεσή τους κοντά στην πόλη, που είναι γνωστή ως Κομπανί στα κουρδικά. Ο ιδρυτής και διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντουλραχμάν δήλωσε ότι τα χωριά καταλήφθηκαν σε μια προέλαση του Ισλαμικού Κράτους που άρχισε χθες. «Έχουν μεγάλο αριθμό μαχητών» τόνισε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 September 2014 - 10:30:25 UTC